Ke Arah Pengurusan Sisa & Lebihan Makanan Yang Lebih Baik

Friday, May 26, 2017

Unilever Food Solutions bekerjasama dengan MPSJ
sejajar dengan Rancangan Kehidupan Lestari

Setiap kali Ramadhan menjelma, kemunculan bazar ramadhan yang tumbuh bak cendawan selepas hujan tidak dapat dipertikaikan. Dengan kemunculan bazar ramadhan yang banyak, pastinya suasana membeli makanan akan menjadi sangat meriah, dan yang paling dirisaukan adalah. Apa terjadi dengan lambakan makanan yang tidak habis atau sisa makanan?

Chefmanship Akademi (CA)
Chefmanship Akademi (CA) yang dikelolakan oleh Unilever Food Solutions (UFS) kini bekerjasama dengan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) untuk penyelesaian program yang inovatif dengan memperkenalkan modul baru iaitu pengurusan sisa dan lebihan makanan.

CA merupakan satu-satunya pusat setempat untuk pengendali makanan mempelajari tentang kualiti makanan, perkhidmatan dan efisiensi supaya boleh menjadi cef yang bagus berasas penekanan seperti yang diterangkan sebelum ini.

Program ini juga adalah sebahagian dari Rancangan Kehidupan Lestari Unilever (Unilever Sustainable Plan) dengan matlamat untuk meningkatkan stail kesihatan, kesejahteraan dan kesihatan di Malaysia.

Nusrat Perveen UFS Malaysia Country Head dan MPSJ YDP Yang Bahagia Dato’ Nor Hisham Ahmad Dahlan melancarkan Chefmanship Academy

Ketua Negara UFS Nusrat Perveen berkata di upcara pelancaran: “UFS memulakan program pertama CA 2017 bersama Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) untuk taklimat khas dengan penglibatan lebih dari 1,600 pengendali makanan sepanjang 3 hari sempena Bazar Ramadhan tahunan.

“Kami telah menerima maklumbalas positif untuk modul terkini iaitu keselamatan makanan serta pengiraan kos dan sungguh wajar untuk memperkenalkan program terkini iaitu pengurusan sisa dan lebihan makanan.

UFS Malaysia Country Head Nusrat Perveen (paling kanan) dan MPSJ YDP Yang Bahagia Dato’ Nor Hisham Ahmad Dahlan (tiga dari kanan) bersama penyumbang dan pengurusan tertinggi MPSJ.

“Berdasarkan data dari Instititut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), pembaziran makanan oleh rakyat Malaysia berjumlah 8,000 tan sehari dan kebanyakannya masih bersih dan boleh dimakan.

“Perbadanan Bangsa Bangsa Bersatu menganggarkan pembaziran makan sedunia berjumlah 1.3 bilion tan, bernilai RM4.4 trilion setahun dan cukup untuk memberi makan kepada 3 bilion orang!”

Kerjasama UFS
UFS sudah bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan seluruh Malaysia sejak CA dilancarkan pada tahun 2013. Untuk Lembah Klang, pelbagai sesi CA telah dilanjutkan dengan jayanya dengan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ),
Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Majlis Perbandaran Selayang (MPS),  Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) serta Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Klang & Pantai.

Program CA juga dikendalikan dengan Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS), Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB), Majlis Perbandaran Kuantan (MPK), Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ) dan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP).
 
Pengendali makanan Bazar Ramadhan sedang menunggu giliran untuk mendaftar ke Chefmanship Academy.

​N​
usrat
berkata: “Chefmanship Akademi dari Unilever Food Solutions merupakan inisiatif pertama seumpamanya di Malaysia. Dari titik permulaan dengan penglibatan 400 orang, kini dianggarkan lebih 43,000 pengendali makanan sudah terlibat dalam CA. “Kami amat bangga bekerjasama dengan rakan sepandangan dari pihak berkuasa tempatan (PBT) negeri dan persekutuan dan ini membantu kami untuk terus maju.

“UFS Malaysia berganding bahu dengan PBT utama dan organisasi swasta supaya pengendali  makanan yang terlibat dalam CA dapat meningkatkan teknik dan memperolehi pandangan mendalam untuk pengurusan makanan, menjimat masa dan beroperasi lebih berkesan terutamanya dengan pertambahan kos operasi termasuk bahan makanan.”
Pengendali makanan akan diberi lebih kesedaran tentang trend industri dan memahami keperluan peraturan. CA menggabungkan maklumat terkini dengan penyelidikan industri supaya dapat menyediakan pengalaman mengikut k​erja dan membangunkan praktis bisnes yang sesuai.                 
Kehadiran yang memberansangkan di Chefmanship Academy yang bekerjasama dengan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ)     

Dengan mengadakan Chefmanship Akademi, UFS menyasarkan supaya kesihatan orang ramai tidak terjejas bila makan di luar. Penyedia makanan akan membantu dalam memartabatkan kebersihan makanan dan tidak mengutamakan kemudahan atau keuntungan sahaja, terutamanya semasa bulan berbuka puasa di mana sudah menjadi kebiasaan dan keselesaan orang ramai untuk mengunjungi gerai makanan Bazar Ramadhan.
Untuk mengeratkan komunikasi dengan pengendali makanan dan pihak perniagaan runcit, UFS telah mewujudkan satu rangkaian WeChat yang merangkumi lebih dari medium utusan alat mesej segera, di mana kita juga boleh berinteraksi dan memberi maklumat dan juga tip bagaimana untuk menjadi pengendali makanan yang lebih baik.

“Kandungan rangkaian in termasuk resipi baru, aplikasi dalam mainan yang kerap dikemaskini dengan kemudahan link terus ke laman web utama, www.unileverfoodsolutions.com.my,” Nusrat berkata.


1 comment

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)