Gaji Pokok Baru Kumpulan Gred 11 Diumum Hujung Tahun Ini

Monday, April 20, 2015

Gaji pokok baru Kumpulan Gred 11

Dengar berita hari ini mengenai pengumuman untuk GAJI POKOK BARU KUMPULAN 11 yang akan diumumkan hujung tahun ini. Alhamdulillah, kalau betul, ini merupakan berita baik untuk para penjawat awam Kumpulan Gred 11. Di zaman sekarang yang banyak menggunakan wang, ini adalah masa yang sesuai untuk kenaikan gaji pokok yang baru

Sumber dari Bernama

PUTRAJAYA, 20 April (Bernama) -- Kerajaan akan mengumumkan kadar gaji pokok baharu bagi 3,072 kakitangan awam kumpulan Gred 11 yang menerima gaji antara RM823 hingga RM850 pada hujung tahun ini, kata Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal.

Katanya kumpulan gred terendah dalam perkhidmatan awam itu yang terdiri daripada mereka yang memasuki sektor awam melalui Penilaian Menengah Rendah (PMR), antaranya pembantu am rendah, pembantu operasi dan pemandu, berpendapatan keseluruhan termasuk gaji dan elaun antara RM1,257 hingga RM1,275.

Beliau berkata ia akan merupakan semakan keempat bagi Gred 11 setelah tiga kali semakan iaitu pada tahun 2002 dengan gaji minimum RM480, 2007 (RM649) dan 2013 (RM832).

"Kerajaan memang prihatin kumpulan yang mendapat gaji minimum rendah. Kerajaan sedang merancang untuk memberi kenaikan gaji kepada mereka dan dijangka umum pada hujung tahun ini.

Kita sedang mengkaji secara menyeluruh pada satu tahap yang bersesuaian. Kita akan tengok pada keadaan semasa," katanya dalam sidang media di sini Isnin.

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) Datuk Azih Muda sebelum ini dilaporkan berkata terdapat 400,000 penjawat awam di negara ini masih menerima gaji serendah RM805 sebulan.

Mohamad Zabidi berkata kerajaan juga akan mengumumkan semakan gaji bagi 252 skim gaji dan elaun untuk semua kumpulan kakitangan awam pada hujung tahun ini.

"Kajian semula ini dijangka diumum pada hujung tahun ini," katanya.


--BERNAMA--

4 comments

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)