[Personal][carousel][6]

Wednesday, June 24, 2020

Potluck Raya | Bawa Kek Batik Yang Lembut, Mudah Dibuat dan Sedap Dimakan

June 24, 2020
Potluck Raya 1441H | Bawa Kek Batik Yang Lembut, Mudah Dibuat dan Sedap Dimakan | Salam. Hai! Semalam ofis ni sempatlah juga buat potluck sempena hari terakhir Syawal tahun 1441H. Sekali harung juga meraikan perpindahan 2 orang staf. Seorang berpindah bersempena naik pangkat, seorang lagi pula berpindah bersempena .... er, sebab mintak pindah?

Potluck Raya | Bawa Kek Batik Yang Lembut, Mudah Dibuat dan Sedap Dimakan
Well, tak kira apa pun alasannya perpindahan itu, kita doakan yang baik-baik dan semoga lebih berjaya dan cemerlang di tempat baru. InshaAllah ๐Ÿ˜Š
Potluck Raya | Bawa Kek Batik Yang Lembut, Mudah Dibuat dan Sedap Dimakan
Isnin lepas ex-student datang nak ambil surat. Cepat je diorang habis, macam baru semalam masuk kelas. Tiba-tiba dah habis. Ini kang tau-tau esok aku dapat jemputan kahwin ๐Ÿ˜‚

Potluck Raya | Bawa Kek Batik Yang Lembut, Mudah Dibuat dan Sedap Dimakan
Gambar potluck dan dan sambutan raya tahun lepas. Sempat shooting ala-ala tetamu sebelum main bufet katering sampai. Rasanya masa ni 'bulat' juga. Tapi pipi aku tak sekembang setaman sekarang.

Potluck Raya | Bawa Kek Batik Yang Lembut, Mudah Dibuat dan Sedap Dimakan
Sekarang.
Ya ampun. Kembang setaman! ๐Ÿ˜‚
Aku kan upload gambar ni dalam facebook. Actually, kebanyakan gambar yang diupload dalam facebook akan berakhir dalam blog juga. Kalau nak dengar kicauan pendek, sila ke facebook. Kicauan panjang tak pandai berhenti? Silakan ke dalam blog.

Jadinya, pagi ini kawan sebelah aku cakap, yang kawan dia tanya. Kenapa aku 'sihat' dan 'tebal' (kuajaq sungguh! tunggulah nanti aku menjadi senipis bawang! hahaha), whereas dia 'nipis'...... The actual words yang diguna adalah 'kenapa ko macam ni?'

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Aduiiiiiii, macam mana nak trim pipi kembang ni wahai kawan-kawan yang budiman? 


Potluck Raya | Bawa Kek Batik Yang Lembut, Mudah Dibuat dan Sedap Dimakan

Orang yang diraikan.
Seorang tu bekas bos aku. Kiranya markah penilaian tahunan dia yang isi. Very good boss. Cara penyelesaian dia very the ayah sangat, haha. Memang kontra betul dengan anak buah dia ni yang 'bersemangat waja' ๐Ÿ˜‚. Lagi seorang pula bekas bos kecik, ketua unit aku mengajar. Yang ini sebab masing-masing muda, adalah juga bercekau  dalam meeting (kah!), tapi overall semuanya ok. Habis meeting habislah yang bercekau itu.


Potluck Raya | Bawa Kek Batik Yang Lembut, Mudah Dibuat dan Sedap Dimakan
Menu semalam. Ada butter bread pudding, biskut batik, karipap, nasi lemak, serawa durian, lemang & rendang daging, nasi impit & kuah kacang, tepung pelita, mee goreng dan pau. Isi serawa durian meriah sangat. Tepung pelita pun sedap. Ramai tapau bawak balik.

Potluck aku bawak kek batik. Gambar pun lupa ambik. Tapi feedback kata sedapppp. Alhamdulillah hehe. Kalau nak diikutkan pun, ada ke yang buat kek batik tak sedap? Rasanya semua sedap hehe. Guna resepi dari daridapur.com. Alhamdulillah menjadi. Cumanya aku tambah fresh milk 1/2 cawan sebab manis berdenting kalau tak tambah fresh milk.

RESEPI KEK BATIK LEMBUT KURANG MANIS PASTI MENJADI

Bahan-bahan :
- 1 bungkus biskut marie
- 250g buttercup
- 3/4 cawan susu pekat (boleh kurangkan kalau nak kurang manis)
- 5 sudu besar Milo
- 1 sudu besar serbuk koko (nak sedap guna serbuk koko Van Houten)
- 1/2 cawan susu segar


Cara buat:
1) Panaskan kuali. Masukkan buttercup. Gunakan api yang perlahan. Bila butter mula mencair, masukkan susu pekat. Kacau rata adunan. 2) Seterusnya, masukkan Milo dan serbuk koko. Kacau rata sehingga adunan menjadi sedikit likat berkilat.
3) Tutup api. Boleh patah-patahkan biskut marie dan gaul rata. Boleh ketuk-ketuk guna senduk kayu supaya tekstur biskut batik hancur sedikit. Kalau masukkan biskut semasa adunan masih panas, kek batik jadi lembut je. Confirm!
4) Sediakan loyang dan parchment paper / plastik. Masukkan lapisan pertama. Tekan sedikit kuat supaya kek jadi padat. Ulang letak lapisan kek lain dan tekan supaya padat. Pastikan isi kek dalam loyang padat dan tiada ruang kosong.
5) Dah siap, boleh letak topping yang disukai (nutella, Milo, creamcheese).
6) Masukkan dalam peti ais untuk disejukkan semalaman.
7) Dah keras, keluarkan dan boleh dipotong. 

Potluck Raya | Bawa Kek Batik Yang Lembut, Mudah Dibuat dan Sedap Dimakan
Main menu pula, nasi tomato, ayam masak merah, kurma telur dan acar jelatah. Yang ini kami collect duit setiap sorang nak cover main menu dan hadiah.

Potluck Raya | Bawa Kek Batik Yang Lembut, Mudah Dibuat dan Sedap Dimakan
Jengjengjeng. Pinggan aku. 
Nasi secoet seolah-olah diet. Padahal sebelum tu dah telan berpinggan potluck. Kenyang sangat makan sebelum tu sampai nak tertetas cangkuk kain ekeke. Ayam masak merah sedap! Even kenyang, ayam 2 ketul settled!

P/s: Bila penjarakan sosial, makan pun berjarak-jarak. Automatiknya suara pun jadi extra kuat, haha.

Baca juga:

Monday, June 22, 2020

Pancit

June 22, 2020
Salam. Hi! Minggu lepas baru mula balik jogging (masalahnya banyak berjalan je dari lari kahkah!). Masalah betul makan bukan main banyak raya ni. Dengan babat-babat yang diternak semasa 2 bulan PKP lagi, seram fikir bila nak naik mesin penimbang. Lepas kejadian pritttt pritttt di Souh Creek Eco Hill 2, ini kira first time selepas sebulan (berapa kali first time entah?) sambung jogging.

Kali ini jogging dalam taman perumahan sendiri je. Tak pergi park macam hari tu sebab malas nak drive.

Masakan lontong sempena raya yang sedap, simple dan confirm jadi
Masakan lontong sempena raya yang sedap, simple dan confirm jadi
Melontong dulu kita.

Ini kejadian hari Sabtu. Aku ni lambatlah nak panas enjin puasa sunat 6. Orang lain dah berzaman habis buat, siap ada yang dah siap habis puasa ganti, aku baru terhegeh-hegeh nak puasa sunat. Tapi takpelah kan, Alhamdulillah sempat juga. Jadi sempena nak meraikan Raya 3.0 (kahkah!), Sabtu tu request dengan mak nak makan LONTONG. Lagi!


Map runner kegunaan marathon, fun run atau jogging

Ada orang challenge aku share maps jogging aku. Nak tengok berapa km dan berapa kalori terbakor masa jogging. Apa ingat aku tak berani nak bagi? Silap oranglah. Even aku jalan macam kura-kura, share running map tetap share ๐Ÿ˜‚. 

4km nak dekat sejam. Ini kalau aku join marathon / fun run mau jadi yang sisa-sisa penghabisan penutup tirai ni. Tak tahulah, aku rasa aku memang dilahirkan dengan low stamina. Dari zaman sekolah rendah, tiap kali marathon akulah antara manusia yang baki-baki yang perlu disorak bila sampai finish point ๐Ÿ˜…. Benda yang sama jadi membawa ke zaman uni, pun sama. Marathon? Fun run? 

Naaaa, apa semua tu? 

Tapi bila orang ajak jogging tetap onzzzzzz. Yang penting, ko jogginglah lari laju-laju kat depan sana, aku jalan je kat belakang ni. Yang penting balik karang silakan tunggu aku ๐Ÿ˜‚. Bijak tak?

Ok, kawasan perumahan aku ni, dia didesign macam dalam loop. Ada bulatan besar main road, kiranya sepanjang loop tu ada fasa-fasa lain. Separuh laluan penuh dengan rumah dan ramai orang lalu. Separuh laluan lagi pulak, dipenuhi dengan tanah lot yang orang dah beli (agaknya) tapi masih tiada pembangunan. Kiranya rumah tak naik lagi.

Ada beberapa buah rumah je dan laluan masuk ke fasa yang belakang sikit. Jadinya laluan tu agak sunyi tapi masih ada banyak kenderaan cuma tak sebanyak laluan yang sebelum tu.

Aku ni pun, keluar jogging pagi gelap, sampai je laluan sunyi tu dah gabra. Siap berhenti depan rumah last dan merenung ke hadapan ke luar jendelaaa....

Ini nak lalu ke nak pusing? 

Tapi aku lalu je sambil pegang handphone kuat-kuat dan lariiiiiiii!! Kahkahkah. 

Ada rumah kawan Eja kat tengah-tengah laluan tu. So aku pun berhenti ambik nafas sambil tengok kiri-kanan depan-belakang. Bila pandang belakang rupanya ada brader lalu. Kelam-kabut  follow belakang dia. 

Tapi laju pulak brader ni jalan. Aku kan level kura-kura (nasib bukan labi-labi kah!), tertinggal aku kat belakang. Kemudiannya ada pulak 1 family 3 orang naik basikal lalu. Lega selagi nampak bayang diorang ok lah. Then depan sikit ada 1 family juga tengah jogging. 

Laaaaaahhhh, ko nak gabra dah kenapa? Kan ramai je yang ada ni? Hahahahahaha. Drama betul.

Map runner kegunaan marathon, fun run atau jogging
Dah sampai rumah.
Fuh lega. Boleh tahan pancit nak menghabiskan jogging ni. Nasib baik bila call mak, abah & amin takde. Kalau ade dah mintak jemput tengah jalan.

Breakfast sambung makan lontong. 
There goes my burned calories ๐Ÿ˜‚

Baca juga :

Friday, June 19, 2020

Thursday, June 18, 2020

Pengalaman Buat Rawatan Laser CO2 Untuk Hilangkan Parut

June 18, 2020
Pengalaman Buat Rawatan Laser CO2 Untuk Hilangkan Parut Jerawat Berlubang di Muka | Tips Selepas Rawatan Laser | Baiklah sambung cerita semalam yang pergi JPJ sebab nak renew lesen memandu yang hilang itu. Lepas jumpa Chuya, singgah Bangi sebab nak buat rawatan laser muka. Sebenarnya takde dalam perancangan pun nak buat, tapi terdetik nak cuba sebab fikir memandangkan dah cuti sehari dan sedang new norm pakai mask ni, tak nampak pelik sangat kalau aku berselubung mask sepanjang masa kat office.

Pengalaman Buat Rawatan Laser CO2 Untuk Hilangkan Parut Jerawat Berlubang di Muka
Muka redha.

Pertama kali nak cuba buat Laser CO2 peh berdebar sangat rasanya. Kenapa gigih sangat nak buat muka ni? (Soalan orang)

I guess, reward untuk diri sendiri agaknya? Sebab dah penat kerja, penat berulang alik rumah ke office 100km sehari nak jugak bercantik-cantik gitu (lepas ni kalau tak cantik jugak tak tau lah ๐Ÿคญ) Ada orang reward diri sendiri dengan beli barang kemas, ada yang bershopping handbag / kasut / baju. Ada juga yang travel melihat dunia.

Tapi aku tak buat semua tu (kecuali travel haha). I just have 1 watch yang dipakai tak kira masa. I just have 2 shoes for work everyday. Memang sejenis manusia yang kurang shopping (kecuali makanan). So i need something to boost my confidence. 

Lagi satu, kalau yang pernah jumpa depan-depan diorang tau lah parut jerawat berlekuk muka aku macam mana. Selalunya dalam gambar biasalah  efek kamera + kamera Oppo yang bagi flawless. Itu semua tipuuuuuuu. Jangan kamu semua tertipu dengan keindahan dunia.

Eh. Dah kenapa? ๐Ÿ˜‚
Ok. Aku pergi sini. Klinik Dr. Bazilah Seksyen 9 Bangi.


RAWATAN LASER CO2 DI KLINIK DR. BAZILAH BANGI UNTUK HILANGKAN PARUT JERAWAT BERLUBANG


Pengalaman Buat Rawatan Laser CO2 Untuk Hilangkan Parut Jerawat Berlubang di Muka

Actually lama dah follow Dr. Bazilah di instagram. Jadi niat hari tu nak dapat consultation dari dia lah. Tapi Dr. Bazilah cuti, aku jumpa pula dengan Dr. Suzana. After a brief introduction dan penerangan mengenai keadaan muka aku, Dr. Suzana come out with 2 treatment. 

Samada Subcission atau Laser CO2. Aku pilih Laser CO2 sebab selain induced collagen untuk ratakan parut berlekuk, dia juga benefited to oily skin as in dia help shrink pores. 

Pengalaman Buat Rawatan Laser CO2 Untuk Hilangkan Parut Jerawat Berlubang di Muka
Mesin Laser CO2 yang warna purple.

Wah cara terangkan macam dah boleh jadi beautician kan? Kahkah. Even Dr. Suzana pun boleh tanya aku "are u medical practitioner?"

I wish doctor. I wish.
But im not bright enough dan penakut dengan darah. Dan otot terkoyak. Dan luka.  Too many flaw. Itu sebab saya jadi Dr. enjin saja. Itu pun masih lagi level HO.

Turutan rawatan dia begini.
Facial cleansing. Numb cream. Laser CO2. Sunblock.

Facial cleansing itu biasalah. Nak bersihkan muka dari anasir-anasir yang kita pakai pagi sebelum keluar rumah.

Kemudian pakai numb cream (krim kebas) dalam tempoh 30-40 minit. Masa ni rasa mengantuk betul nak tidur, dengan lampu yang dimalapkan. Masa ni lah gunanya handphone nak skrol membawang dalam facebook sambil-sambil habiskan masa.

Selepas 40 minit, diorang cuci numb cream dan silakan bersedia. Oh, pakai dulu pelindung mata.

Dr Suzana very goodlah. Dia buat lembut je, tapi kan korang. Selepas pakai krim kebas pun, SAKIT GILA okeh Laser CO2 ni. Bila Dr. lalukan di bahagian yang kulit nipis (bahagian tepi muka area anak rambut), keluar air mata aku menahan kesyahduan. 

Pengalaman Buat Rawatan Laser CO2 Untuk Hilangkan Parut Jerawat Berlubang di Muka
Muka bengkak. Kalau zoom boleh nampak parut berlubang kat pipi dengan jelas. Marhaen macam aku je berani bare face dalam blog (statement berani mati).

Buat Laser CO2 ni, takdelah hilang terus parut berlekuk tu. Dia perbaiki dalam 20-30% sahaja keadaan parut itu. Downtime pula dalam masa 3-5 hari bergantung kepada keadaan kulit.

Habis laser, dah pakai sunblock, Dr. tanya lagi taknak ambik pakej ke? Pakej  3X  Laser CO2. Dengar macam best, tapi  hold dulu sebab nak tengok progress kulit dan rasa after effect laser (Mungkin tak ambil sebab trauma rasa sakit lepas laser as I have low tolerance in pain dan juga .... Dah start kerja semula ni poket bocor).

Pengalaman Buat Rawatan Laser CO2 Untuk Hilangkan Parut Jerawat Berlubang di Muka

Dapat antibiotik Doxymycin disebabkan ada kemungkinan jerawat naik disebabkan kulit dicetus dengan ganasnya oleh laser ๐Ÿคฃ

Rupanya, Dr Suzana ni adalah Dr. yang sama yang aku jumpa duluuuuuu kat Skudai. Buat chemical peeling masa zaman jerawat aktif gila-gila. Tahun 2011. Kecik je dunia ni, pi mai pi mai tang tu jugak jumpanya. 

Blogpost  pasal buat chemical peeling di Klinik Suzana Bukit Indah JB ni memang hot. Sampai sekarang orang komen tanya feedback dan minta direction ke klinik. Ni aku letak balik blogpost lama pasal chemical peeling dan dermabrasion. Terpaksa edit betulkan ejaan dulu sebab ejaan aku tahun 2011 macam mangkuk. Boleh tahan rupanya menggila tadah muka zaman muda remaja. Berani betul. Ni mesti lenjan duit JPA ๐Ÿ˜‚

Baca Juga :

Rasanya Dr. dah boleh bagi saya 1 free treatment lah kan? Promosi percuma dah 9 tahun. Hihi. Oh ya, Dr. Suzana dah buka cawangan klinik estetik baru di Dato Onn. 

Pengalaman Buat Rawatan Laser CO2 Untuk Hilangkan Parut Jerawat Berlubang di Muka
Keruping hitam dah tebal. Jangan ditanya kenapa gaya tangan itu.

Ini muka hari hari ketiga (Rabu). Malam Isnin tu dia punya berdenyut tu kuat betul sampai blur kepala. Malam terpaksa tidur awal sebab sakitnya tu disini. Fuhhh horror juga bila ingat.

Bangun hari kedua dah takde rasa berdenyut tu, cuma muka dah start naik tompok parut keruping hitam. Biarkan je dan stay cool. Dalam masa seminggu ni jangan pakai pencuci muka, toner, serum dan yang lain-lain tu. Cuma cuci muka dengan air dan pakai moisturizer waktu pagi dan malam. Air wuduk lagi digalakkan. Waktu siang pakai sunblock dan elakkan dari terdedah terus cahaya matahari.


TIPS SELEPAS RAWATAN LASER

1) Jangan cuci muka menggunakan pencuci muka dalam masa 3-5 hari atau sehingga muka tidak pedih.
2) Jangan pakai toner, krim siang, krim malam, serum dan seumpamanya kecuali sunblock dan pelembap muka (dalam masa seminggu dua).
3) Elakkan direct contact dengan haba / cahaya matahari.
4) Banyakkan minum air putih.
5) Bila muka mula menggelupas, jangan gatal tangan nak tarik. Biar kulit gugur sendiri.

Itu sebab orang cakap "Beauty is Pain". Menangis jugak rupanya aku masa laser tu. Tapi ku bersabar dengan harapan parut berlubang tu kambus tanah sikit hihi. Yang high pain tolerance kalau nak buat Laser CO2 ni dipersilakan. Ok je sebenarnya aku yang propa sakit lebih. Nanti lepas menggelupas semua keruping hitam ni, aku update progress ok ๐Ÿ˜‰.

P/s: Nak tahu pasal harga boleh PM tepi segan nak tulis kat sini.




Labels

Adsense (11) Dunia Cikgu (13) food (112) Lifestyle (85) Personal (80) Resepi (42) Tips blogging (38) travel (52)

Contact Form

Name

Email *

Message *