[Personal][carousel][6]

Thursday, April 2, 2020

Keluarkan RM500/bulan dari KWSP? Cara Mohon Pengeluaran i-Lestari KWSP i-Akaun 2 Secara Online

April 02, 2020
Cara Mohon Pengeluaran i-Lestari  KWSP i-Akaun 2 Secara Online  | Hai. Bermula 1 April 2020 hingga 31 Mac 2021 pencarum KWSP dibenarkan untuk mengeluarkan sebahagian daripada simpanan mereka dari Akaun 2 i-Lestari KWSP.

Amaun pengeluaran i-Lestari adalah sebanyak minimum RM50 hingga maksimum RM500 sebulan tertakluk kepada jumlah simpanan yang ada di dalam Akaun 2 semasa bayaran pengeluaran bagi bulan berkenaan dibuat.

Permohonan pengeluaran i-Lestari Akaun 2 KWSP ini selama setahun adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk meringankan beban kewangan ahli dalam menyediakan keperluan asas bulanan keluarga dalam tempoh pandemik COVID-19. Pengeluaran boleh dibuat selama setahun hingga 31 Mac 2021 kerana impak pandemik COVID-19 dijangkakan akan reda selepas tempoh setahun.

SYARAT KELAYAKAN PENGELUARAN I-LESTARI

SYARAT KELAYAKAN PENGELUARAN I-LESTARI KWSP AKAUN 2
Kredit KWSP

KONSEP PENGELUARAN I-LESTARI

KONSEP PENGELUARAN I-LESTARI KWSP AKAUN 2
Kredit KWSP

Ok baiklah, semua dah jelas? Pengeluaran akan dibuat berulang sehingga 31 Mac 2021. Maksudnya, bagi yang membuat permohonan pengeluaran i-Lestari awal, akan mendapat frekuensi pengeluaran yang lebih banyak ๐Ÿ˜‰

Cara Mohon Pengeluaran i-Lestari  KWSP i-Akaun 2 Secara Online

Cara Mohon Pengeluaran i-Lestari  KWSP i-Akaun 2 Secara Online
Pergi ke laman web KWSP di https://www.kwsp.gov.my. Masukkan user id dan password (pastikan telah daftar i-akaun terlebih dahulu untuk dapatkan user id dan password ini)

Cara Mohon Pengeluaran i-Lestari  KWSP i-Akaun 2 Secara Online
Cara Mohon Pengeluaran i-Lestari  KWSP i-Akaun 2 Secara Online
Cara Mohon Pengeluaran i-Lestari  KWSP i-Akaun 2 Secara Online
Cara Mohon Pengeluaran i-Lestari  KWSP i-Akaun 2 Secara Online
Pilih i-Lestari.
 Kalau tengok pada pilihan pengeluaran Akaun 2, ada sehingga 12 jenis permohonan pengeluaran boleh dibuat. 

Cara Mohon Pengeluaran i-Lestari  KWSP i-Akaun 2 Secara Online
Cara Mohon Pengeluaran i-Lestari  KWSP i-Akaun 2 Secara Online
Boleh pilihan minimum pengeluaran RM50 hingga maksimum RM500. 

Walaubagaimanapun kene ingat yang pembayaran i-Lestari adalah berulang dari tarikh penerimaan permohonan sehingga 31 Mac 3021. Bukan pengeluaran one-off

Cara Mohon Pengeluaran i-Lestari  KWSP i-Akaun 2 Secara Online
Kemaskini maklumat peribadi terutamanya no. telefon yang terkini dan aktif (untuk penghantaran no. TAC)

Cara Mohon Pengeluaran i-Lestari  KWSP i-Akaun 2 Secara Online
Cara Mohon Pengeluaran i-Lestari  KWSP i-Akaun 2 Secara Online
Cara Mohon Pengeluaran i-Lestari  KWSP i-Akaun 2 Secara Online
Cara Mohon Pengeluaran i-Lestari  KWSP i-Akaun 2 Secara Online
Kredit gambar cara pengeluaran i-Lestari : FB Luqman Hariz

Tahniah. Siap ๐Ÿ˜‰. 
Banyak bantuan dan sokongan daripada kerajaan untuk rakyat Malaysia semasa musim pandemik COVID-19 ini. Gunakan dengan sebaiknya dan jangan lupa #stayathome dan sentiasa jaga kebersihan diri dan basuh tangan dengan kerap. 

#kitajagakita dan hanya dari kita dalam memastikan usaha untuk memutuskan rantaian COVID-19 berjaya dilaksanakan.

Bagi yang belum mendaftar i-Akaun, ada beberapa cara boleh dilakukan selain daripada walk-in ke KWSP. Antaranya melalui email, panggilan kepada customer service dan juga melalui kiriman pos.

Semoga membantu ๐Ÿ˜‰

Wednesday, April 1, 2020

Cara Tebus 1GB Internet Setiap Hari Percuma Sepanjang PKP Musim COVID-19

April 01, 2020
Cara Tebus 1GB Internet Percuma Setiap Hari Sepanjang PKP Musim COVID-19 | Hai. Dalam Pakej Ransangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) bernilai RM250 bilion yang telah diumumkan YB Perdana Menteri pada 27 Mac 2020 baru-baru ini, internet percuma 1GB setiap hari sepanjang PKP bermula 1 April 2020 antara yang tersenarai yang dapat dinikmati oleh semua rakyat Malaysia tanpa mengira telco.

Pakej Ransangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) | Data internet 1GB percuma sepanjang PKP

Antara lain yang terkandung di dalam Pakej Ransangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) baru-baru ini juga adalah :

Pakej Ransangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) 27 Mac 2020
Pakej Ransangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) 27 Mac 2020
Pakej Ransangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) 27 Mac 2020
Pakej Ransangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) 27 Mac 2020
Pakej Ransangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) 27 Mac 2020
Pakej Ransangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) 27 Mac 2020
Pakej Ransangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) 27 Mac 2020

Banyak juga benefit yang rakyat Malaysia nikmati waktu PKP ini kan? Baiklah, kembali kepada tajuk utama.

CARA TEBUS 1GB INTERNET PERCUMA SEPANJANG PKP (MAXIS SAHAJA)

Untuk telco lain, aku tak pasti caranya tetapi untuk maxis, cara untuk tebus 1GB internet percuma ini senang sangat.

1) Pergi ke MyMaxis App (postpaid) atau aplikasi Hotlink (prepaid) atau Hotlink Flex App.

CARA TEBUS 1GB INTERNET PERCUMA SEPANJANG PKP (MAXIS SAHAJA)
2) Tekan DATA BALANCE > GET MORE DATA

CARA TEBUS 1GB INTERNET PERCUMA SEPANJANG PKP (MAXIS SAHAJA)
3) Ada Time Base Pass atau One Time Pass,  pilih TIME BASE > 1GB DAY PASS. Tekan dan tunggu mesej pengesahan pengaktifan data internet percuma.

Untuk Maxis ada juga pilihan 3GB data percuma selama 30 hari yang boleh ditebus sekali sahaja sepanjang PKP. Boleh tebus dan dan gunakan dulu, kemudian hari-harilah tebus yang 1GB.

Cumanya, data internet percuma ini hanya dari 8 pagi - 6 petang. Selain waktu tersebut, kena gunakan data internet sendiri nampaknya. Untuk pengguna UNLIMITED DATA (biasanya uMobile kan) dan Maxis ONEPrime, dah takde ruang nak bagi 1GB data internet percuma ni tau! 

JIKA TIADA APLIKASI MYMAXIS APP?

Senang juga. Tekan *100# > 6 (Internet & Setting) > 4 (Time Based Pass) > 3 (Free 1GB 1-day 8am - 6pm)

Untuk pelanggan Hotlink Prepaid gunakan langkah yang sama juga. Tekan *868#, kemudian langkah yang sama seperti di atas.

(KEMASKINI) CARA TEBUS 1GB INTERNET PERCUMA SEPANJANG PKP - DIGI PREPAID


CARA TEBUS 1GB INTERNET PERCUMA SEPANJANG PKP - DIGI PREPAID


Tekan *128*66# > Pilih 3 (INTERNET) > Pilih 1 (1GB Daily) > Tunggu mesej pengaktifan.

Selamat menikmati data internet percuma! ๐Ÿ˜‰




Monday, March 30, 2020

Frekuensi Keaktifan Dapur Musim COVID-19

March 30, 2020
Frekuensi Keaktifan Dapur Musim COVID-19 | Tak sangka sedap jugak buat chicken popcorn guna Tepung Serbaguna Adabi. Rasanya sebelum ini, masa dari kecik kalau goreng ayam kentucky (katanya), selalu guna tepung goreng ayam juga.

Chicken popcorn simple musim covid-19

Brand?
Entah, hentam je apa yang ada kat kedai. Asalkan nama dia tepung goreng ayam. 

Now dah tua-tua ni banyak pulak pilihan tepung goreng. Untuk golongan 'rajin' semacam aku, bersyukurrrrrrrr ada benda alah ni dalam market kan? Lepas ni boleh buat video upload youtube cara sotong goreng tepung serbaguna. 

Lepas tu ramai yang tengok. Akulah salah sorangnye tu. Haha. Siap tengok berkali-kali lagi okeh. 

Yang super rajin of course goreng ayam guna resepi campur 10 jenis tepung, kihkih. 

Ok taklah. Gurau je.

Chicken popcorn simple musim covid-19

Apesal entah rupa macam ayam goreng kunyit? Where is the tepung?

Tapikan kalau guna tepung Bestari ya ampun, sedap gila!

Serius coating luar tepung ala-ala kepci jadian. Ada flavor pedas, ada flavor blackpaper. Nyummeh!

Tapi kebetulan PKP aku masuk Econsave, Tepung Bestari takdak. Tak tahulah habis ke atau memang Econsave Semenyih ni tak order. Jadinya ambik je mana-mana yang ada. Pilih Adabi sebab mak kata utamakan produk Bumiputera.  Bestari tu produk ape eh? Sedap je aku mengulang beli masak...

Rupanya tips masak ayam / sotong goreng tepung ni, supaya coating luar tu cantik je, kena lumur tepung tu satu-satu.

Dulu masa duduk Tawau, ada kedai jual buntut goreng tepung tau. Serius main menu dia itu. Aku selalu konfius nak sebut buntut. Atau punggung? Atau punggung ayam? Ah terlalu sopan rasanya.

Dan orang Tawau memang jadikan macam snek. Makan malam sambil makan buntut goreng tepung dan jugak makan sayap lelek. 

Eh apa sayap lelek? 
Google ah okeh!

Sayap lelek Tawau memang super best. Aku jumpa kat pasar Semenanjung pun tak se-best dan sesedap Tawau. Sambal kicap dia sekali, peh. Memang dirindui bila dah balik KL.

Okeh buntut goreng tepung.
Aku perasan, coating dia cantik je tak pecah-pecah. Selalu kalau aku, ayam goreng tepung aku coating dia kureng, even guna tepung bestari.

Sebab aku spesis nak cepat siap. Humban je ayam dalam 1 bekas, tabur tepung, lumur tepung kat ayam then goreng.

Rupanya kalau lumur ayam 1-1 dalam tepung, then goreng, lepas tu lumur lagi ayam lain, then goreng baru coating luar dia cantikkkkkkk.

Oh my.
31 tahun baru tahuuuuu. 

Seriously guna banyak masa rupanya supaya lauk nampak cantik. Aku ingatkan manusia je kena spend masa nak cantik, lauk pun sama.....

Jauh melalut kan?
Layan ajelah tak tahu nak blog pasal ape waktu PKP ni. Aku puaslah tanya bos aku bila boleh datang office sebab nak settlekan kerja. 

Tapi jawapannya ... Sektor pendidikan bukan sektor kritikal ....

Takkan aku nak cakap yang berat aku dah semakin kritikal semenjak PKP ni? Itu yang nak sangat pergi kerja. Gila tak relevan punya reason.

Idea masakan musim covid-19

Rajin nau time PKP masak banyak lauk. Aku tengok orang lain update masak sekali je, pagi sampai petang, rumah aku masak 3 kali sehari okeh. Dah macam nak buat kenduri frekuensi guna dapur. Aku pun kagum sangat nampak dapur aku. Tak sempat berehat, memanjang ada je aktiviti.

Sekarang ko cakap, macam mana berat badan dan kawan-kawan lelemak tak bertambah?

Sedih!

So korang masak ape je time PKP ni?
Buat ape je?

Sharelah idea okeh ๐Ÿ˜‰

Friday, February 7, 2020

Lori Nestle (Coco Crunch & Nescafe) Datang Kolej | Cara Panggil Lori Nestle Datang Sekolah / Kolej

February 07, 2020
Lori Nestle (Coco Crunch & Nescafe) Datang Kolej | Cara Dapatkan Sponsor Lori Nestle Datang Sekolah / Kolej | Hai! Best pulak petang hari Khamis lepas apabila lori Nestle datang di kolej, hehehehe. Biasanya hanya lori Nestle Coco Crunch yang datang, tapi hari tersebut sampai 2 lori datang, Coco Crunch dan ....... NESCAFE. 

Fuh, jarang-jarang jumpa Nescafe ni. Bila dah jumpa apa lagi, sampai 4 cup telan. 

Lori Nestle (Coco Crunch & Nescafe) Datang Kolej | Cara Panggil Lori Nestle Datang Sekolah / Kolej

Tempat lori Nescafe parking tu, asalnya tempat parking kereta aku. Tengah sedap tahan mengantuk waktu lunch dapat call minta alih kereta. Ehhhhhhh..... Apehal pulak kan?

Rupanya lori nak masuk parking.  Sampai sekali 2 datang. Seronok student dapat makan free petang-petang.

Lori Nestle (Coco Crunch & Nescafe) Datang Kolej | Cara Panggil Lori Nestle Datang Sekolah / Kolej

Lori Nescafe baru. Cantik dan lebih besar berbanding sebelum ini.

Lori Nestle (Coco Crunch & Nescafe) Datang Kolej | Cara Panggil Lori Nestle Datang Sekolah / Kolej

Lori Coco Crunch pun yang baru. Sebelum ni beberapa kali datang kolej bawa lori yang versi kecil sedikit. Yang baru ni siap ada walkway okeh! Nak ambik kena naik pentas gitu haha.

Lori Nestle (Coco Crunch & Nescafe) Datang Kolej | Cara Panggil Lori Nestle Datang Sekolah / Kolej

Ingat tak cerita Bateri Weak sebelum ini? Lepas buat jump start kali kedua, enjin kereta hidup dan ingatkan bolehlah tahan sehari dua. Sekali kan, pagi tu jump start esoknya terus kiok langsung taknak hidup dah. Tepuk dahi rasa menyesal sungguh tak beli bateri baru masa kat kolej.

Lepas beli bateri baru, hari ini dengan yakin start enjin dan drive tanpa perlu risau enjin mati tengah jalan. Semasa drive stereng rasa sedikit berat, macam tanda-tanda angin tayar kurang? Jadinya pagi tadi sempat singgah Petron nak isi angin tayar.

Baru je buka penutup valve tayar, bunyi angin kuat keluar berderu-deru keluar dari valve. Ah sudah.

Valve bocor pulak ke? Settle satu, satu benda jadi. 

Calm down calm down. Ecewah tenangkan diri sambil speaking gitu kahkah. Yang aku perasan, bila buka penutup valve baru angin keluar, kalau ketatkan kepala valve ok je. Means either valve longgar atau tayar bocor? Rasanya valve je longgar.

[Baca juga] :

Takpe, rasanya boleh je terus drive ke kolej. Lagipun tayar kereta tu bukannya flat sangat. Kesan daripada valve longgar, pagi itu dalam sejarah memandu dengan sangaaaaaaaaat berhemah! Fuh, rasa tak percaya sepanjang perjalanan dari Semenyih ke Petaling Jaya, the highest speed hanyalah 85 km/h? This is sooooo not me! 

Sampai kolej Alhamdulillah ada student tolong settlekan. Rupanya betul valve longgar. Siap ketatkan semula valve dan isi angin juga tau! Baiknya anak - anak sayaaaaaa. Dalam rasa penatnya berulang - alik jauh dari rumah ke office, Allah bagi student yang sporting dan ringan tulang pun dah besar rahmat. Alhamdulillah.

 Korang yang mana ada bengkel nak panggil student automotif untuk praktikal nanti roger-roger tau. Aku recommend student inshaAllah yang baik-baik :)

Lori Nestle (Coco Crunch & Nescafe) Datang Kolej | Cara Panggil Lori Nestle Datang Sekolah / Kolej

Sebelum telan 2 cawan Nescafe dan 2 cup Coco Crunch. 
Entah macam mana lah diorang ni mix air ek? Sedap kemain. Dari lori Milo ke lori Nescafe, air diorang memang kawww. Aku biasanya tak minum kopi, nescafe dan horlick, tapi versi lori Milo dan Nescafe sap sap soi boleh telan dengan bahagia.

Dengan banyaknya pulak tu. Tadi bercakap dengan officemate, bila buka mulut bagaikan keluar perfume Nescafe!

Cara Minta Sponsorship Nestle (Panggil Lori Nestle) Datang Sekolah / Kolej

Baiklah, jom aku share cara untuk minta sponsorship Nestle untuk datang ke sekolah atau ipt atau agensi awam. Nak minta lori Milo atau Nescafe atau Coco Crunch datang semasa hari sukan syok juga kan?

POS / FAKS SURAT
1) Hantar surat permohonan tajaan Coco Crunch / Nescafe / Milo kepada pihak Nestle 8 MINGGU sebelum tarikh event ke :

Nestle Products Sdn Bhd
No. 41, Jalan Angklung 33/20,
Shah Alam Industrial Park, Seksyen 33,
40460 Shah Alam Selangor

Tel : 03-5131 8910 / 03-5121 3244
Faks : 03-5121 2243
(u.p : Cik Azizah Jamal)

2) Sertakan bersama aturcara majlis yang ada maklumat seperti tarikh, masa, lokasi serta anggaran peserta yang hadir semaja majlis / program tersebut. 
3) Faks atau pos ke alamat di atas. Jika permohonan berjaya, akan dimaklumkan dan akan sampailah lori Nestle tersebut ke lokasi korang.

PHONE CALL / PM FB
Boleh saja terus hubungi NESTLE Consumer Services di talian 1800-88-3433 atau Private Message (PM) Facebook Rasmi Nestle Malaysia.


Seronok betul minum Nescafe kawww. Masa sekolah dulu kalau Lori Milo datang bukan main berlari-lari kejar. Kalau minum pun, tak cukup 1 cawan. Tak sangka dah tua ni, pun sama masih tak cukup 1 cawan, haha. Okeh jangan lupa mohon. Jika ada kekosongan, memang rezeki koranglah dapat sponsorship pihak Nestle untuk sekolah atau kolej korang! :)


Wednesday, February 5, 2020

Oh My Jawi

February 05, 2020
Oh My Jawi! | Ya ampun, gila tergelak aku baca posting facebook Nurul Dahlya Alias ni tadi. Mana tak tergelak weh, macam-macam salah baca, bunyi jadi lain, buat orang konfius dan trauma je dengan bunyinya, hahahahaha.

Kisah pasal tulisan jawi sebenarnya, apabila teks khutbah di dalam tulisan jawi, ditulis oleh orang lain, dan dibacakan oleh orang lain. Bermacam tulisan keluar, mungkin untuk yang biasa tak ada masalah sangat, tapi untuk certain term, like words in english pun ada hentam dijawikan, memang kelako.

Sorrylah, aku tergelak kuat gila macam tengok Running Man. Serius, untuk yang baca dengan hati terbuka dan tenang memang rasa kelakar gila.

Negeri Sembilan

Kedah

Perak

Kelantan

Terengganu

Perlis

Pahang

Perak & Melaka

Kesian pembaca khutbah. Mesti dah berdebar bila jumpa perkataan 'pelik' dalam khutbah. Tak baca kang macam tak lengkap. Bila baca keluar jadi bunyi pelik. Hehehe. Tapi pengajaran untuk kisah ini adalah .....
Yessss, perdalamkan pengetahuan jawi kita. Biasakan menulis dan membaca jawi macam kita menulis dan membaca bahasa melayu & english. 

Aku tergelak, but at the same time terasa jugak tau! Sebabkan, aku rasa dah lama gila tak baca jawi, kalau jumpa artikel tulisan jawi, yes aku boleh baca tapi merangkak macam budak tadika. Ohemji... Patut aku rasa bila tulis nama sendiri dalam jawi, macam buruk je tulisan?

Kalau tulis pulak, I believe expert jawi akan nampak tulisan aku something wrong macam aku biasa nampak orang salah eja 'putih' as in 'puteh'. Padahal masa sekolah dulu bukan main masuk pertandingan khat lah, buku nota sekolah agama pun sentiasa menulis jawi.

Oh dah jumpa masalahnya...
Habis sekolah agama terus habislah bahan bacaan jawi aku ..... 

Sebelum ini aku suka baca ada column in one of paper, tak ingat paper apa. Tapi dia ada column for jawi. Artikel ditulis dalam jawi. And I enjoyed reading it very much. 
Eventhough 1 page nak habis baca ambil masa 10 minit jugak (terhegeh-hegeh betul kan), ekekeke. But I enjoyed it very much.

Now dalam phone pun dah boleh set tulisan Jawi rupanya. 
Aku tak tahu pun okeh. Gila ketinggalan.
Eh jap, dalam Words pun dah ada kan? Macam ada ternampak blogger mana entah share shortcut for Jawi in Words. Hm..
Ini pun aku ketinggalan ke?

Tapi masih tak terlambat untuk revive our skill okeh! Jom memartabatkan tulisan Jawi. Tak kan selamanya nak martabatkan Times New Roman atau Verdana saja?

Atau Calibri.
Atau Arial.

Eh banyak pulak.


Labels

Adsense (11) Dunia Cikgu (9) food (104) Lifestyle (82) Personal (69) Resepi (37) Tips blogging (38) travel (51)

Contact Form

Name

Email *

Message *