Monday, October 19, 2020

Sepatutnya Cerita Mop

October 19, 2020
Assalamualaikum. Fuh. Lama tak bersiaran, semacam berhabuk tangan nak menaip ๐Ÿ˜‚. What a long weeks ya. Dengan kes COVID-19 yang semakin meningkat saban hari, entah macam manalah our life for the next seconds, minutes, hours, days, months, years?

Hows work today? Hectic macam biasa tak? For those yang WFH (kita geng), apa yang korang semua buat? Untuk yang kena kerja seperti biasa, practice safe distancing, wear mask and selalu cuci tangan tau! 

Somewhere I read in facebook, Malaysian ni dia seat in a flight sebelah a positive COVID-19 patient, dan baru tahu setibanya di tanah air. But, Alhamdulillah bila buat swab test (2 kali), he is negative. Dan bila share apa tips negative even dia duduk sebelah a positive COVID-19 patient (kira contact rapat ke term ni?), jawapannya:
1) Wear mask
2) Tak berborak langsung sepanjang flight
3) Bila balik, quarantine himself.

So, siapa kata practice social distancing dan wear mask tak berkesan? Plus dont talk too much also could be considered a precaution hehe. 
Don't over friendly sangat la in this time. Simpan dulu okeh ๐Ÿ˜Œ.


Siapa lagi yang masih pakai this kind of mop? 
Soalan jenis macam ni menyampah sebenarnya, sebab macam hampeh? Wakakaka. Sebab kalau tak relevan takkanlah masih ada terjual kat kedai, ye tak? Siap best seller okeh!

Macam nak beli mop yang canggih manggih yang banyak orang share tu. Dalam shopee banyaaaaaaaak siap jamu mata rambang mata bergegar poket nak beli. Tapi entahlah, kenapa tak beli? 

Rela lagi guna mop lama ni, perah guna tangan tau! Lepas tu membongkoklah kau sambil mengemop! Kah!

Pernah mop style korea, guna kain je sambil tertonggeng? Imagine sikit please.
Haaa, aku pernah je.
Gila penat! Tapi worth it sebab dah macam bersenam! Best betul bila peluh keluar macam air batu cair. Dah tak payah keluar pegi gim rasanya. Itu sebab jugak kot kenapa rela je guna mop perah-perah guna tangan ni. Nak amalkan konsep bersenam sambil buat kerja rumah kekdahnya.

Tapi tak tahulah esok-esok tetiba terbeli mop canggih dalam shopee wakakaka. Itu tandanya dah sakit pinggang le tu ๐Ÿ˜‚.

Baru-baru ni aku belajar sesuatu yang sangat besar, sangat berat untuk aku hadam, dan pada mulanya aku tak tahu samada aku boleh survive. Setiap hari rasa dada nak meletup simpan, setiap hari merayu-rayu dengan Allah supaya kuatkan aku.

Indahnya dugaan yang kita dapat, bila kita rasa kita tak mampu harungi, rupanya... Kita mampu! Bila kita dikelilingi oleh orang yang sayang kita tanpa syarat, sayang kita dengan ikhlas, sedikit sebanyak kita jadi bertambah kuat.

Pengajaran paling utama yang aku dapat adalah, sabar. Dan redha.
Sekarang ini masih lagi belajar sabar dan redha. Dan masih lagi minta dengan Allah untuk kuatkan hati aku.

Dan juga pengajaran paling berharga yang aku dapat, keluarga will be there for u even everyone else abandon us. Sebelum ni we take for granted bila we have family yang support us. Tapi bila aku hadap perkara yang buat aku terduduk, rupanya aku ada backup support yang tak pernah aku sangka aku ada. I just didnt realise it until now.

Silap aku bila aku tak sabar. 
Dan aku belajar benda ni in the hard way.
Semua orang buat silap, dan untuk menjadi manusia yang berjiwa besar, aku juga belajar memaafkan. 

To be truth, of course aku maafkan someone yang hold very dear in my heart. Allah is the best planner. Jika ini ujian Allah untuk ajar aku erti kesabaran sebenar, Alhamdulillah untuk ujian ini.

Jika ini ujian untuk tunjukkan kepada aku yang tak semua benda yang kita nak kita akan dapat dengan mudah (mungkin tak dapat langsung), Alhamdulillah untuk ujian ini. 

Berlapang dada dan teruskan hidup. Korang tolong doakan Allah lorongkan dan kurniakan perkara yang baik-baik boleh? Dan semoga korang juga dapat perkara yang baik-baik juga. InshaAllah.

Dan entahlah. Aku pun tak tahu kenapa selalu jadi macam ni. Dari awal nak cerita pasal mop je, selalu aku terbabas masuk cerita lain. Well. If u know me well, u know how much i love to potpetpotpet nonstop. 

Till then ๐Ÿ˜‰




Labels

Adsense (11) Dunia Cikgu (14) food (114) Lifestyle (85) Personal (86) Resepi (42) Tips blogging (38) travel (52)

Contact Form

Name

Email *

Message *