Monday, June 22, 2020

Pancit

Salam. Hi! Minggu lepas baru mula balik jogging (masalahnya banyak berjalan je dari lari kahkah!). Masalah betul makan bukan main banyak raya ni. Dengan babat-babat yang diternak semasa 2 bulan PKP lagi, seram fikir bila nak naik mesin penimbang. Lepas kejadian pritttt pritttt di Souh Creek Eco Hill 2, ini kira first time selepas sebulan (berapa kali first time entah?) sambung jogging.

Kali ini jogging dalam taman perumahan sendiri je. Tak pergi park macam hari tu sebab malas nak drive.

Masakan lontong sempena raya yang sedap, simple dan confirm jadi
Masakan lontong sempena raya yang sedap, simple dan confirm jadi
Melontong dulu kita.

Ini kejadian hari Sabtu. Aku ni lambatlah nak panas enjin puasa sunat 6. Orang lain dah berzaman habis buat, siap ada yang dah siap habis puasa ganti, aku baru terhegeh-hegeh nak puasa sunat. Tapi takpelah kan, Alhamdulillah sempat juga. Jadi sempena nak meraikan Raya 3.0 (kahkah!), Sabtu tu request dengan mak nak makan LONTONG. Lagi!


Map runner kegunaan marathon, fun run atau jogging

Ada orang challenge aku share maps jogging aku. Nak tengok berapa km dan berapa kalori terbakor masa jogging. Apa ingat aku tak berani nak bagi? Silap oranglah. Even aku jalan macam kura-kura, share running map tetap share 😂. 

4km nak dekat sejam. Ini kalau aku join marathon / fun run mau jadi yang sisa-sisa penghabisan penutup tirai ni. Tak tahulah, aku rasa aku memang dilahirkan dengan low stamina. Dari zaman sekolah rendah, tiap kali marathon akulah antara manusia yang baki-baki yang perlu disorak bila sampai finish point 😅. Benda yang sama jadi membawa ke zaman uni, pun sama. Marathon? Fun run? 

Naaaa, apa semua tu? 

Tapi bila orang ajak jogging tetap onzzzzzz. Yang penting, ko jogginglah lari laju-laju kat depan sana, aku jalan je kat belakang ni. Yang penting balik karang silakan tunggu aku 😂. Bijak tak?

Ok, kawasan perumahan aku ni, dia didesign macam dalam loop. Ada bulatan besar main road, kiranya sepanjang loop tu ada fasa-fasa lain. Separuh laluan penuh dengan rumah dan ramai orang lalu. Separuh laluan lagi pulak, dipenuhi dengan tanah lot yang orang dah beli (agaknya) tapi masih tiada pembangunan. Kiranya rumah tak naik lagi.

Ada beberapa buah rumah je dan laluan masuk ke fasa yang belakang sikit. Jadinya laluan tu agak sunyi tapi masih ada banyak kenderaan cuma tak sebanyak laluan yang sebelum tu.

Aku ni pun, keluar jogging pagi gelap, sampai je laluan sunyi tu dah gabra. Siap berhenti depan rumah last dan merenung ke hadapan ke luar jendelaaa....

Ini nak lalu ke nak pusing? 

Tapi aku lalu je sambil pegang handphone kuat-kuat dan lariiiiiiii!! Kahkahkah. 

Ada rumah kawan Eja kat tengah-tengah laluan tu. So aku pun berhenti ambik nafas sambil tengok kiri-kanan depan-belakang. Bila pandang belakang rupanya ada brader lalu. Kelam-kabut  follow belakang dia. 

Tapi laju pulak brader ni jalan. Aku kan level kura-kura (nasib bukan labi-labi kah!), tertinggal aku kat belakang. Kemudiannya ada pulak 1 family 3 orang naik basikal lalu. Lega selagi nampak bayang diorang ok lah. Then depan sikit ada 1 family juga tengah jogging. 

Laaaaaahhhh, ko nak gabra dah kenapa? Kan ramai je yang ada ni? Hahahahahaha. Drama betul.

Map runner kegunaan marathon, fun run atau jogging
Dah sampai rumah.
Fuh lega. Boleh tahan pancit nak menghabiskan jogging ni. Nasib baik bila call mak, abah & amin takde. Kalau ade dah mintak jemput tengah jalan.

Breakfast sambung makan lontong. 
There goes my burned calories 😂

Baca juga :

22 comments:

  1. hahahah tapi kira ok lah dapat berlari-larian jugak... akak ni kadnag niat ada jalan la pusing rumah tu sekali gua pastu pancit dah lusa baru jalan semula hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe kak, niat dah ada tu. InshaAllah nanti berlari-larian juga nanti hehe..

      Delete
  2. Oklah lambat mari pun masih rajin nak jogging.
    Memang seramlah kan lari sorang-sorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau lari kat taman takdelah seram sangat. Ni mungkin sebab jalan agak sunyi, tu yang macam seram sikit huhu..

      Delete
  3. Saya pun dah lama tak jogging ni, mampu lagi ke idok tak tau la huhu

    ReplyDelete
  4. nmpk sgt dh kurus melidi gituuu., ;p
    ps. lontong tu tgk pown sodapp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kahkahkah, wak ni kuangasam :P
      P/s: Rasa lontong itu pun sedap.

      Delete
  5. Tahniah
    nak mulakan memang susah
    Dah biasa nanti okay aje

    ReplyDelete
  6. haha saya pon low stamina..
    mendaki gunung-- geng last
    berkayuh basikal -- geng last
    jogging -- jarang2 sbb mmg malas sangat kalau nak berlari kosong.. at least mengejar bola ke ok lah..

    lama tak bersukan dah ni huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe, at least ada juga sukan yang kita suka buat, so that tak terasa sangat penatnya bersukan.

      Delete
  7. baru saya tahu apa kejadian duduk tengah jalan tu ..

    pancit tu perkara biasa..

    mulakan perlahan-lahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Itulah punca kenapa duduk di tengah jalan itu.
      P/s: Ini mulakan secara perlahan-lahanlah :)

      Delete
  8. Kita pun ni ha dah lama tak jogging balik. Confirm pancit teruk. 😂

    ReplyDelete
  9. Ui..4km sejam tu boleh tahan lagi, Kitorang pernah 5km fun run ambik masa 4 jam baru sampai :P

    ReplyDelete
  10. Dah lama tak jogging sebab kaki tak ok. Semput pulak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe Zumal. Buat mana yg boleh je. Jangan paksa diri nanti sakit lagi susah pulak.

      Delete
  11. x pe memula mmg mcm tu tp lama2 nnt... haaa boleh pecut terus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Sekarang ni belum sampai level pecut lagi 😂

      Delete

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Labels

Adsense (11) Dunia Cikgu (14) food (114) Lifestyle (85) Personal (86) Resepi (42) Tips blogging (38) travel (52)

Contact Form

Name

Email *

Message *