Tuesday, February 4, 2020

Bateri kereta weak lagi

Bateri kereta weak lagi. Bateri kereta kong | Pagi-pagi berkejar nak masuk kerja, kereta tak nak hidup. Aduhai... Dah terkena lagilah ni, bateri kereta weak / kong, terus rasa pagi-pagi nak jadi king kong. Hahahaha.

Bateri kereta weak lagi
Gambar takde kaitan haha

Sebenarnya, dah terkena minggu lepas sekali, pagi-pagi nak masuk kerja bateri weak. Tapi settle masalah bila buat jumper dengan kereta Eja. Enjin hidup dengan mudah. Tapi pagi ni, bila je nak start enjin memang tak boleh start. Petanda betul.

Eh bengkek je hati sebab bateri tu baru pakai setahun lebih. Walaupun aku tahu, hayat bateri kereta ni standardlah pakai setahun lebih mostly kong terus.

Tapi aku tukar dari bateri sel kering ke sel basah. Dan biasanya bateri sel basah bertahan lebih lama dari sel kering ..... Jika ......

Dengan penjagaan yang sesuai, seperti sentiasa jaga paras elektrolit berada di paras yang sepatutnya (tambah air lah term paling senang. Tapi bukan tambah air masak tu hahahaha).

Awal-awal semasa baru beli kereta, Perodua bagi 3 tahun service free, jadinya setiap kali service memang technician Perodua monitor paras air bateri. Kalau kurang diorang tambah.

Itu sebab bateri masa tu bertahan menjangkau sehingga 4 tahun penggunaan tanpa masalah.

Dah habis service free, kena jaga sendiri hah ambik kauuuuuuu. Baru balik KL 3 tahun, masuk ni dah kali ke - 3 tukar bateri baru 😅

Sepatutnya awal lagi bila dah terkena minggu lepas untuk beli bateri baru. Tapi bertangguh. Nampaknya terbang lagi duit hari ni. Huhuhu. 

Inilah yang orang cakap, mengajar ketam berjalan. Dalam kelas hari-hari ajar tips penjagaan kenderaan. Jaga air bateri. Periksa keadaan tayar. Sekali yang tukang ajar ...... Bateri kereta sendiri hidup segan mati tak mahu .... Ini  kes bukan pasal tak tahu, tapi kes pemalas. Ya ampun ...


Tips Mengesan Bateri Kereta Hampir Kong / Weak


Setelah beberapa kali mengalami benda yang sama, ada beberapa tips yang aku boleh kongsi sekiranya bateri kereta kita hampir kong / weak. Janganlah jadi macam aku ye, sampai 2 kali terkena pagi-pagi nak pergi kerja. 

1) Range km & bar minyak tak tally
Boleh tengok kalau selalunya isi minyak full tank, 8 bar range km selalunya dalam 485km, tiba-tiba tak dapat range km lebih kurang sama, there's must be something wrong with your battery. Dah nyawa-nyawa ikan lah tu!
2) Start enjin, simbol bateri tak hilang
3) Bila nak start enjin (kereta yang still pulas kunci, bukan push start button), time nak pulas kunci tu enjin susah nak start.
4) Bateri menghampiri setahun setengah penggunaan? Haaaa, silakan lebih alert keadaan bateri.

Sampai je office terus minta kawan tolong tengokkan bateri dan alternator. Takut alternator yang problem tak boleh charge bateri. Tapi yang pasti ...... memang duit berterbangan hari ini ...........

P/s: Nasib baik pam angin tayar kereta tak malas. Setiap minggu cek angin haha.


12 comments:

  1. Benda kurang best memang kurang nak ambil tahu. Harap dapat tukar bateri segera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaupun hari-hari ajar student benda ni, tapi malasnyaaaa nak buat sendiri haha..

      Delete
  2. Aduh, bertabah la, bukan sikit duit keluar tu...:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Itu sebab orang kata kena ada emergebcy fund utk kereta. Hal-hal macam ni lah.

      Delete
  3. mcm kes mak cik sy last week. tahu drive je. sekali nk blk kg kereta tak boleh start. kedai semua tutup sbb CNY ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adui, macam mana lah kalau kena macam tu. Stress.

      Delete
  4. I experience it once my car x boleh nak start up. it's a good lesson and i'm more alert about these things now. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Everything happen for a reason right?

      Delete
  5. memang gitu skrng ni.. stahun lebih je kioq da..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Beza betul kualiti beteri kereta dulu dengan sekarang.

      Delete
  6. nasib tunang bekas pomen..apa2 hal cari dia dulu. memang perempuan ni 0 bab kereta pandai pakai saja. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rezeki dapat knight in shining armor yg terer Nina hihi

      Delete

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Labels

Adsense (11) Dunia Cikgu (14) food (114) Lifestyle (85) Personal (84) Resepi (42) Tips blogging (38) travel (52)

Contact Form

Name

Email *

Message *