Monday, January 20, 2020

[Selesai] Embedded Comment Blogger Blogspot Not Working

(Selesai) Embedded Comment Blogger Blogspot Not Working / Problem Fixed! | Hai. Beberapa hari lepas aku berhadapan dengan masalah embedded comment di blogspot yang tidak sync dengan akaun google.

Agak pelik juga kerana tiada masalah semasa daftar masuk ke dashboard blogger dan publish entry  juga tidak bermasalah.

Hanya ketika mahu membalas komen, ruangan komen tidak pop up pilihan sign in akaun google. Hanya detect sebagai ananymous atau perlu pilih input nama dan alamat url. 

Embedded Comment Blogger Blogspot Not Working / Problem Fixed!
Paparan setting comment embedded


Kelebihan setting embedded comment berbanding setting komen yang lain (full dan pop up) adalah, kita boleh reply secara terus komen-komen pengunjung blog. Berbanding setting full dan pop up, komen-komen di blog akan kelihatan dalam 1 barisan ke bawah tanpa boleh reply terus kepada individu yang meninggalkan komen.

Embedded Comment Blogger Blogspot Not Working / Problem Fixed!
Paparan setting comment full atau pop up

(Selesai) Embedded Comment Blogger Blogspot Not Working / Problem Fixed!

Jika bertukar setting komen dari embedded ke pop up atau full, tiada masalah. Akaun google memang boleh detect dan tak perlu daftar masuk blogger pun kerana akaun gmail detected. Yang masalahnya adalah setting embedded.

Embedded Comment Blogger Blogspot Not Working / Problem Fixed!
Tapi jangan risau, rupanya senang saja nak selesaikan masalah ini. Hanya semudah 5 saat.

Pertama, pergi toolbar chrome > Site Setting > Cookies > Enable Third Party Cookies atau untick Block Third Party Cookies.

Ruangan embedded comment blogger blogspot akan kembali seperti biasa. Untuk yang menggunakan setting paparan comment full dan pop up tidak terkesan dengan masalah ini.

Baca juga :
+ Soal Jawab Adsense
+ Amaran Manja dari Adsense
+ Tapis Adult / Matured Content Adsense

16 comments:

  1. Alhamdulillah terima kasih kongsi info 😁

    ReplyDelete
  2. rasa macam kak ana pun pernah kena macam ni Sha tapi elok sendiri pula kalau tak silap hehe :) tutorial yang bagus ni kalau jadi boleh refer sini,tq Sha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia kadang-kadang elok sendiri jugak kakna. Tapi pelik betul bila jadi kan?

      Delete
  3. memang bermasalah bila komen guna fon.. leceh

    ReplyDelete
  4. ct kalo ada prob dengan blog mmg panic cepat..
    sebab buta IT sket nak godek2 tu amek masa. bagus yang mana tahuuu tu good job =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah, yg ni pun lepas puas godek blog cari tutorial ekeke

      Delete
  5. Syukur ada jalan penyelesaian ni. Bagus share.

    ReplyDelete
  6. blog... kdg2 dia nk jg buat kita pening sekejap hahaha

    ReplyDelete
  7. nampaknya kalau nk komen blog guna fon xsettle2 lg masalah

    ReplyDelete

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Labels

Adsense (11) Dunia Cikgu (14) food (114) Lifestyle (85) Personal (85) Resepi (42) Tips blogging (38) travel (52)

Contact Form

Name

Email *

Message *