Wednesday, January 8, 2020

How far did u change in the past 10 years?

Tadi saja skrol balik ke belakang untuk  tengok entry-entry yang pernah aku buat. Rupanya, aku dah start blogging dari tahun 2011 lagi!

Sendiri tengok, sendiri terkejut tau!

Rupanya dah nak hampir 10 tahun blog ini wujud rupanya. Tak sedar sebab on-off buka. Tapi bila tengok entry zaman-zaman tu, ape yang aku buat sebenarnya? Hazabedah sungguh! Hahahadoi.

Gaya bahasa awal-awal blogging tahun 2011
2011 dah pergi klinik kulit weh. Tapi cantiknya tang itu jugak. Tak bertambah pun. Hmm. Silakan perhalusi laras bahasa ku ๐Ÿ˜ญ

Memang teruk. Dengan banyak short form. Dengan tak tersusun baris. Dengan huruf besar dan huruf kecil bercampur baur. Ya ampun. Ini blog student uni ke blog budak tadika? ๐Ÿ˜‚

Ramai yang buang entry-entry lama zaman kemunculan berblogging. Tapi aku rasa nak biar je. Biar jadi bukti kartunnya awak dahulu kala. Bukti how far im changed along the way.


Gaya bahasa awal-awal blogging tahun 2011
Korang mampu buat shortform begitu? ๐Ÿ˜‚

2011 dah ada blog. 
Diulangi. Ada sahaja tau! Bloggingnya ke laut sebab konon ingat dulu ala-ala online diary. 

2014 baru betul rajin blogging. 2016 kelaut dalam semula sebab tahun tu tahun genting usaha sungguh-sungguh nak transfer balik semenanjung. 

Dengan series of outstation (ambik kesempatan balik KL bila ada orang taknak pergi outstation ๐Ÿ˜), dan series of courses dan juga interview nak lompat kerja. 

But none of the interview lekat, im still with my old job but the location changed .... Dah balik semenanjung! I guess, itulah antara big achievement dalam dunia nyata yang tak direkodkan dalam blog ini.

Dari 2016 ke 2019, 2019 bulan 11 baru betul-betul rajin blogging balik. Kembali menjadi newbies, banyak benda yang dah berubah kan? But still blogging is fun. I got to express everything I want in the fun way.

Jangan tertipu dengan personaliti dalam blog dan luar blog tau! U might think seseorang itu kelakar, in reality perangai dia macam singa.

Siapa orang tu? 
Siapa lagi kalau bukan aku.. kahkah.

So, how far did u change in the past 10 years? 


24 comments:

  1. heheeheh sama lah macam blog akak masa awal-awal dulu tahun 2010, tulisan shortcut je short form lepas tu susuan ayat pun terabur tapi bila baca kelakar jugak. 10 tahun dulu mungkin akak seorang yang kurus sikit dibandingkan sekarang hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah. 10 tahun lepas sha slim lagi. Sekarang ๐Ÿ˜ญ

      Delete
  2. alhamdulillah banyak sangat perubahan diri saya sepanjang 10 tahun. kadang rasa macam tak boleh tapi sebenarnya pasti boleh. nak dengan tak nak ja. hehe

    ReplyDelete
  3. kalau tengok balik entry awal-awal menulis blog memang rasa nak ketawa pun ada. Betullah kan...bila selalu menulis, kita boleh nampak semakin hari penulisan semakin matang dan berisi. Keep updates sis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menulis mendidik kematangan! Yes, keep updating too kak :)

      Delete
  4. Seronok baca kisahnya. Kak Feni 2010 dah berblog tapi masa tu sibuk dok hias template. Hahaha lawaknye rasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Saya 2010 tu entah hapa-hapa. Kelako ๐Ÿ˜‚

      Delete
  5. Saya mula dari 2010. Ada tak aktif Dari 2015-2018. 3 tahun blog berhibernasi.
    Aktif tahun lepas. Tengok-tengok iklan Nuffnang macam tak menari-nari dalam blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nuffnang dah out of pic now. Tak tahu apa masalah tiba-tiba jadi macam tu.

      Delete
  6. Hahaha.. TB sangat.. Sy dh delete yg lepas2.. Hahahahah

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
    Alhamdulillah, tahniah! 10 tahun dah bergelar blogger. Teruskan ngeblog, mudah2an hasil tulisan yang walaupun tidak seberapa pada sangkaan kita, tetapi siapa tahu ia boleh menjadi pahala jariah

    ReplyDelete
  8. tahniah Sha semoga terus menulis dan berkongsi apa sahaja yang bermanfaat buat insan lain.. in shaa allah

    ReplyDelete
  9. kita start tahun 2008, tapi awal2 tulis review buku aje...pun taknak buang entri2 lama tu, bior aje jadi kenangan...hihihi

    nasib baik tak pernah lagi tulis perkataan singkatan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayang la kalau buang. Review buku tu sejenis kegigihan tau sebab nak kena habis baca baru boleh review

      Delete
  10. saya pun biarkan je blog post lama2, pasal homework pun saya tulis adehh ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah something bila kita baca semula 8,9 tahun kemudian, kita akan tersenyum ๐Ÿ˜Œ

      Delete
  11. Changed a lot! Dah kurang menulis & blogwalking. Kerja skrg pun semakin demanding dan sentiasa ada byk benda baru kena belajar. And skrg ada netflix...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kurang blogwalking tu samalah. Tak larat betul. So my solution now, pilih blog yg confirm akan balas semula trace kita..

      Delete

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Labels

Adsense (11) Dunia Cikgu (8) food (102) Lifestyle (81) Personal (66) Resepi (37) Tips blogging (38) travel (51)

Contact Form

Name

Email *

Message *