Wednesday, December 25, 2019

Ikan Siakap Masak 3 Rasa Cara KakSha

Resepi Ikan Siakap Masak 3 Rasa Cara KakSha | Hai. Ikan siakap masak 3 rasa ni memang selalu order kalau makan kat kedai. Kadang-kadang tak makan ikan siakap, kerapu atau jenahak pun sedap je kalau masak 3 rasa (sweet sour) ni kan?

Jadinya baru-baru ini masak Ikan Siakap Masak 3 Rasa juga masa celebrate birthday abah & Kazim. Dah berkali-kali buat, rasa dia memang sedap dan confirm menjadi. Resepi ini antara yang paling simple sebab tak guna banyak bahan. Kalau ada timun, pun boleh masukkan timun yang dipotong dadu. Senang je nak buat sebenarnya. Bahan-bahan pun takdelah gempak sangat.

[Baca juga] : Talapia Hitam Goreng Berlada Untuk Makan Tengahari


RESEPI IKAN SIAKAP MASAK 3 RASA CARA KAKSHA

Bahan-bahan :
- Ikan siakap
- 3 ulas bawang putih 
- 2 biji bawang merah 
-2 senduk cili kisar
-1 batang lobak merah *potong dadu
-2 biji tomato *potong dadu
-1 biji cili benggala *potong dadu
-Sos cili
-Sos tomato
-Garam secukup rasa

Cara masak :
1) Goreng ikan siakap sehingga garing
2) Gunakan minyak goreng ikan tadi (kurangkan kuantiti minyak sehingga 3 senduk sahaja), tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau..
3) Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
4) Masukkan lobak merah dan cili benggala. 
5) Apabila lobak merah dan cili benggala agak masak, masukkan tomato.
6) Masukkan sos cili dan sos tomato.
7) Kacau rata.
8) Perasakan dengan garam secukup rasa.
9) Tuang sambal atas ikan.
10) Hias dengan cili besar yang dibelah 2 dan daun ketumbar (jika ada).

 Resepi cara masak ikan siakap 3 rasa paling mudah dan sedap
 Resepi cara masak ikan siakap 3 rasa paling mudah dan sedap
Kesian ikan aku kepala & ekor terkeluar dari bekas. Sejujurnya rumah aku takde pinggan oval. Kelakar kan? Pleaselah korang bagi hadiah pinggan mangkuk banyak-banyak nanti okeh! Or, I need more shopping on that? hehehehe.

24 comments:

  1. Nyummmm tiga rasa, feveret all time 😍

    ReplyDelete
  2. Perghhhh menyengattt! Ikan talapia ni masak goreng rangup krap krap pun dah sedap, apatah lagi masak 3 rasa!

    P/s: Disebabkan tak dapat nak bagi hadiah pinggan mangkuk, so kak sha should shopping more kahkahhh.

    ReplyDelete
  3. Sedapnya! Makan ratah begitu sahaja pun best nih...

    ReplyDelete
  4. aduhai, sodap nyer!
    sos nyer nampak tak lokek bahan. terbaik!
    kalau kat kedai, ni la wajib oder :)

    ReplyDelete
  5. nampakk sedapp, ahaha walaupun ikannya terkeluar sikit.

    ReplyDelete
  6. sedap menu camni. anak-anak pun suka.

    ReplyDelete
  7. Jomlah shopping sama sama.. rumah kita pun tak ada pinggan oval juga..🤭🤭

    ReplyDelete
  8. Sedapnya kak Sha. Salah 1 favourite Ruby jugak ni ha.

    Makan dengan nasi panas². Fuhh nikmat 😋

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama lah. Siap boleh habis sekor sorang tau! Hihi

      Delete
  9. Sedap tu masak 3 rasa. Hehe..kesian ikan. Letak dalam pinggan bulat pun aci jugak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, kesian ikan tu hahaha. Okeh nanti kena shopping pinggan bulat pula :)

      Delete

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Labels

Adsense (11) Dunia Cikgu (14) food (114) Lifestyle (85) Personal (84) Resepi (42) Tips blogging (38) travel (52)

Contact Form

Name

Email *

Message *