Tuesday, November 19, 2019

Pneumatic Training

Last week untuk kali ke berapa datang untuk training Pneumatic. Eh, kali ke berapa ke? Rasanya baru first time mengasah minda semula tentang Pneumatic lepas habis belajar dulu 7 tahun dulu?

Biasalah dah semakin berusia (ke?) dan lama bekerja kenalah polish skill. Dah lama sangat tinggal memang berkarat dan outdated la ilmu pasal benda alah ni. Datang Shah Alam dari kolej pagi Rabu, eh laaaaa training kat Batu 3 je uols. Tempat aku bermandi peluh tahap gabra keluar air mata dan tempat patah hati. Gitu.

Pneumatic Training di SMC Pneumatic (M) Shah Alam

Sampai pun lambat. Ikutkan dari kolej ke Batu 3 melalui Lebuhraya Persekutuan ambil masa 10 minit sahaja. Disebabkan dekat sangat, pagi tu sempat lagi menceceh sarapan sambil membawang. Lepas tu baru kelam kabut keluar memang lambatlah sampai kan. 

Dapat buku teks & buku amali. Dah lama tak pegang buku teks tau! Eksaited asyik belek, dari kulit ke kulit, haha. 

Pneumatic Training di SMC Pneumatic (M) Shah Alam

Dah mula! 
Nasib baru kat kat muka buku. Kalau dah kat bontot buku, baik tak payah datang.

Pneumatic Training di SMC Pneumatic (M) Shah Alam
Bukti masuk telegram rasmi kerja. Bagi tahu bos kita kerja, dedikasi, rajin, adil, saksama, comel dan cun. 

Pneumatic Training di SMC Pneumatic (M) Shah Alam
Aku tak ingat dulu aku excel ke tidak Pneumatic ni? Macam tak je?

Yang bestnya training ni, buat 1 lepas tu terus praktikal. Sangat bagus cara ni untuk student berkarat seperti aku. Untuk yang mempunyai imaginasi tinggi laaaaaagi bagus, mesti lagi cepat recall.

Aku punya imaginasi  memang tinggi tapi selalunya dia berfungsi ketika perkara lagha, untuk educational macam ni selalunya jem palo 😂 kahkah.

Pneumatic Training di SMC Pneumatic (M) Shah Alam
Exhibition Room.
Dalam ni ada golf simulation. Teringin gila nak try sebab tengok movie Korea, orang kaya je mampu ada golf simulation.

Ke korang ada? Bagilah aku pinjam sekejap. Apa barang orang kaya simpan barang sendiri-sendiri. Sharing is caring khennnnn.

Pneumatic Training di SMC Pneumatic (M) Shah Alam
Dah nak balik kena juga settlekan 1 praktikal. Padahal masa tu dah siap kemas workstation.  Buku dah siap masuk beg, pundi kencing pun dah clear persiapan nak rempuh trafic jam. Kahkah. Masing-masing dah tak sabar nak berdesup lari keluar dari Batu 3. 

Nak lalu Federal lagi, azab memikir trafic jam tu segala. Tapi trainer kitorang tegas, bagus! Haha. Insist juga settlekan praktikal yang dia bagi. But I tell u, they know their product well! Setiap kali buat praktikal, our trainer boleh bagitahu which product yang ada & takde. 

Bagus sangat training personel like this. Dah macam orang sale. Kalau aku tak datang as participant, mungkin aku dah terjebak nak beli some of the instrument.

Yang kelakar lagi, bila ingat balik perangai masing-masing, sebijik macam student sendiri. Manjang nak balik awal 😂

Hot stuff tak? 

Mampos. Haha.

Petang hari kedua baru ingat nak singgah kilang lama tempat aku praktikal dulu. Zaman-zaman hot stuff walaupun berat dah capai 60kg. Bagus juga ada blog rupanya. Boleh aku retrieve cerita lama-lama.  Ada entry cerita pasal Maintenance Department ni kat SINI.

Tahun 2015 waktu yang sama dengan aku, ada 2 orang lagi sama-sama praktikal. Baju biru & baju hitam tu. Memang zaman-zaman masuk air. Kalau jumpa diorang sekarang ni, kompem diorang tak percaya aku dah transform menjadi seorang singa. 


Dah kenapa soalan ini kepada noobies seperti akuuuuuu? 😂

10 comments:

  1. Tgok mcm best je training ni...esok akak training gak...kami kat Malakoff perlu at least 2 untuk complete kan KPI...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa training aje lah dapat lari sekejap dari rutin harian, hehe.

      Delete
  2. saya tahu pasal brek Pneumatic. je...

    selebihnya sangat naif dalam bab mekanikal begini..

    biasalah kan sekolah tiga tingkat jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tinggi juga sekolah tiga tingkat. Sekolah saya 2 tingkat je.

      Delete
  3. kalaulah sy boleh join skali...sy suka belajar benda2 br apatah lg benda yg mmg sy xpernah tahu heheheheh

    ReplyDelete

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Random

randomposts

Labels

Adsense (11) Dunia Cikgu (8) food (95) Lifestyle (81) Personal (56) Resepi (33) Tips blogging (38) travel (44)