Cerita Deepavali @ Aeon Nilai

Cerita Deepavali @ Aeon Nilai | Cuti Deepavali dah habis. Sekejap je rasakan padahal aku cuti hari Sabtu sampai Isnin. Kiranya 4 hari full swing gitu. Hari Sabtu tu aku pergi kenduri doa selamat kakak ipar makcik aku (aku panggil Mak Lang. Kadang-kadang panggil CheMoi. Kadang-kadang aku pun naik konfius nak panggil apa) baru lepas operate Cyst. 

Aku tahu bahaya cyst ni, sebab ada sepupu aku pun tahun lepas operate cyst. Detect sebelum nak kahwin. Makcik aku sendiri pun ada cyst. Still follow-up hospital sebab cyst dia kejap kecut, kejap besar. 

Dan Mak Lang ni operate sebab cyst besar sampai sakit tulang belakang tak boleh jalan. Lepas operate, dah keluarkan cyst dalam sekilo lebih berat dia. Boleh bayangkan betapa besar cyst tu? 

Alhamdulillah operation went well. Dan aku pun dah makan lauk kenduri.
Yang bestnya bila pergi kenduri kat kawasan kampung ni adalah ......... Lauk dia banyak, dan best!

Aku sebelum pergi tu dah settle 1 mangkuk maggi. Sampai rumah Mak Lang pun boleh settle nasik 1 pinggan! Lauk ayam goreng berempah, kari kepala ikan, sambal telur, ikan masak lemak cili api, sambal goreng jawa, sambal terung.

Fuh, penuh pinggan okeh!
Dan sambal goreng jawa memang mahvelous! Tak lengkap jadi jawa kalau takde sambal goreng jawa, hehe.

KAFE MASAKAN TERENGGANU ASLI BANDAR KINRARA

Nasi Dagang sedap di Kafe Masakan Terengganu Asli Bandar Kinrara Puchong
Sambung cerita makan-makan. Ini kali ketiga aku makan kat Kafe Masakan Terengganu Asli Bandar Kinrara ni. Officemate orang Terengganu yang bawak, dan memang puas hati makan nasi dagang dia. Sedap!

Kali pertama datang, tak dapat nasi dagang sebab dah habis (datang pukul 10 pagi). Yang tinggal nasi lemak & kuih je. Jadi mission FAILED. Kali kedua datang aku tak makan nasi dagang. Tak ingat pulak kenapa? Ke aku makan benda lain? Tapi yang pasti aku nampak Kak Wawa officemate aku makan, nampak sedap gilaaaa! 

Oh dah ingat. Aku makan nasi lemak.
Jadi yang baru-baru ni datang, semestinya order nasi dagang. Minta extra sambal belacan dan telur mata. Kuah penuh 1 pinggan buat banjir nasi dan Bismillahirrahmanirrahim...... Alahai sedap weh! Ikan aye manis, nasi pun cukup rasa. Tiba-tiba rasa nak cari orang Tganung, baru boleh hari-hari telan nasi dagang kahkahkah.

Antara menu yang ada kat sini :
Nasi Dagang Ori Tganung
Nasi Minyak Gulai Daging
Nasi Kunyit @ Pulut Kuning
Nasi Lemokm Ikan Aye (Ayam pun ada)
Pulut Gaul Nyor + Ikan Kering
Laksam
Pulut Lepa Inti Ikan
Kepok Gonde

Lokasi dia senang je. Kedai ni berada dalam pagar Masjid Al-Ehsan Bandar Kinrara. So Waze je Masjid Al-Ehsan Bandar Kinrara atau Kafe Masakan Terengganu Asli Bandar Kinrara, confirm jumpa. Dari office aku di PJCC Taman Medan ke sini cuma ambil masa 15 minit. Oh ya, silakan datang awal pagi sebab yang first time aku datang pukul 10 pagi nasi dagang settled! Tak dapek nak tolong. Operate hari Selasa - Ahad. Isnin cuti.

DEEPAVALI @ AEON NILAI

Macam biasa, kalau ada perayaan besar kat Malaysia, netizen akan dapat benefit apa? Yesssssss, SALE lah jawapannya, hehehehehe. 

Kejar Deepavali SALE kat Aeon Nilai. Best jugak SALE Aeon, handbag Carlo Rino sampai 50% diskaun (Ye aku muda remaja pakai Carlo Rino aje sudahhhhh). Handbag lain ada jugak diskaun, tapi aku sekadar tengok-tengok je. Aim nak beli benda lain. So handbag tunggu Y.E.S bulan 12 karang.

Sebut pasal shopping ni kan, aku teringat. Awal tahun hari tu aku ada lah kenal-kenal dengan sorang ni. Makcik aku kenalkan. Tak pernah jumpa lagi, tapi text & calling-calling selalu lah jugak. Awal-awal tu ok je. Yang kelakar tu, benda jadi masa nak dekat raya. Nak dekat raya tu, aku rasa memang aku kerap masuk mall. Dan supermarket.

Setiap kali dia call, mesti masa tu aku dalam shopping mall / supermarket. Ada kat Tesco lah. Lepas tu TheStore lah (ini shopping barang rumah malam raya uols). Sebelum tu aku dalam Parkson ikut kakak aku cari baju husband & abah aku. Lepas tu aku dalam Times Square (ini cari blouse).

Seram agaknya dengar aku pompuan yang kuat shopping. Padahal aku window shopping je kut. Serius aku tak beli apa pun. Banyak bawak orang berjalan je. Dan makan-makan. Lepas kena reject baru aku terfikir, adakah mungkin dia fikir aku kuat menghabiskan duit? Boros? Kuat berjoli? Hm. Murung sekejap. 

Kolam Deepavali Aeon Nilai

 Cantik kan Kolam Deepavali Aeon Nilai?

Aku selalu suka tengok design Kolam Deepavali. Sebab selalu design dia cantik-cantik dan very colorful. They tend to use bright color sebab pesta cahaya kan. Dan paling aku suka tengok, sebutir-sebutir kan kaler dia.

Diorang guna ape eh? Beras ke butiran tu? Ke benda lain? Tapi memang sejenis kegigihan okeh nak buat. Sejenis kegigihan nak corakkan dia. Aku memang tak gigih dan kurang kesabaran. Tak kreatif. Jadi confirm aku tak boleh buat benda ni. Dulu Kolam Deepavali ni banyak mall tak pagar / letak tape merah. Sebab nak bagi orang tengok dari dekat. Tapi bila banyak kes Kolam ni kena vandalised dengan budak-budak, dah bertape semua.

Vandalised macam mana? Selalunya disepah-sepahla. Habis berterabur takde rupa macam atas tu. Anak buah aku pun kalau nampak memang tangan diorang gatal je nak usik. Faham sangat kalau budak lain pun rasa geram je nak usik kan. So nak selamat letak tali. Semua orang senang. Dan kita tengoklah dari tepi saja. 

Kolam Deepavali Aeon Nilai
 Bawak bakal pengantin jalan.
Aku nak cari novel je. Ini antara benda wajib kalau aku shopping bila nak release stress. Dan aku bukan shopping setiap bulan. 5 bulan sekali kut? Blogpost pasal release stress ada aku cerita kat >>SINI<<. Bukti benda apa aku beli kalau shopping. Takde apa sangat, mesti korang gelak, haha.

Nasi ayam penyet foodcourt Aeon Nilai
 Makan nasi ayam penyet Foodcourt Aeon. Ok lah rasa dia, bagi aku biasa-biasa je. Best lagi ayam penyet Tesco Semenyih. Tapi paling best ayam penyet Taman U Skudai. Aku rasa benda yang paling aku rindu pasal JB, selain UTM adalah ayam penyet! Hehe.

Aeon Nilai
Aeon Nilai banyak tempat rehat, tempat charge handphone & instagrammable spot.
Hipster design dalam dia, memang aim nak jadi mall yang mesra keluarga. Kalau bawak family, banyak je kerusi nak duduk rehat. Ini sementara tunggu pengantin masuk Eco Shop, duduk jap sambil makan sushi.

Oh ye, sushi dekat dengan Eco Shop (Level 2) sedap! Harga pun reasonable. Next time aku datang lagi aku update.

So, apa cerita cuti Deepavali korang?

Post a Comment

4 Comments

  1. selalu lalu je belum penah singgah lg

    ReplyDelete
  2. Alaa.. deepavali tu kak ain demam.. kalau tak boleh dating dengan Sha kat Aeon Nilai. Kak ain selalu pergi situ kalau nak shopping and makan-makan.. hehehehe.. tapiiiiii kalau hari baru lepas gaji, tak payah laa.. ramaaaaiiii giler orang.. rimas.. :p

    ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala yeke? Kita tunggu masa je nak dating dengan Kak Ain. Tapi takpe, nanti kita set date lain okeh

      Delete

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)