-Lifestyle-Food-Travel-

Yakin

Lupa belum cerita pasal open house pemaju rumah yang aku pergi masa last raya hari tu. Last raya tu, raya Aidilfitri tau! Bukan raya haji. Kau mampu cerita raya berbulan lepas baru nak story sekarang? Hebatnya kamu, yakinnya kamu.

Majlis hari Raya THP Properties 2019

Pertama kali sampai Pusat lslam Bandar Enstek sebabkan nak memenuhi jemputan open house. Sejenis kegigihan aku drive sambil guna waze nak sampai sini.

Pada aku jauh juga even sebelah Sepang. Amin selalu ada kerja area sini, berliku okeh jalan nak balik rumah! Setiap kali dia kata keje kat Enstek aku eksyen lebih kata ehhhh dekat je Sepang dengan Beranang. Tapi dia kata jauh dan aku sebagai kakak 'mithali' susah nak percaya omongan adik bongsu. Sekali dah sampai sini baru aku percaya jauh gila dari Beranang untuk berulang-alik sangat tidak ideal. Jadi silakan kau pulang ke Senawang sana.

Majlis hari Raya THP Properties 2019

Makanan banyak gila pilihan. 
Nasi tomato ayam masak merah & acar
Kueytiaw goreng (sedap!)
Aiskrim kon RM1.00
Lemang
Nasi impit
Rendang
Mee kari
Mee / Bihun sup
Roti jala
Kambing (ya ampun feberet!)
Sate

Ape lagi yang aku tertinggal?
Haa, kuih muih. Dan ada lagi yang aku lupa. Biasalah benda dah berzaman baru nak update. 

Majlis hari Raya THP Properties 2019

Tapi prop memang cantik! Ala-ala rumah lama gitu. Banyak benda yang ko boleh jumpa kat pasar karat ada jadi prop. Belakang aku ada basikal level atuk aku. Yang selalu nampak dalam cerita P. Ramlee tu hah pun diorang bawak sini. Yang kelakarnya Sarah lepas tau naik basikal tu. Haha.

Eh aku baru perasan, daun pintu hijau tu sebijik daun tingkap dan pintu rumah kampung arwah nenek aku. Style and kaler sama!

Majlis hari Raya THP Properties 2019

Baby millenia first time jumpa mesin taip. 
Kesian anak buah aku tak dapat merasai zaman kegemilangan mesin taip. Jumpa depan-depan rasa rare gila, haha. Aku dulu-dulu kalau jumpa mesin taip terus feeling-feeling jadi sekretari. Cari sokabar (pun boleh masuk okeh, jahanammmmm mesin) lepas tu entah ape benda aku buat.

Yang paling ingat, dulu-dulu zaman sekolah rendah cyber cafe tu susah gak nak jumpa. Nak buat kerja menaip (kenapa entah tahun 1998 ko dah start menaip assignment?) kena guna typewriter. Sengsara mengenang bila ko salah taip perkataan.

Majlis hari Raya THP Properties 2019

Ini lagi rare Sarah. Even mokcik kau pun tak tau nama dia. On the way nak keluar dewan keluar suara petir aku.

"Sarah jangan jilat kayu tu!" 
Adeh.

Makan durian di Taman Medan, Petaling Jaya

Musim durian lagi. Macam biasa mesti mencekik durian dengan geng hantu durian. Depan office aku ni memang tahap jualan durian boleh dikatakan menggila. Sepanjang jalan raya penuh khemah jualan durian. Harga sebesar-besar kanvas tulis. RM8/kg. Mau tak parkinson hantu durian lalu jalan ni hari-hari tengok durian berlonggok gitu. 

Yang kami makan tu, ioi gred A+. Baru tau gred durian pun macam gred spm. Harga A+ memang potong leher, tapi rasa dia soooooo melting! Nyum! Sedap gila! Bak kata brader durian ni, kalau makan yang gred A+ silakan tutup pintu. Bawah pintu selit kain taknak bagi bau keluar. Taknak bagi jiran tahu.

Tapi bila bandingkan harga dengan tempat lain, area depan office aku ni boleh dikatakan antara termurah. Setiap hari nak balik kerja jalan depan ni jem dengan orang parking tepi jalan nak borong durian. Kalau tahun ni dah tak sempat, tahun depan jangan lupa serbu sambil bawak tupperware. Tapau lah sebanyaknya.

Program Qurban Yayasan Tawfiq bersama Kolej Komuniti Kelana Jaya

Raya haji buat apa?
Aku raya haji kedua dah kerja balik. Tak masuk office pun, join program kolej kerjasama dengan Yayasan Tawfiq buat korban.

Aku kalau balik Sungai Penchala mesti rasa sayu je. Dah banyak gila perubahan pembangunan sampai aku dah tak tau jalan masuk ikut mana. Nasib bff waze tunjuk jalan. Itu pun sikit lagi nak hilang bila masuk Terowong Mont Kiara. Kahkah.

Dulu aku duduk Bukit Lanjan (now tapak LDP) and sekolah kat SK Sungai Penchala. Naik van sekolah asyiklah kena tinggal. So bila dah kena tinggal tu, terpaksalah balik jalan kaki. Samada ikut jalan depan lalu jalan besar Mofaz semua tu, atau jalan belakang bukit hutan berliku yang sunyi sepi. Ko kentut 500 meter kat depan pun orang boleh dengar. Begitulah tahap kesunyiannya.

Ada juga masa-masa aku saja nak balik jalan kaki. Ehhhhh entahlah kenapa kepala otak aku masa tu, dah la balik sorang. Berani-berani lagi jalan 3km lalu bukit hutan tu. Berani ke bebal? Hm. Agaknya dulu tahun 1990an kadar jenayah kurang berbanding sekarang. Tidur pintu tak kunci pun rilek. Sekarang anak buah aku nak main luar rumah pun aku tak yakin nak bagi kecuali ada orang duduk luar sekali dengan diorang.

Jauh aku campak belakang. Haha. Okeh. Kat Tawfiq lembu 5 ekor nak kena korban. Masa aku sampai tu semua dah kena ikat. Korang tau aku nampak je lembu berikat kaki tangan hati aku terus terdetik "kesiannyaaaaa"

Dan dah kenapa senang sangat terdetik kesian ni? Aduiiii tak dapatlah makan daging hari tu. Tengok lembu kena sembelih pun hati aku terdetik benda sama. Adoi kenapa hati aku ni? Bagi chan lah tuan kau makan hati lembu hari ni. Tak tau diuntung betul!

Aku rasa lepas ni tobatlah nak tengok korban lagi. Hati aku ni tak pandai sekolah. Kang manjang aku tak dapat makan daging korban tetiap tahun. Tapi lembu yang dah siap lapah nak siang ok. Even tengok kepala dah bercerai dari badan pun aku steady. Hari tu team Tawfiq masak sedap. Kari daging dan daging kicap. Menangis tengok. 

Shoppping langsir Nagoya

Shopping Nagoya je. Tak sampai tahap Jakel lagi.

Shoppping langsir Nagoya

Ni perbincangan nak cari kaler langsir je tau. Punyalah serius. Bila cerita dengan kawan aku style mak cari langsir, rupanya mak kawan aku pun sama je. Ye kita wanita memang punya bakat terendam yang sama.

Shoppping langsir Nagoya

 Dr gigi bertugas dalam Nagoya.
Ini kali kedua buat dermapen. Nanti kalau rajin aku cerita.

Curry laksa sedap di Ah Cheng Laksa Aeon Nilai
Alor Setar mari!

Curry laksa sedap di Ah Cheng Laksa Aeon Nilai

Jom rasmi Ah Cheng Laksa Aeon Nilai.
Pertama kali aku try Ah Cheng kat Sunway Pyramid. Sedap jugak rupanya curry laksa dia. Kuah pekat. Lepas tu tambah sambal cili, peh kaw.

Curry laksa sedap di Ah Cheng Laksa Aeon Nilai

Eja pun dah terpengaruh makan curry laksa. Overall rasa makanan franchise ni memang sama, samada aku makan kat Sunway atau kat Nilai ni. Laksa Penang pun sedap. Boleh consider makan kalau craving.

Curry laksa sedap di Ah Cheng Laksa Aeon Nilai

Muka hari ke-7 lepas buat dermapen. 
Aku ada update dalam fb muka berparut sebab buat dermapen. Agak scary sebenarnya tau sebab parut tu macam parut luka terbakar pun ada. Kulit ala-ala pakai wrong skincare pun ada. Memang horror.

Nampak tak ada mark hitam tepi pipi kiri aku? Itu adalah kulit mati daripada dermapen tu. Tinggal sikit lagi belum tertanggal. Lepas buat dermapen tu, satu muka aku jadi bersisik macam tu. Dalam masa 7 hari, sikit-sikit kulit mati tertanggal dan kulit baru naik.

Dah 2 kali buat, jauh juga perjalanan nak dapat clear skin, hehe. Parut berlekuk jerawat still ada lagi, cumanya keadaan parut tu tak sedalam kawah bulan. But still visible dan perlukan beberapa siri treatment.

Berani betul aku tadah muka zombie tak siap sambil berjalan window shopping macam ni kan?  Yang penting, muka kena yakin, pedulilah orang tengok apa. Kalau nak fikir apa orang fikir, dah satu kerja aku tahan lelemak berkembang tak makan fastfood! Hahahahahaha.

No comments:

Post a Comment

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)