Tuesday, August 6, 2019

Babysitter Dalam Hutan

August 06, 2019
Mendaki Hutan Pendidikan Bukit Gasing Petaling Jaya | Macam dah lama tak cerita pasal student aku. Biasalah, student datang silih berganti. Sekejap je jumpa, tahu-tahu dah habis. Sedar-sedar je dah nak konvo. Eh, sekejap je korang membesar ye? Hahaha.

Dari Tawau dulu membawak ke PJ ni, student aku 99% lelaki. Pernah rasa sekali je dapat student perempuan. Itu pun sekali je. Alhamdulillah kekal kawan sampai sekarang. 



Masa awal-awal aku mengajar dulu. Posting pertama, baru settle konvo dah terbang ke Tawau. Umur pun muda lagi. Masuk kelas, tengok senarai nama, tengok ic. Ehhhhhhhhhhh.. Majoriti student aku sebaya aku. Ada yang lagi tua 2,3 tahun. Mak aih. Seram aku. Nak panggil abang kakak ke macam mana ni? Haha. 




Awal-awal dulu, mungkin sebab muka pun suci murni aku agak diorang ni dapat teka yang aku fresh graduate. Siap main teka-teka umur okeh! Masuk uni tahun berapa. Belajar berapa tahun. Grad tahun bila. 




Teka umur tu exactly pulak tu.




Tapi aku biasalah. 

I cannot confirm nor deny the information.

Hiking Hutan Pendidikan Bukit Gasing, Cara ke Hutan Pendidikan Bukit Gasing
Dah tua baru orang tak main teka-teka umur dah. 
Ni baru-baru ni Program Sukan Balapan kat Kuala Langat. Walaupun badan sasa, perangai macam 'comel' lagi. Terpaksa Miss ko jadi babysitter :D

Tapi kadang-kadang aku confuse, aku babysitter ke diorang babysitter aku?

Hiking Hutan Pendidikan Bukit Gasing, Cara ke Hutan Pendidikan Bukit Gasing
Hiking Hutan Pendidikan Bukit Gasing, Cara ke Hutan Pendidikan Bukit Gasing
Kan dah kata, pensyarahnya yang perangai baby lebih dari budak :D

By the way, kawan aku ada buat bisness aiskrim kon ni. Murah je kon besar ni baru singgit. Kalau kon kecik boleh bagi lagi murah. Kebetulan ada program, dia angkut mesin aiskrim ni bawak ke tepi trek. Laku gila aiskrim. Aku je 5 kali repeat makan. Untung kawan dengan aku. Supportive.

Hiking Hutan Pendidikan Bukit Gasing, Cara ke Hutan Pendidikan Bukit Gasing
Jom naik Hutan Pendidikan Bukit Gasing!

Hiking Hutan Pendidikan Bukit Gasing, Cara ke Hutan Pendidikan Bukit Gasing
Tak tahu apa motif gambar ni. Nak test camera function kut?

Hiking Hutan Pendidikan Bukit Gasing, Cara ke Hutan Pendidikan Bukit Gasing
Ini aktiviti semester lepas rasanya masa diorang ni semester 2.
Sekarang ni dah semester 3. Next semester pergi LI. Then dah habis. Tahu-tahu je nanti aku dah kena arrange surat panggil konvo.

Eh, cepatnya masa berlalu. Kak Gee (cap hitam) tu pun dah pencen. Ni kira last activity dengan student sebelum 'keluar baris'. 
Macam mak aku selalu kata. Sekarang sekejap je masa berjalan. Baru je solat Zuhur, eh dah azan Asar. Betullah tu kan.

Hiking Hutan Pendidikan Bukit Gasing, Cara ke Hutan Pendidikan Bukit Gasing
Best Bukit Gasing ni. Dekat dengan office.
Yang penting masa naik ni aku tak pancit okeh. Aku sendiri kagum dengan diri sendiri sebab steady je. Haha. 

Lepas naik Bukit Gasing ni riak gila cakap dengan kawan aku sebab tahun 2016 naik aku pancit separuh jalan. Padahal Bukit Gasing ni bukan extreme pun. Kalau rate kesukaran, lagi rendah dari Beginner okeh!

Kau mampu lagi rendah dari Beginner pun ko pancit? Lepas settle Bukit Gasing, aku naik Bukit Broga dengan Epa, konon dah fit sikit kut? Sekali ya Allah. 5 kali berhenti ambik nafas! Pui.

Hiking Hutan Pendidikan Bukit Gasing, Cara ke Hutan Pendidikan Bukit Gasing
Trek best sangat. Even sekeliling bukit ni dah bandar, bangunan rumah orang penuh, hutan dia segar. And pokok keriang banyaaaaak sangat. Ada sekali dulu aku pergi tengah musim keriang, penuh keriang gugur kat tanah. Tapi dah kena pijak oranglah.

Lepas tu ada jambatan besi kat atas tu. Route yang kami pilih memang selalu lalu jambatan besi tu tapi tak naik sampai temple & observation hut. Tinggi nau. Gigil kaki aku nak naik.

Ada sungai jernih gila boleh bawa mandi. Masa kami sampai sungai tu sedang elok je ada parents bawak anak dia mandi. Rupanyakan, ada jalan senang naik kereta ke atas ni. Baru aku tahu. Naif sangat hiking.

Hiking Hutan Pendidikan Bukit Gasing, Cara ke Hutan Pendidikan Bukit Gasing
Kanak-kanak riang berjimba kat Jambatan Gantung.
Last route sebelum balik. Student aku ada yang gayat, so memang dia tak lalu jambatan ni. Kalau korang spesis ok tak pening kepala boleh lalu jambatan ni. Settle sini turun bawah sikit terus jumpa rumah orang. Memang dekat gila rumah orang dengan bukit ni.

Ramai yang naik parking tepi jalan je dekat area rumah-rumah ni. Budak-budak naik sendiri pun ramai. Well I guess sebab dekat dengan rumah orang so risiko sesat tu rendah. Ko pusinglah celah mana pun confirm turun jumpa rumah orang. Nak buat aktiviti pelajar pun mudah. Nak mengkaji tumbuhan hutan dan serangga pun mudah. 

Mungkin sebab tu nama dia Hutan Pendidikan Bukit Gasing?


Friday, August 2, 2019

Aktiviti Sebelum Puasa | Mendaki Bukit Broga

August 02, 2019
Mendaki Bukit Broga Semenyih | Last day sebelum puasa hari tu naik lagi Bukit Broga. Boring duduk rumah ada cuti ape entah tak ingat. Dan saja nak test stamina (poyo gila statement).

Sebenarnya dah naik Broga ni beberapa kali. Banyak juga sebab Broga dengan rumah ni sekangkang kera ja. Tapi macam biasa, gambar selalu peram dalam handphone sampai handphone rosak. Jadi sebelum kejadian lama berulang lagi kita simpan dalam blog sebagai memori. Kahkah. Poyo lagi.


BUKIT BROGA SEMENYIH

Mendaki Bukit Broga Semenyih

Pagi sampai tu terus masuk dalam kawasan parking kelapa sawit ni. Pusing-pusing 4,5 kali tak dapat juga parking. Aduh. Lepas tu pulak termasuk lorong parking manusia yang pentingkan diri. Boleh block jalan keluar hujung satu lagi.

Dah satu hal kena reverse jauh. 

Takpelah. Sabar.

Mendaki Bukit Broga Semenyih

Parking luar tepi jalan raya atau parking dalam ladang sama je. Sama-sama kena bayar Entrance Fee (per person). Setiap orang RM1. So nak lagi selamat & ada ruang, parking je kat dalam.

Mendaki Bukit Broga Semenyih

Padahal kan baru balik dari Maldives. Muka sedia sunburn, lepas tu tambah lagi naik bukit masa panas. Dah macam buntut kuali.

Tapi keyakinan untuk wefie itu tetap ada okeh! 

Mendaki Bukit Broga Semenyih

Tudung yang sama versi dah tak sunburn + lighting on point + filter handphone. Gila flawless. Hahaha.


Mendaki Bukit Broga Semenyih

View masa mendaki. Belum sampai lagi okeh.
Tapi naik lambat, matahari pun dah mula naik. 


Mendaki Bukit Broga Semenyih

Nampak taman-taman perumahan.

Semenyih 10 tahun dulu banding dengan 10 tahun lepas banyak sangat perbezaan dia. Bagi aku cepat sangat naik pembangunannya. Masa mula-mula pindah sini rasa tenang je. Ada jem sikit-sikit itu pun kat Pekan Semenyih hari Ahad pagi & petang. 

Dulu-dulu ayah aku boleh merempit hantar aku balik Sekolah Teknik Kajang dari Beranang setengah jam je sampai. (Tapi lepas tu urut dada marah aku "Lepas ni jangan lambat siap lagi!". T_T).  

Sekarang jangan harap dapat setengah jam. Nak lalu Pekan Semenyih pun dah hazab. Dengan lampu trafik berbelas point. Makan nasi lemak sepinggan pun boleh habis. Now nasib baik ada Highway Lekas. Lekas sikit sampai Kajang. Hiks :D

Mendaki Bukit Broga Semenyih

Ops, nampak pulak tanah botak. Nak buat taman baru lagi lah tu.

By the way, Broga ni pernah tutup sekejap. Tak pasti kenapa. Bila dah buka semula, jalan naik dah lain sikit. Orang kata ada jalan lain nak naik. Aku pun tak pasti. Aku ikut je orang ramai.

Mendaki Bukit Broga Semenyih
Tapau McD nak makan kat atas bukit. 

Mendaki Bukit Broga Semenyih


Mendaki Bukit Broga Semenyih


Mendaki Bukit Broga Semenyih

Naik sampai 1st Peak saja.
Tak larat rupanya aku nak naik bukit lagi. Last time masa naik Bukit Gasing bukan main brag kata fit, tak mengah langsung. Hari tu Broga je dah surrender 4,5 kali berhenti cari nyawa tengah jalan. Kahkah. Epa steady je.

Punyalah pelik, apesal teruk sangat stamina aku? Makin gemuk ke apa? Kemudian baru teringat, masa naik Bukit Gasing tu, aku memang rajin walking keliling taman teman mak. Boleh kata setiap minggu, Sabtu Ahad buat. Itu yang kuat sikit.

Lepas tu lama tinggal. Terus down stamina.
Itulah, benda kena disiplin baru jadi rutin kan? Nampak gaya kena start balik walking & jogging nak build stamina. Kalau tak nanti naik tangga tingkat 3 pun penat (akulah tu).


Mendaki Bukit Broga Semenyih

Kat bawah celah-celah stacking pokok-pokok tu ada orang tau! Nampak tak hujung sana tuuuuuuu?

Tak tahu ikut mana naik, tengah aku berangan-angan tangkap gambar atas batu mengadap situ, dengar suara orang menjerit-jerit gelak. Terer betul cari jalan. 

Tapi serious ada part yang cantik atas ni. Dulu pun Dr. Syed Muzaffar & Dr. Halina buat photoshoot wedding atas ni kan?

Mendaki Bukit Broga Semenyih


Mendaki Bukit Broga Semenyih

Jom turun!
Tak larat nak naik sampai Gunung Tok Wan. 

Nak naik dan turun, ada certain part yang agak tricky dengan laluan baru ni (berbanding laluan lama dulu). Lebih banyak yang curam dan memang perlu gunakan tali. Dan paling ketara, di kaki bukit ada gerai minum air kelapa. Kat situ kena bayar lagi RM1/person. Keseluruhan RM2/person.

Ada tambahan Gerai Bunian (wow sangat nama), ada tempat makan, toilet yang lebih senonoh dan mini zoo. Mini zoo tu ada kambing & binatang ape entah. Boleh beli pallet dan feed kambing tu. Ada juga jual susu kambing fresh.

Mendaki Bukit Broga Semenyih

Siap dukung anak okeh!
Yang pakai selipar je pun ramai. Laju steady je naik turun. 

For your information about Bukit Broga:
  • Bukit Broga diambil dari nama Pekan Broga yang terletak hanya 2km berbanding dengan 8km dari Pekan Semenyih.
  • Ketinggi sederhana, hanya 400m dari paras laut.
  • Dari Seremban boleh melalui Pekan Lenggeng - Pekan Ulu Beranang - Pekan Broga dan ke Bukit Broga atau melalui Pekan Pantai -  Pekan Lenggeng - Pekan Ulu Beranang - Pekan Broga. 
  • Dari Cheras boleh melalui Saujana Impian Kajang susur keluar Pekan Semenyih.
  • Paling mudah ikut Lebuhraya Lekas exit Semenyih.
Makan di Restoran Rimba Buluh Semenyih

Tengahari makan pula di Restoran Rimba Buluh Semenyih. Ke Nasi Lemak Rimba Buluh? Lebih kurang macam tu lah nama dia. Specialty nasi lemak dalam buluh katanya.

Tapi tengahari ada jugak goreng-goreng.
Pagi bakar lemak, tengahari tambah lemak. Apeadekes, esok-esok bakar lemak lagi *entahbilalagi T_T

Makan di Restoran Rimba Buluh Semenyih
Nasi Goreng USA. Not bad.

Makan di Restoran Rimba Buluh Semenyih
Sotong Goreng Tepung.
Dah macam cekodok sotong. Biasa-biasa je.

Makan di Restoran Rimba Buluh Semenyih

Thursday, August 1, 2019

Waktu Bekerja Fleksi (WBF) Bikin Pening

August 01, 2019
Waktu Kerja Fleksi (WBF) Bikin Pening | Hari ini dah bermula Waktu Bekerja Fleksi (WBF) menggantikan Waktu Kerja Berperingkat (WBB) yang digunakan pleh penjawat awam 1 Malaysia untuk waktu bekerja.

Kalau sebelum ini WBB dah fix masuk kerja pukul 7.30 pagi dan balik pukul 4.30 petang. Kalau masuk kerja pukul 8.00 pagi, balik kerja pukul 5 petang. 

Ada lagi 8.30 pagi dan 9.00 pagi. Kalau di Tawau dulu aku memang masuk pukul 7.30 pagi disebabkan waktu Subuh Tawau yang awal. Rugi pula rasanya duduk-duduk lepas Subuh tak buat apa nak sampai ke 8.00 pagi tu.

Tapi bila  balik sini, nak sampai office pukul 7.30 pagi tu memang boleh semput ok. Separuh nyawa merempit pun tak boleh sampai 7.30 pagi. Jem sungguh jalan tak boleh bawa bincang!

So aku pilih masuk kerja pukul 8.00 pagi. Itu pun punch card kerap merah jugak! Aduh.

Bila WBF dikuatkuasa mulai hari ini 1 Ogos 2019 menggantikan WBB, akulah insan paling gembira. 

Gila tak gembira. Lepas ni insyaAllah aku akan terlepas dari title "Ratu Lambat". Kahkah. Ok sebelum itu, jom berkenalan dengan WBF dan kenapa aku sangat gembira bila ia dikuatkuasakan.


WAKTU BEKERJA FLEKSI (WBF) PENJAWAT AWAM





Dengan pelaksanaan WBF ini, penjawat awam boleh masuk kerja bermula 7.30 pagi - 9.00 pagi. Punch in selepas pukul 9.00 pagi dikira lewat. Begitu juga balik kerja. Punch out bermula 4.30 pagi - 6.00 petang. Waktu bekerja cukup 9 jam. 

Kiranya kalau aku punch in pukul 8.05 pagi, aku akan punch out pukul 5.05 petang. 

Dah tak ada istilah lewat / kad merah lagi, yeyyyyyyy. 

Tapi pagi ini, azam aku nak datang awal, punah! Kahkah. Ingatkan dah WBF jalan bolehlah clear sikit, tapi hampeh! Jemnya kalah hari hujan!

Dari TTDI Groove Kajang lagi dah start jem gara-gara kemalangan kecil. Biasalah rakyat Malaysia, pantang ada kereta tersadai tepi jalan semua nak ditengoknya. Jalan jem bukan sebab kereta block jalan, tapi sebab pemandu slow down sibuk nak tengok benda apa jadi. Adeh. Stress ok.

Lepas tu jem Cheras lagi. Ok ini biasa.

Lepas tu memanjanglah aku menghadap jem sampai PJ. Kenyang.

Biasanya jem teruk panjang macam ni kalau hari hujan. Atau KL jem (Biasa KL & Semenyih tak kongsi awan, haha). Ini hari terang benderang jalan kering.

Takpelah, mungkin ramai yang meraikan WBF, hehe. Yang penting Alhamdulillah aku tak lewat hari ini, yeyyyyyyy (padahal sampai office pukul 8.39 pagi okeh! Kalau still WBB mau berjambul aku tengok punch card). 

Tak, aku gembira kut dengan WBF ni. Cuma pening gila mengadap jem pagi tadi. Aku juga percaya ramai yang happy sokmo dengan masa fleksi ni.

Esok-esok rasa nak masuk lambat sikit sebab nak breakfast dengan anak / pasangan, dah tak risau nak kejar pukul 8. 

Atau minggu cuti sekolah nak masuk keje awal 7.30 pagi sebab nak balik awal? Why not kan. Hari-hari biasa masuk 8.30 sebab berkejar hantar anak, sekali sekala nak juga balik awal.

Apa-apa pun, kita tengok pagi Jumaat esok macam mana pula jalan raya ya. Moga-moga tak buat perangai super jem macam pagi hari ni. Amin.

Jadi hari ini aku balik pukul 5.39 petang. 

Disaat semua kawan-kawan dah selesai balik pukul 5 petang, tinggallah aku. Lepas ni mungkin perlu belajar cara nak kunci pintu utama.

Nampak gaya macam berpotensi jadi tukang kunci pintu aku ni. Haha.
Matikla.

P/s: Ada yang superhappy macam aku?











Labels

Adsense (11) Dunia Cikgu (8) food (98) Lifestyle (80) Personal (58) Resepi (34) Tips blogging (38) travel (49)