Saturday, February 9, 2019

Terapi Nanotron PERCUMA di Beranang

February 09, 2019

Terapi Nanotron PERCUMA di Beranang | Aku sebenarnya baru pertama kali dengar pasal Terapi Nanotron ni. Itu pun sebab makcik aku ajak mak join terapi ni dan mak aku ajak aku ikut sekali. Aku pertama kali dengar Nanotron? Adik beradik Megatron?

Pusat Terapi Nanotron yang aku pergi ni di Beranang. Bersebelahan dengan Kedai Kek Flourlush & Restoran RH. Mak dan abah dah beberapa kali join. Cop dalam buku pun dah panjang. Aku? Baru pertama kali join hari Rabu lepas.

Terapi Nanotron PERCUMA di Beranang

Terapi Nanotron PERCUMA di Beranang
"Senyum mak Ira nak ambik gambar" 😎

Masa ni warm-up pun belum. Tengah panggil nama pada kad. 

Banyak juga kerusi dalam ni. Sekali masuk boleh 60 orang. Sekali sesi kalau dah penuh kena tunggu sesi lain pula.

Oh ya, datang sini ada kad. Ala-ala kad rawatan yang ada rekod kehadiran. Setiap kali hadir dapat point. Point tu nanti kumpul, untung-untung menang motor hadiah.


Terapi Nanotron PERCUMA di Beranang
Tunggu Dr Mohd Rasyid bagi talk. Sambil duduk atas kerusi panas, sambil tu dengar talk. Sebelum tu ada senaman regangan sikit. 

Topik hari tu kenapa selalu mengantuk di siang hari. Quite interesting topic. Bila aku dengar, tengok ciri-ciri mengantuk siang hari, ada sikit setepek kena batang hidung, hehe.

Oh ya. Kat Nanotron ni senang je. Pilih kerusi, duduk. Once duduk tu terus ada rasa panas-panas kat belakang badan sampai punggung.

Mula-mula duduk ehhhh, panas gila pulak. Tak senang duduk aku. 

Rupanya kan suhu dia boleh laras. Kahkah. Suhu sesuai untuk dewasa antara 50 - 70. Aku rasa 54 pun panas dah. Yang tune 70 memang kulit hebat!!


Terapi Nanotron PERCUMA di Beranang
Depan tu hadiah yang aku cakap tadi. 

Terapi Nanotron PERCUMA di Beranang
Syarat utama mesti 30 tahun ke atas. Syarat lain antaranya kanak-kanak, ibu mengandung dan orang ada penyakit kulit tak dibenarkan. 

Balik dari terapi ni best juga rasa badan. Asyik sendawa dan banyak keluar peluh. Ala-ala bertungku jugak effect dia.

Oleh sebab FREE, syok jugak kalau dapat pegi hari-hari. Tapi kerja kan, hari Sabtu aje lah masa yang ada.

Makcik aku pun ada jugak buat benda macam ni, tapi dia baring atas katil. Efek mungkin sama, tapi kalau dapat kat aku katil tu, maunya tidur 5 jam! Kahkah.

WAKTU OPERASI PUSAT TERAPI NANOTRON

Isnin - Jumaat (9.00 pg - 9.00 mlm)
Pagi (2 sesi) : 9.00 & 10.45 pg
Petang (2 sesi) : 2.45 & 4.00 ptg

Kemaskini terbaru:
Pusat Terapi Nanotron telah menamatkan perkhidmatan di Beranang dan membuka pusat terapi di cawangan lain.

Friday, February 8, 2019

Release Stress

February 08, 2019
Hi. Macam mana korang legakan stress menggunung yang disimpan berhari-hari? 
Berminggu-minggu?
Bahkan ada yang sampai berbulan-bulan?

Orang kata perempuan ni, benda yang sekecil-kecil dan seringkas-ringkas benda pun, bila buat terlalu fokus mesti ada yang tak puas hati. Ada je benda yang tak lengkap. Entah. Aku lah tu orangnya. Haha.

Ada sekali tahun lepas rasanya, aku dah sampai tahap super stress sebab kawan membawang cuti bersalin. 

YES!! KAWAN MEMBAWANG TAKDE PUN BOLEH BAWA STRESS UOLLS!

Orang laki dengar buat cebek mulut je tau! Mende kecik jelah weh. 

Hahaha, tapi itulah realiti sebab bila kita suka bercerita (bukan membawang in realiti tau!) dan gaya kita bercerita seolah-olah Cik Gayah kat pasar tengah pilih ikan sambil sinsing lengan baju, hah, bayangkan bisingnya!

Tiba-tiba Cik Gayah dah tak datang pasar. Lepas tu kerja melambak.
Ikan yang dalam akuarium pun boleh sedih tau!

Aku pula sejenis suka bercakap dengan orang yang boleh bagi respons. Kalau aku bercakap kau macam tunggul, errrr esok lusa aku tak jadi Cik Gayah dah.

Bila dah super stress, aku cenderung untuk buat kerja BODOH. Salah satu kerja bodoh itu adalah call dan bercakap dengan orang yang tak dikenali. 

Tak lega pun perasaan tu. Tapi it cool me down a bit.

Tapi kemudian aku sedar.
Benda bodoh bukan boleh bawa aku ke mana, ye tak? 

Jadi aku perlu fikirkan solution lain.

Bila ada rasa penat otak sikit (penat otak bukan disebabkan stress, selalunya kita penat kerja office sebab duduk menghadap pc berjam-jam atau menghadap jem hari-hari pergi dan balik kerja), aku akan berhenti sejenak dan keluar cuci mata. 

Yes, sejenak je.
Tak percaya?

Ini 2 minggu lepas rasanya, aku keluar office terlambat sikit je dalam 5.10 petang tapi jem jalan ya Rabbi, siput lagi laju dari engkaulah jawabnya! Dari office aku di Taman Medan nak balik Beranang, lalu Balakong sebab nak singgah Aeon. Maghrib baru sampai sini. 

Masa ini pula kami tengah sibuk prepare untuk akreditasi, hm. Harus feeling a bit stress tak? Hehe.

Jadi sebelum ko buat kerja gila entah apa lagi (dulu zaman sekolah aku lagi gila baling meja), lebih baik aku berhenti dan cuci mata sambil tabur duit. Orang kata shopping dapat legakan stress, ye ke uols?

Jadi aku pun ambil pendekatan itu, kita shoppinglah! 
Aeon je pun bang. Toksah nak cebek sangat okay!

Tabur duit dekat makanan. Dan yang penting tak mahal mana pun. Novel dan sushi adalah perkara wajib dan semua ni bukan makan modal besar pun.

Buat yang takut sangat nak belanjakan duit untuk perempuan ni, alah kita perempuan ni bukan mengadap sangat benda mahal. Bagi Aiskrim Unicorn Wall's pun dah cukuplah. Sekali sekala bawak jalan-jalan Lake Garden pun boleh.

So kalau dah nampak ada tanda-tanda penat minda, please release dengan cara yang kauorang rasa selesa. Buat sekali-sekala, macam aku sebulan sekali ajelah mampu buat macam tu.

Tapi kalau asyik-asyik rasa stress, seminggu 3 kali asyik nak membawa shopping, aih itu bukan stress, itu nak kumpul harta! Ekekekekekeke.


P/s: Ada kajian mengatakan orang yang kerja jauh dan menempuh jem setiap hari cenderung untuk meninggal awal. 


Labels

Adsense (11) Dunia Cikgu (8) food (95) Lifestyle (81) Personal (56) Resepi (33) Tips blogging (38) travel (45)