-Lifestyle-Food-Travel-

Letupan Bom di Pantai Samila Songkhla

Letupan Bom di Pantai Samila Songkhla | Berdebar aku baca pasal 2 lokasi pelancongan popular Songkhla dibom. Bukanlah 2 tempat sebenarnya, sebab letupan tersebut terjadi di Pantai Samila Songkhla, lokasi yang dimaksudkan adalah di Patung Ikan Duyung dan Patung Tikus dan Kucing.
Letupan Bom di Pantai Samila Songkhla

Letupan pertama terjadi pada jam 10 malam (11 malam waktu Malaysia) dan letupan kedua 10 minit kemudian. Kesan letupan bom tersebut mengakibatkan Patung Ikan Duyung yang jadi ikon pelancongan Wilayah Songkhla terputus 2! Hilang bahagian kaki khabarnya!

Ramai betul pelancong yang nak bergambar kenang-kenangan di situ. Letupan berlaku pada waktu malam, tak dapat aku bayangkan sekiranya letupan berlaku pada waktu siang dengan ramainya manusia berada berdekatan.

Bila ingat balik, dekatnya waktu berlaku letupan dengan waktu kami ke sana.


Aku baru ke Pantai Samila tempohari. Angin kuat sangat dan orang ramai menyebabkan malas nak mendaki batu. Cukuplah dapat bergambar kenang-kenangan dengan Patung Ikan Duyung ini. 

Gambar: Berita Harian

Selepas ini kaki Duyung dah tiada. Pelancong yang berkunjung ke Pantai Samila mungkin terpaksa menunggu untuk proses pemulihan semula patung-patung tersebut.

13 comments:

  1. Why la some human being so inhuman.. Baru visit Hatyai 2 weeks before the incident.. Alhamdulillah selamat pergi balik..

    ReplyDelete
  2. Sama la dengan kinah pergi bercuti ke sana tempoh hari. Mujurlah masa letupan tu berlaku kinah baru keluar dari sempadan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukurlah takde kemalangan nyawakan? Dont know apa yang untungnya dengan bom statue ni.

      Delete
  3. seramnyaaa dh la plan nk ke sana bln 7

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bulan 7 lama lagi. Sempat duyung tumbuh ekor balik, hiks.

      Delete
    2. hehehe.. tak jd pegi, sebagai langkah berjaga2. bkn nk tgk duyung tp nk jjcm heee

      Delete
  4. adeh.. kesian duyung tu. tapi mcm lagi famous je lepas ni sebab rare xde sebahagian. semoga kita semua sentiasa dilindungiNya dimana saja kita berada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, memang jadi lagi famous sebab org nak bergambar versi baru pulak.

      Delete
  5. seram dengar kejadian letupan camni..

    ReplyDelete

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)