Friday, December 28, 2018

Dirham Nubex

December 28, 2018
Beli Dirham Perak Nubex | Aku dah ada hobi baru sekarang, kumpul Dirham pulak, hehe. Sebenarnya tak pasti boleh dikatakan sebagai hobi ke tidak sebab baru je berjinak-jinak beli. Itu pun sebab mengikut kakak kat office aku yang suka kumpul gold bar. 

Sebab apa aku boleh terikut & terjebak? Satu sebab harga syiling dirham ni murah jaaaaa, hehe. Alah, setakat 1 Dirham Perak = 2.975g Perak. Berapa sangatlah kan?

BELI DIRHAM NUBEX

BELI DIRHAM NUBEX
Inilah koin Dirham yang buat aku tertarik nak beli. Dirham Koleksi Masjid, dan pada koin tersebut juga ada ukiran Masjid tersebut. Cantik kat mata aku. Koleksi Masjid ni ada 10 design. Memang cuci mata kami nak pilih. 

Tapi walaupun murah, aku beli dalam 5 design je. Kak office aku beli sampai 6 design. Bila dah sampai nampak cantik juga koleksi ni.

Oh ya, kami beli dari Nubex atau Nusantara Bullion Exchange.

NUSANTARA BULLION EXCHANGE (NUBEX)

beli emas nubex

Nubex ini seolah one-stop-centre untuk jual dan beli emas. Ada pelbagai jenis emas tinggal berani tak berani saja nak laburkan duit. Tapi macam aku, aku beli Dirham Perak saja. Sebab kebetulan Nubex menawarkan 20% diskaun hujung tahun. Kalau tiada diskaun aku tak pasti pula berapa harganya, jangan tanya aku yaaaa.

Kalau jual semula boleh untung ke?

Tak pasti sebab aku beli suka-suka nak buat koleksi. Hobilah katakan haha. Itu pun beli yang murah je. Aku pernah baca yang bila harga emas naik, harga perak juga naik, in fact perak lebih banyak perbezaan kenaikan harga berbanding emas.

Entah, aku bukan mahir sangat pun pasal pasaran barang kemas emas perak ni. Aku pun ikut orang je. Ditakdirkan kalau kemudian hari kakak office aku dah pindah tempat lain. Adakah aku akan tergoda shopping Dirham dan sewaktu dengannya lagi? 

Tentulah tak! Hahaha. Lagi mau tanya. Tapi buat masa ini best juga ada orang boleh share bercakap pasal koleksi kita. Walaupun koleksi Perak 2.975g sajaaaaaaa....

Dan rasanya tahun depan raya aku dah boleh bagi Dirham Perak ni dekat anak buah aku buat pengganti duit raya. Amacam? Bernas tak idea? Kihkihkih. Aku harap je janganlah mak pak anak buah aku ingat itu koin buat masuk mesin dobi. Hm.




Thursday, December 27, 2018

Letupan Bom di Pantai Samila Songkhla

December 27, 2018
Letupan Bom di Pantai Samila Songkhla | Berdebar aku baca pasal 2 lokasi pelancongan popular Songkhla dibom. Bukanlah 2 tempat sebenarnya, sebab letupan tersebut terjadi di Pantai Samila Songkhla, lokasi yang dimaksudkan adalah di Patung Ikan Duyung dan Patung Tikus dan Kucing.
Letupan Bom di Pantai Samila Songkhla

Letupan pertama terjadi pada jam 10 malam (11 malam waktu Malaysia) dan letupan kedua 10 minit kemudian. Kesan letupan bom tersebut mengakibatkan Patung Ikan Duyung yang jadi ikon pelancongan Wilayah Songkhla terputus 2! Hilang bahagian kaki khabarnya!

Ramai betul pelancong yang nak bergambar kenang-kenangan di situ. Letupan berlaku pada waktu malam, tak dapat aku bayangkan sekiranya letupan berlaku pada waktu siang dengan ramainya manusia berada berdekatan.

Bila ingat balik, dekatnya waktu berlaku letupan dengan waktu kami ke sana.


Aku baru ke Pantai Samila tempohari. Angin kuat sangat dan orang ramai menyebabkan malas nak mendaki batu. Cukuplah dapat bergambar kenang-kenangan dengan Patung Ikan Duyung ini. 

Gambar: Berita Harian

Selepas ini kaki Duyung dah tiada. Pelancong yang berkunjung ke Pantai Samila mungkin terpaksa menunggu untuk proses pemulihan semula patung-patung tersebut.

Jom Jalan-Jalan Cari Makan | iCompEx 2018 Jitra

December 27, 2018
Jom Jalan-Jalan Cari Makan | iCompEx 2018 Jitra | Cerita bulan 3 hari tu sebenarnya. Asyik terlupa je nak cerita. iCompEx ni event institusi pengajian TVET untuk bentang kertas penyelidikan dan produk inovasi. Pertama kali join tahun ini, aku ingat penyertaan hanya dari kolej komuniti dan politeknik, rupanya tak. Banyak agensi awam dan sekolah yang join, kira event besarlah jugak.

Aku dengan kawan aku, kami 3 orang bertolak dari KL pagi-pagi buta hari pertama pertandingan. Kalau nak diikutkan, pendaftaran sehari sebelumnya, tapi membazir masa pula rasanya duduk tempat orang lama-lama, haha. Lagipun kawan aku risau nak tinggalkan anak diorang lama-lama. 

Tempat makan best dan menarik di Jitra Kedah

Shell Sungai 2, Nibong Tebal Penang
Shell Sungai 2, Butterworth Penang.
Tak ingat ini berhenti kali ke berapa. Berhenti sebab nak cari toilet dan cari benda nak buat kunyah-kunyah. Best berhenti kat sini sebab ada Costa Coffe. Lepas tu luar dia cantikkkkkk. Ala-ala oversea gitu, hehe.

Shell Sungai 2, Nibong Tebal Penang
Nah close-up.

iCompEx 2018 Dewan Wawasan Jitra Kedah
Ni je satu-satunya gambar yang ada bukti datang iCompEx 2018. Yang lelaki tu Dr Person-In-Charge untuk pembentangan paper. Senang deal dengan Dr ni sebab kita call / whatsapp berbalas. Banyak PIC bila buat event besar, sama ada taknak bagi no. phone personal atau bila kita call / whatsapp tak balas. Stress agaknya ramai orang cari.

Aku maklumkan yang kami daftar pembentangan lambat pun dengan Dr ni. Sebab sepatutnya pendaftaran hari sebelumnya. So, sampai je Jitra terus register kat kaunter. Tapi awal-awal lagi dah buat scene kat kaunter tu. Goodies bag habisssss!!

Over sangat haku kan, goodies bag habis je pun. Kahkah. Student yang jaga kaunter pun dah terkulat-kulat, macam mana nak bagi goodies ni sebab memang dah habis. Pelik juga sebab katanya diorang sediakan cukup-cukup untuk peserta.

Ok apa yang ada dalam goodies bag tu?

Pas masuk dewan, tentatif, flash drive pembentangan paper, air mineral & roti. Itu je pun kan? Nothing important hidup dan mati pun. Kahkah.

Tapi bagi tetap kena bagi weh. Semua peserta bayar yuran penyertaan kut. Dan masa tu Dr ni sampai kat kaunter tanya apa masalah. Nak redakan amarah pompuan lambat dari KL ni (aku la tu sape lagi), diorang pun bagi another goodies bag yang ada semua benda kecuali flash drive. Dengan janji "nanti saya pos ye".

Bagus solution ni, aku terima. Yang penting aku dapat juga flash drive. Dah dapat beg apa lagi, meh la kita bergambar. Gambar ni sudah pastinya kami hantar kat group rasmi kerja, nak bagitahu semua orang yang kami kerja kuat. #DoneClaimKerja. :D

Homestay Jitra berdekatan Dewan Wawasan Jitra dan Politeknik Jitra Kedah
Settle presentation baru check-in homestay. Homestay dapat setelah bersusah payah cari. Hotel & sewaktu dengannya sold out!!! Adeh, jenuh call & cari, akhirnya dapat juga tempat berteduh.

Homestay ni tak jauh pun dari Dewan Wawasan Jitra. Owner cikgu sekolah, dan selain rumah ni dia ada juga rumah lain yang dibuat homestay juga. Nah sila nikmati gambar dari facebook owner.

Ada 3 bilik, 3 bilik air. 2 bilik ada aircond & 1 bilik (yang ada 2 katil single) berkipas. Dapur ada semua barang nak masak, dont worry kalau korang rajin masak. Rumah dia corner lot, memang luas habis. Kebetulan pula masa datang, pokok mangga tepi rumah tu berbuah lebat, ya ampun meleleh air liur tengok mangga orang. Cumanya masa ni Jitra musim kemarau agaknya, panas berbahang gila. Aku pergi homestay kawan aku yang lain kat taman lain pun panas gila dalam rumah. Kiranya kalau musim ni, rumah ko takde aircond memang macam sauna. Penyelesaiannya aku lepak dalam bilik je layan aircond, lalu ruang tamu kalau nak keluar je.

Lepas tu kami beli air mineral botol besar sumbat dalam peti ais. Heaven gila minum air sejuk masa ni. Haha. Dan yang lain kira just nice macam homestay lain.

Tempat makan best dan menarik di Jitra Kedah
Malam makan char kuey tiaw. Tak ingat kat kawasan mana, tapi berdekatan KK Bdr Darul Aman dengan supermarket besar. Dia ada banyak gerai sepanjang jalan tu. Kami pun hentam je pilih mana-mana kedai asalkan makan.

Rasa dia biasa-biasa je. Aku pernah makan yang laaaaaagi best & sedap. Nasi goreng kawan aku pedas gila. Overall tak satisfied malam tu.

Restoran Tok Keramat Jitra Kedah
Lauk macam ni baru RM5.

Syok lahai makan kat Kedah. Murah. Area office aku, nasi dengan ikan je dah RM5. Itu pun ikan kecik. Kalau ikan keli ni, seekor tanpa nasi dah kena RM5. Belum kira sayur & lauk lain.

Kami makan kat Restoran Tok Keramat. Tagline "Paling Murah di Malaysia". Yang best air sirap free boleh refill. Puas togok air sejuk tengahari buta.

Tempat makan best dan menarik di Jitra Kedah
Cuba teka border mana?

Tempat makan best dan menarik di Jitra Kedah
Close-Up lagi.

Tempat makan best dan menarik di Jitra Kedah
Masuk Kompleks Bebas Cukai uols.

Tempat makan best dan menarik di Jitra Kedah
Yaaaa, Bukit Kayu Hitam la mana lagi. Dah alang-alang bawa kereta moh la kita lajak ke Danok kan?

Tapi........
Ada sorang tak bawak passport. Takkan nak tinggal tepi jalan je kan? Makanya tak dapeklah kami ke Danok, mampu masuk Zon Bebas Cukai je. Bagi aku tak best! Harga barang lebih kurang sama je macam harga barang bercukai. Yang ok cuma coklat aje lah. Borong coklat, jalan-jalan 1 kompleks then lepas tu balik.

Tempat makan best dan menarik di Jitra Kedah
Makan meehon sup kat Pekan Changlun. Sedap.

Mutalib Roti Canai | Tempat makan best dan menarik di Jitra Kedah
Morning Malaysia!

Mutalib Roti Canai | Tempat makan best dan menarik di Jitra Kedah
Roti Pulau Gearbox satuuuuuuu!!

Gila nafsu makan pagi-pagi buta makan gearbox, haha. Ni kami singgah breakfast kat Mutalib Roti Canai. Dekat dengan IPD Kubang Pasu. 

Mutalib Roti Canai | Tempat makan best dan menarik di Jitra Kedah
Roti Pulau Kuah Dal. 
Kawan aku tak makan lembu dan keluarganya. Termasuklah kuah pun taknak.

Mutalib Roti Canai | Tempat makan best dan menarik di Jitra Kedah
Kedai ni femes sebab Roti Pulau dan gearbox dia. Roti Pulau sebab roti canai dikelilingi kuah dan atas dia ada telur mata cair.

Aku pernah makan Roti Canai Telur Goyang kat Pantai Dalam. Lebih kurang macam ni, kuah banjir tapi yang versi Pantai Dalam guna telur separuh masak 2 biji. Dua-dua sedap kat tekak aku. Tapi versi Jitra lagi syok sebab kuah kari daging dia pekat gila. Aku siap request kari kambing. Gearbox kuah asing. Laaaaagi nala sedap dia.

Mutalib Roti Canai | Tempat makan best dan menarik di Jitra Kedah
Belum makan pun pipi dah kembung. Dah makan ko jangan tengok pipi aku. Kahkah.

Oh ya, owner kedai ni ayah pelakon kanak-kanak Buntat yang dalam Drama 7 Hari Mencintaimu. Kami sampai je siap request dengan ayah dia nak bergambar dengan Buntat, haha. Ada gambar tapi handphone aku kan rosak. Semua gambar gone baby gone *nyanyi sambil pejam mata penuh penghayatan*.

Tempat makan best dan menarik di Jitra Kedah
Balik dah. Menang Pingat Emas uols untuk Kategori Inovasi PdP.

Sepanjang nak keluar Kedah disambut dengan sawah padi kering. Betullah tengah musim kemarau. Tapi view cantik kan? Aku post gambar ni dalam ig kawan aku ingat aku dekat oversea. Austradah mungkin? 

Tempat makan best dan menarik di Jitra Kedah

Tempat makan best dan menarik di Jitra Kedah
Tepi highway berderet kedai jual tembikai kuning. Murah-murah je harga dia. Sebelum beli kami request nak rasa, sekali tester dia bagi sebijik tembikai buat bekal makan dalam kereta kata dia. 

Kawan aku memang borong beli 2,3 biji sebab kat KL mahal. Aku? Cukuplah sebiji je buat cukup syarat.

Tempat makan best dan menarik di Jitra Kedah
Perhentian terakhir di RnR Sungai Perak.

Berhenti solat jamak Maghrib dan Isyak dan makan lagi! Haaa, boleh celen perut orang pergi outstation tapi bedal makan 5 kali sehari? Lauk macam ni kalau makan kat RNR faham-faham lah harga dia. Selamat tinggal RM5.

Friday, December 21, 2018

Althea Stay Fresh Body Sparkling Mist | Wangian Ciri Feminin Dari Bunga Ros

December 21, 2018
Althea Stay Fresh Body Sparkling Mist | Wangian bercirikan feminin dengan kombinasi fruity  (orange & peach) & floral (rose) ini memang asyik! Rezeki nak travel, parcel dari Althea Korea sampai sehari sebelum aku ke Hatyai. Memang tak fikir panjang, terus masukkan dalam beg dan here we go! 

Body Mist terbaru dari Althea Korea ini adalah hasil kolaborasi Althea dengan artis terkenal Indonesia, Titi Kamal. Apa yang aku suka mengenai body mist ini, wangian yang lembut, tidak keterlaluan tetapi bau kekal lama di badan. Memang sesuai sangat untuk wanita melayu terakhir, gittew.

Althea Stay Fresh Body Sparkling Mist

ALTHEA STAY FRESH BODY SPARKLING MIST - BAUAN YANG WANGI DAN LEMBUT
Althea Stay Fresh Body Sparkling Mist datang bersama Pore Purifying Serum Cleanser. Next blogpost ya aku share pasal Cleanser tu.

ALTHEA STAY FRESH BODY SPARKLING MIST - BAUAN YANG WANGI DAN LEMBUT
Bawa juga Stay Fresh Body Sparkling Mist ni ke office. Lepas solat zuhur kita sembur bagi wangi, baru semangat nak buat kerja ๐Ÿ˜‰

ALTHEA STAY FRESH BODY SPARKLING MIST - BAUAN YANG WANGI DAN LEMBUT

ALTHEA STAY FRESH BODY SPARKLING MIST - BAUAN YANG WANGI DAN LEMBUT

Kandungan utama ros dan orange memang sweet! Bila pakai, rasa ciri-ciri feminin yang berkeyakinan tinggi. Suka sangat! Dan juga, tengoklah saiz botol mist ni, kecil comel sedang elok je masuk dalam beg mekap. 

Dapatkan Althea Stay Fresh Body Sparkling Mist

ALTHEA STAY FRESH BODY SPARKLING MIST - BAUAN YANG WANGI DAN LEMBUT

Althea Stay Fresh Body Sparkling Mist didatangkan dengan saiz 100ml berharga RM35.00 dan boleh didapati https://my.althea.kr/. Yang bestnya, sekarang ada promo kod FREE SHIPPING dari Korea dengan masukkan kod PBSHIP

Untuk maklumat lanjut & pelbagai promosi menarik, layari :
 Facebook : Althea Korea
Instagram : @altheakorea

#TitixAltheaKorea #AltheaAngels #AltheaKorea.


Authentic Malaysian Food @Ten Years Restaurant Sri Petaling

December 21, 2018
Authentic Malaysian Food @Ten Years Restaurant Sri Petaling | Aku dah kehilangan sebilangan besar gambar-gambar yang tersimpan dalam handphone. Sebabnya? Handphone rosak jatuh dalam bas masa ke Hatyai baru-baru ni. Adeh. Sedih sangat sebab kebanyakkan gambar travel semua aku tak habis transfer ke dalam hard drive lagi. 

Ada beberapa je gambar yang boleh dijadikan cerita, rezeki sebab tersimpan dalam Google Photo, tapi masih lagi rasa ralat ๐Ÿ˜ญ

Pengajaran sungguh kali ini untuk cepat simpan gambar dalam drive. Beli handphone baru, tengah godek-godek ternampak backup drive & clone phone. Okeh, lepas ni semua kena masuk backup drive supaya kalau jadi lagi benda macam ni, aku boleh dapat semula fail-fail dalam tu.

TEN YEARS RESTAURANT @SRI PETALING

Review Top Rated Malaysian Cuisine - Authentic Malaysian Food @Ten Years Restaurant Sri Petaling

Sebenarnya kami dah beberapa kali juga ke Ten Years Restaurant ni. Paling dekat dalam Sunway Pyramid. Jauh sikit dari office ke Sri Petaling. Kadang-kadang saja nak jalan jauh, so kita ke Sri Petaling aje lah ye? Hehe.

Review Top Rated Malaysian Cuisine - Authentic Malaysian Food @Ten Years Restaurant Sri Petaling

Review Top Rated Malaysian Cuisine - Authentic Malaysian Food @Ten Years Restaurant Sri Petaling

Ten Years Restaurant claim Top Rated Malaysian Food. Eh, iye ke? Haha.

Review Top Rated Malaysian Cuisine - Authentic Malaysian Food @Ten Years Restaurant Sri Petaling

Review Top Rated Malaysian Cuisine - Authentic Malaysian Food @Ten Years Restaurant Sri Petaling
Kalau pergi outlet Sunway Pyramid, biasa-biasa je deco dia. Tapi yang outlet Sri Petaling, deco dia comel dan classy! Gambar tahun 2016 uols. Sekarang entah macam mana dah deco dalam dia. Sebab datang sekali yang mula-mula je beria ambik gambar deco. Masuk kali kedua kita ambik gambar makanan je. Kali ketiga dan seterusnya....... Makanan aje lah.

Yang menarik mengenai menu-menu yang ada di Ten Years, ada antaranya resepi turun-temurun yang terkenal di sesebuah negeri. Contohnya macam yang aku order King Char Kuey Teow kat bawah ni. Dah 60 tahun legasi katanya.

Review Top Rated Malaysian Cuisine - Authentic Malaysian Food @Ten Years Restaurant Sri Petaling

Review Top Rated Malaysian Cuisine - Authentic Malaysian Food @Ten Years Restaurant Sri Petaling
Tiger Char Kuey Teow. Best in Penang katanya.
Makan dengan sambal dia sedap! Biasa aku makan char kuey tiaw basah ada kuah. Tapi mungkin juga original char kuey teow kering macam ni ye?

Review Top Rated Malaysian Cuisine - Authentic Malaysian Food @Ten Years Restaurant Sri Petaling
Air aku juga. 
Lemon madu. Sedap, tapi over letak madu. Manis berdenting!

Review Top Rated Malaysian Cuisine - Authentic Malaysian Food @Ten Years Restaurant Sri Petaling
Asam Laksa.
Kat tekak aku rasa kureng.

Review Top Rated Malaysian Cuisine - Authentic Malaysian Food @Ten Years Restaurant Sri Petaling

Review Top Rated Malaysian Cuisine - Authentic Malaysian Food @Ten Years Restaurant Sri Petaling
Datang kali entah ke berapa, aku order roasted honey chicken rice, rasanya?

Nasi ayam chinese style ni memang favourite aku. Dulu masa kat Tawau, semua nasi ayam dia baik restoran atau warung, style macam ni. Nasi Ayam Sabah katanya. Ada cili, kicap dan paling penting, ada bawang putih.

First time aku makan nasi ayam sabah, aku pelik kenapa ada sebalang bawang putih atas meja? Cili pun sebalang, gila betul ada ke makan cili banyak macam ni. 

Lepas tu kawan aku yang ajar cara makan. Bawang putih campur dengan cili, pehhhhhhh. Nikmat dunia okay makan nasi ayam ni. Itu yang bila jumpa nasi ayam kat Ten Years, ada garlic, ya ampun. Laju-laju terus order tak pandang menu lain dah.

Review Top Rated Malaysian Cuisine - Authentic Malaysian Food @Ten Years Restaurant Sri Petaling
Bandung cincau.
Not my fav, tapi review kata sedap. So apa lagi kalau malas nak beli sirap buat bandung sendiri, silakan ke kedai.

Review Top Rated Malaysian Cuisine - Authentic Malaysian Food @Ten Years Restaurant Sri Petaling

Yang kami terjah ni Ten Years Restaurant @Sri Petaling
Alamat:
No. 1, Jalan Radin Bagus 6, Bandar Baru Sri Petaling
57000 Kuala Lumpur.
Whatsapp:
010-9668862


Thursday, December 20, 2018

Tarikh Pembayaran Gaji Penjawat Awam Kerajaan Tahun 2019

December 20, 2018
Tarikh Pembayaran Gaji Penjawat Awam Kerajaan Tahun 2019 | Tahun 2018 semakin menghampiri penghujungnya dan tahun baru 2019 semakin mendekati. Tidak salah rasanya sekiranya kita berkongsi tarikh pembayaran gaji penjawat awam bagi tahun 2019, ye tak?

TARIKH PEMBAYARAN GAJI PENJAWAT AWAM KERAJAAN TAHUN 2019

TARIKH PEMBAYARAN GAJI PENJAWAT AWAM KERAJAAN TAHUN 2019
Selamat merancang perbelanjaan ya ๐Ÿ˜‰

Friday, December 14, 2018

Althea Korea Milk Peel Cream Mask! Best Sebab Ada Protein Susu!

December 14, 2018
Review Althea Korea Milk Peel Cream Mask | Dah baca blogpost Althea Korea Petal Velvet Sunaway, sunblock dengan SPF50++ yang best di kulit tu? Sebab kali ini nak share something best from Althea Korea lagi, Althea Korea Milk Peel Cream Mask.

Review Althea Korea Milk Peel Cream Mask

Review Althea Korea Milk Peel Cream Mask

Apa yang menarik mengenai MILK PEEL CREAM MASK ini?

KANDUNGAN
Protein Susu - Memberi kelembapan dan menguatkan kulit
AHA & BHA - Pengelupas kulit mati secara lembut untuk kulit yang lebih licin
Kaolin - Detoks dan efektif menarik kekotoran keluar dari liang pori

Bercakap mengenai mask /  masker, aku ada a lot of choices of mask kat rumah. Sebut je, clay mask, peel off mask semua ada, courtesy of 4 orang wanita 1 rumah, hehe. Tapi bila Althea Milk Peel Cream Mask ni ada, temptation untuk cuba new kind of mask jadi memuncak. Lagi satu sebab kandungan utama dia ada AHA & BHA dan juga protein susu. Aku addicted (super addicted actually) dengan protein susu. Pencuci muka aku dari susu kambing okeh! Cuma cream bath dari susu aku tak jumpa lagi yang best. Yang itu hold dulu.

Review Althea Korea Milk Peel Cream Mask

Cara pakai Althea Milk Peel Cream Mask senang je uols.

Mula-mula sekali, basahkan muka, picit botol mask dan sapu clay mask di muka, urut dengan gerakan membulat sehingga menjadi buih pekat. Kemudian biarkan sehingga 30 - 60 saat sebelum bersihkan muka dengan air. Senang sangat. Jimat masa lagi.

Sesuatu yang baru pada aku, dari clay mask bila kita urut-urut muka tu, clay mask bertukar kepada buih pekat ala-ala whipped cream gitu! Bila dah bertukar kepada whipped cream tu, memang muka rasa berdenyut sikit, tegang tetapi selepas dibersihkan dengan air, serius rasa tak kering. 

In fact, kulit lebih lembut dan hydrate (ada kandungan protein susu tadi kan). Syok ah Althea ni bagi barang asyik yang buat kulit lembut jek. Rasa addicted dengan barang Korea, hehe. 

Review Althea Korea Milk Peel Cream Mask

Siapa yang sesuai pakai Althea Korea Milk Peel Cream Mask?

- Kulit jenis kombinasi
- Pori besar
- Kulit kasar & kulit sensitif 
- Kulit kering

Tetapi adakah orang kulit berminyak tak boleh pakai / tak sesuai pakai Althea Milk Peel Cream Mask ini? Jawapannya boleh je pakai. Aku living proof yang tested, memang just nice je dia kawal pengeluaran minyak di muka selepas cuci. Pengelupasan lembut dari AHA & BHA bagus sebenarnya untuk semua jenis kulit. 

Review Althea Korea Milk Peel Cream Mask

Saiz comel memang sesuai bawak berjalan.

Nak cuba mask ni, sekarang ada FREE SHIPPING directly from Korea. Gunakan kod PBSHIP sebelum bayar & juga ada beberapa coupon code yang boleh digunakan di laman Althea Korea.


Thursday, December 13, 2018

Review | Petal Velvet Sunaway & Althea Petal Velvet Powder

December 13, 2018
Review: Petal Velvet Sunaway SPF 50+ | Finally! Berjaya juga aku join Althea Korea sebagai #AltheaAngels! Bidadari Althea dari Korea uols. Aums sangat tak? Haha.

Review: Petal Velvet Sunaway SPF 50+, Sunblock Althea Korea Petal Velvet Sunaway SPF 50

Parcel dari Althea Korea sampai di pejabat masa aku outstation. Balik je office, officemate heboh kata ada barang dari Korea sampai. Unboxing without video, ada beberapa item yang best, yang bila diushar dalam Althea, best gila weh.

Review: Petal Velvet Sunaway SPF 50+, Sunblock Althea Korea Petal Velvet Sunaway SPF 50

Althea Milk Peel Cream Mask
Althea Petal Velvet Sunaway SPF 50+ PA++++
Althea Petal Velvet Powder (Warm Beige, Translucent & Pink Lavender)

Aku dah cuba yang Althea Milk Peel Cream Mask. Sejenis mask yang menarik cara pakai dia. Goncang, sapu di muka, gosok-gosok lembut secara membulat dan cuci. Senang dan hasil dia best! Tapi itu nanti next entry aku share ya!

Review: Petal Velvet Sunaway SPF 50+, Sunblock Althea Korea Petal Velvet Sunaway SPF 50

Ini yang paaaaaaaling aku suka dan aku pakai sampai sekarang. ALTHEA PETAL VELVET SUNAWAY SPF 50+ PA ++++.

Althea Petal Velvet Sunaway SPF 50+ PA ++++ sebenarnya sejenis sunblock.Yang menariknya, dia ada premium ekstrak damask rose. Efek dia memang wangi, tapi wangi yang ok di hidung aku sebabkan sesetengah skincare ni ada campuran fragrance, aku tak suka kalau ada fragrance tu. 

Review: Petal Velvet Sunaway SPF 50+, Sunblock Althea Korea Petal Velvet Sunaway SPF 50

Baru-baru ni aku ada cuba dermaroller. Lepas buat tu, muka aku merah-merah dan jadi lebih sensitif. Nak tak nak memang kena pakai sunblock. Bak kata seller yang aku beli tu, rugilah generate kulit baru tapi tak jaga dan lindungi dari tabir suria. 

Haaa gitchew.

Jadinya aku memang pakai Althea Petal Velvet Sunway hari-hari sekarang. Pagi dan petang. Pagi sebelum keluar rumah pergi kerja. Sebelum balik kerja, lepas solat pakai semula Althea Petal Velvet Sunaway. Memang best muka tak berminyak dan blend in dengan kulit. Selain ekstrak damask rose, antara kandungan lain dalam Althea Petal Velvet Sunaway:

Ekstrak damask rose - Bagi efek menghidrat dan melegakan iritasi, kulit memang rasa lebih sihat. Bonus tambahan, wangi.

Geranium Oil - Boost skin radiance & heals jerawat.

Review: Petal Velvet Sunaway SPF 50+, Sunblock Althea Korea Petal Velvet Sunaway SPF 50

Tekstur putih likat tetapi mudah meresap ke dalam kulit. Sebelum guna goncang dulu botol 2,3 kali lepas tu terus sapu di muka. Cara aku pakai Petal Velvet Sunway dengan SPF 50 ni senang je. 

Toner
Face Oil
Althea Petal Velvet Sunway SPF 50++
Althea Petal Velvet Powder

Siap!

Althea Petal Velvet Powder datang dengan 3 variasi, #0 Translucent, #23 Warm Beige dan yang terbaru #PinkLavenderAlthea Petal Velvet Powder infused dengan Althea seeds oil, tak mengeringkan kulit dan kawal minyak.  Bau pun best (yang lavender version) sebab aku tertarik gila nak cuba #PinkLavender. Kotak dan bekas warna purple uols. Cantik!

Review: Petal Velvet Sunaway SPF 50+, Sunblock Althea Korea Petal Velvet Sunaway SPF 50

Pipi merah bukan sebab blusher, tapi sebab menggelupas. Overall, dengan SPF 50++, aku melenjan jogging pagi-pagi masa matahari naik dengan yakin uols. Yang bestnya dia tak buatkan jerawat naik, dan kulit aku tak gatal. Kalau gatal kulit confirm tak sesuai dengan kulit kan? Atas sebab tu, aku shopping lagi 2 botol Petal Velvet Sunaway ni di #AltheaKorea.

Always wanted to try but never got to buy? For a limited time get 
 FREE SHIPPING on all ALTHEA Exclusives with CODE: PBSHIP
 

#AltheaAngels ๐Ÿ’‹๐Ÿ’‹

Labels

Adsense (11) Dunia Cikgu (14) food (114) Lifestyle (85) Personal (86) Resepi (42) Tips blogging (38) travel (52)

Contact Form

Name

Email *

Message *