Wednesday, August 29, 2018

Travelogue 4H3M Brunei | Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin & Tamu Gadong

August 29, 2018
Travelogue 4H3M Brunei | Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin & Tamu Gadong | Sambung cerita Travelogue 4H3m Tempat Menarik Brunei sebelum ini DISINI.  Perkara pertama yang aku buat bila masuk bilik hotel adalah check hos paip tandas! Ada hos ke tidak? Trauma betul duduk hotel takde hos macam kena di 4 star hotel Sandakan dulu.

Okeh, dah siap letak beg semua baringlah sekejap kononnya nak lepaskan penat. Jauh jalan hari ni. Dari konon nak baring 15 minit terlajak tidur sampai 2 jam! Penat punya pasal kan tak sedar diri semuanya. Bila bangun, settle solat jamak, here we go nak mula ronda Brunei.


TRAVELOGUE TEMPAT MENARIK BRUNEI

Tempat Menarik di Brunei - LeGallery Hotel & Suites
Tunggu Eja lama nau bersiap. 
Yang best LaGallery Hotel ni sebab setiap wing dia ada ruang untuk bersosial macam ni. Set of kerusi. Setiap tingkat juga disediakan bilik tv dan pantry in case nak sosial dengan penghuni hotel lain. Setakat ni yang pernah aku nampak foreigner yang suka stay dalam pantry tu bancuh air.

Tempat Menarik di Brunei - LeGallery Hotel & Suites
Nak jugak bergambar senget.

Benda pertama yang kami buat selepas keluar hotel adalah cari tempat makan! Lapar sebab last decent meal kami masa atas flight. Jadinya nak makan something yang cepat dan kenyang. Nasi semestinya.

Jadi kami bergerak ke shopping mall Plaza Abdul Razak yang terletak betul-betul belakang hotel. Dekat sini kami makan nasi ayam penyet di Waroeng Penyet. Punyalah jauh datang, makan nasi ayam penyet jugak kan? Padahal kat Malaysia pun ada! Hahaha. Nasiblah, lapar punya pasal tak sempat nak survey habis sekeliling.

WAROENG PENYET | PLAZA ABDUL RAZAK

Tempat Makan Menarik di Brunei - Waroeng Penyet Plaza Abdul Razak
Nasi ayam penyet dan ayam panggang.
Aku dengan mak ambik ayam penyet dan Eja ambik ayam panggang. Rasa dia?

Of course sama dengan Malaysia uols. Bubuk atas ayam penyet tu best gila! Krup krap krup krap je makan. Again, of course sama macam kat Malaysia kan? Haha. Sambal best, pedas berapi berasap mulut. Dalam pedas tu pun, aku habis jugak semangkuk, mintak lagi refill 2 kali. Ayam panggang tu manis, sambal pun manis sikit. Overall lagi prefer ayam penyet.

Tempat Makan Menarik di Brunei - Waroeng Penyet Plaza Abdul Razak
Pedas baru 'kick'

Dah siap makan, aku bentangkan itinerary untuk hari tu dekat mak dan Eja. Aim untuk hari pertama adalah bagi diorang rasa travel style backpacker. Bagi pencerahan sikit acaner tu style backpacker ekonomi planning sebab selama ni berjalan memang naik kereta je kan? Hahaha. Bila kata backpacker, maknanya banyak jalan kaki kan? 

Correct!!! Sebab kita nak jalan kaki dari hotel ke bandar BSB. Kalau dari LeGallery Hotel nak ke BSB senang je. Belakang hotel ada bulatan, lalu bulatan tu dan ambil lorong kecil yang menghala ke kawasan parking. Kawasan parking ni tempat penduduk Kampung Ayer park kereta diorang.


KAMPUNG AYER BRUNEI

Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
On the way ke Kampung Ayer. Ini lah jalan kecik tu. Sebelah kanan ada kawasan perkuburan tapi terpisah jauh dengan sungai. Dari jauh dah boleh nampak Masjid Omar Ali Saifuddin. Belakang mak tu Jambatan Eko-Koridor yang menghubungkan Kampung Ayer dengan BSB. 

Nampak tak plastik yang Eja pegang tu? Dalam tu ada roti kacang yang sedap dan murah yang kitorang beli di stall depan Waroeng Penyet. Murah bangat weh. Sebiji baru $1.20! Yang isi kacang merah sedap gila! Makan masa panas-panas, uihhhh. Tak cukup 2 biji. Ini kira sebagai bekal perjalanan untuk petang. 

Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Atas jambatan ke Kampung Ayer.

Ko tengok jambatan tu. Rasa seram tak nak lalu kalau air pasang? Hehe. Yang depan tu sekolah rendah rasanya. Memang penduduk sini kalau nak balik rumah jalan jauh jugak dari depan tu ke rumah. 

Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Sepanjang lalu jambatan ni ada je orang offer bot nak ke seberang bandar BSB.

Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong

Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Adik nak pergi sekolah. 
Perkampungan Ayer ni besar sangat. Bukan setakat area yang aku jalan ni, in fact sepanjang-panjang sungai. Kampung Ayer yang dah dimodenkan ada rumah batu 2 tingkat tu bukan kat area ni. Itu di perkampungan bersebelahan. Nampak je dari jambatan ni. Sepanjang jambatan ada banyak jeti, ala-ala water tol yang mewakili lorong. 

Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Kampung Ayer Brunei adalah perkampungan yang dibina diatas air terbesar di dunia. Wiki yang cakaplah, tapi aku macam percaya sebab Kampung Air kat Sabah pun tak besar macam ni okeh. Serius besar, ada saja perkampungan sepanjang sungai. Kampung Ayer ni ada sekolah sendiri, masjid, balai bomba pun ada. Lengkap macam di darat.

Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Kampung Ayer moden next entry aku cerita ya sebab kami pergi hari berikutnya. Now lepas settle meronda, kami patah semula ke Jambatan Eko-Koridor untuk ke Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin.

JAMBATAN EKO-KORIDOR

Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong

Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Jambatan Eko-Koridor ni baru je dirasmikan. Tak silap aku tahun 2017. Atas ni selain view Kampung Ayer yang lawa, berangin ada juga batu peringatan solat seperti kat atas.

Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Selepas jambatan ada taman. Taman Eko-Koridor ni besar dan cantik. Bersih lagi. Pokok bunga sentiasa di-trim. Memang seronok beriadah kat sini sementara menunggu masuk waktu solat.


Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong


Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong

MASJID SULTAN OMAR ALI SAIFUDDIN

Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Jom kita ke Masjid Sultan Omar Ali Saiffudin. Masjid ini dinamakan sempena Sultan Omar Ali Saifuddin III, Sultan Brunei ke-28, ayahanda kepada Sultan Hassanal Bolkiah, Sultan Brunei sekarang. Masjid ini antara masjid yang tercantik di Asia Tenggara! Dan kubah masjid ini bersalut emas! Soooooo, tempat wajib singgah solat! 


Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong


Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Tengah berlagak seperti tourist, azan Asar pun berkumandang. Maka marilah kita bergerak. Oh ya, dalam kawasan masjid juga ada Bahtera Mahligai. Memang kalau google nama masjid ini, akan keluar iconic pic masjid bersama Bahtera Mahligai. Kitorang tak sempat ambik gambar. Tengok je dan terus jalan. 


Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong


Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Bangunan Royal Regalia dekat je dari masjid. Jalan kaki dalam 8 minit gitu. Jadi kitorang cadang nak pergi terus petang tu. Makanya berjalan lah kami anak beranak mencari bangunan Royal Regalia atau Bangunan Istiadat dan Alat Kebesaran Brunei ini. 


Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Jalan lagi hingga ke tengah BSB. Berjalan tanpa bawa air minum memang benda yang tak patut buat! Silap jugak dari hotel tak bawak air. HAUS SANGAT!

Eja kata dah haus gila, dengan tak jumpa Royal Regalianya lagi. So, ubah plan jom kita balik hotel dulu. Lagipun, masa masih panjang kan? Ini baru hari pertama, masih ada 2 hari untuk sight-seeing dan cari makan, hehe.

MENARA JAM BRUNEI

Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Kebetulan ternampak Menara Jam yang terletak di persimpangan jalan. Menara Jam ni adalah hadiah kerajaan Malaysia kepada Brunei. 

Selepas je lalu simpang ni, kami nampak arah petunjuk ke Tamu Kianggeh. Sempat singgah ke Tamu Kianggeh pada waktu petang tetapi tiada apa yang menarik perhatian sebabnya tarikan sebenar Tamu Kianggeh adalah pada waktu pagi. Jadi kami bercadang untuk datang lagi ke sini pagi hari berikutnya.

Dari Tamu Kianggeh, jalan kaki ke Bus Stand BSB. Naik bas lagi, kali ini kami naik bas bernombor 48 dan seperti biasa turun di Hentian Hotel Badiah. Harga tiket hanya $1. Selain bas no. 48, boleh juga naik bas no. 42/44/45/46/47/49. Semuanya lalu depan Hotel Badiah.

On the way ke hotel lalu hypermart. Di situ memang borong air mineral botol besar!

TAMU GADONG BRUNEI

Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Yey, malamnya kami ke Tamu Gadong yang hanya dibuka pada waktu malam. Malam hari pertama kalau ikut perancangan aku, kami sepatutnya dinner di restoran berdekatan hotel.

Tapi rezeki Allah bagi, owner kereta sewa kami bagi kereta awal disebabkan esoknya dia ada urusan lain. Alhamdulillah panjanglah langkah kaki malam tersebut. Hehe. Dari hotel ke Tamu Gadong hanya ambil masa tak sampai 10 minit berpandukan Waze.

Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Tamu Gadong like our food court. Macam-macam makanan ada, harga pun ada yang murah. Tapi kerang bakar tu harga bagi aku memang harga buat kecut perut. Hehe. Sepinggan $7 = RM21.

Well I guess, kerang kat ceruk dunia mana pun pricey. Habis dah benih kerang jadi makanan orang 'have-have' je lepas ni 😅


Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Kuih Malaya Babu Cantik. 
Must try kuih melayu berjenis kat sini. Harga pun murah tau! $1 dapat 3 ketul. Kat sini aku beli kuih koci. Kuih koci saja pun ada berjenis weh. Koci labu, pulut hitam, durian, pandan, keladi dan ape entah lagi. Tapi serius berjenis dan koci dia SEDAPPPPP! Jenis koci yang kena dengan selera aku. Karipap pun berjenis, ada karipap isi ketam, isi udang. Haaaaaa, orang Malaysia plislaaa buat karipap isi udang. Best! Then banyak lagi kuih melayu lain yang aku tak tau nama, haha.
Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Gerai kuih melayu jugak. Pun must try. Sini aku beli popia. 

Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Orang kata wajib try buntut madu panggang? 


Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Nasi Ayam Penyet $2 sahaja. Ayam besar tau!


Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Mak mengidam cheesetart. Rasa biasa je.


Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Gerai yang menarik hati malam itu. Gerai sup! Tengok mangkuk claypot tu buat kita teringin pulak wak! 


Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Mee Sup Kambing, hehe.
Isi meriah, harga pun meriah. 1 mangkuk ni $7. Pada aku agak mahal, tapi nasib sedap. Ko tambah cili tu pehhhhh syurga.


Tempat Menarik di Brunei - Kampung Ayer, Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Tamu Gadong
Mak pilih meehon sup perut. $4 saja.

Overall, keseluruhan hari pertama berjalan lancar. Alhamdulillah. Seronok tengok mak enjoy jalan. Next day, hari kedua akan bergerak menggunakan kereta sewa. Oh ya, kami sewa kereta dengan Rasyid Masran, Malaysian Johorean yang tinggal di Brunei ni. Kami sewa kereta Vios dengan harga $60 / day. Kereta tiptop berkilat. Boleh add di facebook atau whatsapp terus +6738884769.

Okey, baru habis cerita hari pertama. Perjalanan hari kedua akan bersambung ke entry seterusnya yaaaaaa......




Monday, August 27, 2018

Review: Original Cake | Cheese Cake Yang Sungguh Fluffy

August 27, 2018
Review: Original Cake | Cheese Cake Yang Sungguh Fluffy | Tambah lagi entry makan-makan. Pernah dengar Original Cake yang berasal dari Taiwan ni? First time makan Original Cake ni di outlet Original Cake di IOI Mall Putrajaya. Masa tu baru lepas habis makan Dubuyo dengan Epa. 

DubuYo Meal Set for 2 - IOI Mall Putrajaya

Kalau tekak teringin nak makan Korean Food, memang terjah DubuYo je. Masa makan ni tak tahu lagi K Fry dah ada. Kalau tahu dah terjah K Fry, haha. Tapi DubuYo sedap je kat tekak, dah ulang makan beberapa kali dah sebenarnya.

Selalu kalau pergi mesti ambil Meal Set For 2. Meal Set untuk 2 orang makan ni ada:
- Soondubu Jigae (Seafood / Beef / Chicken)
- Honey Garlic Bulgogi (Chicken / Beef) OR Korean Spicy Wings OR Honey Mustard Wings
- 2 DubuYo Rice
- 2 Roasted Barley Tea OR Korean Green Tea
- 2 Dessert (small)
- Free Flow Banchan (side dishes)*refillable

DubuYo Meal Set for 2 - IOI Mall Putrajaya
Lapar sangat sampai ambik gambar pun menggigil, haha.
Kami pilih Seafood Soondubu Jigae dan Beef Honey Garlic Bulgogi. Banchan hari tu dapat 3 jenis, Kimchi (WAJIB ada. Ini 2,3 kali mintak refill), Tauge (tak berapa best, dah serupa kerabu tauge rasa dia) dan sambal manis ikan bilis kacang.

DubuYo Meal Set for 2 - IOI Mall Putrajaya
Sorang makan. Nampak macam sikit, tapi kenyang gila sebab banyak side dish. Patutlah Korea main dish 1 je tapi makanan penuh meja. Side dish pun makanan sihat. 

ORIGINAL CAKE FLUFFY GILA - IOI MALL PUTRAJAYA

Review: Original Cake | Cheese Cake Yang Sungguh Fluffy
Dah habis makan on the way ke parking lalu depan outlet Original Cake ni. Pelik sangat sebab apesal orang beratur panjang-panjang? Sejenis kegigihan okay ko beratur semata-mata nak beli kek?

Maka aku pun menambah kegigihan dengan sambung beratur belakang tu. 

Review: Original Cake | Cheese Cake Yang Sungguh Fluffy
Original Cake originated from Taiwan dan expand ke Malaysia disebabkan diorang dapat kenalpasti potensi besar di sini. Of course Malaysia ni, semua benda makanan boleh hidup. Malaysian kan antara penyumbang industri makanan, haha. Makanan-makanan yang kalau kena viral ni memang sekejap je laku. Viral gila sampai orang beratur. Yang Original Cake ni aku tak pasti ada viral ke tak.

Yang pasti kalau kat Korea ada kedai macam ni wajib join Baek Jong Won's Alley Restaurant, hehe. Aku suka gila tengok show tu even kadang-kadang Baek Jong Won macam poyo sikit, tapi advice yang diberi agak bernas. Sebab kita ni tengok cara serving kedai macam ok, rupanya bila masuk pertandingan haaa kau kena kritik terus sentap. Ekekekeke.

Review: Original Cake | Cheese Cake Yang Sungguh Fluffy
Beli sebab kagum tengok cake besar gabak baru keluar dari oven. Fresh baru keluar lepas tu terus potong kek depan customer. Eh, fluffynya awak.

Yang depan aku ni yang original flavor. Selain itu, ada juga flavor Frozen Chocolate, Golden Cheese Cake & Durian (limited time sahaja). Sampai masa aku depan kaunter, yang boleh beli hanya Golden Cheese & Original. Chocolate dah habis. Makanya beli ajelah dua tu. Panas-panas masuk beg kertas.

Review: Original Cake | Cheese Cake Yang Sungguh Fluffy
Yey, dapat dah. Sebab panas lagi, itu sebab beg tu ternganga. Outlet IOI Mall Putrajaya ni sentiasa ramai orang. Last time aku pergi outlet Sunway Piramid tak ramai orang. Haha. Pelik tapi beli aje lah buat bekal balik rumah.

Mungkin sebab orang tak ramai, rasa macam kek yang beli kat Sunway Piramid tak freshly made keluar oven gitu. Mengada sangat. Tapi memang boleh rasa beza yang Original Cake beli di IOI Putrajaya lebih fluffy, lembut je bila makan. Ayah aku suka Original Flavor. Yang Golden Cheese tu ada rasa masin-masin cheese sikit, nice juga lah tapi aku prefer Original flavor.

Kalau korang suka flavor apa pula?

Jom Follow:
Instagram : @nshahira88
Facebook : @nurulshahira28
Facebook Page : @nurulshahira.com
Twitter : @nshahira88

Cafe Jiran PJCC | Tempat Makan Best PJ

August 27, 2018
Review : Cafe Jiran Petaling Jaya (PJCC) | Disebabkan perasaan Monday blues masih menebal, hari Isnin jadi hari review resto gayanya. Kalau korang tengah survey tempat makan best di PJ, tekan je tags food aku. Banyak jugak dah share resto area PJ ni. Last time share pasal Khadijah's Kitchen, which is owned by artist Khadijah Ibrahim. Dan kali ini nak share pasal Cafe Jiran PJCC, which is dekat sekangkang kera dengan office aku. 

Cafe Jiran ni selalunya kami terjah bila teringin nak makan decent western food. Decent kat sini, maksudnya food presentation wise, harga pun setanding rasa. Overall satisfied. 

Oleh sebab dah beberapa series of lunch, jadi ada beberapa menu lah yang dah rasa. Antaranya ni hah,

Grilled Chicken. Come with corn, coleslaw and spiral. 

Aku suka kuah blackpaper dia. Selalu tak cukup kuah! Kena tambah lagi. Tapi ada beberapa kali bila mintak tambah kuah, kena charge tambahan.. Adeh, lepas tu terus berjimat cermat makan kuah blackpaper. 

But, kami dah jumpa tempat nak makan western food harga ekonomi! Bukan setakat harga, presentation pun ekonomi, rasa ok je. Bolehlah buat penghilang craving bila poket nipis. Will be updating next time ya! Hehe. 

Chicken Chop. Comes with coleslaw and chips.

Selalu bila kawan order ni, aku jeles tengok besarrrrrrnya ayam!  Ayam lagi besar tapi harga lagi murah dari grilled chicken. Yang ini dapat sekali 1 bowl blackpaper sauce. Selepas insiden dicharge sebab mintak add-on blackpaper sauce, aku tumpang mintak kawan aku je sebab selalu diorang tak habis dip kuah.

Kedondong Juice.
This is my favourite! Pleaselah order yang ni bila makan kat sini. Sebab diorang guna buah pure.. Sedap! 

Grilled Chicken lagi. Kali ini tak ada jagung, diorang ganti dengan bread.

Kentang Goreng.

Spagetti Bolognese.
Biasa je kat tekak aku.

Kan dah kata kedondong juice tu favourite air aku. Tak ingat entah berapa kali order air yang sama. But now sejak komitmen  bertambah dan poket sentiasa nipis, order air suam je. Sedih.

Mee Kungfu rasanya ni. 
Kawan aku order rasanya sebab ada cili potong. Style aku makan tak ada cili potong walaupun tak pedas.  

Laksa.
Order ni masa diorang perkenalkan menu baru. Rasa pada aku biasa-biasa je. Mungkin chef diorang memang King dalam Western Food. Now rasa tak sure. Sebab kalau datang sini memang order western je.

Nutella Cheese.
Okeh, ini bukan beli kat Cafe Jiran. Haha. Nutella Cheese ni beli dengan home baker kat area office aku. Aku tak ingat ig dia, tapi Nutella Cheese dia sedap gila! Harga dalam belas-belas rasanya. Kuantiti cheese dan nutella memang melimpah ruah.

Ya ampun. Sedapnya buat tambah lemak!

Cafe Jiran Petaling Jaya
No. 19-G, Jalan PJS 5/30
Petaling Jaya City Centre (PJCC)
46150 Petaling Jaya
Selangor
Opening Hour
Everyday from 12.00pm to 12.00am

Selain di PJCC ni, Cafe Jiran juga ada cawangan di Wangsa Maju dan Kota Bharu. Cawangan lain aku belum pernah cuba. Yang dah cuba, boleh share review ya 😉

Jom Follow:
Instagram : @nshahira88
Facebook : @nurulshahira28
Facebook Page : @nurulshahira.com
Twitter : @nshahira88

Thursday, August 9, 2018

Menang Cabaran Raja Kuah Knorr 2018 Dengan Resepi Ibu

August 09, 2018
Siti Nor Yuwana menangi Cabaran Raja Kuah Knorr 2018 dengan resipi ibu dan masakan sendiri

Ingat lagi dengan Cabaran Raja Kuah Knorr 2017? Hah, bagi tahun ini, Cabaran Raja Kuah Knorr 2018 telah melabuhkan tirai yang dimenangi oleh Siti Nor Yuwana Zulkifli, 35 tahun yang mempersembahkan resipi arwah ibunya iaitu Kari Ayam Warisan Bonda dan juga dua hidangan ciptaan sendiri.

Menang Cabaran Raja Kuah Knorr 2018 Dengan Resepi Ibu

Pengendali makanan dari Kuala Lumpur ini juga menyediakan hidangan Masak Lemak Daging Salai Berapi dan Ayam Masak Kicap Cara Saya untuk mendapat perhatian para juri dan berjaya memenangi hadiah utama berupa pakej umrah untuk dua orang bernilai RM25,000 serta wang tunai sebanyak RM15,000 dan hamper.

Siti Nor Yuwana berkata: ”Saya juga harus berterima kasih kepada suami saya kerana mendaftarkan saya dalam pertandingan ini dan saya tidak sangka saya akan menang sehingga kami berdua dapat menunaikan Umrah bersama-sama dan juga menikmati hadiah lain!”

Menang Cabaran Raja Kuah Knorr 2018 Dengan Resepi Ibu

Cabaran Raja Kuah Knorr 2018 sedang meneruskan usaha untuk  menghayatkan penghargaan baru untuk hidangan berkuah Melayu yang digemari oleh ramai rakyat Malaysia.

Sejak diperkenalkan buat kali pertama pada 2016, acara anjuran Unilever Food Solutions ini berfokus kepada masakan Melayu berkuah yang mewakili sehingga 70% daripada hidangan pengendali makanan Melayu hidangan kari, kicap dan masak lemak.

Pengarah Urusan UFS Malaysia Nusrat Perveen berkata: “Oleh kerana kini terdapat satu trend menggunakan perasa ayam juga untuk menambah selera, Unilever Food Solutions memberi pengiktirafan terhadap usaha masakan menggunakan Serbuk Ayam Knorr.

“Tahun ini, kami telah mengadakan perkongsian khas dengan NSK Trade City, pemborong yang terbesar di Malaysia dan rakan ‘Cash & Carry’ kita yang terbesar. NSK Trade City terkenal dengan pelbagai jenis produk yang berkualiti tinggi dan harga berpatutan seperti tin makanan, minuman, produk penjagaan badan dan bahan pencuci. Ini hanyalah beberapa jenis produk yang dapat saya namakan! ” Nusrat berkata.

Menang Cabaran Raja Kuah Knorr 2018 Dengan Resepi Ibu
 Para juri sedang mencuba hidangan masakan oleh salah satu peserta.

Para juri yang mengadil termasuk chef selebriti Mohd Johari Edrus (lebih dikenali sebagai Chef Jo), Chef Profesional UFS Mohd Hadzrin Mohd Din dan pengarang dari majalah masakan Saji Rosmarlinda Kamarudin telah menentukan pemenang berdasarkan kriteria seperti kebersihan, penampilan dan citarasa hidangan.

Penyertaan Cabaran Raja Kuah Knorr dibuka kepada semua rakyat Malaysia dan sungguh mudah sekali dengan menampilkan 3 jenis resepi hidangan berkuah yang terdiri daripada masakan berkuah jenis kari, kicap dan lemak (kunyit dan santan) dengan menggunakan Stok Ayam Knorr. Seramai 10 penyerta dari seluruh Malaysia, termasuk 1 peserta dari Negeri Sembilan telah dipilih untuk bertanding dalam peringkat akhir.

Pemenang lain untuk Cabaran Raja Kuah Knorr 2018 bertuah termasuk:

Menang Cabaran Raja Kuah Knorr 2018 Dengan Resepi Ibu
Naib johan Fazerina Ibrahim, 34 dari Selangor menerima tunai RM10,000 beserta hamper
Pemenang ketiga Ali Zainuddin Adnan, 39, mendapat tunai RM6,000 dan hamper
7 pemenang saguhati menerima tunai RM1,000 beserta hamper

Unilever Food Solutions ingin berkembang untuk masa depan dengan menyentuh 800 juta pengguna setiap tahun. UFS berhasrat mencapai matlamat ini dengan cara yang mampan dan menumpukan kepada empat bidang di mana UFS boleh membuat perbezaan: memperbaiki kesihatan dan kesejahteraan, meningkatkan keselamatan makanan, mengurangkan pembaziran makanan dan mencari sumber yang mampan.

Labels

Adsense (11) Dunia Cikgu (9) food (104) Lifestyle (82) Personal (69) Resepi (37) Tips blogging (38) travel (51)

Contact Form

Name

Email *

Message *