Monday, July 30, 2018

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya

July 30, 2018
Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya |  Bukan Kak Sha koranglah kalau tak buat blogpost cerita tempat makan-makan. Selalu memang cerita tempat makan kat kawasan Petaling Jaya sebab dah kerja sini. 

Blogpost campak belakang ni seperti biasa diperam sampai jadi tapai, haha baru terhegeh nak upload. Bila kemaskini gambar baru perasan restoran Khadijah's Kitchen dah ada perubahan sikit kat hiasan dalaman dan signage kedai. Takpelah, yang penting menu dan presentation makanan tak berubah, ye tak?

KHADIJAH'S KITCHEN PETALING JAYA

Rasanya datang sini sebab nak celebrate birthday Kak Wawa, office mate aku. Dulu masa office belum siap renovate, kami memang duduk berhimpit 5 orang kat 1 ruang kecik. Now dah siap renovate, Kak Wawa duduk sebelah aku pulak. Team #makcikbawang sangat.

Waktu lunch pergi ok lah jugak. Sebab masa tu kebetulan kurang orang. Masuk-masuk je terpegun sebab deko cantik sangat. Banyak gambar Khadijah Ibrahim, pencapaian sepanjang berkhidmat dalam dunia seni semua terpampang / tergantung. Eh, takdelah semua kan. Tapi ada banyaklah. 

Peminat Khadijah Ibrahim mesti suka datang sini. But sadly, tak ada rezeki jumpa. 
Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya
Depan tu kaunter pembayaran.
Pun nampak cantik je, hehe.

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya
Laksa Penang
Kalau tengok dari gambar pun dah nampak, kuah memang pekat meletop. Recommended. Aku order yang ini.

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya
Laksa Johor.
Kak Wawa and Kak Huda order. Review katanya ok lah. 

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya
So sorry. Dah lupa nama apa menu ni ๐Ÿ˜….
Tapi review kata biasa je. Tapi sate memang sedap. Dan tak cukup 2 cucuk. Haha.

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya
Cucur Udang.
Set cucur udang datang sekali dengan tauhu dan sos. Aku lagi prefer cucur udang dengan kuah kacang.


Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya
Ada banyak pilihan seating.

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya
So in love with the decorations.

By the way, ada beberapa menu memang original resepi Khadijah Ibrahim. Hm. We ols semua tak terorder pulak. Tak tahu sebenarnya. Masa nak bayar baru tahu. Adeh.

Restoran ni memang sesuai untuk gathering, makan together-gether dengan family ke kawan-kawan ke. Dan paling best. Memang IG spot betul. Kahkah. Itu je fikir.

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya
Tak ada rezeki jumpa owner, inshaAllah will come back again =)

Khadijah's Kitchen
Jalan Bukit 11/2, Seksyen 11, 46200 Petaling Jaya Selangor.


Friday, July 27, 2018

My mum is my travel buddy

July 27, 2018
Mak dah lama berhenti kerja. Last mak kerja masa aku sekolah lagi, last kat Salak Tinggi seingat aku. Dah berhenti kerja pun, takdelah jadi suri rumah sepenuh masa sebab tolong abah berkedai runcit.

Masa tu merasalah macam mana ada kedai runcit. Hehe. Tambah pengalaman, sebelum ni aku pernah rasa berniaga ayam kat pasar malam. Kerja kat Jusco. Memacam kerja rasa. Tapi kerja kat kedai runcit abah ko? 

Heaven! Nak minum air laaaaa paling gembira. Ambik je dalam fridge, zasssss. Urk. Bunyi kenyang. ๐Ÿ˜

Masa tu kita dah widely use smartphone. Tapi mak still guna yang jenis handphone picit button sebab kata tak reti guna nak touch screen segala ni. 

Last-last bila abah belikan handphone baru, tetiba muncul kat whatsapp ko. Ada aku cerita kat blogpost ni. Kelako.

Tahun 2017, 2018 tahun menggila travel. Travel dengan officemate. Dengan adik beradik. Dengan orang yang first time jumpa kat airport. Sebelum ni gila travel gak, tapi sebab takde kawan dulu aku selalu angkut mak. Mak la travel buddy ai uols.
Travel Brunei, baru lagi ni. Awal bulan hari tu, bertiga dengan Eja. Yeye je mintak mak posing comel. Ekeke.

Penang. Berdua je dengan mak.

Penang with mom. Entry ini baru Part 1. Ya ampun. Entry travel selalu KIV lama.

Bukit Tinggi, Pahang. Ini berlima celebrate birthday abah.

Entry birthday abah Part 1 & Part 2

Aceh. Yang ini berompek dengan Amin dan Eja.

 Bawak mak naik MRT for the first time. 

Raya 2017 dulu. Comel jugak abah aku bergambar tunjuk angpow duit raya, hehe.

Yaaaa, my mom is my travel buddy. Lepas ni pun inshaAllah ikut mak jugak nak JJCM Hatyai uols. Join geng Muslimah area rumah aku yang semuanya kawan-kawan mak. Geng bas sekolah lah kita lepas ni ๐Ÿ˜‹


Thursday, July 26, 2018

Mencerap Cakerawala di Klana Beach Resort Port Dickson

July 26, 2018
Mencerap Cakerawala di Klana Beach Resort Port Dickson | Kalau tak disebabkan kerja kena hadiri mesyuarat atau bengkel kerja, jangan haraplah dapat selalu overnight kat hotel. Dapat semalam dua keluar hirup udara segar tepi laut, berubah angin bandar pun dah cukup best rasanya. Recharge energy sambil-sambil buat kerja sikit, ala ape de kes killing two bird with one stone kan. Hehe. Yang kali ini aku ke Pantai Teluk Kemang, Port Dickson dan menginap di Klana Beach Resort Port Dickson

Oh ya lupa nak cakap. Ini adalah entry campak belakang.


KLANA BEACH RESORT PORT DICKSON

Pagi hari kejadian, ada promosi kolej komuniti di Dataran Teluk Kemang. 2 hari berkampung di Teluk Kemang, aku dengan kawan dah rangka selepas habis je aktiviti promosi di siang hari tu, malam nak berjalan ke mana. Dan pilih hotel mesti dalam range bajet yang boleh claim, ada swimming pool dan free breakfast!

Swimming pool tu yang tak boleh blah. Entah sempat ke tidak nak berendam! Haha.

Hotel dari kompleks bangunan berhadapan dengannya.

KLANA BEACH RESORT PORT DICKSON
 Kompleks Baitulhilal, Lot 4506, Batu 8, Jalan Pantai
Si Rusa 71050 Port Dickson
No. Telefon: 06-6487888
Laman Web: www.klanabeachresortpd.com.my

Tempah hotel macam biasa di Agoda. Harga dah tak ingat, tapi bolehlah masuk dalam range gred semasa yang aku boleh claim. Klana Beach Resort ni terletak bersebelahan je dengan Pantai Purnama berhadapan dengan laut Selat Melaka. 

Kami check-in hotel waktu petang selepas selesai berkemas khemah untuk promosi esok harinya. Dalam pukul 4 petang macam tu. Dan waktu kami sampai parking yang sebanyak-banyaknya di sekeliling hotel ini agak penuh dengan kereta. Haaaa, kalau nak tahu, parking sekitar hotel ini bukan sekadar memuatkan kenderaan pengunjung hotel sahaja, malah memuatkan kenderaan tetamu lain. 

Nak tahu kenapa aku cakap begitu, hm hm hm. Kena baca sampai hujung yaaaaa.


Bilik kami.
2 katil single dengan pemandangan laut. Spoil sikit sebab ada bumbung depan tu ๐Ÿ˜Ÿ .  Tapi masih boleh nampak laut dan orang-orang yang berjalan ambik angin.

Come with Wi-Fi (Ini laju gila tak tipu. Siap tak guna internet sendiri sebab Wi-Fi laju sokmo), flat screen TV dan barang buat air. Alah biasalah kettle, gula, teh, kopi semuanya samalah macam hotel lain.

Kerusi ajak membawang



Majalah islamik tau! Bila dah check-in baru tahu rupanya hotel ini dibawah seliaan Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS). Cafe InshaAllah halal dan nak berenang di swimming pool kena berpakaian mengikut syariat.Tapi kalau tengok honeymoon package yang ditawarkan agak best!

Jam hijau tu aku beli masa travel ke Sapporo, sekarang dah hilang sebab tertinggal kat Aceh. Huwaaaaaa. Tinggal kenangan je lah dalam gambar.



Ada cermin wajib bergambar


Bilik air

Jamban dengan hose adalah perkara wajib.

Overall puas hati dengan keadaan bilik. Katil empuk, bersih dan aircond sejuk. Tak lupa kerusi oren menyala di tepi sudut itu. Memang bagi inspirasi nak deco rumah pakai warna-warna menyerlah gitu.

Petang lepas siap solat, terus tukar baju nak terjun POOL! Yeahhhhhhh. Pool ada 3, pool khas untuk budak, wanita dan lelaki. Ye kawan, diorang memang buat pool asing untuk korang terjun mandi-manda.

Pool wanita bersambung dengan pool budak. Pool lelaki kat belakang pool wanita, dipisahkan dengan penghadang. Tapi yang kelakarnya masa petang kami datang tu, ramai family yang terjun mandi manda. Tapi semuanya masuk dalam pool wanita. Siap ayah-ayah dia pun sama. Aiseh, ini sejenis tak pandai baca papan arahan atau saja je taknak beralih pool.

Sebelum terjun dalam kolam ni, aku masuk dulu bangunan di depan hotel ni. Tadi ada aku cakap kan parking hotel ini memuatkan juga kenderaan pengunjung lain. Hah, sebab ada bangunan ini!

Balai Cerap Teluk Kemang Port Dickson!


Untuk tetamu hotel, kami dapat menikmati kemudahan yang disediakan secara PERCUMA. Ada 2 kemudahan yang pengunjung hotel dapat di sini, antaranya:

Solar Observatory
Pukul 3.00 ptg - 5.00 ptg.

Night Sky Observatory
10.30 mlm - 12.00 tghmlm 


Tak ada rezeki nak mencerap matahari disebabkan petang hari langit mendung. Tapi bolehlah staf Balai Cerap baik hati bagi jugak aku masuk dalam kapsul tengok keadaan kat dalam. Pengalaman pertama ni, ya Allah eksaited gila! Hahaha. Korang dapat bayangkan kalau hari tu memang dapat cerap matahari. Laaaaaaaagi menggila eksaitednya kat situ. Kahkah. Tapi malam dah set jam nak join Night Observatory pukul 10.30 malam.


Malam tu makan kat Restoran Ikan Bakar Mesra. Perjalanan dari hotel ambil masa dalam 7 minit je. Dah nama restoran ikan bakar, pastinya makan ikan bakar uols. 

Kami pilih ikan siakap bako sambal? Ke Portugis nama dia? Rasa sedap, tak cicah sambal kicap pun ok. Ikan pun fresh. Sekor ikan ratah tanpa nasi 2 orang makan. Langsai.


Kita pakejkan dengan air kelapa. Lepas tu tamak rasa setakat ikan tak cukup nak puaskan nafsu perut, kita tambah lagi udang goreng tepung. Dan sayur campur. Tanpa nasi. Konon Diet Atkins ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

Dah  pukul 10.30 malam. Jom mencerap cakerawala.

 Bila nak cerap, bumbung bulat tu terbuka. Besar gila rupanya teleskop. Patutlah boleh nampak bulan penuh ke tak penuh kalau nak raya. Dalam introduction awal, staf balai cerap cerita yang mereka pernah dapat saksikan solar flare. Kejadian tersebut direkodkan dan sekarang semua pengunjung dapat tengok video rakaman tersebut.


Double eksaited wehhhhhhh sebab dapat tengok planet! Sebab selama ni aku memang minat perkara berkaitan aeronautik dan space. Movie like Prometheus, Interstellar memang genre favourite aku. So boleh fahamla kan macam mana tahap eksaited aku.

Boleh take turns nak tengok melalui teleskop tapi tak boleh pegang langsung teleskop sebab itu setting diorang. Best sangat tapi nak naik atas menara ni, ya ampun. Mengah aku naik tangga bertingkat-tingkat. 

Esoknya. Sambil-sambil jaga khemah tu sempat juga lari makan. Makan pulak taknak kalah, mesti nak yang best-best! Laksa Penang & aiskrim kelapa! Muehehehehehe. Aiskrim kelapa adik kedai ni bagi sampai melimpah ruah! Aiskrim berscoop-scoop. Penat aku jaga bagi aiskrim tak mencair.  


Kes makan aiskrim kelapa kat sini lah yang buat aku ketagih nak makan aiskrim kelapa lagi.  Jumpa lagi aiskrim kelapa siap mintak extra kacang. Nyummeh! Pleaselah aiskrim kelapa ada kat mana-mana, with extra kacang untuk aku sorang. Ya ampun.




Sunday, July 22, 2018

Pablo Matcha Cheesecakes dan Cheese Tart

July 22, 2018
Review Pablo Matcha Cheesecakes dan Cheese Tart | Aku memang suka makan cheese tart. Half baked cheese tart laaaagilah suka. Kalau jumpa cheese tart, baik yang King's takpun Hokkaido Baked Cheese Tart, mesti beli buat kudap-kudapan ๐Ÿ˜

Kebetulan selalu ke Putrajaya berbengkel, ada sekali tu aku singgah IOI Mall. Syurga dunia rasanya masuk mall masa office hour, haha๐Ÿ˜‚. Orang tak ramai jadi memang boleh perasan banyak outlet.

Lepas tu terperasan kedai ni. Pablo Cheese Tart. Promoter dia pun bukan main melambai-lambai ajak singgah. Singgah depan kedai dan perkara pertama aku tanya. 
Halal ke tak?

PABLO CHEESETART

PABLO MATCHA GREEN TEA CHEESECAKES

Pablo Cheesecakes besar gabak ok! Saiz cheesecakes ni dah besar pinggan. Harga pun lagi mahal dari pinggan ok! Lain sangat saiz banding dengan Hokkaido. Masa datang ni ada perisa matcha (teh hijau), strawberry dan original.

Jadi saja cuba Pablo Matcha Cheesecakes. Dan ada juga beli original cheese tart.

PABLO MATCHA GREEN TEA CHEESECAKES

Dah biasa makan Hokkaido dan King's Half Baked Cheese Tart, harus beli buat kudapan (kahhhhhhhh ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ) dalam kereta nak bandingkan dengan yang lain. Sebab aku ada baca review blogger yang kata Pablo lagi best!

Entah. Tu semua subjektif ikut apa yang orang rasa la kan?

PABLO MATCHA GREEN TEA CHEESECAKES

Matcha Cheesecakes selling fast. 
Dekat sini jugak jadi benda ridiculous. Lepas aku bayar harga cheesetart, dapat je cheesetart lepas tu terus blah jalan. Menonong je balik.

PABLO MATCHA GREEN TEA CHEESECAKES

Aku beli seketul je mini cheese tart. Jadi la buat celah gigi. Haha. Dapatlah beg kecik mini cheese tart. Lupa nak ambik Matcha Cheesecakes yang besar gabak tu! 

Lepas menonong, rasa takde benda menarik aku pusing balik ikut laluan aku datang dari parking kereta. Kebetulan lalu lagi Pablo.

Then tiba-tiba promoter Pablo tahan, sambil kata "Akak ye yang beli matcha cheese tart tadi? Tertinggal kat kedai"

Ya ampun. Buat malu je tertinggal cheesecakes!  

PABLO MATCHA GREEN TEA CHEESECAKES

PABLO MATCHA GREEN TEA CHEESECAKES

Inilah Pablo Matcha Cheesecakes yang tertinggal tu. Ekeke. Rupanya bila kita beli yang versi besar pinggan ni, staf Pablo akan re-heat. Jadi kena tunggu sekejap. Adeh.

PABLO MATCHA GREEN TEA CHEESECAKES

Bandingkan saiz dengan ipad.

PABLO MATCHA GREEN TEA CHEESECAKES

Matcha cheesecakes ni saiz dia memang besar! Serius besar dan berat. Paling sedap makan masa sejuk!

Lupa nak bagitahu rasa original cheese tart. Sedap jugak, crust tart tu rapuh je bila gigit. Dan rasa cheese dia lebih padu dan buncit. Hehe. Beli 1 je, masuk kereta terus selesai. Tapi kalau ikut selera aku, lebih prefer Hokkaido. Selera korang tak pasti la pulak.

PABLO MATCHA GREEN TEA CHEESECAKES

PABLO MATCHA GREEN TEA CHEESECAKES

Matcha Cheesecakes guna Uji Matcha Powder. Dan dalam tu ada paste kacang merah. Memang kombinasi yang menarik dan sedap! Tekstur kek lembut. Paduan rasa antara matcha dan cheese serasi je kat tekak aku.

Mula-mula potong tu ingat coklat, rupanya kacang merah. Menjadi juga kombinasi kacang merah dengan teh hijau. 

PABLO MATCHA GREEN TEA CHEESECAKES

 Sekarang Pablo ada Premium Cheese Tart. Tak rasa lagi, tapi kalau dah nama premium. Hm. Lagi sedap?


Labels

Adsense (11) Dunia Cikgu (8) food (101) Lifestyle (81) Personal (66) Resepi (37) Tips blogging (38) travel (51)

Contact Form

Name

Email *

Message *