SweetMuslimah.com

Saturday, April 7, 2018

# Adsense # Tips blogging

Tapis Adult/Matured Content Adsense

Tapis Iklan Adult/Matured Content Adsense | Hai, lama dah tak kongsi pasal Adsense. Memang aku perasan, apa-apa je perkongsian pasal Adsense memang sentiasa dapat perkongsian. Soalan. Dan oleh sebab Adsense ni boleh dikatakan evolve dengan polisi & perkembangan semasa, banyak tips & trick yang selalu blogger kongsi dalam blog.

Tapi hari ni aku tak ada tips nak naikkan earning Adsense. Tapi nak kongsi tips cara nak blok iklan Adsense yang er........ dewasa? Atau matured content.

Macam mana contohnya iklan tu?

Cara blok tapis iklan nakal adsense, block iklan tak sepatutnya adsense, iklan dewasa adsense, block matured/adult content adsense

Lelaki mesti gagah

Halah halah halah. Malulah iklan-iklan macam ni keluar kat blog. Bukan setakat blog aku, mata aku, dekat blog orang lain pun ada juga. Angkat tangan siapa pernah jumpa iklan gini?

Perlu diingat yang algorithm Adsense ni bijak. Bukan setakat keyword yang pernah kita cari di search engine, tapi apa yang pengunjung pernah cari juga akan dijadikan base keyword iklan. Atau boleh juga isi konten kita diinterpret & iklan Adsense akan keluar berdasarkan konten tersebut. 1001 sebab ya, tapi kita sebagai Publisher boleh pilih untuk tidak paparkan iklan macam ni.

Jangan ko ambik mudah ya, iklan-iklan macam ni sebenarnya banyaaaaaaaak gila dalam list Advertiser Adsense. Dan iklan begini rendah CPC, tidak relevan dengan konten, merosakkan market & menjatuhkan kredibiliti pemilik blog. Contohnya konten AHB Neelofa, tapi keluar iklan lelaki.......Apa kaitannya kan?

Kebanjiran iklan begini disebabkan ada guideline how to make matured content tapi still comply Adsense policies. They chose to advertise, tapi kita ada pilihan to block! 

Macam Mana Nak Tapis/Block Iklan Adsense Yang Tak Sepatutnya?


Cara blok tapis iklan nakal adsense, block iklan tak sepatutnya adsense, iklan dewasa adsense, block matured/adult content adsense

Log in Adsense.
Pilih Allow & Block Ads.
Pilih Ad Review Center.

Cara blok tapis iklan nakal adsense, block iklan tak sepatutnya adsense, iklan dewasa adsense, block matured/adult content adsense

Di tab Unreviewed, dipaparkan semua iklan-iklan Adsense yang berpotensi keluar di blog. Ada 2000 PAGES iklan, larat nak skroll setiap page?


Pages 1 pun dah ada iklan 'nakal'. Untuk block, tekan simbol 🚫

Cara blok tapis iklan nakal adsense, block iklan tak sepatutnya adsense, iklan dewasa adsense, block matured/adult content adsense

Halah halah halah lagi. Apaaaaaaa ni?
Satu cara lagi mudah, taip je tajuk iklan tersebut di kotak search macam kat atas. Tajuk sama, tapi link website berbeza. Block je semua. Atau boleh juga search .ru kerana kebanyakan iklan 'nakal' ini dari Rusia.

Cara blok tapis iklan nakal adsense, block iklan tak sepatutnya adsense, iklan dewasa adsense, block matured/adult content adsense

Macam ni.
Senarai iklan yang kita block ada di tab blocked, sebelah tab unreviewed tadi. Kalau rajin boleh search every pages sehingga page 2000 tu.

Lepas ni sekiranya korang ada terjumpa lagi iklan 'nakal' tu, maklumkan aku ya untuk aku block dari keluar di paparan blog aku. Kalau sebelum ni yang paling dasat pun hanya keluar iklan second wife macam dalam entry aku sebelum ini, DISINI, sekarang makin advance ya!

Yang dah letak kod iklan Auto Ads tu hati-hati. Korang lagi berpotensi iklan ni keluar di blog. 


8 comments:

  1. Haa tu la.. tak suka betul iklan camtu

    ReplyDelete
  2. Kan.. menyampah iklan camni.. block lagi better kan

    ReplyDelete
  3. Bagus juga buat macam tu kan.. block terus.. aman sekejap

    ReplyDelete
  4. "Halah halah halah lagi. Apaaaaaaa ni?" kak sha macam boleh baca je apa kc rasa time tu kahkahhhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kahhhhh, berpinar mata tgk iklan tu. Ish. Sekali bila search kat Adsense, berjujuk penuh iklan sama tajuk tu. Fengsannnnnn

      Delete

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Follow Us @nshahira88