-Lifestyle-Food-Travel-

Nasi Ayam Beratur Semenyih

Nasi Ayam, Cucur Udang & Tauhu Goreng Semenyih | Kadang-kadang lunch teringin nak makan something yang lain dari nasi berlauk, tapi masih berunsurkan nasi, yang sedap, yang mudah nak dapat dan dekat.

Memandangkan aku ni nama aja tinggal kat Beranang, tapi lunch selain di Medan Peladang, aku jarang / tak tahu kat mana nak makan tengahari, jadi one day on my leave day, tanya Epa dekat mana nak makan yang ok tapi dekat? Sebab Epa memang kerja di Semenyih lebih setahun, jadi kita anggap dia tererlah hal-hal makan kat Semenyih ni. Dan Epa suggest makan kat sini.

Nasi Ayam Beratur / Nasi Ayam, Cucur Udang, Tauhu Goreng Semenyih

Tempat makan best Semenyih, Nasi ayam Semenyih, Restoran Semenyih halal, Nasi Ayam Beratur / Nasi Ayam, Cucur Udang, Tauhu Goreng Semenyih

Ikut review dalam google, 4.2. Bolehlah kut nak try?

Tempat makan best Semenyih, Nasi ayam Semenyih, Restoran Semenyih halal, Nasi Ayam Beratur / Nasi Ayam, Cucur Udang, Tauhu Goreng Semenyih

Masa mula-mula sampai, orang dah start beratur tapi barisan tak panjang sangat. Aku cop meja (sebab orang ramai nanti tak dapat meja nak duduk makan) dan Epa beratur. Sambil-sambil ko duduk nanti ada orang datang tanya order air.


Tempat makan best Semenyih, Nasi ayam Semenyih, Restoran Semenyih halal, Nasi Ayam Beratur / Nasi Ayam, Cucur Udang, Tauhu Goreng Semenyih


Tempat makan best Semenyih, Nasi ayam Semenyih, Restoran Semenyih halal, Nasi Ayam Beratur / Nasi Ayam, Cucur Udang, Tauhu Goreng Semenyih

Taraaaaa, dah sampai Nasi Ayam yang kena beratur tu. Hehe 😋

Di sini, kalau nak makan nasi ayam / bungkus kena beratur kat kaunter. Order dengan kaunter & angkat sendiri nasi ke meja. Tapi kalau nak order cucur udang & tauhu goreng untuk makan, boleh order sekali dengan air. Nanti ada orang hantar ke meja. Tapi kalau nak bungkus, macam biasa angkat bontot sila order di kaunter.


Tempat makan best Semenyih, Nasi ayam Semenyih, Restoran Semenyih halal, Nasi Ayam Beratur / Nasi Ayam, Cucur Udang, Tauhu Goreng Semenyih

Ayam boleh pilih nak part mana, of course kita ambik thigh! 

Ayam lembut juicy dimandikan dengan sos merah manis. Set nasi ayam ni didatangkan sekali dengan sup. Nasi lembut & kuantiti agak banyak. Pada aku, bila makan biasa je sebenarnya nasi ayam ni. Tapi addicted juga, tak tahu kenapa 😅

Tempat makan best Semenyih, Nasi ayam Semenyih, Restoran Semenyih halal, Nasi Ayam Beratur / Nasi Ayam, Cucur Udang, Tauhu Goreng Semenyih

Ni kali pertama sampai kat kedai ni. Baru nak cuba, jadi tak order benda lain selain nasi ayam.

Tempat makan best Semenyih, Nasi ayam Semenyih, Restoran Semenyih halal, Nasi Ayam Beratur / Nasi Ayam, Cucur Udang, Tauhu Goreng Semenyih

Tempat makan best Semenyih, Nasi ayam Semenyih, Restoran Semenyih halal, Nasi Ayam Beratur / Nasi Ayam, Cucur Udang, Tauhu Goreng Semenyih

Tempat makan best Semenyih, Nasi ayam Semenyih, Restoran Semenyih halal, Nasi Ayam Beratur / Nasi Ayam, Cucur Udang, Tauhu Goreng Semenyih

Kali kedua datang perasaan tamak 😅 order cucur udang & tauhu goreng. Nasi ayam jangan kita lupa ya, haha.

Aku suka tauhu goreng dia, lembut gebu. Guna tauhu lembutlah tu 😏. Korang tahu kan yang tauhu putih ni ada 2 jenis, keras & lembut?

Mak aku sekarang dah jadi addict pulak asyik goreng tauhu cicah dengan sambal kicap. Tapi tak kisah tauhu jenis apa, sebat je goreng asalkan nama dia tauhu putih. Kitorang pun sedap gaklah menelan. Rezeki kan, jangan ditolak, haha.

Tempat makan best Semenyih, Nasi ayam Semenyih, Restoran Semenyih halal, Nasi Ayam Beratur / Nasi Ayam, Cucur Udang, Tauhu Goreng Semenyih

Tempat makan best Semenyih, Nasi ayam Semenyih, Restoran Semenyih halal, Nasi Ayam Beratur / Nasi Ayam, Cucur Udang, Tauhu Goreng Semenyih

Sebab tu aku panggil kedai ni Kedai Nasi Ayam Beratur. Ko lambat sikit merasalah beratur sampai keluar! Kali kedua datang ni terlambat sikit, lama juga Epa beratur. Sempat aku habiskan air sirap limau baru dia sampai. Terpaksa order 1 lagi sirap limau nak gu kan dengan nasi ayam 😅


Anytime singgah Beranang, nak try boleh ke Pekan Semenyih. Lokasi kedai terletak berhadapan padang SRJK (C) Sin Ming sebelah jalan besar Semenyih. 

Dibuka setiap hari kecuali hari Jumaat.

8 comments:

  1. Sesuailah Nama dgn beratur Tu. Nampak sedap juga tu

    ReplyDelete
  2. Pergh sampai beratur nie.. Memang kena sedap.

    ReplyDelete
  3. Wahhh memang sedap nih.. kita asal dari Kajang pun tak sempat singgah sini lagi heee.. thanks share sis ;)

    ReplyDelete

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)