SweetMuslimah.com

Tuesday, March 27, 2018

# Lifestyle

AHB - Alternatif Pelaburan Selain ASB?

Apa lagi medium pelaburan yang selamat untuk kita laburkan selain ASB? Ye, ASB atau ASNB, majoritinya ramai yang ada akaun, melabur dan dah dapat pulangan yang agak menguntungkan. Kawan aku sendiri baru-baru ini dapat pulangan hampir RM25k hasil dari ASB yang telah matang. Menggiurkan. Haaaaaa.

Dan untuk status shariah compliance ASB, aku tak akan ulas disini kerana aku bukan ahli dalam bidang ini. Cuma kauorang boleh dapatkan info dari pembacaan dalam internet. Baca dan buat keputusan okeh :)

Dan berbalik kepada soalan pertama aku tadi, apa medium pelaburan terbaik selepas ASB? Pernah dengar pasal Amanah Hartanah Bumiputera (AHB)?

Apa tu Amanah Hartanah Bumiputera (AHB)?


Amanah Hartanah Bumiputera, AHB, Melabur AHB, Bagaimana nak melabur AHB, Pelaburan selain ASB dan Tabung Haji

AHB adalah dana unit trust yang patuh syariah yang melabur di dalam pasaran hartanah komersial, terutamanya di kawasan tumpuan dalam Malaysia.

AHB ditubuhkan oleh Pelaburan Hartanah Berhad ( PHB) dan diuruskan oleh Maybank Asset Management Sdn Bhd manakala pemegang amanah bagi AHB adalah AmanahRaya Trustee Berhad.

AHB boleh dibeli oleh semua pelabur bumiputera dengan harga hanya RM1.00 per unit seperti ASB, di semua cawangan bank Maybank dan AmBank seluruh Malaysia.

AHB PATUH SYARIAH

Ye, ini adalah tarikan sebenar aku ingin melabur dalam AHB. Mungkin bukan medium terbaik, tapi dah tak perlu fikir berapa banyak zakat perlu dikeluarkan, kerana setiap simpanan, AHB akn bayarkan zakat siap-siap. Dan pelaburan hartanah yang dibuat patuh syariah!

Cara buka akaun dan mula melabur pun mudah. Petang tadi aku terus ke Maybank terdekat dengan rumah. Di kaunter informasi, aku maklumkan yang aku nak buka akaun AHB.

Selepas itu, aku dibekalkan dengan 1 set Borang Pendaftaran AHB beserta Borang Pelaburan Tambahan. Isi yang berkaitan (pastikan ada akaun Maybank / Ambank kerana dividen akan dikredit terus ke akaun bank, bukan ke akaun AHB), dan lepas tu boleh terus jumpa dengan  Perunding Kewangan.

Urusan aku dari mula isi borang sehingga selesai hanya ambil masa setengah jam. Sekejap! 

Sekarang ni pelaburan AHB boleh bermula serendah 100 unit / RM100 sahaja tau! Kalau sebelum ini semasa mula-mula ditawarkan, modal permulaan adalah 500 unit tau! Haaaa, banyak beza dan rugi kalau tak rebut peluang melabur sebab kuota AHB ni selalu cepat habis, dan yang penting pulangan yang konsisten.

Macam promote AHB, kahkah. 

Tapi ni nak cerita kelakar pulak. Lepas settle semua urusan AHB, dah say hi hi bye bye dengan Perunding Kewangan, aku keluar, drive konon nak pergi BSN. Tengah-tengah drive terfikir....

"Aku tak bayar pun duit tadi?"

Kahhhhhhhhhhh. Serius lawak. Slip dah dapat tapi duit tak bagi. Mampus short la duit diorang petang ni.

Gabra okay, fikir ko nak pelaburan patuh syariah, tapi tak bayar nanti jadi kawan syaitoooooooon. Makan dividen haram. Eh. 

Berbekal rasa bersalah, terus drive laju-laju, tinggalkan BSN walaupun masa tu dah sampai, park depan BSN. Dah pukul 5.00 petang, for sure bank dah tutup. Nahas. Ni salah aku over eksaited ke salah Maybank lupa collect duit? Hahaha. Gelak sendiri dalam kereta.

Sampai Maybank, pintu dah kunci. Terpaksa panggil guard bagitahu nak jumpa pegawai Maybank yang aku jumpa tadi. Jumpa.

Cakap pun celah pintu je uols sebab orang tengah kira-kira kut. Ko menyibuk nak jumpa, haha. Dah jumpa, explain, rupa-rupanya kan. Urusan AHB tadi......... Diorang deduct terus dari akaun bank.

Akaun bank Maybank ko tadi. 

Dan rupanya AHB ni memang deduct je dari akaun, tak terima cash. Buat gabra aku je. Patutlah senang je lepas thumbprint, settle. Sonang nau. Aku pun tak keluarkan wallet. Kahhhh. 

Nasib ada duit dalam akaun.

Kesimpulannya, misi tercapai hari ini. AHB, nak compare dengan ASB & TH, banyak dah orang bincangkan dalam internet. Google je baca. Okay. Tapi yang pasti Neelofa pun melabur dalam AHB, ko tak? Hehe.




2 comments:

  1. saya tak melabur lagi dalam AHB...tapi just nak share, ada 1 lagi cara senang untuk INVESTMENT & SAVING...langsung tak membebankan... https://qasehmuslimah-munirah.blogspot.my/2018/03/cara-mudah-menggunungkan-saving.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laju-laju baca entry ni, hehe. Yg kwsp tu menarik sebab x usik gaji, tapi sy xde kwsp. Tp konsep simpanan & invest cash tu menarik :)

      Delete

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Follow Us @nshahira88