SweetMuslimah.com

Tuesday, February 20, 2018

# Lifestyle

Ye Ke Ada Tips Jimat Masa Lipat Baju?

10 cara jimat masa melipat baju? Serius betul tajuk blog aku kali ni. Entah betul entah tidak nak bagi tips jimat masa lipat kain baju yang meninggi menimbun bak gandum di ladang nun! Haha.

 

NGELAT LIPAT BAJU

Aku pernah tengok dalam facebook rasanya yang sekarang ni dah ada mesin yang boleh melipat baju. Yesssssss, LIPAT-KAIN-BAJU gaissss. Bukan basuh pinggan mangkuk lagi dah, tapi lipat kain baju. Even mesin tu ambik masa yang lama bila nak siapkan lipat sehelai baju, it is still an invention yang mengambilkira 'keperluan' kita zaman sekarang. Ye tak? Aku ni tunggu je mesin tu jadi lagi compact, lagi murah dan yang paling penting lebih cepat lipat baju. Aku sign jadi distributor, biar korang beratur beli dengan aku ya, hahahahahaha :D

Lipat baju. Sejenis kerja yang tak susah, tapi renyah dan akan jadi susah kalau kau seumur hidup tak pernah lipat kain baju sendiri. Jenis pandai order, "mak, seluar takde"  hah, nangis sikitlah bila kau kena hantar masuk asrama. Atau pertama kali merantau duduk rumah sewa, kena basuh kain guna tangan dulu sebab rumah sewa kau kosong tak ada perabot. Dan lepas tu kau kena lipat sendiri kain baju tu. Untung kalau dapat rumah sewa ada mesin basuh ni, ye tak? Kau dah terlepas seksa menenyeh kain dalam toilet, tapi selepas itu belum pasti. Kah. Aku la tu.

Itu belum lagi bila kau sejenis bila lipat baju, tapi lepas tu kau tengok kenapa sama je baju kau macam tak lipat? Baik tak payah lipat kan? Kita biar je dia menimbun. 
10 cara jimat masa melipat baju

Ini entry tahun 2015: http://www.nurulshahira.com/2015/02/cerita-lipat-kain-baju.html. Jemput baca kalau berminat ya. Tapi kauorang tengok kain baju tu, hebat tak aku longgokkan kain main humban masuk je dalam beg baju bawak balik kampung? Selain humban saja, nak tak aku share 10 cara jimat masa melipat baju?

10 CARA JIMAT MASA MELIPAT BAJU


1)  Hantar ke dobi

Ye, ini tips jimat masa melipat baju paling agung yang paling digemari. Selain rumah kau tak berkecah dengan baju, kau pun akan rasa senang hati tak perlu tengok semua kain baju bersepah ni. Sangat jimat masa dan tenaga, nak-nak pula wanita bekerjaya yang dalam masa yang sama nak mengurus rumah pulak. Penat weh!

Tetapi macam biasa, cuma perlu sediakan duit lah ya. Nak lagi jimat masa, kau hantar kain baju kau pergi dobi siap pakej basuh, kering, lipat. 

2) Upah orang lipat kain baju

Tahu tak sekarang dah ada perkhidmatan lipat kain baju dari rumah ke rumah. Tinggal sediakan duit, dan kau boleh panggil servis tersebut ke rumah untuk settlekan kain baju. Bayaran dikira perjam rasanya.

3) Lipat depan tv

Ini best, selalu memang aku lipat kain baju depan tv sebab nak elak mengantuk. Memang tak rasa penat sangat, dan tak terasa kain baju tu banyak. 

4) Asingkan kain baju

Kadang kalau aku super malas, tapi terpaksa juga lipat kain baju, aku buat macam ni. Asingkan siap-siap kain baju dengan pakaian dalam. Pakaian dalam 1 bakul, haaa tuan punya tu korang cari lah sendiri dalam bakul tu. Yang lain takpe aku settlekan lipat.

5) Guna penyangkut baju

Lagi jimat tak payah lipat kain, guna je penyangkut baju untuk lipat baju-baju tu semua dalam almari.

6) Lipat sikit-sikit tetapi kerap

Kalau lipat sekali banyak menimbun memang buat sakit dada. Apa kata setiap kali selepas kain kering terus lipat. Sikit-sikit lama-lama kain tak membukit :p

7) Lipat bila anak tidur

Budak-budak ni memang ada potensi suka punggah balik kain yang kita dah lipat, ye tak? Kadang tu kita lipat, dia buat main pulak alih-alih sampai baju tu terbuka balik lipatan dia. Apa nak buat? 

8) Lipat kain sama-sama

Apa yang penting? KERJASAMAAAAAAA........
Ajaklah adik ke, kakak ke, suami ke. Anak ke. Two-is-better-than-one :)

9) Lipat atas meja sambil berdiri

Macam kelakar, tapi its work tau! Beza betul prestasi kelajuan kau bila lipat kain sambil duduk atas lantai dengan lipat kain atas meja sambil berdiri. Aku dah selalu buat lipat kain atas meja, lagi laju dan kurang sakit belakang. Guna meja makan laaaa, besar.

10) Beli mesin lipat kain

Ini, kalau ada kat rumah?
Untungla.


Ada lagi tips yang kauorang amalkan supaya dapat jimatkan masa lipat kain baju? Share please :)







10 comments:

  1. no 3 tu mmg buat tiap2 mggu xpn psg youtube tau2 je da siap lipat­čść

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, samaaaa. Senang sambil tgk sambil lipat.

      Delete
  2. mesin lipat baju tu macam makan elektrik dengan space banyak je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan space ye sebab dia besar gabak. Elektrik x sure, hehe

      Delete
  3. yang last tu kira senang..tapi mau harga riban..eh..tapi ada eh untuk lipat baju..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada, samsung rasanya yg invent. Tapi x sesuai lg nk guna sebab lambaaatt sangat dia nk lipat 1 kain

      Delete
  4. tips yang baik...boleh cuba nanti

    ReplyDelete
  5. yeah masa bujang dulu memang 100% guna kaedah ke-5.
    hahahha senang nak simpan, senang nak cari balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa tu. But now ada wife boleh tolong cari tak kisah baju tu duk dalam almari mana, hehe

      Delete

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Follow Us @nshahira88