Friday, January 5, 2018

# Lifestyle # travel

Hiking Hutan Rekreasi Tanjung Tuan | Cape Rachado

Ya ampun. Tak habis lagi publish komen-komen korang dari zaman hibernate hari tu 😅. Banyak jugak soalan korang pasal Adsense ya, longgggg time ago, aku baru nk tengokkan. Tapi bila tengok, banyak dah yang berjaya. Mesti fedup kan tunggu aku, hampagas punya minah tak reply komen. Batu betul.

Bercakap pasal batu, aku baru lepas hiking Bukit Batu Putih. Bukit Batu Putih ni antara tarikan yang ada di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Port Dickson. Terletak lebih kurang 16km dari Port Dickson, memang sesuai sangat dijadikan sebagai tempat beriadah. Yang cintakan alam sekitar, suka hiking, nak eratkan family bonding? Pun sesuai datang sini. Jom!

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson


HUTAN REKREASI TANJUNG TUAN


Istimewanya tempat ni, ia terletak di Port Dickson, tetapi tertakluk di bawah pemerintahan negeri Melaka! Kira masuk sini automatik jejak kaki kat Melaka.

Aku dengan adik tumpang bermalam kat rumah kakak di Senawang semata-mata nak cuba panjat Bukit Batu Putih ni. Dan perancangan awal konon nak kejar matahari terbit akhirnya ke longkang.

Pukul 8.30 pagi baru bertolak dari Senawang. T_T

Nak cari arah ke sini mudah sangat. Kauorang boleh waze Hutan Rekreasi Tanjung Tuan atau Cape Rachado Lighthouse. Lagi mudah? Waze je Ilham PNB Resort. Hutan Rekreasi ni betul-betul di sebelah Ilham PNB Resort.

Dari pagar masuk sehingga ke atas, memang jalan tar. Ada toilet disediakan berdekatan pagar dan juga sepanjang perjalanan ke atas ada disediakan beberapa pondok berehat. Mana tau nak picnic sokmo boleh bentang tikar sambil makan. Hehe.

RUMAH API TANJUNG TUAN / CAPE RACHADO LIGHTHOUSE


Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Samar-samar je rumah api ni dalam gambar aku. Kah. Padahal rumah api ni besar dan tinggi. Salah angle aku snap, hilang terus! Kah.

Antara tempat menarik kat sini, tapi sayang sangat sebab tak boleh masuk. View belakang rumah api ni cantik gila, selfie sesuai sangat. Tapi aku tak sempat ambik gambar langsung sebab hujan rintik-rintik dan nak kejar panjat Batu Putih.

BUKIT BATU PUTIH


Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Trail ke Batu Putih ni senang je. InsyaAllah tak sesat even tak ada direction. Laluan landai dan banyak turun naik. Yang penting guts! Dan botol air! Serius haus! 

Sepanjang kami nak naik berselisih jugak dengan ramai orang turun naik. Siap ada budak selamber jalan sorang nak turun ke bawah sedangkan group besar keluarga dia ada jauh nun kat belakang. Sempoi. 

Bila dah naik atas ni, baru aku sedar yang stamina aku teruk gila! Dalam hati menyesal kenapa bagi cadangan hiking ni. Jantung pam darah laju gila. Mengah nak putus nafas okey bawak badan berat padahal trail senang. Jumpa makcik sebaya mak aku yang selamba je turun lagi buat gua malu. 

Oh baru ingat kenapa ajak adik & kakak aku hiking. Konon nak aktifkan badan persediaan nak kurus. Kahkahkah. 

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Dah sampai atas CANTIKNYA view! Hilang rasa menyesal tadi berganti rasa kagum. View serius cantik, memang puas hati berpenat lelah panjat batu tinggi ni. Nak naik atas puncak batu putih ni pun agak mencabar jugak. Kena guna tali yang ada. Tapi worth a try.

Dari atas boleh nampak jelas perbezaan warna air laut hijau, biru pekat, biru cair. Angin sepoi-sepoi. Batu Putih? Checked 

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson
Laluan masuk ke trail Batu Putih. Senang je, confirm nampak. Ada sign coklat PERHATIAN mengingatkan kauorang untuk jaga keselamatan

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson
Sikit lagi nak sampai rumah api. Sebelah kiri papan coklat tu lah trail ke Batu Putih


LALUAN BURUNG


Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Tanjung Tuan antara laluan yang penting untuk perjalanan burung-burung berhijrah dari Benua Asia Selatan serta dari Selatan untuk balik ke Benua Asia. 

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Tapi tak singgah pun. Stamina dah merah macam Ultraman sebelum dia fire raksasa tu. So just singgah dan baca keterangan di papan. Peminat ekologi  (entah betul ke tidak term ni main bantai je aku) bolehlah menjelajah laluan tu. Ada rezeki, dapat saksikan kawanan burung berhijrah.

Overall, trip kali ni ok lah. Tercapai objektif nak naik bukit. Tapi objektif nak kurus tergendala sebab balik tu aku bantai melantak Nasi Ayam Pasu dengan Mango Float. Apa nak buat, Port Dickson banyak tempat makan best, hehe. 

p/s: Bayaran masuk ke Hutan Rekreasi Tanjung Tuan hanya RM1 seorang.

No comments:

Post a Comment

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Follow Us @nshahira88