Friday, January 5, 2018

Hiking Hutan Rekreasi Tanjung Tuan | Cape Rachado

January 05, 2018
Ya ampun. Tak habis lagi publish komen-komen korang dari zaman hibernate hari tu 😅. Banyak jugak soalan korang pasal Adsense ya, longgggg time ago, aku baru nk tengokkan. Tapi bila tengok, banyak dah yang berjaya. Mesti fedup kan tunggu aku, hampagas punya minah tak reply komen. Batu betul.

Bercakap pasal batu, aku baru lepas hiking Bukit Batu Putih. Bukit Batu Putih ni antara tarikan yang ada di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Port Dickson. Terletak lebih kurang 16km dari Port Dickson, memang sesuai sangat dijadikan sebagai tempat beriadah. Yang cintakan alam sekitar, suka hiking, nak eratkan family bonding? Pun sesuai datang sini. Jom!

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson


HUTAN REKREASI TANJUNG TUAN


Istimewanya tempat ni, ia terletak di Port Dickson, tetapi tertakluk di bawah pemerintahan negeri Melaka! Kira masuk sini automatik jejak kaki kat Melaka.

Aku dengan adik tumpang bermalam kat rumah kakak di Senawang semata-mata nak cuba panjat Bukit Batu Putih ni. Dan perancangan awal konon nak kejar matahari terbit akhirnya ke longkang.

Pukul 8.30 pagi baru bertolak dari Senawang. T_T

Nak cari arah ke sini mudah sangat. Kauorang boleh waze Hutan Rekreasi Tanjung Tuan atau Cape Rachado Lighthouse. Lagi mudah? Waze je Ilham PNB Resort. Hutan Rekreasi ni betul-betul di sebelah Ilham PNB Resort.

Dari pagar masuk sehingga ke atas, memang jalan tar. Ada toilet disediakan berdekatan pagar dan juga sepanjang perjalanan ke atas ada disediakan beberapa pondok berehat. Mana tau nak picnic sokmo boleh bentang tikar sambil makan. Hehe.

RUMAH API TANJUNG TUAN / CAPE RACHADO LIGHTHOUSE


Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Samar-samar je rumah api ni dalam gambar aku. Kah. Padahal rumah api ni besar dan tinggi. Salah angle aku snap, hilang terus! Kah.

Antara tempat menarik kat sini, tapi sayang sangat sebab tak boleh masuk. View belakang rumah api ni cantik gila, selfie sesuai sangat. Tapi aku tak sempat ambik gambar langsung sebab hujan rintik-rintik dan nak kejar panjat Batu Putih.

BUKIT BATU PUTIH


Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Trail ke Batu Putih ni senang je. InsyaAllah tak sesat even tak ada direction. Laluan landai dan banyak turun naik. Yang penting guts! Dan botol air! Serius haus! 

Sepanjang kami nak naik berselisih jugak dengan ramai orang turun naik. Siap ada budak selamber jalan sorang nak turun ke bawah sedangkan group besar keluarga dia ada jauh nun kat belakang. Sempoi. 

Bila dah naik atas ni, baru aku sedar yang stamina aku teruk gila! Dalam hati menyesal kenapa bagi cadangan hiking ni. Jantung pam darah laju gila. Mengah nak putus nafas okey bawak badan berat padahal trail senang. Jumpa makcik sebaya mak aku yang selamba je turun lagi buat gua malu. 

Oh baru ingat kenapa ajak adik & kakak aku hiking. Konon nak aktifkan badan persediaan nak kurus. Kahkahkah. 

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Dah sampai atas CANTIKNYA view! Hilang rasa menyesal tadi berganti rasa kagum. View serius cantik, memang puas hati berpenat lelah panjat batu tinggi ni. Nak naik atas puncak batu putih ni pun agak mencabar jugak. Kena guna tali yang ada. Tapi worth a try.

Dari atas boleh nampak jelas perbezaan warna air laut hijau, biru pekat, biru cair. Angin sepoi-sepoi. Batu Putih? Checked 

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson
Laluan masuk ke trail Batu Putih. Senang je, confirm nampak. Ada sign coklat PERHATIAN mengingatkan kauorang untuk jaga keselamatan

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson
Sikit lagi nak sampai rumah api. Sebelah kiri papan coklat tu lah trail ke Batu Putih


LALUAN BURUNG


Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Tanjung Tuan antara laluan yang penting untuk perjalanan burung-burung berhijrah dari Benua Asia Selatan serta dari Selatan untuk balik ke Benua Asia. 

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Tapi tak singgah pun. Stamina dah merah macam Ultraman sebelum dia fire raksasa tu. So just singgah dan baca keterangan di papan. Peminat ekologi  (entah betul ke tidak term ni main bantai je aku) bolehlah menjelajah laluan tu. Ada rezeki, dapat saksikan kawanan burung berhijrah.

Overall, trip kali ni ok lah. Tercapai objektif nak naik bukit. Tapi objektif nak kurus tergendala sebab balik tu aku bantai melantak Nasi Ayam Pasu dengan Mango Float. Apa nak buat, Port Dickson banyak tempat makan best, hehe. 

p/s: Bayaran masuk ke Hutan Rekreasi Tanjung Tuan hanya RM1 seorang.

Thursday, January 4, 2018

Beratur yang Memenatkan | Permohonan Rumah Selangorku

January 04, 2018
Baru rasa best nak update blog bila blog dah ada rupa semenggah ni. Hari ni rasanya puas godek blog, tengok coding, nak besarkan font itu, pekatkan font ini, itulah inilah. Rasa-rasa bila dah start edit blog, jadi obses pulak. Kahkah. Gila berangan macam hebat, padahal nak edit sikit google tutorial. Buat ini sikit google tutorial.

Tapi yang penting dah serupa semenggah selepas berapa tahun? Setahun ke? Aku tak aktif blogging. Cerita banyak sangat, gambar pun penuh sampai habis memory tapi semangat hilang aduhai. Habis income adsense kita. Eh!

RUMAH SELANGORKU

Iye, tajuk atas tu tak salah. Memang aku pergi beratur untuk cuba dapatkan Rumah Selangorku baru-baru ini. Terbaru Rumah Selangorku ditawarkan di Ecohill, Semenyih berharga RM100,000 sahaja. Dan sebenarnya, aku ni tukang beratur tukang cop tempat dalam barisan je. Sebabkan, kalau korang nak datang untuk event-event macam ni, harus datang beramai-ramai. Sebab apa aku cakap macam tu?

Hah, meh aku cerita!

Rumah Selangorku, Dokumen Permohonan Rumah Selangorku, Rumah Selangorku Setia Eco Hill Semenyih 
 
Senarai Rumah Selangorku yang ditawarkan oleh Kerajaan Selangor boleh didapati dari Portal Rasmi Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS). Aku NASIHATKAN (siap huruf besar lagi melambangkan betapa pentingnya perkara ini, haha :D) untuk korang buat dahulu permohonan secara dalam talian di LPHS dan pilih senarai rumah-rumah yang dirasakan sesuai dengan bajet korang, sebelum terjun walk-in ke event-event macam ni.

Sebab apa? Masa aku pergi beratur macam nak rak, ada kaunter express untuk pemohon yang berjaya mendaftar di LPHS. Tak payah beratur, ko datang terus ke kaunter ekspress. Kiranya korang bas ekspress, yang beratur panjang-panjang macam dalam  gambar kat atas ni naik bas lompat-lompat.

Aku pun salah satu manusia dalam bas lompat-lompat tu T_T

Rumah Selangorku, Dokumen Permohonan Rumah Selangorku, Rumah Selangorku Setia Eco Hill Semenyih

Orang Semenyih yang selalu beriadah kat Ecohill ni mesti tahu betapa jauhnya barisan orang beratur, semata-mata nak dapatkan Laporan CCRIS. 

Adik aku sebenarnya yang nak cuba nasib beli Rumah Selangorku ni. Dah harga macam ok, RM100k dalam bajet dia agaknya. Aku pun fikir why not cuba kan? Lagi pun rumah ni baru pecah tanah je, lama lagi nak siap. Mahu makan 2 tahun jugak tu. 2 tahun lagi insyaAllah gaji dah stabil (doa-doakan ya :)) 

Jadi pagi Sabtu yang hening pun berangkatlah kami 2 beradik. Sampai Ecohill dalam pukul 9 pagi, barisan manusia dah beratur panjang okayyyyyyyyyyyy. Beratur panjang di barisan nak dapatkan Laporan CCRIS! 

Adik aku pun tak ada lagi Laporan CCRIS. Hampeh! 

Rumah Selangorku, Dokumen Permohonan Rumah Selangorku, Rumah Selangorku Setia Eco Hill Semenyih

Tengah-tengah beratur tu, borak-borak dengan orang depan macamkan dah kenal lama. Baru tahu juga, untuk pemohon bujang, perlu kemukan bersama Surat Isytihar Bujang, samada dari majikan atau Pesuruhjaya Sumpah. Untuk pemohon yang sudah berkahwin, bawa je kad nikah. Settle. Tapi adik aku memang sadis, dia tak ada juga surat ni. Kahkahkahhhhhhhhhhh. 

Makanya ...................................... Aku beratur di barisan CCRIS yang panjang berjela macam ular kena palu. Adik aku pergi beratur untuk dapatkan pengesahan bujang pula di bangunan sebelah. T_T

Dah. Yang penting, bila korang berminat nak mohon Rumah Selangorku ni, paling penting untuk lengkapkan semua dokumen sebelum datang ke event terbuka begini ya. Jika tidak kauorang bersedialah zahir dan batin untuk berada di bawah mentari pagi, tengahari dan petang. Dan juga bersedia untuk menjadi saksi pergaduhan mulut disebabkan adanya manusia tak bertamadun potong barisan.

Eh, ko pegi lah mana-mana, bila kena beratur macam ni, mesti ada manusia baru keluar dari gua yang tak tahu untuk beratur! Masa aku dah dekat-dekat nak sampai kaunter CCRIS (selepas 3 jam beratur), tiba-tiba datang brader ke kaunter CCRIS ni serang pekerja developer. 

"Ada orang kata dekat saya kat bawah yang rumah dah habis. Betul ke tidak rumah dah habis?"

Buntang mata aku dengar kata rumah dah habis. Gila kau aku beratur peluh menjejes tak sempat nak kering dah tersejat dek panas, tapi rumah dah habis? Memang mendatangkan kemarahan kut!

"Kami tak tahu. Kami hanya ditugaskan untuk kaunter CCRIS ini" - Staf developer

"Tapi ada orang kata rumah dah habis. Kalau rumah dah habis, what for u still collect money here from us?" - Brader

Collect money here sebab RM10 perlu dibayar untuk mendapatkan Laporan CCRIS. Kalau kauorang pergi sendiri ke Bank Negara Malaysia dan print out dari kiosk, baru PERCUMA. Nak percuma sila ke Bank Negara Malaysia! Tapi sebab kau tak pergi, dan kau tak mohon Laporan CCRIS secara online, maka tersadailah kau disini didalam barisan yang panjang gila.

Tengah-tengah bertegang mulut, dan dan tu rakyat Malaysia pun beramai-ramai angkut phone rakam. Kahkahkah. Typical Malaysia. Semua nak rakam. Semua nak viral. Tapi kan bagus juga kebetulan ramai orang rakam. Tengah-tengah bergaduh mulut, ada pula manusia tak bertamadun nak potong barisan depan sekali okeh. DEPAN SEKALI. Ada dalam 3 manusia yang ambik kesempatan dalam kekecohan masuk dari barisan keluar terus ke kaunter. 

Amboi! Ko ingat tak ade orang nampak? Bila orang belakang dah mengamuk marah sebab ko potong barisan, tahu buat muka ketat.

Rumah Selangorku, Dokumen Permohonan Rumah Selangorku, Rumah Selangorku Setia Eco Hill Semenyih

Yang bulat hitam tu kawasan pembangunan Eco Hill. Aku pun tak tahu kenapa aku bulat tang situ. Nak ajak kauorang jadi jiran aku? Hahaha. Meh la jadi jiran aku. 50 km nak ke PJ. Ekekeke :D

Rumah Selangorku, Dokumen Permohonan Rumah Selangorku, Rumah Selangorku Setia Eco Hill Semenyih

Antara masalah rumah low-cost. Limited parking space. Ni kira konsep siapa balik awal dia dapat parking dulu.

Rumah Selangorku, Dokumen Permohonan Rumah Selangorku, Rumah Selangorku Setia Eco Hill Semenyih

For RM100k, Rumah Selangorku ditawarkan sebesar 810 sqft. Pada aku berbaloi sangat untuk yang sedang mencari rumah pertama. Masa hari kejadian ni pun, ramai juga yang muda-muda datang, aku antara muka tua kat situ. Tapi still tak dapat jugak!  Nampaknya aku tak membantu rupanya dalam mencari Rumah Selangorku, haha. Ampunlah Eja.

Adik aku tak dapat pun rumah ni. Tapi kami dapat pengalaman, insyaAllah next time kalau ada lagi open event, adik aku boleh terus ke Kaunter Ekspress. Jangan lain kali tu dia mintak aku beratur kat Barisan CCRIS lagi sudah. Aku lesing je nanti T_T

SENARAI DOKUMEN YANG DIPERLUKAN UNTUK RUMAH SELANGORKU

Bagi yang berminat untuk cuba memohon Rumah Selangorku, kauorang boleh baca syarat kelayakan dan buat permohonan dalam laman sesawang LPHS dan selepas itu lengkapkan semua dokumen yang diperlukan. Antaranya: 

Pemohon Bujang: 

1) Salinan Kad Pengenalan 
2) Salinan Penyata Gaji Terkini (3 bulan) 
3) Surat Pengesahan Bujang daripada Majikan
4) Salinan Penyata CCRIS 
5) Salinan Bil Air atau Bil Elektrik 
6) Salinan KWSP (jika ada) 
7) Sekiranya bekerja sendiri:  
     - Pengesahan Pendapatan daripada Pesuruhjaya Sumpah
     - Surat Akuan Bujang daripada Pesuruhjaya Sumpah

Pemohon Berkahwin:
1) Salinan kad pengenalan pemohon dan pasangan
2) Salinan Penyata Gaji Terkini (3 bulan) pemohon dan pasangan
3) Surat akuan bersumpah sekiranya pasangan tidak bekerja
4) Salinan Penyata CCRIS pemohon dan pasangan
5) Salinan Surat Nikah / Daftar Perkahwinan 
6) Salinan Bil Air atau Bil Elektrik
7) Penyata KWSP (sekiranya ada)
8) Sekiranya bekerja sendiri:
    -  Pengesahan Pendapatan daripada Pesuruhjaya Sumpah


Aku macam ejen pulak! Kahkahkah.

Tak adalah. Sama-sama share pengalaman, mana tahu esok-esok berkat kauorang baca entry aku ini, dapat pula beli rumah sebiji. Kan dah berjasa aku pada korang? Tak banyak pun aku mintak. KFC 1 bucket cukuplah hantar ke Tasik Kesuma ya! Hahaha :D

Preparelah semua ni kalau berminat ya!


Labels

Adsense (11) Dunia Cikgu (14) food (114) Lifestyle (85) Personal (84) Resepi (42) Tips blogging (38) travel (52)

Contact Form

Name

Email *

Message *