-Lifestyle-Food-Travel-

Murahnya...

Beberapa minggu lepas, gigi aku buat hal lagi. Berdenyut-denyut gusi, membawak ke bahagian gigi lain sakitnya. Padahal sakit di bahagian gigi geraham bawah ni, tapi sebab sakit ngilu berulang, nah terus aku rasa macam semua gigi aku nak tertanggal dari gusi.

Haha. Melampau sangat 😂😂

Tapi serius kan. Sakit gigi ni bukan main-main. Masa mula-mula je gigi ni meronta bagitahu dah mula diancam kaviti, tuan badan buat dunno je. Berlagak kononnya ubat gigi Colgate yang setiap bulan restock tu cukup power berkuasa menentang kaviti. 

Tapi akhirnya terpaksa juga aku ke klinik gigi selepas beberapa siri kesakitan, yang terakhir aku ingat aku telan ubat sakit gigi hurix dan ubat tahan sakit adik aku 3 biji.  

Hari Isnin tu, aku purposely bercuti. Semata-mata nak memenuhi ajakan si gigi yang diancam kaviti. Lagipun lubang di gigi geraham ni.... menangis kalau kena cabut 😭😭. 

Penakut. Ye lah, siapa yang tak takut nak pergi klinik gigi kan? Dengan mesin dia yang walaupun kecik tapi boleh belah gigi kau? Trauma okay. 

Gagahkan diri aku ke Klinik Kesihatan Beranang petang isnin tu. Oh ye, korang jangan tak tahu yang ada Klinik Pergigian di dalam Klinik Kesihatan. Dulu aku pun ingat yang Klinik Kesihatan ini hanya handle kes-kes pesakit luar dan ibu mengandung. Silap besar dah. 29 tahun baru tahu. Kesian. 

Rupanya Klinik Pergigian Beranang telah tetapkan yang untuk Isnin - Jumaat waktu petang hanya untuk kes-kes temujanji. Walk in macam aku hanya pada waktu pagi (kecuali kes kecemasan). Dan klinik pergigian lain juga ada jadual macam ni, cuma mungkin dedicated time yang berbeza. Korang boleh pastikan sendiri. 

Misi petang Isnin tersebut GAGAL. Menyesal pulak membuta sampai tengahari. Huwaaaaaa.  Balik dari klinik, nak ubati patah hati disebabkan kesilapan sendiri ni, aku drive terus ke McDonald! Haha. Sebab Isnin tu gigi tak sakit dah, dan lagi terlampau viral aiskrim durian D24 ni, sampai aku tertanya-tanya. Sedap sangat ke weh? 

AISKRIM MCFLURRY DURIAN D24 MCD 

http://www.nurulshahira.com/2017/09/murahnya.html

Taraaaaa, presenting aiskrim durian D24 McD yang dah sold out katanya untuk tahun 2017 ni. Kalau korang nak, tahun depan 2018 baru keluar lagi. Tunggu musim durian baru aiskrim ni keluar nak. Mohon bertabah 😂

Review aku untuk aiskrim durian D24 McD ni. Best ke tak?

 http://www.nurulshahira.com/2017/09/murahnya.html

Muka bangga dapat beli aiskrim durian. Kahhhhh. Sebenarnye kan, beberapa hari sebelum tu aku dah cuba beli, tapi tak berjaya. Katanya stok puri durian habis. Gila ah. Siap pesan "cik boleh datang esok hari untuk dapatkan aiskrim kami"

Hot stuff sangat 😂😂

http://www.nurulshahira.com/2017/09/murahnya.html

Datang Isnin tu, terus beli 2 okeh! 2 ketul aiskrim untuk aku sorang! Kahhhhh. Ini kalau tak sedap nahas nak mengabiskan sorang.

Aiskrim Durian D24 McD ni sebenarnya aiskrim vanila tu je. Ala aiskrim vanila yang biasa kita makan chocotop tu. Cuma beza topping atau tambah oreo. Tambah oreo jadi Oreo McFlurry. Tambah durian jadi ape anak-anak?

Durian McFlurry.

Bijak.

Ada kawan aku kata aiskrim ni biasa-biasa je. Tapi yang aku telan McD Semenyih ni cenggini haaa 👍👍. Puri durian yang diorang letak banyak! Dan durian tu diblend kasar. Sedap je kunyah-kunyah cebisan durian tu dalam aiskrim tu. Lagi best bila korang kacau sebati aiskrim vanila dengan durian tu.

http://www.nurulshahira.com/2017/09/murahnya.html

Macam ni. Peh. Sedap okeh!

Sampai ke esoknya aku sendawa bau durian lagi. Haha. Esoknya kerja sebab tak sanggup nak sendawa durian dekat doktor gigi. Nanti pengsan doktor, masuk surat khabar pulak doktor pengsan bau mulut pesakit berbau durian. Kihkihkih. Kita kena kurangkan kontroversi dan tingkatkan prestasi kan?

So next Rabu tu, cuti lagi and here we go to Klinik Pergigian Beranang.

http://www.nurulshahira.com/2017/09/murahnya.html

Masa aku sampai, lepas bayar RM1 untuk pendaftaran, it's only takes 5 minutes untuk nama aku dipanggil masuk ke bilik rawatan. Untuk yang pertama kali ke klinik gigi, kita kena isi chart lengkap dengan details kita. Kad chart tu chart yang sama macam masa kita sekolah rendah dulu. Warna pink lagi, hehe. Dan nurse akan tanya basic question seperti ada alahan, ada sejarah cabut gigi, masa cabut gigi banyak darah tak, unstopable bleeding. Jawab je dengan yakin bergaya.

Masuk bilik, baring di kerusi, bagitahu doktor yang gigi sakit, which teeth. Dan lepas tu........... Sampai part yang aku trauma.

Rasanya aku trauma sebab kita boleh nampak apa jenis alat yang doktor guna masuk dalam mulut kita. Dengan mulut menganga, air liur toksah cakap la. Menjejes je. Syukur ada alat yang sedut air liur tu. Haha.

Oh ye, benda alah untuk sedut air tu kita kena pegang sendiri. Pegang sendiri sebab yg nak disedut tu air liur ko jugak. Bagilah contribution sikit, ye tak? Dan lepas tu gigi kena kepit, kena trim (trim? What kind of word is this? 😂). Gusi kena tekan. Sempat jugaklah genggam-genggam tangan sendiri sebab takut. Haha.

Rupanya the gap between gigi yang berlubang tu ditampal. Gigi aku berlubang dan start rasa ngilu bila saraf di kawasan terdedah (gap between teeth). Minum air sejuk atau makan aiskrim? Cuba elakkan kena bahagian tu kalau xnak ngilu. Bila first time nampak gigi dah ada berjarak, ingatkan dah kena cabut dah gigi geraham tu. Goyangkan sendiri macam kuat perkasa lagi. Matilah sakit nak cabut.

Alhamdulillah buat masa ini gigi geraham itu selamat di medan pergigian 😂. Keseluruhan prosedur ini hanya mengambil masa 15 minit. Dan aku hanya perlu membayar RM2 untuk perkhidmatan tampalan ini. Murah sangat kan?

Untuk yang takut nau jumpa dentist, kena beranikan diri. Sakit gigi ni, bila dia menyerang. Denyutan tu peh. Tak boleh tidur malam dibuatnya. Dan jangan tunggu sampai gusi bengkak baru nak pergi tau! A friend of mine sampai gusi bengkak, kena cabut gigi baru sakit tu hilang. But in the meantime nak tunggu gusi tu kurang bengkak, SENGSARA. Nangis.

Review klinik pergigian Beranang?
Cantik muka nak review klinik 😂. Tapi macam yang aku cakap sebelum ini, proses pendaftaran smooth, response time pantas, doktor professional & mesra, they handle it well, semua persoalan aku diterangkan dengan jelas dan bayaran murah. Pagi tu balik dengan riang raya.

Lepas ni rasanya nak buat scaling pulak. Scaling atau cuci gigi baru RM2. Jom sapa nak join!





36 comments:

  1. kikiki. saya pun baru2 ni first time pergi klinik kesihatan. huhu.. terkejut jugat byr murah. hehe. org ramai je la masalahnya hehe.

    ReplyDelete
  2. aku dah lama tak check gigi, entah ok entah tidaklah, buat masa ni tak pernah lah sakit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bertuah betul gigi tak pernah sakit lagi. Jaga gigi baik-baik ya!

      Delete
  3. Rasanya seperti pop corn durian itu tak. btw, salam kenal tuan blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pop corn durian tak pernah makan. But maybe like that kut :)

      Delete
  4. Replies
    1. Yang mane sedap KakZi? Tampal gigi ka mcflurry doyan? Hehe

      Delete
  5. Yeahhhh. kiki, Pakcu jalan-jalan sini satt.

    ReplyDelete
  6. Hello, hope boleh follow balik untuk lihat produk ekzema.Kalau boleh share kepada mereka yang ada masalah Ekzema. TQ.

    https://tipsrawateczema.blogspot.my/

    ReplyDelete
  7. Ok jom makan durian hahaha...tak apalah kita tak makan durian sangat kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa, tak boleh cakap banyakla dengan orang x mkn durian sgt ni. Hehe

      Delete
  8. Tak pernah lagi rasa durian mcflury.. ramai yang cakap sedap.

    Murah juga kan pergi periksa gigi.. selalu ingatkan mahal

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Hari tu je famous. Now dah banyak durian, tapi McD x nak buat McFlurry lagi, haish.

      Delete
  10. Replies
    1. Bolehlaa, org suka durian memang telan je , hehe :D

      Delete
  11. sedap plak aiskrem tu...buat scaling gigi lagi ngilu sis tapi lepas tu gigi bertambah jelita plak lepas sisa-sisa plak2 degil kat gigi dah tak da.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, ngilu sikit, tapi lepas tu senyum bahagia, hehe :)

      Delete
  12. muehehe, mrs pip suka pigi klinik pergigian awam ...
    nak bayar memang semua harga mampu, lepas tu doktor profesional ...
    lambat tak lambat nak kena tunggu angka giliran, bergantung kepada ramai pesakit waktu tu ..
    tapi apapun, memang puashati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, untuk marhaen ni memang puas hati. Cuma kena labur lebih masa. Yang ada lebih duit, tak ada masalah ke swasta, lebih cepat :)

      Delete
  13. Sedap yang amat kan mcflurry durian ni? Siapa yang tak suka durian creep biasanya mereka tak suka juga pada durian mcflurry ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg tak suka durian rasanya tak suka je semuanya, even dah jadi aiskrim sedap, hehe

      Delete
  14. Salam singgah. Awak dijemput join GA saya! Banyak hadiah nak bagi ni ;)

    http://www.akuseorangtraveler.com/2017/10/tak-nak-sunyi-sepi-lagi-giveaway-by.html

    ReplyDelete
  15. akak jenis penakut jumpa dr gigi, trauma, sakiiittt tapi yg x boleh tahan tu dalam sakit2 gigi boleh makan 'ubat' sakit gigi.. eskrim manis2 sejuk... kalaulah termasuk dalam lubang gigi yg sakit tu, peerghh...

    ReplyDelete
  16. sedapnya mcflurry durian.. mujur dah sold out..

    ReplyDelete
  17. Salam singgah

    Anda dijemput join segmen GA saya. Harini last day, kalau nak join! :)

    http://www.akuseorangtraveler.com/2017/10/tak-nak-sunyi-sepi-lagi-giveaway-by.html

    ReplyDelete

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)