Nurul Shahira:

Monday, May 29, 2017

# food

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2

Hai. Assalamualaikum. Selamat berpuasa, selamat berbuka puasa. Berbuka, apa menu berbuka puasa tu? Ahaks 😋

Bila masuk ramadhan ni, tetiba eh banyak sangat orang share resepi. Resepi mudah semudah 123, cara-cara masak menu berbuka puasa 10 minit siap! Hehehe. Kan? Dah la lepas tu tayang gambar lauk sedap. Kita tengah puasa tau awaaaa. Menjejes air liur atas keyboard. 🙈🙈

So kali ni takmo dah share resepi. Malas dah nak snap gambar banyak-banyak masa masak. Lemau takut henpon termasuk dalam kuali awaa jadi henpon masak lemak cili api. Sedap sangat sampai berdarah hati nanti. Heh. Tapi aku nak share ape menu yang dah 2 hari ramadhan ni. Mana tau jadi inspirasi ramadhan ke 26 nak masak apa nak masak apa, kan? Hehe tau dah.

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2; Resepi Ayam Kungpow; Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi; Sambal Ikan Masin Sepat

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2; Resepi Ayam Kungpow; Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi; Sambal Ikan Masin Sepat
-Ayam Kungpow
-Udang Masak Lemak Cili Api
-Telur Dadar
-Sambal Ikan Masin Sepat Kakak Gemok's Kitchen (tak masuk frame gambar)

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2; Resepi Ayam Kungpow; Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi; Sambal Ikan Masin Sepat
Ayam Kungpow

Dulu selalu makan kat Tawau. Chinese Muslim Restaurant mesti ada menu ni. Bila balik sini dah start craving nak makan. Tapi yang aku masak ni stail humban apa yang ada dalam fridge. 

Ada cili kering, cili merah, lobak merah, bawang je. Nak lagi best tambah cendawan butang, broccoli. Sedap weh lauk ni buat makan ratah gitu je. Habis sekor ayam 😋

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2; Resepi Ayam Kungpow; Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi; Sambal Ikan Masin Sepat
Udang Masak Lemak Cili Api

Mula-mula nak guna udang lipan yang beli kat Tanjung Karang tu, tapi kensel sebab malas nak siang udang lipan tu. Haha 😂

Jadinya guna udang biasa. Sebab sendiri masak, letak terung & tempe dalam tu. Mak balik makan, ya Allah ko campur tempe dalam ni ala-ala lontong ke? 😂

Tapi tetap lechen. Oh ya, lauk ni bukan aku masak, ini adik aku. Aku sebagai kakak mithali delegate tugas dengan jayanya. Kihkih.


Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 2

Menu Berbuka Puasa; Resepi Sotong masak kicap; Resepi ikan selar goreng cili padi; Sayur tauge kasar masak air
- Sotong masak kicap daun limau
- Ikan selar goreng cili padi
- Telur dadar (lagi 😅. Fav food sangat)
- Sayur tauge masak air
-Sambal ikan masin sepat Kakak's Gemok Kitchen. Ini selagi tak habis, selagi tu ada atas meja. Makan sikit-sikit sebab pedas nak meninggal. Tapi sodap weh. Padu dan jitu buat simpanan lauk malas masak, haha. 

Menu Berbuka Puasa; Resepi Sotong masak kicap; Resepi ikan selar goreng cili padi; Sayur tauge kasar masak air
Sotong Masak Kicap

Ala, semua orang tau kan cemana nak masak kicap. Senang je. Tapi trik aku, campur kicap dengan sos tiram & pepper. Nanti rasa dia laaaaagi sedap tau! 

Menu Berbuka Puasa; Resepi Sotong masak kicap; Resepi ikan selar goreng cili padi; Sayur tauge kasar masak air
Ikan Selar goreng cili padi

Goreng cili padi ni best bila bawang banyak. Baru kick, kack, kuck, kock, keck. Takyah resepi kan sebab senang sangat. 

Haaaa, itu menu kat rumah aku 2 hari ramadhan ni. Esok tak tau lah rajin ke tidak main masak-masak kelentang kelentung kat dapur ni. Hari keje kan 😵😵

Tapi start esok boleh balik pukul 4. Yihaaaaa. Ni kalau tetiba korang nampak muka aku kat bazar Kesuma tak pun Taman Medan, maksudnyaaaaa?


No comments:

Post a Comment

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Follow Us @soratemplates

Followers

Google+