Monday, September 4, 2017

Murahnya...

September 04, 2017 0 Comments
Beberapa minggu lepas, gigi aku buat hal lagi. Berdenyut-denyut gusi, membawak ke bahagian gigi lain sakitnya. Padahal sakit di bahagian gigi geraham bawah ni, tapi sebab sakit ngilu berulang, nah terus aku rasa macam semua gigi aku nak tertanggal dari gusi.

Haha. Melampau sangat πŸ˜‚πŸ˜‚

Tapi serius kan. Sakit gigi ni bukan main-main. Masa mula-mula je gigi ni meronta bagitahu dah mula diancam kaviti, tuan badan buat dunno je. Berlagak kononnya ubat gigi Colgate yang setiap bulan restock tu cukup power berkuasa menentang kaviti. 

Tapi akhirnya terpaksa juga aku ke klinik gigi selepas beberapa siri kesakitan, yang terakhir aku ingat aku telan ubat sakit gigi hurix dan ubat tahan sakit adik aku 3 biji.  

Hari Isnin tu, aku purposely bercuti. Semata-mata nak memenuhi ajakan si gigi yang diancam kaviti. Lagipun lubang di gigi geraham ni.... menangis kalau kena cabut πŸ˜­πŸ˜­. 

Penakut. Ye lah, siapa yang tak takut nak pergi klinik gigi kan? Dengan mesin dia yang walaupun kecik tapi boleh belah gigi kau? Trauma okay. 

Gagahkan diri aku ke Klinik Kesihatan Beranang petang isnin tu. Oh ye, korang jangan tak tahu yang ada Klinik Pergigian di dalam Klinik Kesihatan. Dulu aku pun ingat yang Klinik Kesihatan ini hanya handle kes-kes pesakit luar dan ibu mengandung. Silap besar dah. 29 tahun baru tahu. Kesian. 

Rupanya Klinik Pergigian Beranang telah tetapkan yang untuk Isnin - Jumaat waktu petang hanya untuk kes-kes temujanji. Walk in macam aku hanya pada waktu pagi (kecuali kes kecemasan). Dan klinik pergigian lain juga ada jadual macam ni, cuma mungkin dedicated time yang berbeza. Korang boleh pastikan sendiri. 

Misi petang Isnin tersebut GAGAL. Menyesal pulak membuta sampai tengahari. Huwaaaaaa.  Balik dari klinik, nak ubati patah hati disebabkan kesilapan sendiri ni, aku drive terus ke McDonald! Haha. Sebab Isnin tu gigi tak sakit dah, dan lagi terlampau viral aiskrim durian D24 ni, sampai aku tertanya-tanya. Sedap sangat ke weh? 

AISKRIM MCFLURRY DURIAN D24 MCD 

http://www.nurulshahira.com/2017/09/murahnya.html

Taraaaaa, presenting aiskrim durian D24 McD yang dah sold out katanya untuk tahun 2017 ni. Kalau korang nak, tahun depan 2018 baru keluar lagi. Tunggu musim durian baru aiskrim ni keluar nak. Mohon bertabah πŸ˜‚

Review aku untuk aiskrim durian D24 McD ni. Best ke tak?

 http://www.nurulshahira.com/2017/09/murahnya.html

Muka bangga dapat beli aiskrim durian. Kahhhhh. Sebenarnye kan, beberapa hari sebelum tu aku dah cuba beli, tapi tak berjaya. Katanya stok puri durian habis. Gila ah. Siap pesan "cik boleh datang esok hari untuk dapatkan aiskrim kami"

Hot stuff sangat πŸ˜‚πŸ˜‚

http://www.nurulshahira.com/2017/09/murahnya.html

Datang Isnin tu, terus beli 2 okeh! 2 ketul aiskrim untuk aku sorang! Kahhhhh. Ini kalau tak sedap nahas nak mengabiskan sorang.

Aiskrim Durian D24 McD ni sebenarnya aiskrim vanila tu je. Ala aiskrim vanila yang biasa kita makan chocotop tu. Cuma beza topping atau tambah oreo. Tambah oreo jadi Oreo McFlurry. Tambah durian jadi ape anak-anak?

Durian McFlurry.

Bijak.

Ada kawan aku kata aiskrim ni biasa-biasa je. Tapi yang aku telan McD Semenyih ni cenggini haaa πŸ‘πŸ‘. Puri durian yang diorang letak banyak! Dan durian tu diblend kasar. Sedap je kunyah-kunyah cebisan durian tu dalam aiskrim tu. Lagi best bila korang kacau sebati aiskrim vanila dengan durian tu.

http://www.nurulshahira.com/2017/09/murahnya.html

Macam ni. Peh. Sedap okeh!

Sampai ke esoknya aku sendawa bau durian lagi. Haha. Esoknya kerja sebab tak sanggup nak sendawa durian dekat doktor gigi. Nanti pengsan doktor, masuk surat khabar pulak doktor pengsan bau mulut pesakit berbau durian. Kihkihkih. Kita kena kurangkan kontroversi dan tingkatkan prestasi kan?

So next Rabu tu, cuti lagi and here we go to Klinik Pergigian Beranang.

http://www.nurulshahira.com/2017/09/murahnya.html

Masa aku sampai, lepas bayar RM1 untuk pendaftaran, it's only takes 5 minutes untuk nama aku dipanggil masuk ke bilik rawatan. Untuk yang pertama kali ke klinik gigi, kita kena isi chart lengkap dengan details kita. Kad chart tu chart yang sama macam masa kita sekolah rendah dulu. Warna pink lagi, hehe. Dan nurse akan tanya basic question seperti ada alahan, ada sejarah cabut gigi, masa cabut gigi banyak darah tak, unstopable bleeding. Jawab je dengan yakin bergaya.

Masuk bilik, baring di kerusi, bagitahu doktor yang gigi sakit, which teeth. Dan lepas tu........... Sampai part yang aku trauma.

Rasanya aku trauma sebab kita boleh nampak apa jenis alat yang doktor guna masuk dalam mulut kita. Dengan mulut menganga, air liur toksah cakap la. Menjejes je. Syukur ada alat yang sedut air liur tu. Haha.

Oh ye, benda alah untuk sedut air tu kita kena pegang sendiri. Pegang sendiri sebab yg nak disedut tu air liur ko jugak. Bagilah contribution sikit, ye tak? Dan lepas tu gigi kena kepit, kena trim (trim? What kind of word is this? πŸ˜‚). Gusi kena tekan. Sempat jugaklah genggam-genggam tangan sendiri sebab takut. Haha.

Rupanya the gap between gigi yang berlubang tu ditampal. Gigi aku berlubang dan start rasa ngilu bila saraf di kawasan terdedah (gap between teeth). Minum air sejuk atau makan aiskrim? Cuba elakkan kena bahagian tu kalau xnak ngilu. Bila first time nampak gigi dah ada berjarak, ingatkan dah kena cabut dah gigi geraham tu. Goyangkan sendiri macam kuat perkasa lagi. Matilah sakit nak cabut.

Alhamdulillah buat masa ini gigi geraham itu selamat di medan pergigian πŸ˜‚. Keseluruhan prosedur ini hanya mengambil masa 15 minit. Dan aku hanya perlu membayar RM2 untuk perkhidmatan tampalan ini. Murah sangat kan?

Untuk yang takut nau jumpa dentist, kena beranikan diri. Sakit gigi ni, bila dia menyerang. Denyutan tu peh. Tak boleh tidur malam dibuatnya. Dan jangan tunggu sampai gusi bengkak baru nak pergi tau! A friend of mine sampai gusi bengkak, kena cabut gigi baru sakit tu hilang. But in the meantime nak tunggu gusi tu kurang bengkak, SENGSARA. Nangis.

Review klinik pergigian Beranang?
Cantik muka nak review klinik πŸ˜‚. Tapi macam yang aku cakap sebelum ini, proses pendaftaran smooth, response time pantas, doktor professional & mesra, they handle it well, semua persoalan aku diterangkan dengan jelas dan bayaran murah. Pagi tu balik dengan riang raya.

Lepas ni rasanya nak buat scaling pulak. Scaling atau cuci gigi baru RM2. Jom sapa nak join!





Monday, May 29, 2017

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2

May 29, 2017 0 Comments
Hai. Assalamualaikum. Selamat berpuasa, selamat berbuka puasa. Berbuka, apa menu berbuka puasa tu? Ahaks πŸ˜‹

Bila masuk ramadhan ni, tetiba eh banyak sangat orang share resepi. Resepi mudah semudah 123, cara-cara masak menu berbuka puasa 10 minit siap! Hehehe. Kan? Dah la lepas tu tayang gambar lauk sedap. Kita tengah puasa tau awaaaa. Menjejes air liur atas keyboard. πŸ™ˆπŸ™ˆ

So kali ni takmo dah share resepi. Malas dah nak snap gambar banyak-banyak masa masak. Lemau takut henpon termasuk dalam kuali awaa jadi henpon masak lemak cili api. Sedap sangat sampai berdarah hati nanti. Heh. Tapi aku nak share ape menu yang dah 2 hari ramadhan ni. Mana tau jadi inspirasi ramadhan ke 26 nak masak apa nak masak apa, kan? Hehe tau dah.

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2; Resepi Ayam Kungpow; Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi; Sambal Ikan Masin Sepat

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2; Resepi Ayam Kungpow; Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi; Sambal Ikan Masin Sepat
-Ayam Kungpow
-Udang Masak Lemak Cili Api
-Telur Dadar
-Sambal Ikan Masin Sepat Kakak Gemok's Kitchen (tak masuk frame gambar)

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2; Resepi Ayam Kungpow; Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi; Sambal Ikan Masin Sepat
Ayam Kungpow

Dulu selalu makan kat Tawau. Chinese Muslim Restaurant mesti ada menu ni. Bila balik sini dah start craving nak makan. Tapi yang aku masak ni stail humban apa yang ada dalam fridge. 

Ada cili kering, cili merah, lobak merah, bawang je. Nak lagi best tambah cendawan butang, broccoli. Sedap weh lauk ni buat makan ratah gitu je. Habis sekor ayam πŸ˜‹

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2; Resepi Ayam Kungpow; Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi; Sambal Ikan Masin Sepat
Udang Masak Lemak Cili Api

Mula-mula nak guna udang lipan yang beli kat Tanjung Karang tu, tapi kensel sebab malas nak siang udang lipan tu. Haha πŸ˜‚

Jadinya guna udang biasa. Sebab sendiri masak, letak terung & tempe dalam tu. Mak balik makan, ya Allah ko campur tempe dalam ni ala-ala lontong ke? πŸ˜‚

Tapi tetap lechen. Oh ya, lauk ni bukan aku masak, ini adik aku. Aku sebagai kakak mithali delegate tugas dengan jayanya. Kihkih.


Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 2

Menu Berbuka Puasa; Resepi Sotong masak kicap; Resepi ikan selar goreng cili padi; Sayur tauge kasar masak air
- Sotong masak kicap daun limau
- Ikan selar goreng cili padi
- Telur dadar (lagi πŸ˜…. Fav food sangat)
- Sayur tauge masak air
-Sambal ikan masin sepat Kakak's Gemok Kitchen. Ini selagi tak habis, selagi tu ada atas meja. Makan sikit-sikit sebab pedas nak meninggal. Tapi sodap weh. Padu dan jitu buat simpanan lauk malas masak, haha. 

Menu Berbuka Puasa; Resepi Sotong masak kicap; Resepi ikan selar goreng cili padi; Sayur tauge kasar masak air
Sotong Masak Kicap

Ala, semua orang tau kan cemana nak masak kicap. Senang je. Tapi trik aku, campur kicap dengan sos tiram & pepper. Nanti rasa dia laaaaagi sedap tau! 

Menu Berbuka Puasa; Resepi Sotong masak kicap; Resepi ikan selar goreng cili padi; Sayur tauge kasar masak air
Ikan Selar goreng cili padi

Goreng cili padi ni best bila bawang banyak. Baru kick, kack, kuck, kock, keck. Takyah resepi kan sebab senang sangat. 

Haaaa, itu menu kat rumah aku 2 hari ramadhan ni. Esok tak tau lah rajin ke tidak main masak-masak kelentang kelentung kat dapur ni. Hari keje kan πŸ˜΅πŸ˜΅

Tapi start esok boleh balik pukul 4. Yihaaaaa. Ni kalau tetiba korang nampak muka aku kat bazar Kesuma tak pun Taman Medan, maksudnyaaaaa?


Friday, May 26, 2017

Ke Arah Pengurusan Sisa & Lebihan Makanan Yang Lebih Baik

May 26, 2017 0 Comments
Unilever Food Solutions bekerjasama dengan MPSJ
sejajar dengan Rancangan Kehidupan Lestari

Setiap kali Ramadhan menjelma, kemunculan bazar ramadhan yang tumbuh bak cendawan selepas hujan tidak dapat dipertikaikan. Dengan kemunculan bazar ramadhan yang banyak, pastinya suasana membeli makanan akan menjadi sangat meriah, dan yang paling dirisaukan adalah. Apa terjadi dengan lambakan makanan yang tidak habis atau sisa makanan?

Chefmanship Akademi (CA)
Chefmanship Akademi (CA) yang dikelolakan oleh Unilever Food Solutions (UFS) kini bekerjasama dengan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) untuk penyelesaian program yang inovatif dengan memperkenalkan modul baru iaitu pengurusan sisa dan lebihan makanan.

CA merupakan satu-satunya pusat setempat untuk pengendali makanan mempelajari tentang kualiti makanan, perkhidmatan dan efisiensi supaya boleh menjadi cef yang bagus berasas penekanan seperti yang diterangkan sebelum ini.

Program ini juga adalah sebahagian dari Rancangan Kehidupan Lestari Unilever (Unilever Sustainable Plan) dengan matlamat untuk meningkatkan stail kesihatan, kesejahteraan dan kesihatan di Malaysia.

Nusrat Perveen UFS Malaysia Country Head dan MPSJ YDP Yang Bahagia Dato’ Nor Hisham Ahmad Dahlan melancarkan Chefmanship Academy

Ketua Negara UFS Nusrat Perveen berkata di upcara pelancaran: “UFS memulakan program pertama CA 2017 bersama Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) untuk taklimat khas dengan penglibatan lebih dari 1,600 pengendali makanan sepanjang 3 hari sempena Bazar Ramadhan tahunan.

“Kami telah menerima maklumbalas positif untuk modul terkini iaitu keselamatan makanan serta pengiraan kos dan sungguh wajar untuk memperkenalkan program terkini iaitu pengurusan sisa dan lebihan makanan.

UFS Malaysia Country Head Nusrat Perveen (paling kanan) dan MPSJ YDP Yang Bahagia Dato’ Nor Hisham Ahmad Dahlan (tiga dari kanan) bersama penyumbang dan pengurusan tertinggi MPSJ.

“Berdasarkan data dari Instititut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), pembaziran makanan oleh rakyat Malaysia berjumlah 8,000 tan sehari dan kebanyakannya masih bersih dan boleh dimakan.

“Perbadanan Bangsa Bangsa Bersatu menganggarkan pembaziran makan sedunia berjumlah 1.3 bilion tan, bernilai RM4.4 trilion setahun dan cukup untuk memberi makan kepada 3 bilion orang!”

Kerjasama UFS
UFS sudah bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan seluruh Malaysia sejak CA dilancarkan pada tahun 2013. Untuk Lembah Klang, pelbagai sesi CA telah dilanjutkan dengan jayanya dengan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ),
Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Majlis Perbandaran Selayang (MPS),  Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) serta Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Klang & Pantai.

Program CA juga dikendalikan dengan Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS), Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB), Majlis Perbandaran Kuantan (MPK), Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ) dan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP).
 
Pengendali makanan Bazar Ramadhan sedang menunggu giliran untuk mendaftar ke Chefmanship Academy.

​N​
usrat
berkata: “Chefmanship Akademi dari Unilever Food Solutions merupakan inisiatif pertama seumpamanya di Malaysia. Dari titik permulaan dengan penglibatan 400 orang, kini dianggarkan lebih 43,000 pengendali makanan sudah terlibat dalam CA. “Kami amat bangga bekerjasama dengan rakan sepandangan dari pihak berkuasa tempatan (PBT) negeri dan persekutuan dan ini membantu kami untuk terus maju.

“UFS Malaysia berganding bahu dengan PBT utama dan organisasi swasta supaya pengendali  makanan yang terlibat dalam CA dapat meningkatkan teknik dan memperolehi pandangan mendalam untuk pengurusan makanan, menjimat masa dan beroperasi lebih berkesan terutamanya dengan pertambahan kos operasi termasuk bahan makanan.”
Pengendali makanan akan diberi lebih kesedaran tentang trend industri dan memahami keperluan peraturan. CA menggabungkan maklumat terkini dengan penyelidikan industri supaya dapat menyediakan pengalaman mengikut k​erja dan membangunkan praktis bisnes yang sesuai.                 
Kehadiran yang memberansangkan di Chefmanship Academy yang bekerjasama dengan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ)     

Dengan mengadakan Chefmanship Akademi, UFS menyasarkan supaya kesihatan orang ramai tidak terjejas bila makan di luar. Penyedia makanan akan membantu dalam memartabatkan kebersihan makanan dan tidak mengutamakan kemudahan atau keuntungan sahaja, terutamanya semasa bulan berbuka puasa di mana sudah menjadi kebiasaan dan keselesaan orang ramai untuk mengunjungi gerai makanan Bazar Ramadhan.
Untuk mengeratkan komunikasi dengan pengendali makanan dan pihak perniagaan runcit, UFS telah mewujudkan satu rangkaian WeChat yang merangkumi lebih dari medium utusan alat mesej segera, di mana kita juga boleh berinteraksi dan memberi maklumat dan juga tip bagaimana untuk menjadi pengendali makanan yang lebih baik.

“Kandungan rangkaian in termasuk resipi baru, aplikasi dalam mainan yang kerap dikemaskini dengan kemudahan link terus ke laman web utama, www.unileverfoodsolutions.com.my,” Nusrat berkata.


Sunday, April 30, 2017

Dari EFG kepada AFB

April 30, 2017 28 Comments
Assalamualaikum 

Let's change feed blog. Atau let's feed exchange. Atau pun, in malay, marilah bertukar blog feed. Biasa dengar atau nampak? Pemblogger tegar dan otai, inshaaAllah, mesti tahu lah. Otai lah katakan. Untuk blogger ikan bilis macam aku ni? Yg pv sehari semput cukup-cukup makan aje nak sampai 350. Phewwww. Mesti tak pernah dengar, atau dengar tapi tak tahu nak buat apa.

#exchangefeedgroup
#exchangefeedgroup

#exchangefeedgroup adalah salah satu cara untuk mempromosikan blog. Promosi dari segi macam mana? Feed blog yang terlibat akan terpapar di blog berlainan dalam masa 3 hari. Maksudnya, kalau dalam 1 group tu ada 20 orang blogger, maka feed terbaru dari blog korang akan terpapar selang seli 3 hari di blog A, 3 hari kemudian di blog B, 3 hari kemudian di blog C dan seterusnya sehingga habis pusingan 19 orang. Dan cycle akan bermula semula.



Dengan menyertai #exchangefeedgroup ni, peluang untuk entry post kita dilihat dan dibaca oleh oleh orang lain lebih cerah. Sebab, pembaca setia blogger C mungkin tak pernah pun tahu kewujudan blog korang, tapi bila feed blog korang berada di blog blogger kesayangan, dapat pulak tajuk yang menarik-tertarik-kau-memang-de'-boom, kemungkinan tak untuk entry kita diklik dan dibaca?



Selain daripada bertukar-tukar feed, sesama ahli group juga banyak berkongsi ilmu dan tips blogging. Tips untuk ringankan loading blog, belajar tips seo, jadikan blog kita mesra seo. Apa lagi, semua adalah, sebabnya ahli-ahli dalam group ni memang sangat-sangat mesra, pemurah ilmu, yang ikan jaws jaga dan bantu ikan bilis supaya dapat membesar dengan jayanya jadi geng anak ikan jaws.


Macam hari ni, aku baru aje join #exchangefeedgroup. Baru tau. Tak sampai lagi 24 jam. Tapi, bila mintak tolong dengan blogger +ewento marcello , pemilik Blog Ohsem, untuk repair template blog aku. Supaya lebih mesra-mesra alam gitu SEO. Dan hasil dia? In a blink, 100% dah. Padahal aku sendiri godek-godek, google, seminggu, still tak dapat naikkan rate SEO tu. Nampak tak betapa group ni sangat membantu :). Lagipun admin dia Kak +irra yyan , pemilik blog irrayyan journey tak makan orang pun. Feel free to whatsapp her ^^

Ukhuwah macam ni lah yang dapat menbantu sesama blogger untuk lebih bersemangat dalam berblogging dan memanfaatkan sepenuhnya kebaikan berblogging. Kualiti berblogging meningkat, hati pun senang :)

Kalau ada yang berminat nak jadi keluarga #exchangefeedgroup ni, boleh whatsapp / sms / email no. phone dan alamat email yang tertera pada banner ye. Jangan malu-malu, jangan segan-segan. Kalau malu tinggal. Bai bai bai. Hehehehe :)


- P/s: Hai. Dah petang macam ni, baru aku sempat nak buat 1 entry. Sehari ni, entah tak tahu la apa yang disibukkan. Nak kata sibuk masuk kelas, sekejap aja buat taklimat tadi. Agaknya sibuk makan, sebab tengok atas meja tadi, rupanya aku dah makan megi cup dengan soto ayam. Just for lunch! Pheww. Balas dendam kena bersenam mop lantai semalam? T_T

#exchangefeedgroup
#exchangefeedgroup
#exchangefeedgroup
#exchangefeedgroup
#feedblog

Update : 
EFG dah dibubarkan, TETAPI....... kini bertukar kepada AFB. Rebranding gitu. Feed pun dah automatik. Ramai juga kawan baru. Tetapi semangat tolong menolong dan kerjasama tetap TERBAIK!  macam dulu :)

Pada aku, pentingnya sertai kumpulan blogger yg buat kita rasa selesa, baru terasa semangat nak berukhuwah, ye tak? Hehe.

This post ditimbulkan semula seiring dengan anniversary aku dgn EFG, kahhhhhh. Anniversary bagai. :D

To AFB, semoga ukhuwah kita akan berpanjangan hendaknya :)



Friday, April 28, 2017

Burger Kat Mane? Untuk Pengusaha dan Peminat Burger di Serata Malaysia!

April 28, 2017 0 Comments
Anda pengusaha dan peminat burger yang sentiasa inginkan kelainan dalam menilai citarasa burger? Pernah tak terfikir supaya ada one-stop-center atau laman web yang interaktif dan inovatif untuk memudahkan kita mencari peluang menikmati burger sedap dan menarik? Hanya klik di hujung jari dan...Burger Kat Mane?


Pelancaran rasmi laman web Burger Kat Mane? www.burgerkatmane.com.my;

Laman web Burger Kat Mane? www.burgerkatmane.com.my  telah dilancarkan secara rasmi dan kini siap sedia untuk menerajui usaha pengusaha burger untuk menaikkan taraf bisnes mereka ke tahap yang lebih tinggi.

Apa yang menarik mengenai laman web Burger Kat Mane? kepada peminat dan pengusaha burger?


Pelancaran rasmi laman web Burger Kat Mane? www.burgerkatmane.com.my;
Hadir di majlis perasmian, dari kiri adalah operator burger Mohamad Hazlan Yusop (Lan Burger), UFS Managers Angeline Ho, Nadia and Alessandra



Laman ini menawarkan pelbagai manfaat termasuk peluang masa kini di mana pengusaha burger berkemampuan mengadakan publisiti serta pos tawaran mereka sendiri kepada pelanggan sambil menjimatkan masa, tenaga dan kos dengan menggunakan kuasa media sosial.


Pengurus Jualan UFS Malaysia iaitu Angeline Ho berkata: “Selain dari ciri B2B, aplikasi unik ini membolehkan orang ramai untuk mengambil bahagian dengan ciri ciri mudah guna. Pengusaha mahupun pelanggan senang mendaftarkan diri.

“Pelanggan boleh menggunakan aplikasi canggih ini untuk mengunjungi pilihan burger tempatan atau bereksplorasi mencari sendiri kerana laman ini berdasarkan lokasi berpeta.

“Mereka juga boleh memilih untuk menilai dan menghargai gerai burger kegemaran mereka secara atas talian dan berkongsi pendapat dengan pengguna lain juga melalui Facebook di laman Burger Kat Mane.”

Pelancaran rasmi laman web Burger Kat Mane? www.burgerkatmane.com.my;
Pelancaran rasmi BurgerKatMane? oleh pihak pengurusan UFS (dari kiri) - Alessandra Abreu, Marketing Manager Angeline Ho  dan Channel Activation Manager Nadia Mohd Irwan

Dicipta oleh Unilever Food Solutions (UFS) Malaysia, laman web ini dijangka menyediakan pletform bersepadu yang amat diperlukan untuk masyarakat pengendali burger yang dianggarkan berjumlah lebih 10,000 gerai di seluruh negara dan peminat serta pengikut berjumlah berjuta pelanggan burger.


Nusrat Perveen, Ketua Negara UFS berkata: Menikmati hidangan burger sudah menjadi satu gaya hidup untuk ramai rakyat Malaysia dari semua lapisan masyarakat. Pengusaha burger juga sering mempamerkan kreativiti dan inovasi mereka untuk membuat persembahan burger yang bukan sahaja lazat tetapi unik dalam membezakan dari pesaing lain.



“Selain dari menggunakan bahan-bahan sesuai seperti Lady’s Choice MayoMagic dalam burger dan melalui usaha seperti projek di atas, kami sentiasa mencari jalan untuk menyediakan serta menggalakkan penyediaan makanan hebat rasa dengan pengalaman makan yang sahih segar, menarik dan membawa kepada gaya hidup sihat dari sumber-sumber yang mampan.

Pelancaran rasmi laman web Burger Kat Mane? www.burgerkatmane.com.my;
Wedding burger yang dipersembahkan dengan penuh kreativiti oleh operator burger Mohamad Hazlan Yusop

“Tujuan kami di UFS: Kami membebaskan cef untuk kerjaya tersayang mereka. Sebagai sebahagian daripada Unilever, iaitu salah satu pembekal terkemuka di dunia barangan pengguna bergerak pantas dengan jualan di 180 negara dan sebagai perniagaan perkhidmatan makanan berdedikasi Unilever, kami menerajui industri dalam menyediakan bahan-bahan makanan inovatif, berkualiti tinggi serta profesional dan perkhidmatan nilai tambah yang dicipta oleh 300 cef professional, meliputi 50 jenis kuisin melalui 200 juta hidangan sehari.
“Unilever Food Solutions adalah sebuah syarikat berinspirasi global terdiri daripada tenaga kerja yang berbakat, profesional dan bersifat keusahawanan serta bekerjasama dengan cef dan rakan kongsi pengedaran setiap hari.
“Dalam budaya positif dan terbuka ini kita mencari inspirasi setiap hari, memberi kuasa kepada pihak majikan dan setaf untuk membuat perbezaan yang lebih besar di setiap peringkat dalam organisasi.
“Dan melalui rakan perkongsian jangka panjang dengan pembekal, pelanggan dan lain pihak berkepentingan, UFS tentu sekali mencapai satu perbezaan,” kata Nusrat.

Pengusaha burger semestinya harus tidak melepaskan peluang ini untuk memasarkan produk mereka ke sasaran peminat yang lebih meluas. Hanya perlu ke laman web Burger Kat Mane? dan terus mendaftar! Peminat burger juga boleh mendaftar secara PERCUMA di laman web dan mencari lokasi-lokasi burger yang berdekatan untuk dicuba!

Highlights info row image03-22462288

Wednesday, April 5, 2017

Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!

April 05, 2017 0 Comments

Baru-baru ini aku berpeluang untuk menghadiri majlis Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 yang diadakan julung kalinya di Hotel Pullman Kuala Kumpur. Sejak diperkenalkan buat kali pertama tahun lalu, acara anjuran Unilever Food Solutions ini memberi fokus pada hidangan berkuah makanan Melayu terutamanya kari, dihidangkan dengan kicap, kunyit dan rempah lain.


Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!


Pengarah Urusan UFS Malaysia Nusrat Perveen berkata: “Oleh kerana kini terdapat satu trend menggunakan perasa ayam juga untuk menaikkan selera, Unilever Food Solutions memberi pengiktirafan terhadap masakan menggunakan Serbuk Ayam Knorr.

“Tahun lepas, kami telah mengadakan buat kali pertama satu cabaran khas yang melibatkan pertandingan di kesemua empat penjuru Semenanjung Malaysia, iaitu Cabaran Raja Kuah Knorr 2016 di mana pemenangnya dinobatkan yang terbaik daripada yang terbaik dalam penyediaan makanan Melayu di seluruh negara.”


Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!

Setibanya di ruang legar majlis, pengunjung semua berpeluang untuk mencuba pelbagai masakan peserta yang memasuki pusingan akhir Cabaran Raja Knorr 2016 yang lepas. Aku pun tidak lepaskan peluang semestinya, untuk mencuba semua masakan tersebut. Jom ke sajian enak yang dipertandingkan.


Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!
Daging Purba Kuah Karipoley Knorr
Sajian ini adalah sajian pemenang Cabaran Raja Kuah Knorr 2016 yang disediakan oleh En. Budiman Bestari Mohamed. Dalam majlis ini juga En. Budiman ada membuat demo masakan ini. Sangat menarik.


Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!
Sotong Pulut Bakar Kuah Kicap Diraja Knorr

Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!
Kari Udang Sijantung Hati Knorr

Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!
Masak Lemak Ayam Salai Gulai Pucuk Ubi Knorr

Harry Brouwer, Naib Presiden Eksekutif Unilever Food Solutions yang hadir sebagai tetamu kehormat di acara pelancaran berkata: Unilever Food Solutions ingin berkembang dimasa depan dan kita mensasarkan 800 juta pengguna setiap tahun. Kami berhasrat mencapai matlamat ini dengan cara yang mampan dan menumpukan kepada empat bidang di mana kami boleh membuat perbezaan: memperbaiki kesihatan dan kesejahteraan, meningkatkan keselamatan makanan, mengurangkan pembaziran makanan dan mencari sumber yang mampan.


Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!
Bersama di sidang akhbar ialah dari kiri: Pengurus Pemasaran Malaysia, Angeline Ho; Ketua Negara Malaysia, Nusrat Perveen; Timbalan Presiden Eksekutif, Harry Brouwer serta Timbalan Presiden Asia Tenggara, Ira Noviarti

“Makanan hebat harus menjangkaui sempadan geografik dan perbezaan budaya. Makanan merupakan penyatu besar dan kenyataan ini jelas sekali di sebuah negara berbilang budaya seperti Malaysia di mana semua di sini, daripada penduduk tempatan pelbagai kaum dan juga warga asing yang menginap atau melawat, menikmati hidangan yang ditawarkan dalam suasana citarasa berharmoni yang berbeza!


Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!
Pengurusan kanan UFS sibuk 'memasak' gambit pelancaran (dari kiri) ialah: Pengarah Pemasaran Rangkaian, Claire Sullivan; Timbalan Presiden Asia Tenggara, Ira Noviarti; Timbalan Presiden Kewangan, Gavin-Van Boekel; Timbalan Pengarah Eksekutif, Harry Brouwer; Timbalan Pengarah Eksekutif Asia, Australia dan Timur Tengah, Star Chen; Pengurus Pemasaran Malaysia, Angeline Ho serta Ketua Negara Malaysia Malaysia, Nusrat Perveen

Unilever Food Solutions Malaysia terus berada di barisan hadapan dalam arena makanan tempatan, berkongsi kepakaran dan terus membuat inovasi untuk memberikan kandungan makanan terbaik untuk rakan perniagaan dan pelanggan kami,” katanya.

Para juri yang mengadil tahun lalu termasuk cef selebriti Mohd Johari Edris (lebih dikenali sebagai Chef Jo), Cef Profesional UFS Mohd Hadzrin Mohd Din dan bloger tempatan yang bersama menentukan pemenang berdasarkan kriteria seperti kebersihan, penampilan dan citarasa hidangan.

Pemenang dari Kawasan Utara iaitu Budiman Bistari Mohamed dinobatkan sebagai Raja Kuah Knorr 2016, diikuti dengan naib johan Mohd Hilmi Mohamad Alias Ahmad dari Pantai Timur, pemenang ketiga Mohd Salehzarin Mohd Saleh dari Kawasan Selatan dan pemenang keempat Raiei Mahidin dari Kawasan Sentral.


Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!
Pemenang Cabaran Raja Kuah Knorr 2016 Budiman Bistari Mohamed mengadakan demonstrasi tentang penyediaan makanan resipi ciptaan sendiri

Bagi penyertaan Cabaran Raja Kuah Knorr 2017, cabaran ini dibuka kepada semua rakyat Malaysia. Syarat penyertaan sungguh mudah, hanya sediakan 3 jenis resepi hidangan berkuah menggunakan Stok Ayam Knorr. Seramai 20 penyerta akan dipilih untuk bertanding dalam peringkat akhir di Lembah Klang.

Hadiah Cabaran Raja Kuah Knorr 2017:


  • Hadiah utama berupa pakej umrah untuk dua orang bernilai RM25,000 serta wang tunai sebanyak RM15,000 dan hamper
  • Naib johan menerima tunai RM10,000 beserta hamper
  • Pemenang ketiga mendapat tunai RM6,000 dan hamper
  • Pemenang saguhati dari 13 tempat teratas yang berikutan menerima tunai RM500 beserta hamper.
Penyertaan boleh dihantar sebelum atau pada 30 September 2017 11.59 malam. Untuk maklumat lanjut, layari Unilever Food Solution di www.unileverfoodsolutions.com.my (klik untuk akses terus ke laman web)

Follow Us @soratemplates

Followers

Google+