Monday, May 29, 2017

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2

Hai. Assalamualaikum. Selamat berpuasa, selamat berbuka puasa. Berbuka, apa menu berbuka puasa tu? Ahaks 😋

Bila masuk ramadhan ni, tetiba eh banyak sangat orang share resepi. Resepi mudah semudah 123, cara-cara masak menu berbuka puasa 10 minit siap! Hehehe. Kan? Dah la lepas tu tayang gambar lauk sedap. Kita tengah puasa tau awaaaa. Menjejes air liur atas keyboard. 🙈🙈

So kali ni takmo dah share resepi. Malas dah nak snap gambar banyak-banyak masa masak. Lemau takut henpon termasuk dalam kuali awaa jadi henpon masak lemak cili api. Sedap sangat sampai berdarah hati nanti. Heh. Tapi aku nak share ape menu yang dah 2 hari ramadhan ni. Mana tau jadi inspirasi ramadhan ke 26 nak masak apa nak masak apa, kan? Hehe tau dah.

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2; Resepi Ayam Kungpow; Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi; Sambal Ikan Masin Sepat

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2; Resepi Ayam Kungpow; Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi; Sambal Ikan Masin Sepat
-Ayam Kungpow
-Udang Masak Lemak Cili Api
-Telur Dadar
-Sambal Ikan Masin Sepat Kakak Gemok's Kitchen (tak masuk frame gambar)

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2; Resepi Ayam Kungpow; Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi; Sambal Ikan Masin Sepat
Ayam Kungpow

Dulu selalu makan kat Tawau. Chinese Muslim Restaurant mesti ada menu ni. Bila balik sini dah start craving nak makan. Tapi yang aku masak ni stail humban apa yang ada dalam fridge. 

Ada cili kering, cili merah, lobak merah, bawang je. Nak lagi best tambah cendawan butang, broccoli. Sedap weh lauk ni buat makan ratah gitu je. Habis sekor ayam 😋

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2; Resepi Ayam Kungpow; Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi; Sambal Ikan Masin Sepat
Udang Masak Lemak Cili Api

Mula-mula nak guna udang lipan yang beli kat Tanjung Karang tu, tapi kensel sebab malas nak siang udang lipan tu. Haha 😂

Jadinya guna udang biasa. Sebab sendiri masak, letak terung & tempe dalam tu. Mak balik makan, ya Allah ko campur tempe dalam ni ala-ala lontong ke? 😂

Tapi tetap lechen. Oh ya, lauk ni bukan aku masak, ini adik aku. Aku sebagai kakak mithali delegate tugas dengan jayanya. Kihkih.


Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 2

Menu Berbuka Puasa; Resepi Sotong masak kicap; Resepi ikan selar goreng cili padi; Sayur tauge kasar masak air
- Sotong masak kicap daun limau
- Ikan selar goreng cili padi
- Telur dadar (lagi 😅. Fav food sangat)
- Sayur tauge masak air
-Sambal ikan masin sepat Kakak's Gemok Kitchen. Ini selagi tak habis, selagi tu ada atas meja. Makan sikit-sikit sebab pedas nak meninggal. Tapi sodap weh. Padu dan jitu buat simpanan lauk malas masak, haha. 

Menu Berbuka Puasa; Resepi Sotong masak kicap; Resepi ikan selar goreng cili padi; Sayur tauge kasar masak air
Sotong Masak Kicap

Ala, semua orang tau kan cemana nak masak kicap. Senang je. Tapi trik aku, campur kicap dengan sos tiram & pepper. Nanti rasa dia laaaaagi sedap tau! 

Menu Berbuka Puasa; Resepi Sotong masak kicap; Resepi ikan selar goreng cili padi; Sayur tauge kasar masak air
Ikan Selar goreng cili padi

Goreng cili padi ni best bila bawang banyak. Baru kick, kack, kuck, kock, keck. Takyah resepi kan sebab senang sangat. 

Haaaa, itu menu kat rumah aku 2 hari ramadhan ni. Esok tak tau lah rajin ke tidak main masak-masak kelentang kelentung kat dapur ni. Hari keje kan 😵😵

Tapi start esok boleh balik pukul 4. Yihaaaaa. Ni kalau tetiba korang nampak muka aku kat bazar Kesuma tak pun Taman Medan, maksudnyaaaaa?


Baca selengkapnya

Friday, May 26, 2017

Ke Arah Pengurusan Sisa & Lebihan Makanan Yang Lebih Baik

Unilever Food Solutions bekerjasama dengan MPSJ
sejajar dengan Rancangan Kehidupan Lestari

Setiap kali Ramadhan menjelma, kemunculan bazar ramadhan yang tumbuh bak cendawan selepas hujan tidak dapat dipertikaikan. Dengan kemunculan bazar ramadhan yang banyak, pastinya suasana membeli makanan akan menjadi sangat meriah, dan yang paling dirisaukan adalah. Apa terjadi dengan lambakan makanan yang tidak habis atau sisa makanan?

Chefmanship Akademi (CA)
Chefmanship Akademi (CA) yang dikelolakan oleh Unilever Food Solutions (UFS) kini bekerjasama dengan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) untuk penyelesaian program yang inovatif dengan memperkenalkan modul baru iaitu pengurusan sisa dan lebihan makanan.

CA merupakan satu-satunya pusat setempat untuk pengendali makanan mempelajari tentang kualiti makanan, perkhidmatan dan efisiensi supaya boleh menjadi cef yang bagus berasas penekanan seperti yang diterangkan sebelum ini.

Program ini juga adalah sebahagian dari Rancangan Kehidupan Lestari Unilever (Unilever Sustainable Plan) dengan matlamat untuk meningkatkan stail kesihatan, kesejahteraan dan kesihatan di Malaysia.

Nusrat Perveen UFS Malaysia Country Head dan MPSJ YDP Yang Bahagia Dato’ Nor Hisham Ahmad Dahlan melancarkan Chefmanship Academy

Ketua Negara UFS Nusrat Perveen berkata di upcara pelancaran: “UFS memulakan program pertama CA 2017 bersama Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) untuk taklimat khas dengan penglibatan lebih dari 1,600 pengendali makanan sepanjang 3 hari sempena Bazar Ramadhan tahunan.

“Kami telah menerima maklumbalas positif untuk modul terkini iaitu keselamatan makanan serta pengiraan kos dan sungguh wajar untuk memperkenalkan program terkini iaitu pengurusan sisa dan lebihan makanan.

UFS Malaysia Country Head Nusrat Perveen (paling kanan) dan MPSJ YDP Yang Bahagia Dato’ Nor Hisham Ahmad Dahlan (tiga dari kanan) bersama penyumbang dan pengurusan tertinggi MPSJ.

“Berdasarkan data dari Instititut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), pembaziran makanan oleh rakyat Malaysia berjumlah 8,000 tan sehari dan kebanyakannya masih bersih dan boleh dimakan.

“Perbadanan Bangsa Bangsa Bersatu menganggarkan pembaziran makan sedunia berjumlah 1.3 bilion tan, bernilai RM4.4 trilion setahun dan cukup untuk memberi makan kepada 3 bilion orang!”

Kerjasama UFS
UFS sudah bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan seluruh Malaysia sejak CA dilancarkan pada tahun 2013. Untuk Lembah Klang, pelbagai sesi CA telah dilanjutkan dengan jayanya dengan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ),
Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Majlis Perbandaran Selayang (MPS),  Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) serta Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Klang & Pantai.

Program CA juga dikendalikan dengan Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS), Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB), Majlis Perbandaran Kuantan (MPK), Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ) dan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP).
 
Pengendali makanan Bazar Ramadhan sedang menunggu giliran untuk mendaftar ke Chefmanship Academy.

​N​
usrat
berkata: “Chefmanship Akademi dari Unilever Food Solutions merupakan inisiatif pertama seumpamanya di Malaysia. Dari titik permulaan dengan penglibatan 400 orang, kini dianggarkan lebih 43,000 pengendali makanan sudah terlibat dalam CA. “Kami amat bangga bekerjasama dengan rakan sepandangan dari pihak berkuasa tempatan (PBT) negeri dan persekutuan dan ini membantu kami untuk terus maju.

“UFS Malaysia berganding bahu dengan PBT utama dan organisasi swasta supaya pengendali  makanan yang terlibat dalam CA dapat meningkatkan teknik dan memperolehi pandangan mendalam untuk pengurusan makanan, menjimat masa dan beroperasi lebih berkesan terutamanya dengan pertambahan kos operasi termasuk bahan makanan.”
Pengendali makanan akan diberi lebih kesedaran tentang trend industri dan memahami keperluan peraturan. CA menggabungkan maklumat terkini dengan penyelidikan industri supaya dapat menyediakan pengalaman mengikut k​erja dan membangunkan praktis bisnes yang sesuai.                 
Kehadiran yang memberansangkan di Chefmanship Academy yang bekerjasama dengan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ)     

Dengan mengadakan Chefmanship Akademi, UFS menyasarkan supaya kesihatan orang ramai tidak terjejas bila makan di luar. Penyedia makanan akan membantu dalam memartabatkan kebersihan makanan dan tidak mengutamakan kemudahan atau keuntungan sahaja, terutamanya semasa bulan berbuka puasa di mana sudah menjadi kebiasaan dan keselesaan orang ramai untuk mengunjungi gerai makanan Bazar Ramadhan.
Untuk mengeratkan komunikasi dengan pengendali makanan dan pihak perniagaan runcit, UFS telah mewujudkan satu rangkaian WeChat yang merangkumi lebih dari medium utusan alat mesej segera, di mana kita juga boleh berinteraksi dan memberi maklumat dan juga tip bagaimana untuk menjadi pengendali makanan yang lebih baik.

“Kandungan rangkaian in termasuk resipi baru, aplikasi dalam mainan yang kerap dikemaskini dengan kemudahan link terus ke laman web utama, www.unileverfoodsolutions.com.my,” Nusrat berkata.


Baca selengkapnya

Sunday, April 30, 2017

Dari EFG kepada AFB

Assalamualaikum 

Let's change feed blog. Atau let's feed exchange. Atau pun, in malay, marilah bertukar blog feed. Biasa dengar atau nampak? Pemblogger tegar dan otai, inshaaAllah, mesti tahu lah. Otai lah katakan. Untuk blogger ikan bilis macam aku ni? Yg pv sehari semput cukup-cukup makan aje nak sampai 350. Phewwww. Mesti tak pernah dengar, atau dengar tapi tak tahu nak buat apa.

#exchangefeedgroup
#exchangefeedgroup

#exchangefeedgroup adalah salah satu cara untuk mempromosikan blog. Promosi dari segi macam mana? Feed blog yang terlibat akan terpapar di blog berlainan dalam masa 3 hari. Maksudnya, kalau dalam 1 group tu ada 20 orang blogger, maka feed terbaru dari blog korang akan terpapar selang seli 3 hari di blog A, 3 hari kemudian di blog B, 3 hari kemudian di blog C dan seterusnya sehingga habis pusingan 19 orang. Dan cycle akan bermula semula.



Dengan menyertai #exchangefeedgroup ni, peluang untuk entry post kita dilihat dan dibaca oleh oleh orang lain lebih cerah. Sebab, pembaca setia blogger C mungkin tak pernah pun tahu kewujudan blog korang, tapi bila feed blog korang berada di blog blogger kesayangan, dapat pulak tajuk yang menarik-tertarik-kau-memang-de'-boom, kemungkinan tak untuk entry kita diklik dan dibaca?



Selain daripada bertukar-tukar feed, sesama ahli group juga banyak berkongsi ilmu dan tips blogging. Tips untuk ringankan loading blog, belajar tips seo, jadikan blog kita mesra seo. Apa lagi, semua adalah, sebabnya ahli-ahli dalam group ni memang sangat-sangat mesra, pemurah ilmu, yang ikan jaws jaga dan bantu ikan bilis supaya dapat membesar dengan jayanya jadi geng anak ikan jaws.


Macam hari ni, aku baru aje join #exchangefeedgroup. Baru tau. Tak sampai lagi 24 jam. Tapi, bila mintak tolong dengan blogger +ewento marcello , pemilik Blog Ohsem, untuk repair template blog aku. Supaya lebih mesra-mesra alam gitu SEO. Dan hasil dia? In a blink, 100% dah. Padahal aku sendiri godek-godek, google, seminggu, still tak dapat naikkan rate SEO tu. Nampak tak betapa group ni sangat membantu :). Lagipun admin dia Kak +irra yyan , pemilik blog irrayyan journey tak makan orang pun. Feel free to whatsapp her ^^

Ukhuwah macam ni lah yang dapat menbantu sesama blogger untuk lebih bersemangat dalam berblogging dan memanfaatkan sepenuhnya kebaikan berblogging. Kualiti berblogging meningkat, hati pun senang :)

Kalau ada yang berminat nak jadi keluarga #exchangefeedgroup ni, boleh whatsapp / sms / email no. phone dan alamat email yang tertera pada banner ye. Jangan malu-malu, jangan segan-segan. Kalau malu tinggal. Bai bai bai. Hehehehe :)


- P/s: Hai. Dah petang macam ni, baru aku sempat nak buat 1 entry. Sehari ni, entah tak tahu la apa yang disibukkan. Nak kata sibuk masuk kelas, sekejap aja buat taklimat tadi. Agaknya sibuk makan, sebab tengok atas meja tadi, rupanya aku dah makan megi cup dengan soto ayam. Just for lunch! Pheww. Balas dendam kena bersenam mop lantai semalam? T_T

#exchangefeedgroup
#exchangefeedgroup
#exchangefeedgroup
#exchangefeedgroup
#feedblog

Update : 
EFG dah dibubarkan, TETAPI....... kini bertukar kepada AFB. Rebranding gitu. Feed pun dah automatik. Ramai juga kawan baru. Tetapi semangat tolong menolong dan kerjasama tetap TERBAIK!  macam dulu :)

Pada aku, pentingnya sertai kumpulan blogger yg buat kita rasa selesa, baru terasa semangat nak berukhuwah, ye tak? Hehe.

This post ditimbulkan semula seiring dengan anniversary aku dgn EFG, kahhhhhh. Anniversary bagai. :D

To AFB, semoga ukhuwah kita akan berpanjangan hendaknya :)



Baca selengkapnya

Friday, April 28, 2017

Burger Kat Mane? Untuk Pengusaha dan Peminat Burger di Serata Malaysia!

Anda pengusaha dan peminat burger yang sentiasa inginkan kelainan dalam menilai citarasa burger? Pernah tak terfikir supaya ada one-stop-center atau laman web yang interaktif dan inovatif untuk memudahkan kita mencari peluang menikmati burger sedap dan menarik? Hanya klik di hujung jari dan...Burger Kat Mane?


Pelancaran rasmi laman web Burger Kat Mane? www.burgerkatmane.com.my;

Laman web Burger Kat Mane? www.burgerkatmane.com.my  telah dilancarkan secara rasmi dan kini siap sedia untuk menerajui usaha pengusaha burger untuk menaikkan taraf bisnes mereka ke tahap yang lebih tinggi.

Apa yang menarik mengenai laman web Burger Kat Mane? kepada peminat dan pengusaha burger?


Pelancaran rasmi laman web Burger Kat Mane? www.burgerkatmane.com.my;
Hadir di majlis perasmian, dari kiri adalah operator burger Mohamad Hazlan Yusop (Lan Burger), UFS Managers Angeline Ho, Nadia and Alessandra



Laman ini menawarkan pelbagai manfaat termasuk peluang masa kini di mana pengusaha burger berkemampuan mengadakan publisiti serta pos tawaran mereka sendiri kepada pelanggan sambil menjimatkan masa, tenaga dan kos dengan menggunakan kuasa media sosial.


Pengurus Jualan UFS Malaysia iaitu Angeline Ho berkata: “Selain dari ciri B2B, aplikasi unik ini membolehkan orang ramai untuk mengambil bahagian dengan ciri ciri mudah guna. Pengusaha mahupun pelanggan senang mendaftarkan diri.

“Pelanggan boleh menggunakan aplikasi canggih ini untuk mengunjungi pilihan burger tempatan atau bereksplorasi mencari sendiri kerana laman ini berdasarkan lokasi berpeta.

“Mereka juga boleh memilih untuk menilai dan menghargai gerai burger kegemaran mereka secara atas talian dan berkongsi pendapat dengan pengguna lain juga melalui Facebook di laman Burger Kat Mane.”

Pelancaran rasmi laman web Burger Kat Mane? www.burgerkatmane.com.my;
Pelancaran rasmi BurgerKatMane? oleh pihak pengurusan UFS (dari kiri) - Alessandra Abreu, Marketing Manager Angeline Ho  dan Channel Activation Manager Nadia Mohd Irwan

Dicipta oleh Unilever Food Solutions (UFS) Malaysia, laman web ini dijangka menyediakan pletform bersepadu yang amat diperlukan untuk masyarakat pengendali burger yang dianggarkan berjumlah lebih 10,000 gerai di seluruh negara dan peminat serta pengikut berjumlah berjuta pelanggan burger.


Nusrat Perveen, Ketua Negara UFS berkata: Menikmati hidangan burger sudah menjadi satu gaya hidup untuk ramai rakyat Malaysia dari semua lapisan masyarakat. Pengusaha burger juga sering mempamerkan kreativiti dan inovasi mereka untuk membuat persembahan burger yang bukan sahaja lazat tetapi unik dalam membezakan dari pesaing lain.



“Selain dari menggunakan bahan-bahan sesuai seperti Lady’s Choice MayoMagic dalam burger dan melalui usaha seperti projek di atas, kami sentiasa mencari jalan untuk menyediakan serta menggalakkan penyediaan makanan hebat rasa dengan pengalaman makan yang sahih segar, menarik dan membawa kepada gaya hidup sihat dari sumber-sumber yang mampan.

Pelancaran rasmi laman web Burger Kat Mane? www.burgerkatmane.com.my;
Wedding burger yang dipersembahkan dengan penuh kreativiti oleh operator burger Mohamad Hazlan Yusop

“Tujuan kami di UFS: Kami membebaskan cef untuk kerjaya tersayang mereka. Sebagai sebahagian daripada Unilever, iaitu salah satu pembekal terkemuka di dunia barangan pengguna bergerak pantas dengan jualan di 180 negara dan sebagai perniagaan perkhidmatan makanan berdedikasi Unilever, kami menerajui industri dalam menyediakan bahan-bahan makanan inovatif, berkualiti tinggi serta profesional dan perkhidmatan nilai tambah yang dicipta oleh 300 cef professional, meliputi 50 jenis kuisin melalui 200 juta hidangan sehari.
“Unilever Food Solutions adalah sebuah syarikat berinspirasi global terdiri daripada tenaga kerja yang berbakat, profesional dan bersifat keusahawanan serta bekerjasama dengan cef dan rakan kongsi pengedaran setiap hari.
“Dalam budaya positif dan terbuka ini kita mencari inspirasi setiap hari, memberi kuasa kepada pihak majikan dan setaf untuk membuat perbezaan yang lebih besar di setiap peringkat dalam organisasi.
“Dan melalui rakan perkongsian jangka panjang dengan pembekal, pelanggan dan lain pihak berkepentingan, UFS tentu sekali mencapai satu perbezaan,” kata Nusrat.

Pengusaha burger semestinya harus tidak melepaskan peluang ini untuk memasarkan produk mereka ke sasaran peminat yang lebih meluas. Hanya perlu ke laman web Burger Kat Mane? dan terus mendaftar! Peminat burger juga boleh mendaftar secara PERCUMA di laman web dan mencari lokasi-lokasi burger yang berdekatan untuk dicuba!

Highlights info row image03-22462288

Baca selengkapnya

Wednesday, April 5, 2017

Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!


Baru-baru ini aku berpeluang untuk menghadiri majlis Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 yang diadakan julung kalinya di Hotel Pullman Kuala Kumpur. Sejak diperkenalkan buat kali pertama tahun lalu, acara anjuran Unilever Food Solutions ini memberi fokus pada hidangan berkuah makanan Melayu terutamanya kari, dihidangkan dengan kicap, kunyit dan rempah lain.


Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!


Pengarah Urusan UFS Malaysia Nusrat Perveen berkata: “Oleh kerana kini terdapat satu trend menggunakan perasa ayam juga untuk menaikkan selera, Unilever Food Solutions memberi pengiktirafan terhadap masakan menggunakan Serbuk Ayam Knorr.

“Tahun lepas, kami telah mengadakan buat kali pertama satu cabaran khas yang melibatkan pertandingan di kesemua empat penjuru Semenanjung Malaysia, iaitu Cabaran Raja Kuah Knorr 2016 di mana pemenangnya dinobatkan yang terbaik daripada yang terbaik dalam penyediaan makanan Melayu di seluruh negara.”


Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!

Setibanya di ruang legar majlis, pengunjung semua berpeluang untuk mencuba pelbagai masakan peserta yang memasuki pusingan akhir Cabaran Raja Knorr 2016 yang lepas. Aku pun tidak lepaskan peluang semestinya, untuk mencuba semua masakan tersebut. Jom ke sajian enak yang dipertandingkan.


Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!
Daging Purba Kuah Karipoley Knorr
Sajian ini adalah sajian pemenang Cabaran Raja Kuah Knorr 2016 yang disediakan oleh En. Budiman Bestari Mohamed. Dalam majlis ini juga En. Budiman ada membuat demo masakan ini. Sangat menarik.


Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!
Sotong Pulut Bakar Kuah Kicap Diraja Knorr

Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!
Kari Udang Sijantung Hati Knorr

Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!
Masak Lemak Ayam Salai Gulai Pucuk Ubi Knorr

Harry Brouwer, Naib Presiden Eksekutif Unilever Food Solutions yang hadir sebagai tetamu kehormat di acara pelancaran berkata: Unilever Food Solutions ingin berkembang dimasa depan dan kita mensasarkan 800 juta pengguna setiap tahun. Kami berhasrat mencapai matlamat ini dengan cara yang mampan dan menumpukan kepada empat bidang di mana kami boleh membuat perbezaan: memperbaiki kesihatan dan kesejahteraan, meningkatkan keselamatan makanan, mengurangkan pembaziran makanan dan mencari sumber yang mampan.


Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!
Bersama di sidang akhbar ialah dari kiri: Pengurus Pemasaran Malaysia, Angeline Ho; Ketua Negara Malaysia, Nusrat Perveen; Timbalan Presiden Eksekutif, Harry Brouwer serta Timbalan Presiden Asia Tenggara, Ira Noviarti

“Makanan hebat harus menjangkaui sempadan geografik dan perbezaan budaya. Makanan merupakan penyatu besar dan kenyataan ini jelas sekali di sebuah negara berbilang budaya seperti Malaysia di mana semua di sini, daripada penduduk tempatan pelbagai kaum dan juga warga asing yang menginap atau melawat, menikmati hidangan yang ditawarkan dalam suasana citarasa berharmoni yang berbeza!


Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!
Pengurusan kanan UFS sibuk 'memasak' gambit pelancaran (dari kiri) ialah: Pengarah Pemasaran Rangkaian, Claire Sullivan; Timbalan Presiden Asia Tenggara, Ira Noviarti; Timbalan Presiden Kewangan, Gavin-Van Boekel; Timbalan Pengarah Eksekutif, Harry Brouwer; Timbalan Pengarah Eksekutif Asia, Australia dan Timur Tengah, Star Chen; Pengurus Pemasaran Malaysia, Angeline Ho serta Ketua Negara Malaysia Malaysia, Nusrat Perveen

Unilever Food Solutions Malaysia terus berada di barisan hadapan dalam arena makanan tempatan, berkongsi kepakaran dan terus membuat inovasi untuk memberikan kandungan makanan terbaik untuk rakan perniagaan dan pelanggan kami,” katanya.

Para juri yang mengadil tahun lalu termasuk cef selebriti Mohd Johari Edris (lebih dikenali sebagai Chef Jo), Cef Profesional UFS Mohd Hadzrin Mohd Din dan bloger tempatan yang bersama menentukan pemenang berdasarkan kriteria seperti kebersihan, penampilan dan citarasa hidangan.

Pemenang dari Kawasan Utara iaitu Budiman Bistari Mohamed dinobatkan sebagai Raja Kuah Knorr 2016, diikuti dengan naib johan Mohd Hilmi Mohamad Alias Ahmad dari Pantai Timur, pemenang ketiga Mohd Salehzarin Mohd Saleh dari Kawasan Selatan dan pemenang keempat Raiei Mahidin dari Kawasan Sentral.


Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 Untuk Pengendali Masakan Melayu Berkuah!
Pemenang Cabaran Raja Kuah Knorr 2016 Budiman Bistari Mohamed mengadakan demonstrasi tentang penyediaan makanan resipi ciptaan sendiri

Bagi penyertaan Cabaran Raja Kuah Knorr 2017, cabaran ini dibuka kepada semua rakyat Malaysia. Syarat penyertaan sungguh mudah, hanya sediakan 3 jenis resepi hidangan berkuah menggunakan Stok Ayam Knorr. Seramai 20 penyerta akan dipilih untuk bertanding dalam peringkat akhir di Lembah Klang.

Hadiah Cabaran Raja Kuah Knorr 2017:


  • Hadiah utama berupa pakej umrah untuk dua orang bernilai RM25,000 serta wang tunai sebanyak RM15,000 dan hamper
  • Naib johan menerima tunai RM10,000 beserta hamper
  • Pemenang ketiga mendapat tunai RM6,000 dan hamper
  • Pemenang saguhati dari 13 tempat teratas yang berikutan menerima tunai RM500 beserta hamper.
Penyertaan boleh dihantar sebelum atau pada 30 September 2017 11.59 malam. Untuk maklumat lanjut, layari Unilever Food Solution di www.unileverfoodsolutions.com.my (klik untuk akses terus ke laman web)

Baca selengkapnya

Saturday, March 25, 2017

Bertukar ke Maxis akhirnya!

Akhirnya terpaksa juga aku untuk bertukar plan telco dari Digi kepada Maxis! Setelah berbelas tahun, mulai dari Tingkatan 5 aku setia dengan Digi. Lama juga kan? Setianya aku, tapi kini aku beralih kepada Maxis pula. 



Penyebab utama aku bertukar pastinya disebabkan liputan kawasan. Kalau dulu, liputan Digi dikawasan yang aku duduki, belajar ok. Semasa di Tawau dulu pun, liputan Digi mantopppppp bak hang!

Itu yang sampai langgan pakej internet 40G. Layan movie sampai lebam. Perjalanan 3 jam KL - Tanjung Piai pun takde hal. Jakun terus asyik tengok mobie online. Banyak data katanya. Turun je van terus mabuk perjalanan, kahhhhhhh :p

Tapi bila kembali ke semenanjung, balik Beranang. The line jadi teruk sangat. Dalam rumah langsung x dapat coverage internet. Rugi bayar untuk pakej 40g tapi x gunakan sepenuhnya :(

Bila kat rumah x dapat melayari internet, mood nak blogging pun menjunam ke laut dalam. Rasanya sampai kedalaman Jurang Mariana kut

Sebelum ini pernah cuba u-mobile. 

Tak jalan T_T

Celcom

Sikit je baik dari coverage Digi T_T

Broadband Celcom yg aku bawa dari Tawau pun sama. Bayar bulan-bulan, tapi tak dapat internet pun. Kalau dapat pun alahai. Lumba dengan siput pun, siput menang. Tambah buat semangat nak tukar telco bila buat report. Katanya si kuning ni memang banyak tumpu area bandar je. Haish.

Dekat Jelebu nun elok je coverage. Kat Beranang tak elok pulak? Nasib badan.

Nampak gaya, terpaksa aku akhiri pakatan sulit Digi ini. Pakatan Maxis lebih memikat (walau plan yang ditawarkan kurang berbaloi berbanding telco kuning dan purple) di Beranang.

Sebagai pengguna, buat pilihan telco ikut kekuatan coverage telco di kawasan korang. Kalau plan internet 100g, tapi kat rumah atau office coverage teruk. Buat stress je, macam aku. Meroyan bayar mahal tapi nak surf facebook pun x boleh. Kesian. Kahhh.

Jadi, ape nak kata sebenarnya?

Welcome to Meksis dan. (Hamboiiii) Ini posting pertama dengan Meksis. Hihi. Mintak-mintak kekal lah mood nak merepek lagi dalam blog lepas ni, ekeke.

Sis happy lettew dapat hadiah dari PR

p/s: Antara penyebab lain lagi sebab ada Fattah Amin dalam iklan Meksis. Kihkihkih :D


Baca selengkapnya

Tuesday, February 28, 2017

Senheng W-Day | Waranti Tambahan & 1-1 Produk Penggantian Waranti Untuk Ahli PlusOne

Senheng W-Day | Waranti Tambahan & 1-1 Produk Penggantian Waranti Untuk Ahli PlusOne | Hai! Masa baru mula-mula pindah rumah dulu, aku tengah belajar kat uni lagi rasanya. Kami pindah dari Damansara ke Beranang sebab mak aku pindah tempat kerja baru. Ingat lagi dulu perjalanan jauh je rasa dari Damansara ke Beranang tu, kitorang follow belakang lori barang all the way ke Beranang. Ingatkan dah pindah rumah ni, duduk lama lah kut kat rumah tu. Then rupanya pindah lagi, tapi dalam kawasan taman yang sama je sebab mak abah beli rumah baru pulak. Hai lahhhh, merasalah berpindah randah 2,3 kali mengangkut barang-barang rumah dan kain baju :D

Bila dah berpindah randah ni, berkemas barang-barang. Banyak barang elektrik yang kalau tak jaga elok-elok cepat rosak. Biasalah kan barang elektrik memang sensitif. We have to handle with care. Jangan nak main cabut je plug tanpa matikan suis dahulu. Memang nahaslah ko kan sengaja tempah nak beli peti ais baru tiap tahun gamaknya bila buat gitu.

Masa pindah rumah baru ni, mungkin sebab mesin basuh dah lama guna, waranti dah lama habis. Atau masa menghangkut barang tu tak berapa betul. Tiba-tiba mesin basuh rosak. Wuwuwuwuwuwu :( Kesian mak nak kemas rumah, nak basuh kain lagi. Apa yang aku dan adik beradik lain boleh buat untuk tolong mak aku? 

Apa kitorang buat?

Aku dengan kakak aku share duit biasiswa, beli mesin basuh baru jenama Panasonic kat Senheng! Sebab masa tu Senheng je aku tahu and yakin bila nak beli barang elektrik. Hehe. Beli cash, sebab student cemana nak bayar installment, ye tak? Terasa macam jadi kaya kejap beli barang elektrik cash. Kahhhhhhh. Best beli kat Senheng sebab sales advisor dia akan advice kitorang ikut bajet dan keperluan rumah. Dan paling best, jaminan WARANTI. Itu yang paling penting bila fikir nak beli barang elektrik.

SENHENG W-DAY CAMPAIGN

Manfaat Berganda Dengan Senheng W-Day Campaign, Senheng Warranty Day Campaign

Bermula 1 Disember 2016, Senheng telah memperkenalkan W-Day Campaign atau Warranty-Day Campaign yang diadakan pada setiap 1 haribulan pada setiap bulan.

Yang menariknya mengenai Senheng W-Day Campaign ini adalah, pembeli dapat menikmati JAMINAN WARANTI 2 TAHUN TAMBAHAN! untuk peralatan elektrik, rumah dan digital gadjet! Memang syok dan berbaloi-baloi bila datang dan membeli belah di Senheng bila adanya W-Day Campaign ni. Dapat nikmati tempoh warranty yang lebih lama dan semestinya mudah sebabnya terdapat banyak cawangan Senheng di seluruh negara.



Blender canggih tahap masterchef! Suka sangat :)



Kat belakang tu ada Tefal Steam Iron! Harga pun berbaloi-baloi :)

Terfikir nak bagi hadiah perkahwinan untuk kawan-kawan dan saudara mara? Pergi je ke Senheng pada setiap 1 hb setiap bulan untuk rebut W-Day Campaign ni. Boleh dapat tambahan waranti 2 tahun tau!

1-1 PRODUK PENGGANTIAN WARANTI


Haaaaa, termasuk dalam W-Campaign , Senheng memperkenalkan 1-1 Produk Penggantian Waranti khas untuk perkakasan ringan. Alat perkakasan ringan seperti Seterika, Steamer, Shaver dan Food Processor termasuk sekali tak dalam perkakasan ringan dan dapat 1-1 Produk Penggantian Waranti?

Tentulah termasuk juga. Macam mana pula 1-1 Produk Penggantian Waranti ini memberikan kelebihan kepada pelanggan Senheng?

Manfaat Berganda Dengan Senheng W-Day Campaign, Senheng Warranty Day Campaign

Antara item yang termasuk di bawah kategori perkakasan kecil Senheng.

Biasanya apabila kita membeli barangan dapur atau keperluan rumah, waranti yang diberikan untuk setiap peralatan sekejap sahaja kan? Biasanya dalam beberapa bulan sahaja.

Tetapi dengan setiap pembelian perkakasan kecil yang berharga kurang dari RM500, pelanggan Senheng hanya perlu membayar tambahan RM1 untuk menikmati waranti penggantian barangan baru dimana barangan baru akan ditukarganti sekiranya barangan yang dibeli dari Senheng rosak dalam masa 24 bulan waranti yang diberikan.

Sebagai contoh, sekiranya blender yang kita beli rosak (sama ada motor failure atau kerosakan lain) dalam masa 24 bulan dari tarikh pembelian kita boleh berkunjung semula ke Senheng dan mendapat penukaran blender baru. Cuma tambah RM1 untuk waranti ini semasa pembelian tau!

Tapi ingat ya, pelanggan hanya akan dapat menikmati kemudahan 1-1 Produk Penggantian Waranti ini sekiranya membeli belah di Senheng pada W-Day Campaign pada setiap 1 haribulan.


TAMBAHAN 2 TAHUN WARANTI DARI WARANTI SEDIA ADA SECARA PERCUMA

Dari tadi sebut nak bagi JAMINAN WARANTI 2 TAHUN TAMBAHAN kan? Sebab sebenarnya ada promosi yang super duper best yang Senheng tawarkan untuk pembelian peralatan elektrik, peralatan rumah dan gajet digital yang berharga melebihi RM500. Untuk pembelian melebihi RM500, pelanggan Senheng dapat menikmati WARANTI TAMBAHAN selama 2 tahun secara PERCUMA!



Manfaat Berganda Dengan Senheng W-Day Campaign, Senheng Warranty Day Campaign

Dah survey-survey nak beli mesin basuh baru yang lagi besar. Kat rumah tu mesin 12kg tapi masih 2 kali basuh. Disebabkan ahli keluarga makin bertambah, need bigger washing machine. Pssstttttt, kalau pegi Senheng sekarang Senheng tengah buat promosi tau! Ada diskaun dan JAMINAN WARANTI 2 TAHUN TAMBAHAN!



Kak Sha terWow pula dengan peti ais besar gabak ni. Rasanya Kak Sha pun boleh masuk tidoq dalam tu, heee :D. Apabila membeli belah barangan elektrik di Senheng ni, selain dapat nikmati *penghantaran percuma (mengikut terma dan syarat), sekali lagi diulang, ada WARANTI TAMBAHAN tau!


Risau handphone kena baling dengan anak? Jangan risau. Dapatkan handphone baru dari Senheng sebab Senheng bagi WARANTI TAMBAHAN lagi lama dari yang lain :)

Tetapi, tawaran ini TERHAD hanya untuk ahli Senheng PlusOne SAHAJA! Dan untuk menjadi ahli PlusOne, kita hanya perlu membayar RM12 dan selepas itu kita boleh menikmati tawaran dan kempen yang ditawarkan oleh Senheng.

Apa lagi, jom ke Senheng yang berdekatan dengan rumah korang.

Manfaat Berganda Dengan Senheng W-Day Campaign, Senheng Warranty Day Campaign

Maklumat lanjut mengenai Senheng W-Day Campaign, boleh layari:




Baca selengkapnya

Followers

Google+