Friday, July 29, 2016

Lambat pun nak cerita jugak

July 29, 2016 4 Comments
Aci tak dah raya ke-24 baru nak cerita pasal raya? Hahaha. Sebab macam takde benda sangat nak cerita. Raya pun dekat rumah sendiri, tak dok kampung dah kita ni sebab nenek dah duduk sekali dengan kitorang. Jadi consider rumah mak tu, rumah taman sebagai kampung. Bolehlah dari takdok langsung, ye tak? :D

2 hari sebelum raya, keluar sekali dengan mak abah nak beli barang untuk lauk. Banyak kedai jugak singgah, mula-mula pegi pasar beli sayur dengan serai bawang semua. Santan sekali. Ayam bandar dengan ayam tua pun kaut masuk beg sekali. Ayam tua tu bukan untuk raya okay. Tu untuk lauk kitorang berbuka malam tu. Raya beli lain! Kahkahkah.

Lepas tu singgah kedai beli daging. Keluar tu panas ya amat. Dah lah kita puasa, cuaca panas. Banyak berjalan. Haus luar biasa pulak tengahari tu, haha. Bawak sekali Khayra dah melepek panas dalam kereta, haus konon. 

Kita puasa, tapi budak kecik ni tak puasakan? Lupa sungguh nak bawak bekal air minum dia. Terpaksa singgah beli air ribena.
.
Tengok Khayra minum Ribena.
Dugaan T_T
.
Feveret kita Ribena tu. Sengaja je awak Khayra mintak Ribena. Grrrrrrrr.

Cerita Aidilfitri 1437H

Opssss. Papparazzi.
Ribena ni Khayra punya!

Hari pertama raya tak keluar mana-mana pun. Tunggu orang datang rumah je sebab family semua datang nak melawat nenek. Guest first yang sampai nak beraya pagi anak jiran abah. Anak ustaz, semua sedondon je kaler Biru. Hehehe. Baguih senang nak beli baju raya. 

Lepas tu baru makcik pakcik aku sampai. Raya kali ni, pakcik aku dari Pilah datang cuti 4, 5 hari. Jarang sebenarnya kitorang jumpa pakcik ni sebab dia sorang je duk Pilah nun. Nak ke sana ape kes sangat? Hahaha. Tapi best woo pegi Pilah. Durian, rambutan. Dusun buah dia tebal lagi. Mau jugak aku panjat pokok rambutan dia raya lepas! Kahkah.

Cerita Aidilfitri 1437H

Ni gambar geng pagi. Tak cukup korum pun. Baru ada 5 family. Itu pun apak eh kat luar borak. Yang baju oren tu pakcik aku yang duduk Pilah. Raya kali ni sampai 2 kali berulang. Mula-mula datang sorang. Lepas tu balik kejap, lepas tu datang balik Beranang bawak makcik aku dengan anak bongsu dia. The more the merrier :)

Sepupu aku ramai yang kecik-kecik lagi. Yangs ekolah ramai. Yang tak sekolah adalah 2, 3 kerat. Yang dah keje lagilah boleh kira dengan jari kaki tangan. Haha. Pagi ni geng-geng sepupu dah kerja ramai takde. Ada kena keje pagi raya (syahduuuuuu sangat :D). Makcik pakcik aku pun ramai yang tak datang lagi. Kalau tak gambar dah penuh manusia ni hah.

Kebetulan masa nak bergambar ni, mak aku tarik sepupu yang kecik pakai baju warna hijau tu. Yang tengah tunduk tu. Rupanya budak ni pemaluuuu sangat. Dengan orang yang jarang jumpa memang maluu. Kitorang family member pun dia malu. Bila bergambar ni mak aku bantai dukung nak tarik masuk gambar. Sekali menangis kauuuu. Padahal mak pak eh ada je kat sebelah tu. Nangis jugak. Tersengih je mak aku buat anak orang nangis, hahaha.


Cerita Aidilfitri 1437H

Interframe kejap. Selebar mangkuk muka aku T_T

Makcik aku tanya, pakai apa muka dah okay sikit. Clear, jerawat takde dah. Tinggal parut gitu lah. Siap tanya "Makan vitamin"?

Sebelum ni kemain lah aku suka beli vitamin, supplemen ni semua. Tapi tak jalan sangat pun sebab aku sendiri yang tak konsisten. Rajin beli, tak rajin nak makan. Buat rugi duit je. Kekadang beli siap stok sampai 3 bulan. Konon nak ajar diri suruh habiskan lah konon. Tapi tak jalan jugak. 

Membazir amalan syaitonnnnn. Jangan nak geng dengan syaitoon sangatlah! Haha. Tapi aku pakai ni. Refining Laser Serum with Argan and Marula OilDah nak masuk 3 bulan jugak. 

Cerita Aidilfitri 1437H

Malam raya ke-2 dah singgah mamak carik roti canai! Haha. Aku cepat bosan dengan lauk-lauk raya ni. Bak kata pakcik aku "Nak raya ni yang bestnya persediaan sebelum raya. Dah sampai hari raya biasa je rasa".

Betullah tu. Buktinya malam raya ke-2 aku dah telan kueytiaw kungfu. Ekeke.

Cerita Aidilfitri 1437H

Kueytiaw kungfu ni dia buat dah macam portion 2 orang makan. Banyak gila. 
Tapi aku telan kueytiaw tu dengan lauk je. Habis lauk, bye bye kueytiaw.

Eh tadi kata jangan membazir amalan syaitonn. Habis tu tak habis makan membazir, jadi geng syaiton jugak?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
T_T

Selamat Hari Raya Aidilfitri hari yang ke-24 :)


Thursday, July 21, 2016

Surat Cinta Pertama MBPJ

July 21, 2016 7 Comments
Surat Cinta Pertama MBPJ | Bulan puasa hari tu pegi tukar kad Ambank baru. Dah cukup 5 tahun rupanya. Patutlah cip kad tu asyik buat hal. Nak keluarkan duit asyiklah manjang fail. Hangin aku nak keluarkan duit tak boleh. Cikai betul mesin! Hahaha. Rupanya kad dah expired! Heh.

Pegi Ambank cawangan Petaling Jaya. Pegi dalam tengahari gitu sebelum lunch. Tapi kauuu. Keluar sebelum lunch pun ramainya umat manusia kat kawasan situ. Dari manalah korang ni datang ye? Dah lah panas terik, bulan puasa. Parking pulak susah nak dapat. Hai lah. 

Dapat parking terus masuk Ambank tukar kad baru. Rasanya sekejap je aku masuk, dalam 10 minit gitu. Tapi keluar-keluar je dapat surat kompaun MBPJ. Hampeh.


KOMPAUN MBPJ
Kompaun MBPJ, Saman MBPJ

Dahsat tul kompaun MBPJ ni. Sampai RM100 kau dia cekik aku. Kebetulan hari yang sama kawan aku dapat jugak kompaun MBSA, tapi RM10 je. Kompaun untuk sebab yang sama. Tak bayar duit parking. 

Aku ni pun satu, mesin parking tu ada je depan mata. Warna biru lagi (ehem. Birulah awak :D).. Tu pun buta kayu. Merasalah kompaun RM100. Padan muka aku.

Masa kena ni sebelum raya hari tu. Alangkan nak simpan duit raya, terus rabak keluar buat bayar kompaun. Kempis poket bank Doraemon aku T_T

Better bayar dulu sebelum raya, ye tak? Sebab lepas raya confirm - confirm poket laaagi rabak. Kan? Haha :D. Lagipun nak ngelat sangat MBPJ ni tak boleh. Diorang link terus dengan JPJ. Naya je nak hidupkan road-tax sangkut blacklist. Naifnya aku terus bayar hari tu jugak, ekekekeke. Takut sangat kekdahnya.

Rupanya, senang je bayar kompaun. Dan rezeki Ramadhan, hahaha. Ada diskaun 70% which mean aku hanya bayar RM30 sahaja instead of RM100! Hip hip hurrayyy. Berita gembira sangat untuk para kompauner tegar, muahahaha. Bayar online di aplikasi atas talian epay@MBPJ di http://eps.mbpj.gov.my/loginPengguna3.aspx. Mudah sangat dan laju jugak. Bila dah bayar tu, tenang hati. Ye lah, kompaun nak simpan lama-lama sampai berkepuk meningkat-ningkat nak buat ape kan?

Untuk pelanggan Ambank, penukaran kad Debit ATM lama ke Ambank Debit MasterCard dengan fungsi Contactless Purchase Feature (tap and pay) hanya boleh dilakukan di cawangan Ambank terpilih. Boleh rujuk surat yang dihantar untuk cawangan Ambank yang terlibat.

Okay, korang tu kalau ada saman ke kompaun tertunggak. Baik gi bayar. Jangan nak tunggu sampai jadi hutang lapuk, esok-esok ada masalah dengan JPJ kita tak tahuuuuu. Yang ada saman macam akulah. Haha. 







Sunday, July 3, 2016

Elon kakak

July 03, 2016 4 Comments
Dah nk dekat raya ni, semua pasaraya dengan pasar habis kena serbu. Ramainya Ya Rabbi, berlaga-laga, berkongsi peluh semua! Memang muafakat habis! Hahaha.

Tadi pun kat pasar, aduhai. Ramainya umat manusia menyoping. Aku keluar dengan mak abah, terpaksa bawak pulak anak dara kakak sorang ni, takut betul rasanya. Dengan kes culik kanak-kanak sekarang, huiiii, ko dah peluk pun still org aim. 

Tapi dah terbawak anak dara sorang tu. Nasib jugak adik dia lagi sorang tinggal kat rumah. Kesian melalak-lalak depan gate nk ikut keluar tapi x blh nak bawak sebab susah nk jaga 2 org budak kecik. Takpola dik, ko duduk dengan mak ko dulu, acik bawak kakak ko ye.

Bawak Khayra ni pun satu hal. Aktif betul. Nampak mainan, buah, belon. Semua dia nak. Padahal kat rumah dah ada 1 bakul besar mainan dia. Bawak jalan sekejap, lepas tu tinggalkan dalam kereta dengan abah.


Abah umpan dengan belon supaya Khayra duduk dalam kereta dengan abah. Hihi. Gembiranya budak ni, sampai pejam-pejam mata bergambar.

Seriusly, sekarang nk keluar bawak budak kena bawak sekali segerombolan tentera penjaga. Kalau tak bawak, susah juga rasanya.

Khayra bila dapat belon "Satu elon untuk kakak, satu untuk Aya"

Bagus anak buah aku ni, semua benda beli mesti kena pakej 2. Ingat adik betul :). Tapi bila beli air, aik. Sorang je? Ekekeke.

Follow Us @soratemplates

Followers

Google+