Monday, February 29, 2016

Episod Akhir Cinta Hati Abah

February 29, 2016 4 Comments

Drama Cinta Hati Abah dah habis. Episod akhir pun tadi. Siapa yang tengok? Kak Sha gigih tengok even mula pukul 10 malam sebab best. Kena betul dengan jiwa kental padu kita. Hehe.


Sapa tengok tadi? Sedih weh episod akhir ni. Berjurai juga air mata bila abah dia meninggal. Abah dia meninggal dalam kerinduan dengan anak-anak. Alaaa, sedihnya. Tak patut tau anak-anak perempuan Pak Salleh ni buat ayah dia macam tu.

Lagi satu rasa sedih sangat sebab anak dia semua perempuan. Family Kak Sha pun 4 perempuan, 1 laki. So, bila ramai perempuan ni dapat pulak cerita pesen macam ni, syahdu jugak. Macam-macam ragam anak perempuan dia kan? Agaknya macam manalah abah dengan mak Kak Sha ni hadap ragam kami adik-beradik?

Tiba-tiba rindu mak abah pulak =(

Banyak pengajaran yang cuba disampaikan dari drama ni. Yang paling penting, walau macam mana pun family kita, kaya ke miskin ke, itu family kita. Love them, cherish them. Sebab, kita tak kan dapat family lain yang sama macam family kita sendiri. Alahai. Syahdunyaaaaaaaa.


Nak balik weh !



Semalam di Felda Residence Sahabat Lahad Datu

February 29, 2016 10 Comments

Review Felda Residence Sahabat Lahad Datu | Beberapa minggu lepas, kami buat kerja gila lagi. Tiba-tiba decide nak overnite di Lahad Datu. Padahal masa decide tu hari Khamis petang ! Nak overnitenya hari Sabtu. Dengan tengah bulannya lagi. Kering weh, kering. Kemarau. Adududu. Tapi kata kerja gila kan? Apadakes! Haha.

Dah kerja hampir 4 tahun kat Tawau ni, baru kali ni betul-betul overnite Lahad Datu. Before this datang sebab nak kursus je. Stay hotel dekat bandar. Tak thrill sungguh. Datang pun dengan kenderaan jabatan. Tak sempat nak meneroka T_T. Tapi kali ni betul-betul punya round. So decide nak stay di Felda Sahabat. Felda Residence Sahabat Lahad Datu. 

Apa? Ini ke Felda Sahabat yang femes dulu sebab serangan militan? Errrr. Betul awak. Tapi itu kisah dulu. Sekarang, inshaAllah dah ok. Terkawal. Jangan risau nak datang sini. Cuma kawalan agak ketat nak ke sini. Precaution. Sepanjang kami lalu hari tu, adalah kena 5 pos polis & tentera. Mintak IC siap. So, beware. Agak-agak nak rasa duduk lokap, cubalah lupa bawak IC ke Felda Sahabat, ekeke. Jadi, meh ler kita ke Felda Sahabat ! 

Dari Tawau ke Lahad Datu ambil masa 2 jam. Dari bandar Lahad Datu nak ke Felda Sahabat ambil masa sejam setengah lagi. Hah. Kira. Berapa jam tu? Ingatkan dekat weh. Yeye je masa student aku kata ambik masa 4 jam dari Lahad Datu ke Tawau aku tak percaya. Eh, awak jangan nak membongak lah. 2 jam je kut. Nak tipu miss awak yang lagi banyak makan garam dari awak T_T

Padahal betul rupanya. Awat tak cakap dari Felda Sahabat? Huih.



Felda Residence Sahabat Lahad Datu Sabah

Welcome to Felda Residence Sahabat =)
Waze je ke Felda Residence Sahabat. Confirm sampai.

Felda Residence Sahabat Lahad Datu Sabah

Foyer
Masa Akak Sha mula bertukar menjadi blogger aka photographer olok-olok, pakcik-pakcik yang duduk rilek-rilek kat sini tanya buat apa ambik gambar? Hah, risau lettew kot-kot Hakak Sha ni infamous spy of Felda.
Eh. Tak kuasa lah aku nak mengintai kerja korang. Cool pakcik, cool, tehehehe :D

Felda Residence Sahabat Lahad Datu Sabah

Tempah 1 bilik yang boleh muat 3 orang. Rate dia Weekend RM 200. Government rate dapat RM 150. Add on extra bed RM 50. Dapat voucher breakfast untuk 3 orang. Tambahan 1 orang lagi untuk breakfast sebab kami datang 4 orang. 1 orang = RM 20. So total untuk penginapan sahaja berjumlah RM 220/nite.


Yang penting toilet dia ada hos okayyyy. Syukur. Dulu masa aku duduk hotel dekat Sandakan, hotel cantik gilos. Katil melambung-lambung bila lompat. Bilik air besar. Tapi toilet takde hos? Gila terencat nak memerut. Takkan nak guna tisu. Euwww. Penyelesaiannya, guna botol air mineral. Dalam hotel kan diorang bagi air mineral. Tu yang kitorang guna buat cebok. Haha.

Tapi ini okaylah. Tapi yang kurang sikit, maybe sebab hotel ni hotel lama, so everything tak nampak baru. Kalau masuk toilet lagi nampak beza dia. Cuma alhamdulillah bersih. Itu yang paling penting. Apa guna hotel baru cantik tapi tak ada hos toilet.

Eh, tak habis lagi isu hos toilet rupanya, kihkihkih :D

Felda Residence Sahabat Lahad Datu Sabah

Felda Residence Sahabat Lahad Datu Sabah

Felda Residence Sahabat ni terletak tepi laut. Betul-betul tepi laut. Bilik semua menghadap laut. Nak keluar dari kawasan hotel ke laut, akan lalu pos polis dulu. Pos polis ni betul-betul sebelah pintu pagar keluar ke laut. Lepas tu terus jumpa recreation park macam kat atas ni. Sejuk redup je lalu sini sebab pokok dia tinggi-tinggi. Yang pandai ambik gambar mesti suka.

Tapi sebab aku photographer cikai, suka hati je ambik. Haha. 
Sampai hotel, lepas solat terus serbu pantai dulu. Ramai orang beriadah kat sini sebab nak ambik angin laut dan jogging. 

Felda Residence Sahabat Lahad Datu Sabah

Felda Residence Sahabat Lahad Datu Sabah

Felda Residence Sahabat Lahad Datu Sabah

Pantai panjang, pasir putih, air pun biru. Tapi tak ada orang mandi? Aik. Rasanya sebab orang Felda Sahabat ni dah tak heran dengan pantai kut? Kitorang je geng jakun sebab Tawau tak ada pantai laut biru pasir putih macam ni.

Felda Residence Sahabat Lahad Datu Sabah

Balik dari pantai terjun terus dalam swimming pool. Sebab orang tak ramai yang menginap dekat sini, so yang conquer everything, kitoranglah. Hahaha. Best weh swimming pool besar 3 orang je. Dapat naik gelongsor lagi. :D

Malam tu keluar cari dinner. Dalam hotel sebab tak ramai orang, so coffee house yilek. Ada makanan pun untuk orang yang kebetulan tengah kursus. So tanya receptionist, diorang suggest makan dikawasan Desa Baiduri. Dekat je Desa Baiduri ni, 5 minit perjalanan dari hotel. Desa Baiduri ni dah serupa pekan aku tengok. Ada kedai runcit, dataran yang ada banyak gerai makan, petrol pump station (Petronas) and of course  taman perumahan. Besar ke belakang. Kalau nak makan canggih sikit, makan KFC (Dalam Felda ada KFC uols), boleh ke Bandar Cenderawasih. Tapi jauhlah keluar balik. Dalam 20 minit perjalanan.

Kami pilih untuk makan dekat dataran. Kalau masuk dari jalan besar, dia sebelah kiri. 
Nak pilih kedai pun satu hal. Banyak nau. Semua ada jual seafood ! Rambang mata *blink blink*. Haha. Dah pilih seat, still konfius nak pilih kedai mana. Nampak ada 3 girls in group rancak makan, Nan acah-acah friendly tanya "Awak, kedai mana yang best? Sotong goreng tepung tu sedap tak?"

Gigih tak tanya soalan macam tu? :D

Makanan malam tu memang sedap. Yang tak sedapnya, malam tu juga Dila start cirit-birit. Tak sure which food yang jadi punca, tapi teruk jugalah Dila cirit-birit. Pakej dengan muntah. Food poisonous kot? Yang peliknya Dila sorang je kena. Kami semua ok. Padahal semua makan benda yang sama.

Felda Residence Sahabat Lahad Datu Sabah

Felda Residence Sahabat Lahad Datu Sabah

The next day. Breakfast !
Makanan Hakak Sha first round =). Nak tunjuk second and third round takut korang mengata Hakak Sha kuat makan pulak. Hahaha. Tapi yang penting nasi kuning wajib ada dalam senarai breakfast. Sabah bah ini :p

Pilihan breakfast a bit bland. Memuaskan. But in term of hotel appearance, Maybe Felda can do something to improve their service & advertise tempat ni dengan pakej yang menarik? Rugi pulak tempat macam ni x ada publisiti.

Felda Residence Sahabat Lahad Datu Sabah

Felda Residence Sahabat Lahad Datu Sabah

Felda Residence Sahabat Lahad Datu Sabah

Felda Residence Sahabat Lahad Datu Sabah

Sebelum check-out, singgah pantai lagi. Ambil angin pagi & wefie. Again. The view, seperti biasa, breathtaking =). Tenang je rasa. Sambil-sambil tu kejar ketam kecik yang banyak gila muncul dari lubang-lubang sekitar pantai tu, tapi tak berjaya. Harap je kecik, laju gila lari bila aku datang.

Overall, pantai dia pada aku sangat best. Kot esok-esok nak lari cari ilham, bolehlah datang sini, ekekeke :D

Felda Residence Sahabat Lahad Datu Sabah

Bye Felda Residence Sahabat. Panjang umur kita bertemu lagi.

Felda ni besar gila, ada beberapa bandar yang lengkap dengan facilities. Bandar Cenderawasih paling besar dan paling lengkap rasanya. Ada macam-macam, antaranya bank (Maybank), KFC, Post Office, Petronas Station and of course kem tentera. Nak berjalan memang ke pantai je. Untuk honeymoon okay kut? Muahahahaha.

P/s: Nampak lengan sado Hakak Sha? Sekali aku lesing terbang 200km korang. Acaner nak kecikkan lengan eh? 


Saturday, February 27, 2016

Nak dapat kerja kerajaan kena ada kabel besar?

February 27, 2016 4 Comments

15 Sebab Utama Gagal Dalam Temuduga | Apa? Betul ke kalau nak diterima masuk bekerja di sektor awam perlukan KABEL BESAR baru mudah untuk permohonan kita diterima?

Huih... tak hensemlah nak mintak kerja tapi mintak tolong orang, ye tak? Lebih hensem dan kacak bergaya serta cantik jelita bila kita dapat sesuatu kerja tu dengan daya usaha perit jerih kita sendiri. Apa kes nak guna-guna kabel dasar laut semua tu, ye tak? 

Tapi sebelum nak lulus dan berjaya dengan cemerlang dalam interview kerja kerajaan, baca dulu ini beberapa sebab utama kegagalan dalam interview. Perlu diingat, interview samada di sektor awam mahupun di sektor swasta, kod etikanya sama sahaja. Kiranya kalau dah overcome sebab utama kegagalan dalam interview ni, pastinya anda jadi POWER RANGERS dan boleh melangkah yakin semasa interview.

15 sebab utama gagal dalam temuduga

Disini Kak Sha senaraikan 10 sebab utama anda gagal dalam temuduga. Baca. Hadam. Kalau ada antara 10 ni anda buat. Hah. Fikir cara nak selesaikan. Siapa tak nak kerjaya tetap, kan?

1. Imej kurang professional
Ini perkara penting sekali. Tidak kira siapa anda, latarbelakang anda, taraf ekonomi anda, anda harus mempamerkan imej diri yang professional semasa hadir ke sesi temuduga. Imej professional bukan bermakna anda harus memiliki pakaian yang mahal dan dijual di butik-butik termahal di pasaran. Ia sekadar sejuk mata memandang bagi panel temuduga dan tidak terlalu gah laksana pertunjukkan model.

Ingat, ini temuduga kerja bukan pertunjukkan fesyen. Terutamanya bagi calon perempuan. Kelihatan cantik amat perlu, cuma anda perlu berhati-hati supaya tidak merimaskan pandangan mata panel temuduga. Anda mungkin berhadapan dengan pelbagai kerenah panel temuduga. Untuk titik selamat, cukup sekadar bersederhana dan kelihatan professional.

2. Terlebih ramah dan santai
Anda berhadapan dengan saat gentar sebelum hadir ke temuduga dan sewaktu di tempat temuduga. Relaks…Itu sifat normal bagi seorang manusia yang normal. Fokus kepada perkara yang menghilangkan perasaan gentar anda.

Terdapat calon yang cuba hilang- kan gentar mereka dengan menjadi terlalu peramah (A BIG NO!) sehingga ia menimbulkan kurang selesa kepada pihak lain. Sesi temuduga adalah satu sesi yang formal. Anda boleh bersantai apabila panel temuduga menukar sesi kepada santai.

Jika tidak, kekalkan tahap normal anda. Terlebih ramah bertanya semasa sesi temuduga boleh menimbulkan perspektif yang kurang baik kepada tahap komunikasi anda. Bercakap apabila disoal dan bertanya soalan. Ikut rentak mereka. Hilangkan rasa gentar sebelum temuduga dengan membaca, mendengar muzik, berdoa, berzikir dan lakukan senaman ringkas. Relaks..anda bukan dihukum. Anda hanya disoal.

3. Lagak gaya berlebihan
Walau apa pun pencapaian anda dalam pelajaran atau bidang pekerjaan sebelum ini, usah meninggikan diri dalam percakapan anda. Ia berbeza dengan menyatakan kelebihan diri anda.

Panel temuduga, mereka dilatih untuk memahami bahasa badan dan gaya bahasa calon. Mereka dapat lihat sama ada anda meninggikan diri atau tidak melalui cara jalan anda, gaya percakapan. Bersederhana dalam percakapan anda. Atau dalam erti kata lain, elakkan daripada cakap besar.

Mereka mempunyai pelbagai teknik mengeluarkan maklumat diri anda melalui soalan yang mereka ajukan. Mereka professional, anda juga harus professional. Berlebih- lebihan tidak membantu anda.

4. Lambat dan tiada persediaan
Oh tidak…Usah sesekali lambat di hari yang bermakna untuk kerjaya anda. Ini mencerminkan sikap anda dan pengurusan masa anda yang lemah. Buat persediaan seawal yang mungkin bagi mencari lokasi temuduga dan kawasan tempat letak kenderaan jika anda hadir menggunakan kenderaan sendiri.

Lambat hanya untuk mereka yang benar-benar mengalami masalah yang tidak diduga dalam perjalanan awal ke tempat temuduga. Memberi alasan kesesakan lalu lintas adalah satu kesilapan yang besar. Usah mengeruhkan lagi keadaan dengan pelbagai alasan kerana kurangnya persediaan anda.

Penyelesaian terbaik, bersedia lebih awal. Hadir ke kawasan temuduga lebih awal. Memberi alasan tidak membantu anda berjaya dalam temuduga.

5. Maklumat palsu dalam resume
Resume anda tanggungjawab anda. Pastikan maklumat dalam resume anda adalah tepat dan benar tentang diri anda. Jika tidak, ia seolah-olah meletakkan label palsu pada sesuatu produk.

Ada kemungkinan tinggi panel temuduga menyemak resume anda pada waktu temuduga berlangsung dan mereka dapat bertanya terus kepada anda tentang maklumat yang anda tulis dalam resume anda.

Penulisan resume yang palsu dan hebat dengan niat memancing ke temuduga satu persepsi yang kurang tepat kerana anda mungkin berjaya semasa pemilihan resume tetapi tidak pada temuduga sebenar. Jadi… awas!

[+] Tak perlu maklumat palsu. Sediakan tiket kejayaan interview melalui penyediaan resume bombastik seperti di >> SINI <<

6. Lupa sediakan maklumat penting
Pastikan anda tahu maklumat penting yang harus dibawa ke sesi temuduga nanti. Lupa adalah satu alasan. Dapatkan maklumat apa yang harus dibawa sebelum hadir ke temuduga dan bawa pada hari temuduga dalam keadaan kemas dan tersusun.

7. Terlalu pemalu dan kurang berinteraksi
Jika anda seorang yang pemalu tidak mengapa, tetapi elakkan daripada terlalu pemalu hinggakan anda menjadi terlalu kekok semasa sesi temuduga. Pekerjaan memerlukan kemahiran komunikasi. Rasa malu harus bertempat.

Malu yang terlampau malu akan mengurangkan sesi berinteraksi bersama panel temuduga. Walhal mereka memanggil anda ke temuduga untuk berkomunikasi dengan anda dan melihat bagaimana anda berkomunikasi untuk tujuan pekerjaan kelak. Pastikan anda berbual dengan panel temuduga dan selesakan diri anda. Mereka berniat membantu anda dalam pekerjaan. Anda harus bersikap terbuka.

8. Tidak menjaga bahasa badan
Bahasa badan adalah satu lagi bentuk komunikasi. Jaga postur semasa anda duduk di atas kerusi. Jangan terlalu menyandar hinggakan anda nampak seperti mahu menonton televisyen.

Tunjukkan minat anda dengan maklumat yang disampaikan oleh panel temuduga. Ia adalah maklumat penting untuk anda. Jika anda bosan, elakkan daripada menampakkan diri anda bosan kerana itu mencerminkan sikap anda. Mereka tidak memberitahu anda jika maklumat itu tidak penting. Jadi, fokus dan jaga gaya bahasa badan anda.

6. Bertanya “gaji saya berapa?”
Bertanya tidak salah. Namun bertanya soal gaji sebelum panel temuduga menyentuh soal gaji merupakan satu kesilapan besar. Gaji berbeza-beza mengikut syarikat dan sektor.

Bagi sektor kerajaan, ada tangga gaji yang perlu diikuti. Bagi sektor swasta, gaji adalah pelbagai dan mengikut aktiviti bisnes yang mereka jalankan. Jika ini adalah panggilan pertama anda untuk temuduga selepas tamat belajar, soal gaji menjadi isu sensitif kepada pihak anda dan pihak syarikat.

Satu, anda tiada pengalaman bekerja sebelum ini. Kedua, pihak syarikat tidak tahu sejauh mana potensi anda dalam menjalankan dengan baik. Oleh itu, bertanya mereka apabila mereka menyentuh soal gaji sahaja. Jika anda berpengalaman, bertanya soal gaji adalah satu kebiasaan kerana anda mempunyai pengalaman kerja dan kemahiran yang telah dibina sewaktu pekerjaan sebelum ini.

7. Merayu dan berlakon drama sedih
Usah merayu dalam sesi temuduga. Merayu dengan niat anda diterima bekerja dan menimbulkan perasaan kasihan, ia kurang berhasil. Ia menandakan anda amat terdesak dengan pekerjaan.

Yakin dengan rezeki anda. Jika disitu bukan tempat anda, itu bermakna tempat anda adalah terbaik di syarikat lain. Berlakon drama sedih dalam sesi temuduga juga membuatkan panel temuduga menjadi rimas. Dan mungkin sesi temuduga anda bakal berakhir dengan lebih awal.

8. Tidak mampu membuat keputusan sendiri
Soalan yang ditanya mungkin pelbagai. Soalan panel temuduga juga meminta anda membuat keputusan dalam masa yang singkat. Anda perlu yakin dengan jawapan anda.

Menangguh jawapan supaya anda boleh bertanya kepada pihak lain menandakan anda masih belum mampu membuat keputusan sendiri. Ada masanya anda perlu merujuk kepada seseorang yang lebih tinggi pengetahuannya. Dalam situasi temuduga, jika ia memerlukan pengetahuan yang lebih tinggi sesuai untuk menangguhkan jawapan. Di sini ia menandakan anda bijak mengurus sumber maklumat. Berlaku bijak dalam mebuat keputusan anda.

9. Tiada lesen kenderaan
Tiada lesen kenderaan juga boleh buatkan calon gagal dalam sesi temuduga. Terdapat kerja yang memerlukan calon bekerja di luar pejabat untuk bertemu pelanggan. Tidak mengapa jika tiada kenderaan. Bagi sesetengah syarikat anda disediakan kenderaan untuk urusan rasmi.

Namun ia bergantung kepada jenis jawatan yang anda mohon. Tetapi untuk lebih selamat usahakan dapat lesen kenderaan atau pilih jawatan lain yang tidak memerlukan lesen kenderaan sebagai syarat penting.

10. Diam berbahasa inggeris
Ini yang banyak menjadi mimpi ngeri calon temuduga. Bagi yang mahir dalam berbahasa Inggeris, itu kelebihan bagi anda. Bagi yang jarang-jarang menggunakan bahasa Inggeris, sesi temuduga merupakan satu sesi yang amat digeruni.

Dalam sesi temuduga, temuduga boleh berlangsung dalam bahasa Inggeris dan bahasa Melayu. Ia terpulang kepada panel temuduga menyoal anda mengikut kehendak yang syarikat mahukan. Jika ia berlangsung dalam bahasa Melayu, ia adalah bonus bagi anda.

Jika ia dalam bahasa Inggeris, usah diamkan diri. Terus atur ayat sebagaimana yang anda boleh jawab. Mendiamkan diri menandakan anda tidak minat dan tidak menampakkan usaha anda.

Dah dapat 10 tips? Nak lagi tak tips? Klik >> SINI << untuk info tambahan temuduga kerja kerajaan.







Friday, February 26, 2016

Segmen Bloglists azlindaalin.com Mac 2016

February 26, 2016 2 Comments

Segmen Bloglists azlindaalin.com Mac 2016

Pencarian bloglists bagi bulan Mac 2016 di blog azlindaalin.com 

Segmen Bloglists azlindaalin.com Mac 2016

Syarat-syaratnya :
 Follow blog azlindaalin 
Add To Circle Google+ Azlindaalin ,  

Buat entri bertajuk SegmenBloglists azlindaalin.com Mac 2016Masukkan blog www.azlindaalin.com ke dalam bloglist anda.

Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen DI SINI

10 bloglists akan di pilih. Keputusan pemenang akan di beritahu pada 1 Mac 2016. Akan di masukkan terus ke dalam bloglists www.azlindaalin.com dan InsyaAllah Azlinda Alin akan blogwalking setiap hari.

Tarikh mula dari 26 Februari 2016(Jumaat) sehingga 29 Februari 2016 (Isnin, Jam 11 Malam)

Senang je,kan...



Tutorial Memasang Sitemap Ringan dan Mudah

February 26, 2016 8 Comments
Tutorial Memasang Sitemap Ringan dan Mudah ni memang ringan di blog dan yang bagusnya diasingkan mengikut label serta ditandakan dengan "Baru!!" untuk beritahu pengunjung akan entry baru kita pada label tersebut.

Tutorial Memasang Sitemap Ringan dan Mudah


Mudah je nak buat sitemap macam di atas ni :-

1) Blogger > Dashboard > Menu > Pages > New posting > HTML
2) Copy kod di bawah ini dan paste pada ruangan HTML tersebut.

<div style="background-color:none; max-height:1200px; margin:auto;
overflow:auto;padding:3px;text-align:left;width:100%;">
<script src="https://cdn.rawgit.com/Arlina-Design/redvision/master/daftsimple.js"></script>
<script src="/feeds/posts/default?max-results=999&amp;alt=json-in-script&amp;
callback=loadtoc"></script></div>


3) Save

Siap !


Thursday, February 25, 2016

Buku bergambar kanak-kanak berkualiti dan murah

February 25, 2016 14 Comments


Pernah kah kita lihat kanak-kanak tidak berminat dengan buku? Cuba kita bawa anak-anak kecil berlalu di hadapan kedai buku, adakah mereka akan berhenti untuk melihat dan menyelak buku-buku yang dipamerkan ataupun tak tertarik lansung dengan buku. Pastinya mereka akan tertarik hati dengan buku, dan membelek-belek buku yang dipamerkan lebih-lebih lagi buku-buku yang berwarna warni atau mempunyai watak kartun yang comel. Buku sememangnya sangat dekat di hati kanak-kanak tapi untuk memupuk budaya membaca di kalangan kanak-kanak hingga dewasa memerlukan sokongan dari kedua ibubapa.

#PROJEK100BUKU | BUKU BERGAMBAR YANG WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH


Buku bergambar kanak-kanak berkualiti dan murah

Atas kesedaran pentingnya budaya membaca di kalangan kanak-kanak dan juga memberikan ilmu bermanfaat yang menarik untuk kanak-kanak, Karangkraf telah menganjurkan #projek100buku bagi menyediakan bahan bacaan berkualiti dengan harga yang mampu dimiliki oleh setiap keluarga.

Buku bergambar kanak-kanak berkualiti dan murahBuku bergambar kanak-kanak berkualiti dan murah

ISTIMEWANYA BUKU #PROJEK100BUKU

*Dihasilkan oleh penulis dan pelukis tempatan dengan bimbingan pelukis seni naif  dan penulis buku kanak-kanak berpengalaman, Yusof Gajah yang pernah memenangi pertandingan ilustrasi kanak-kanak di Pulau Nami, Korea dan kini berperanan sebagai juri dalam pertandingan tersebut.

*Dengan bimbingan Yusof Gajah, buku buku ini dihasilkan mengikut format buku kanak-kanak di peringkat antarabangsa.

*Berkonsepkan buku bergambar yang menitikberatkan gambar/ilustrasi, yang mana walaupun kanak-kanak tak mampu membaca tapi masih boleh memahami jalan cerita hanya dengan melihat gambar.

*Sangat dekat dengan dunia kanak-kanak ,yang mana buku ini dihasilkan dari sudut pandangan seorang kanak-kanak dan menitikberatkan apa yang disukai dan gemari kanak-kanak.

*Memberikan kanak-kanak ilmu tentang budaya hidup melayu ,dan kisah masyarakat di Malaysia yang kebanyakkan nya tidak diketahui oleh kanak-kanak disebabkan kurang pendedahan.
*Buku bergambar ini bukan sekadar membantu kanak-kanak belajar membaca, tetapi juga berperanan menyelesaikan permasalahan yang di hadapi ibubapa dalam mendidik anak-anak dari segi kebersihan, kesihatan, pemakanan dan juga emosi.

Buku bergambar kanak-kanak berkualiti dan murahBuku bergambar kanak-kanak berkualiti dan murah

Buku bergambar kanak-kanak berkualiti dan murahBuku bergambar kanak-kanak berkualiti dan murah

Buku bergambar kanak-kanak berkualiti dan murah

MENGAPA BUKU #PROJEK100BUKU WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH

*Mempunyai 100 judul buku yang menarik untuk dipilih
*Mempunyai 5 kategori buku untuk memudahkan pemilihan
*Ilustrasi yang comel dan berwarna warni 
*Harga mampu milik, hanya RM3 sebuah
*Saiz buku yang kecil dan ringan sesuai dengan kanak-kanak
*Cerita pendek sebanyak 16 mukasurat yang padat dengan ilmu pengetahuan dan nilai murni
* Didatangkan dengan kotak menarik untuk simpanan koleksi 100 judul buku sekiranya anda membeli 100 tajuk

Buku bergambar kanak-kanak berkualiti dan murah

Buku bergambar kanak-kanak berkualiti dan murah


Buku bergambar kanak-kanak berkualiti dan murah

Buku bergambar kanak-kanak berkualiti dan murah
                   
Untuk  dapatkan buku-buku #projek100buku secara online boleh dapatkan dengan melawati blog salah seorang pelukis ilustrasi #projek100buku ini di www.housewifearts.blogspot.my.Untuk maklumat lanjut tentang buku #projek100buku boleh juga ikuti laman sosial pelukis ini di:-


FACEBOOK
INSTAGRAM


Buku-buku #projek100buku ini boleh juga didapati di kedai-kedai buku milik Karangkraf.



Follow Us @soratemplates

Followers

Google+