SweetMuslimah.com

Thursday, August 25, 2016

Siapa kakak kau?


Tadi aku pg tesco. Payday kan hari ni. Hewhewhew. Lepas uruskan semua hutang piutang bulanan tu, adalah jugak portion kecik untyk reward diri. Reward sangatlah kan padahal berjalan nk beli lenses. Spek aku dah hilang sebelah cermin dia, belum buat baru pun. Nak tak nak tahan pakai lense dulu.

Dah siap bayar, kat kaunter lagi dah nampak a group of people tengah briefing la. Looks like lah. So x fikir apa-apa. Tengah buat keje la tu.

But then, sorang dari group tu approach brader depan aku ni. Cakap-cakap, fokus jugaklah aku tengok, baik yg brief takpun yg dengar tu.

Sampai giliran aku. Nak approach jugak. Tapi panggil bakal customer..

"kakak"
"kakak" 
"kakak"


That reaction. kahkah.

Eh, siapa kakak kau? Sukahati je.

Apa, yr organisation tak pernah ajar untuk tak approach potential customer macam tu?  Tak tau ah strategi marketing sekarang memang guna konsep kakak/ abang. Puan/Encik/ Cik dah buang tepi. Grolier kut korang ni. GROLIER okay!

Same goes before ni aku berjalan tengok booth property kat shopping complex. Mostly (bukan semua) booth yg Malay jaga ni saja approach potential customer dengan kakak, abang. Semangat kejiranan sangat. Ehhhh. Ko dah kenapa? 

Pada aku, nk panggil kakak abang ok je. Tapi tengok keadaanlah. Aku pernah baca sebelum ni, siapa pernah share ye. Dr rasanya. Dr ni nak beli something online, dan dia dah whatsapp and perkenalkan diri. But the seller balas using "awak". I know some people thinking itu okay, but some people not. Itu sebab ada greeting Cik/Puan/Tuan/Dr/Datuk/Datin. Bukan semua org nk fefeling "mesra" gitu. X proper okay. 

Tapi cara aku marah macamkan marah sebab diorang panggil aku kakak kan? Kahkah. Of course ah terasa, yg tegur aku tu besar tua kut. Gila nk panggil aku kakak. Puan sedaplah sikit. Hampeh.

Tu baru aku sorang. Kalau lepas tu 10 orang yg blah sebab dari panggilan ni, kan dah rugi. Prospek kut. Mana tau dengan menggunakan panggilan yg betul, dari 10 orang tu 3 orang tertarik nak dengar yr explanation? Silap hari bulan aku pun tertarik. Haaaaaaaa. 

Sebab tu yg kerjanya berhadapan dengan umum ni, for example receptionist sangat dititikberatkan untuk using proper kata panggilan. Nanti yg call Dato, u are using "Ye bang, nak bercakap dengan siapa?"

Lingkup. :D

Tapi rasanya aku x dengar pun bukan diorang rugi punnnn. :D

Siapa kakak kau?
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

4 comments

Tulis comments
avatar
August 26, 2016 at 11:16 AM

memula baca mcm seraaammm gitu hehehe

Reply
avatar
August 26, 2016 at 1:53 PM

bab2 cenggini mmg kadangkala annoying..grrr sabo je laa

Reply
avatar
October 5, 2016 at 11:01 AM

Itu mesti sebab effect poster tu, hehe. Memang saja Sha nak bg effect gitu :D

Reply
avatar
October 5, 2016 at 11:02 AM

Annoying kan. Tak tahulah memang strategi mesra ke hapa trend sekarang ni.

Reply

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+