SweetMuslimah.com

Friday, April 29, 2016

Samyang Spicy Ramen

Sebelum balik cuti hari tu, singgah Pasar Ikan Tawau (ada entry sebelum ni, cer klik link tu) sekejap nak cari ikan rare (Haha kemain) nak bawak balik. Dah selalu sangat bawak balik udang, sotong, ikan kerapu bagai. Nak cari yang lain pula. Lagipun dengar-dengar kata ikan mahai ye sekarang? Uuuuuhh, nak buat cane. Ada masa harga dia turun naik. 

Ni pun pegi pasar, harga so-so lah. Nak dapat harga macam dulu? Ikan kembong 3 kilo RM10? Tak dapek den nak nolong ! 



Selpiaq dulu dipagi hari. Haha. 
Husband Kak Aini sempat mengata aku debab kuat selfie. Kuangjaq !

Lepas selfie, sementara nak tunggu Kak Aini, scroll Facebook. Nampak ramai nau yang up Cabaran Spicy Chicken Ramen tu. Eh, ada pertandingan ke hape ni?


Harga buah import (epal, orange, anggur) kat Pasar Sayur mahai sikit. Biasa aku borong dekat Giant je. Tapi buahan tempatan murahhhh gila. I loike :)

Pasar Ikan Tawau menawarkan harga Ikan yang murah

Pasar Ikan belakang nun. Tepi laut depan jeti kapal penumpang nak ke seberang.

Pasar Ikan Tawau menawarkan harga Ikan yang murah

Pasar Ikan Tawau menawarkan harga Ikan yang murah

Jom masuk.
Sebelum tu sinsing dulu kain. Toksah rajin sangat bagi kain mop lantai pasar. Ekekeke :D

Pasar Ikan Tawau menawarkan harga Ikan yang murah

Ikan arut RM15/kg. Okay, ikan ni ah yang rare sangat konon nak bawak balik. Haha.
Ikan jenahak RM20/kg

Pasar Ikan Tawau menawarkan harga Ikan yang murah

Ikan Yu RM3/kg. Buat masak ape ye ikan ni?
Aku pelik awat sirip dia semua lesap? Rupanya dah jual awal-awal. Mostly Chinese yang beli sirip ni nak buat Sup Sirip Ikan Yu. Harga jangan memain uols. RM100++/kg. 
Gila mahai T_T

Habis madu sepah dibuang sirip ikan dijual murah. :D

Baru je lepas scroll Facebook tadi, masuk Giant dah jumpa pulak Megi - Megi @ Ramyun Korea ni. Peh, kagum sekejap. Laju juga Ramen Samyang ni sampai Tawau. Selalu benda-benda macam ni lambat je sampai sini. Benda-benda hipster macam air gelas besaq, air bungkus plastik hipster bagai tu lambat gak masuk sini. Eh, baru perasan yang Food Truck pon takde lagi kat sini. Tapi Ramen Samyang dah sampai. Bagus. Senang aku nak kelebet. Haha. Tak payah tunggu balik Semenanjung baru nak kelebet. 

Aku suspek tukang order ni kuat main Facebook. Tu yang dia tau ada Cabaran Pedas Ramen Samyang. Kut lah. Suspek je. Kekekeke :D. 

Sebelum ni aku tengok kat Facebook, banyak betul yang pertikai tang halal haram Ramen Samyang ni. Ada version packaging gitu lah halal, packaging gitu lah haram. Ada gambar ayam halal, takde gambar ayam haram. Ayam Chow Kit haram. Eh. Haha. 

Pernah jugak tengok video sape entah yang buat Cabaran Samyang Spicy Chicken Ramen ni. Nampak macam pedas gila. Eh korang, betul ke pedas? Aku tengok orang yang makan tu sampai merah-merah muka. Siap kata tobat tak makan dah. Ye ke? Selain Samyang tu, banyak lagi Ramen jenama lain. Not sure halal or not, aku kelebet tak nampak sign halal. Tapi dia duduk di rak dengan kawan-kawan dia yang biasa tu (Maggi and etc). Ada banyak jenis rupanya.

Samyang Spicy Ramen

Samyang Spicy Ramen

Siap ambik gambar lagi nak google Ingredients. Haha.
Tapi yang pasti, harga 1 pack mahai. RM16++ / pack. Fuh. Tabah gak korang makan makanan mahal.


Samyang Spicy Ramen
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

12 comments

Tulis comments
avatar
April 29, 2016 at 8:31 PM

confirm la xbeli...mahal sangat...huhuhu

Reply
avatar
April 29, 2016 at 11:41 PM

siapa yg over ngn korea mybe akan beli..hehhe

Reply
avatar
April 30, 2016 at 12:46 PM

Kekal setia dengan mee segera Maggi.. kihkih..
eh, "kelebet" tu apa ye?

Reply
avatar
May 1, 2016 at 11:58 AM

Ramai org cerita pasal megi ni kat blog kata viral megi ni . Lol . Serious takpernah tahu langsung. Ada beli jugak ke ? Huhu . Kalau saya selalu raguragu nak beli pasal logo halal dr manamana langsubg takdo ken . Hm

The Talking Diary

Reply
avatar
May 2, 2016 at 2:48 PM

Mahai sebab import dari Korea. Plus GST lagi.

Reply
avatar
May 2, 2016 at 2:49 PM

Ash, memang tak beli pun. Mahal dan ragu-ragu status halal.

Reply
avatar
May 2, 2016 at 2:50 PM

Kelebet = tengok / perhati.
Maggi memang jadi pilihan, hehe.

Reply
avatar
May 2, 2016 at 2:51 PM

Tak beli pun wak. Tengok je sebab dah ada depan mata, hehe.

Reply
avatar
June 7, 2016 at 2:02 PM

perghhh boleh beli megi 3 bungkus dgn harga tu ;-)

Reply
avatar
June 9, 2016 at 8:59 AM

Kan. hHarga dia, fuh kemain mahal. Maybe imported from Korea, cukai banyak nau, ekeke :D

Reply

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+