Monday, March 21, 2016

Simple thing captured my heart

Simple thing captured my heart | Macam biasa, kalau tak bercakap pasal makanan memang tak sah betul, ekekeke. Hari tu dah makan breakfast dekat Indocorner, lepas tu petangnya datang lagi pulak sebab nak makan dinner! Peh. Memang sungguhlah suka betul makan dekat luar. Tau dek emak anak dia malas masak habis kena piat telinga! Haha :D

Sebelum ni suka lunch and dinner dekat sini sebab nasi lalap dia sedap. Eh, correction. Sambal nasi lalap dia sedap. Tapi petang tu kami tak makan nasi lalap. Asyik nak membaham nasi lalap, terlelap pula nanti, hiks :D

Dulu tahun bila entah pernah terdengar orang berbual dalam flight. Tak jauh pun orang tu, sebelah kita juga. Tapi dia berbual dengan kawan dia. Tanya apa yang mesti try bila datang Tawau. And kawan dia suggest nasi lalap. Biasa je nasi ni, tapi sebab signature Tawau kut. Bila dengar nama dia, say it again. Nasi Lelap? 

Hahahahahahahaha. Okay, tergelak sambil tutup mulut dan mata. Kan kita tengah pura-pura tidur :p


Okay, KakSha order set  ikan bahulu goreng.
Dekat sini (Tawau), kebanyakan menu dekat kedai, menu diorang simple-simple je. Ikan goreng, ikan bakar, ayam mayonaise lah. Pendek kata menu yang simple. Menandakan citarasa orag Tawau ni something yang simple. Jarang nampak diorang serve makanan yang bersantan macam kita, daging salai masak lemak cili api. Ikan keli asam pedas. Uih. Jarang. Tapi ada lah, kena cari betul-betul.

Tapi dalam takde menu semenanjung tu, kuat juga makan. Cepat adjust kata orang. Tu yang semangat badan membara-bara, muahahaha :D. 

Set ikan ni biasa-biasa je. Macam korang makan ikan goreng dekat rumah. 


Nasi sotong asam pedas.
See, asam pedas kering cenggitu? Haish. Asam pedas ai versi kuah likat bukan cenggini. Tapi bila makan, katanya rasa sambal. So sebenarnya kena kata nama dia nasi sotong sambal lah gitu kan? 

Tapi nasib sedap. Ok.


Ini paling ditunggu-tunggu. Nasi ayam percik. 
Tapi rupanya sambal juga. Baru nak try test sama tak dengan kuah percik kita. 
Tak sama pun. Maybe percik Sabah lain, percik semenanjung lain. Lain orang, lain negeri, lain cara masak dia, kan?


Kan dah kata pandai adjust selera Tawau. Pipi tu dah serupa pau betul T_T. Salah angle ni nak bergambar sampai tertunjuk pau tu. Selalu amik gambar dari atas, baru pau tu hilang. Ekekeke :D

Overall, Indocorner ni okaylah pada aku. Taste makanan Indo, and mostly kebanyakan menu yang ditawarkan hampir sama dengan kedai yang lain. Berbeza dari segi cara masak je kut. Dan juga harga.


I love this scene. Bunga kertas yang warna putih bergabung dengan bunga kertas warna coklat yang terhasil dalam 1 dahan. Cantik. 
See, simple thing pun dah berjaya captured my heart. Apatah lagi dengan simple menu yang sedap, even nampak simple tapi mengenyangkan. Laaaaggggilah captured my heart. And my tummy. Haha. Senang gila umpan dengan makanan. Ish-ish.


Baca selengkapnya

Doa guys, plisss.

Waktu Amal dapat pindah, majoriti orang kolej tanya aku okay ke tidak. "Ira okay ke?". Hekhek. Prihatin tanya sebab tahu aku meroyan betul menjak dah nak masuk 4 tahun berkhidmat ni. Tanya dengan lebih prihatin jugak sebab tahu aku dengan Amal macam belangkas kut. Posting sama-sama, dulu pun belajar sama-sama sejak dari matriks. Tetiba Amal pindah meninggalkan kawan dia keseorangan di bumi seberang semenanjung ni? Oh, bagai separuh jiwaku pergiiiiii.

Gambar zaman dinasaur weh. Masa ni kita slim lagi. Rinduuuunyaa nak slim balik.
Masa mula-mula dah masuk 3 tahun, terus berkobar-kobar nak mintak balik semenanjung. Campaklah hat negeri mana kat semenanjung tu, jauh ke dekat utara ke selatan, asalkan semenanjung. Esok-esok nak balik rumah boleh terus start enjin kereta, isi minyak & TnGo dulu. Then zaaasssss. Rempitan 120km membelah highway. Ekeke :D. Kalau sekarang? Habis tiket belon, duduklah kau diam-diam. Kalau tiket over-price pun, duduklah kau diam-diam. 

Kalau ada tiket kapal selam kan best. T_T

Masa permohonan dan rayuan kali pertama, which is bulan 4 tahun lepas tidak berjaya. Uhuk uhuk uhuk. Rasa nak menangis tepi bucu katil. Masa tu siap buat entry lagi beritahu kesedihan. Tak berjaya sebab belum cukup 3 tahun. Tak pelah. Dah syarat gitu, kita follow je. Tapi ada je yang dapat even baru setahun berkhidmat ! Cissss.

Permohonan kedua pada bulan 12 tahun lepas juga tidak berjaya. Padahal semasa permohonan kami dibuat, hanya kami berempat yg memohon. Dan semua keempat-empat tidak berjaya. Tahu ada kesilapan teknikal yg membuatkan permohonan tidak berjaya, so rayuan pun dibuat.

But to no avail, you're got no luck at all girls!. Sedih woi, sebab ko dah yakin dapat. Alih-alih tak dapat. There's no other competitor, but yet the application was rejected. Kenapa kauorang tak nak datang Sabah hah! Stress T_T. Siap buat taakulan mantik kata kolej sana x nak terima pensyarah auto pompuan. Padahal pensyarah pompuan ni dulu masa zaman sekolah kerja dia baling kerusi je tau. Setakat nk angkat gearbox, piece of cake kut. Kehkehkeh.

Tapi Itu yg dinamakan tak ada rezeki. Belum sampai masa Allah grant your wish. Maybe ada lagi yg lain yg lebih memerlukan untuk berpindah. Takpa, kita bg seat kita dulu dekat korang. Kita redha dulu. Redha sampai tahap, ada rezeki adalah. Takde kita sabar duduk sini dulu.

Tapi bila baru-baru ni Amal pindah, tiba-tiba rasa rumah tu kekurangan sesuatu. Rumah sewa kami ada 3 bilik utk 3 orang. Aku, Dila, Amal. When Amal takde, one of the pompuan yang suka gelak tengok Korea dah takde. We miss that part.

Dila yg paling putih. Amal korang cari yang paling cekeding. Kak Sha pipi paling pau. Yg paling gojes Nantini.
Now tinggal berdua. When one of us balik kampung or kursus. Eh, tetiba tinggal aku sorang kat rumah ni. Dulu kalau sorang hilang, ada lagi sorang. La ni tinggallah ko sorang kat rumah.

Dulu aku dan Amal satu kelas masa degree, for 4 years. Lepas tu separate sekejap kerja swasta, then interview gomen sesama dekat Putrajaya. Dapat, posting pun tempat sama. Flight pun sama-sama. Housemate sama. Dalam ofis pun meja sebelah-sebelah. Now tell me, korang terkesan tak kalau korang in my shoes?

Terkesan tu ada lah jugak, tapi takdelah sampai menangis bagai nak rak, ye tak? Ekeke :D. Setiap pertemuan ada perpisahan. This is where our path parted. After this pindah dengan Dila pulak. Ouch. Kawan-kawan tempat pertama kali posting memang sentiasa bagi effect duka pada kau..Bagi yg pompuanlah, selalunya. Yang laki aku rasa apa dia kisah, ye tak?

Hati batu T_T

Even kalau pindah tempat baru, confirm akan bermula dengan zero semula. Semua cerita kejayaan kegemilangan kau dulu tinggalkan di belakang. Alone jugak. Bukan ada Amal pun. Bukan ada Dila jugak. Takpe. InshaAllah boleh hadap punya semua tu, as long as dapat pindah semenanjung. Itulah masanya untuk teroka dunia baru, kawan baru pulak. Dan Amal transfer trigger perasaan celaru nak pindah cepat! Haha.

From us 3 orang, 1 dah settle. Dah nak kahwin pun hujung minggu ni. Tapi cam biasalah bukan dapat balik pun. T_T Dan hari ini permohonan transfer telah dibuka. Doakan lagi 2 stooges ni dapat balik semenanjung naaa. Dila to her husband. Aku? Takde husband lagi, tapi family ada. Of course nak balik reconcile dengan family after 14 years in boarding school, matrics, university and kerja 'over the sea', kehkehkeh. Kawan comes and go, tapi family sentiasa jadi priority. Banyak sangat family moment yang aku tertinggal. Too many sampai lost count. Dugaan orang merantau. Biasalah, kan? Kalau dapat tempat kerja dekat dengan family, satu rezeki. Tak dapat jauh sikit, pun takpe. Rezeki jugak. As long as mudah nak balik. Boring dah naik belon =)


Okay. Rasanya post ni terlampau panjang pulak. Padahal nak cakap yang permohonan pindah PPPT dah bermula hari ini sehingga 1 April 2016 ini. All the best.


Baca selengkapnya

Saturday, March 19, 2016

Telur Separuh Masak

Telur separuh masak | Hai. Setiap pagi mesti bertolak-tolak antara satu sama lain, siapa yang nak decide tempat untuk breakfast. Eh, kau lah yang pilih, semalam aku dah. Toleh sebelah terus member sebelah pura-pura bizi texting. Tanya driver, driver kata tak boleh berfikir. Kena concentrate.

Gitu alasan. Haha. Dah 3 orang dalam kereta pun masih krik krik krik nak lontarkan idea, haha. Padahal nk cari tempat untuk breakfast je kut. Hamlau betul masing-masing.

Last month dah bosan sangat, terus decide every kedai yg buka pagi-pagi kita terjah untuk breakfast. Tapi pilih yg dekat-dekat dengan ofis ah. Kang tetiba bos call emergency nk buat pemeriksaan mengejut tak terkujat biawak ko nk drive balik ofis?

INDOCORNER RESTAURANT, KUBOTA SQUARE

After a few shorlisted restaurant, this is one if few kedai yg approved cenggini hah (ibu jari :D) for breakfast. Sebelum ni pernah beberapa kali lunch sebab nasi lalap dia best. Tak tau pulak dia buka sedari (peh, sedari tu. Ekeke) pagi. Approved sebab telur separuh masak dia betul-betul separuh masak. 

Sonang nau menu breakfast. Tu pun malas :D

Toasted bread with half boiled egg

Half boiled egg paired with hot honey lemon and peanut toasted bread. 

Feveret choice breakfast KakSha. Rasanya adik kedai tu pun dah naik hafal menu ni, hiks :D


Toasted bread with half boiled egg

Ini member pesan. Double toasted bread. Sama je mcm kita punya cuma dia 3 tingkat.  Tinggi sangat roti, gayat :p. Tu yg KakSha pilih 2 tingkat je. 


Teur separuh masak

Finally, got the right texture untuk half boiled egg ni. Itupun sipi-sipi nak jadi telur rebus. Cerita pasal ni, mula-mula dulu suka dtg sini sebab texture telur separuh masak dia konsisten. Seminggu adalah 3 kali jugak breakfast sini. Gaya-gaya pompuan pemalas nk rebus telur cenggini lah. Telur rebus pun nak makan kat kedai, kehkeh.

Tapi lama-lama tu asyiklah dapat telur kenduri (telur rebus). Uih, kuciwa T_T. Siap pesan a few time dengan owner restaurant
"auntie, u should check your soft boiler. We got hard boiled egg instead of soft boiled egg" Sambil geleng-geleng kepala. Ish ish.

Telur punya pasal, suka hati je tegur-tegur owner. Lepas tu rehat sekejap tak datang sini bagi diorang chance beli boiler baru. Merajuk pun ada juga. Kot la nk shopping kat Lazada, mau seminggu jugak nak sampai Tawau :p. 

Pehtu semalam baru datang balik. Akhirnya okay balik, tehehehe. Berjaya ! :-)


Baca selengkapnya

Friday, March 18, 2016

Cari kerang

Hari tu teringin sangat nak makan sambal kerang. Sampai dah tahap mengidam gaya dia, haha. Kalau beli dekat pasar tak best sebab kerang dia besar sangat. Atuk kerang besar tapak tangan. Beli 2 kilo dapat 10 butir je. Rugi weh, rugi. Dah ah liat.

Kebetulan pulak Kak Aini ajak keluar cari lauk. Tapi bukan cari kat pasar ye kawan-kawan. Kita cari dekat tepi laut. Fresh from the sea! Hiks :D

Ikan dan seafood murah dan segar di Batu Payung Tawau Sabah

Ikan dan seafood murah dan segar di Batu Payung Tawau Sabah

Dah terlajak sampai penghujung pantai. Nak cari orang jual ikan dengan udang ni senang je. Nampak polisterin putih atau bekas ais tu depan rumah, hah ada lah ikan tu. Ada banyak tempat, mostly rumah-rumah sepanjang pantai.

Masa ni air pasang ke surut. Entah, tak ingat, hehe. Tapi ramai orang tengah memancing. 

Ikan dan seafood murah dan segar di Batu Payung Tawau Sabah

First icebox. Buka-buka terkujat tengok ikan parang besar nau. Kotak ice ni panjang dia panjang meja sekolah rendah tu. Yg student lah, bukan meja cikgu. Kalau meja cikgu entah dah masuk Malaysia Book if Record kut :D

Sekilo berapa eh? Lupa lagi. Tapi macam RM12. Ikan jenahak pun besar gilos. Cari ikan arut tak jumpa pulak. Ikan arut ni ko goreng je, makan panas-panas dengan nasi putih pun dah sedap. Tak sure kat KL panggil ikan arut ni ikan apa.

Ikan dan seafood murah dan segar di Batu Payung Tawau Sabah

Ikan pari besar pinggan. Sekilo RM8.
Ikan fresh baru lepas naik dari laut. Tak sure harga kat pasar berapa. Tapi orang kata kat sini lagi murah dari pasar. Orang katalah. Even bos lama aku pun suka cari ikan-ikan besar cenggini kat sini bawak balik KL. 

Ikan dan seafood murah dan segar di Batu Payung Tawau Sabah

Ikan dan seafood murah dan segar di Batu Payung Tawau Sabah

Ada banyak gerai-gerai kecik sepanjang jalan tepi pantai ni. Salah satu kedai yang kitorang singgah ada jual ni. Bunga tanam dalam botol air. Murah je, 1 bekas tu bunga tengah mekar dalam RM3 je. Ada yg bergantung-gantung tu aku tak ambik gambar. Tapi yg tu paling comel.

Sebelum ni pernah nampak idea tanam bunga dan sayur dalam botol macam ni dalam facebook. Bila tengok real, oh. Senang je rupanya kalau buat sendiri. Potong sikit botol tu nk letak tanah. Tapi tapi tapi kalau malas, boleh beli. Ekeke. Murah-murah je depa jual.

p/s: Aku tak beli pun sebab.....pokok tuan rumah pun tak terjaga, inikan pula pokok baru :D
Pisang goreng cheese sedap

Macam biasa, aktiviti bila sampai Batu Payung. Sanggar cheese ler. Tambah lagi kepok lekor, udang goreng butter, bakso ayam, rojak dengan kelapa 2 biji.

Mentekedarah tak ingat dunia sampai penuh meja. Bila nak bayar tu, adik yg jual kepok siap nak selfie sebab terlampau kagum kakak 2 orang je tapi makanan untuk 5 orang. Patut ah meja sebelah pandang-pandang semacam. Ini mesti diorang fikir, tangki besar punya kakak! Ekekeke :D

Ikan dan seafood murah dan segar di Batu Payung Tawau Sabah

Ikan dan seafood murah dan segar di Batu Payung Tawau Sabah

Ikan dan seafood murah dan segar di Batu Payung Tawau Sabah

Duduk nak menghabiskan makanan dari hari terang sampai malam gelap. Punyalah banyak, haha. Tapi puas hati sebab dapat tengok matahari terbenam. Cantik gila view. Therapy untuk stress.

Lepas tu balik rumah termenung. Ada beli kerang, dan sepatutnya kerang tu aku rebus makan malam cicah dengan kicap cili potong sambil tengok Mentor. Dah siapa nak telan ni?



Baca selengkapnya

Thursday, March 17, 2016

Resepi Homemade Aiskrim Paddle Pop

Resepi Homemade Aiskrim Paddle Pop ni mesti ramai yang suka. Tambah-tambah mak-mak yang anak tengah membesar, suka mintak aiskrim bila keluar pergi kedai. Tapi kalau dapat buat sendiri lagi best rasanya. Sebelum ni aku pernah share resepi homemade aiskrim drumstick cornetto, pun senang. Tapi kali ni lagi senang, ekekeke :D

Sebab bila aku tengok resepi homemade aiskrim paddle pop ni, alahai. Senangnya la hai. Harga bahan pun murah dan dapat hasilkan berbekas-bekas kotak aiskrim. Kalau aku yang dah 'dewasa' (ehem, dewasa sangat, ekekeke) pun suka, budak-budak pun suka kut. Kan diorang suka something yang colorful dan warna-warni. Paddle pop lah jawapannya! Haha. Aku share resepi aiskrim paddle pop ni dari fb Sera Syahirah. Jom buat =)

RESEPI HOMEMADE AISKRIM PADDLE POP

Bahan-bahan:-
1 tin susu cair
5 sudu besar susu pekat
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
Pewarna 

Cara - cara:-
1) Masukkan semua bahan ke dalam mixer. Putar semalam 20 minit tanpa henti atau sehingga bahan bertukar putih dan pekat.

Resepi Homemade Aiskrim Paddle Pop
Masukkan semua bahan dalam mixer

2) Bahagikan bahan yang telah diputar tadi kepada 3 bahagian.

Resepi Homemade Aiskrim Paddle Pop
Putar bahan sehinggan jadi tekstur putih pekat macam ni

3) Campurkan 3-5 titis pewarna ke dalam bahan tadi. Kacau rata.
[Peringatan: Jangan letak terlampau banyak pewarna. Nanti mengganggu rasa aiskrim]

Resepi Homemade Aiskrim Paddle Pop
Lagi banyak warna lagi cantik nampak

4) Masukkan ke dalam bekas secara selang-seli antara 3 warna tadi.
5) Mulakan dari tengah bekas, masukkan selapis demi selapis sehingga habis semua warna.
6) Masukkan ke dalam peti ais untuk disejukbekukan.
7) Dah beku, boleh ngappp !

Resepi Homemade Aiskrim Paddle Pop
Alahai, comeynya lapisan eskrem
Resepi Homemade Aiskrim Paddle Pop
Boleh juga masukkan dalam bekas macam ni. Boleh beli dekat Mr DIY atau Daiso. Dapat fefeling eskrem stick pulak, hehe

*Kalau dapat guna natural coloring dari buah lagi bagus. Warna merah dari roselle, bunga telang untuk warna biru. Atau boleh juga tambah yogurt buah-buahan untuk memberi rasa masam-masam dan manis buah. Untuk resepi ini, masukkan 1 bekas kecil yogurt.

Selamat mencuba.


Baca selengkapnya

Monday, March 14, 2016

Rabun

Aku rabun.
Sejak sekolah menengah rendah lagi. Form 3 to be exact.
Tapi masa rabun aku masih dalam kategori rendah, aku memang tak suka pakai spek.
Dengan alasan tudung rosak.
Muka aku buruk pakai spek.
Padahal kalau dah sedia buruk, pakai apa pun tetap buruk. Hahaha :D

Punca sebenar sebab aku tak suka frame spek tu buat hidung aku melecet.
So pakai spek jarang-jarang.
Ikut suka.
Yang pasti masa belajar confirm pakai sebab tak nampak butir apa dekat slide.

Tapi bila tak pakai spek (which is almost 90% masa sedar), aku ada masalah nak fokus tengok muka orang.
Nak tengok something yang jauh kena fokuskan mata.
Ala, kecikkan mata macam seolah-olah ko tengah terkenyit.
Yes. Like this.
Beli contact lenses online dari Mr. Lens

Banyak kali dah orang terperasan yang aku kenyit mata dekat diorang.
Kenyit siap pakej senyum.
Padahal sebenarnya tengah fokuskan retina. 
Dan aku tak nampak pun siapa yang aku senyum kenyit tu. Haha.
Gitu.
Padahnya degil tak nak pakai spek.
Tak sedar diri tu rabun.

Baru ni masa program dekat mall, sajalah nak periksa degree rabun.
Sekali.
Naik bertingkat-tingkat!
Seram.
Tahun lepas check baru -2.5
Baru-baru ni check dah naik sampai -4.00

Degil!
Dah tahu rabun tak nak jaga mata!
Drive malam pun tak pakai spek!
Bahaya tahu!
Tapi masih degil !

Baru-baru ini bila pakai Lens Freshlook. Ohhhh. Bestnya rasa. 
Instantly terus jelas pendangan mata. Haha.
Mata automatic jadi besar dan bulat!
Ekekekeke.

Beli contact lenses online dari Mr. Lens
Terus bergambar dalam toilet VVIP dengan mata besar, ekeke :p

Beli dengan Mr. Lens, dapat diskaun banyak. 
Dari harga RM89 original price dapat RM48 je. 
Untung. Terus beli, haha.

Tapi yang atas ni aku beli monthly punya. 
Gatal tangan nak jimat sangat katanya.
Tapi sebenarnya aku jenis malas nak menjaga sangat lens ni, suka beli yang disposable punya. Daily lense. 
Survey dekat kedai mostly semua bagi harga around RM150++ ke atas.
Jadi mahal sikit sebab postage ke Sabah.
Sekali buka web Mr. Lens

Beli contact lenses online dari Mr. Lens
Klik gambar untuk besarkan


Beli contact lenses online dari Mr. Lens

Banyak pilihan. Dan banyak diskaun berbanding di luar. Okay. 
Nanti gaji nak grab 1-Day Acuvue MOIST - 30 lense. RM88 sahaja.

Yang pakai contact lense, boleh je ushar-ushar Mr. Lens. 
Dijamin servis memuaskan dan original lenses. 
Selain itu, Mr. Lens juga menawarkan pelbagai pilihan sunglasses, presciption eyeglasses, branded dan designer frames  dengan harga berpatutan.

Jangan lupa visit Mr. Lens di:
Phone No: 01112323715
Customer Service: Monday - Friday / 07.30 - 18.00


Baca selengkapnya

Sunday, March 13, 2016

Hai Dato' Fazley

Hai ! Sabtu baru-baru ni berpeluang bersua muka dengan Dato' Fazley Yaakob ! Yes. Quite excitedlah sebab Tawau ni bukan selalu retis nak datang mai. Tapi seexcited aku, excited lagi adik-adik yang nak masuk UPU. Haha. Sebab apa? Sebabnya Kolej Komuniti bawakan Dato' Fazley Yaakob, Ikon Kolej Komuniti untuk hiburkan adik-adik dalam Program Jom Masuk IPT Parlimen Tawau. Kemain ketawa berdekah-dekah aku dengar adik-adik ni semua bila Dato' Fazley buat lawak. Amboi.

Dato' Fazley Yaakob di Program Jom Masuk IPT Parlimen Tawau

Start pukul berapa entah. Tapi aku datang lambat sebab mengejar VVIP dekat airport. Sampai je sini, dah penuh gila dengan student. Dengan agensi luar yang buka meja pameran lagi. Nak berjalan ke tempat aku pun dah berlaga-laga bontot. Sesaknya ya Allah. Boleh pengsan dalam tu. Tapi bila program macam ni, sesak-sesak ni tanda program berjaya. Tehehehe :D

Aku sampai, masa tu ada speaker lain atas pentas. Lepas tu susun sana susun sini. Sibuk kononnya. Tak sedar time flies, cewah. Poyo nau, ekekeke. Alih-alih dengar orang menyanyi. Rupanya Ikon dah sampai. 

Dato' Fazley Yaakob di Program Jom Masuk IPT Parlimen Tawau

Hai Dato' ! =D
Masa orang umum dia sampai aku tak dengar, dia menyanyi aku dengar pulak. Haha.

Dato' Fazley Yaakob di Program Jom Masuk IPT Parlimen Tawau

Nah, close up sikit !
Tengok real life, muka Dato' Fazley ni awet muda betul. Dah la kulit licin, putih pink-pink lagi. Hai. Nak je aku tanya Dato' telan apa kulit cantik macam ni? 

Dia ada ceritakan kisah-kisah nak bagi motivasi dekat adik-adik ni. Tapi jangan tanya aku, sebab aku tak berapa dengar sangat. Bila dah kuat sangat, dekat sangat speaker tu, bergegar kepala kau nak dengar sebutir-butir apa dia cakap. Last-last aku tengok je ah muka dia, haha. 

Tapi lagu dia yang Chocolate Cake tu mula-mula dengar kelakar kut. Aku mula-mula fikir, lagu apa dia nyanyi ni weh? Haha. Bila tengok lirik, rupanya ada banyak term masakan. Creme brule lah, souffle lah. Chefkan, nak promote desert semua ni. Pehtu terus promote restaurant dia. Oh, dah ada restaurant rupanya?

Dato' Fazley Yaakob di Program Jom Masuk IPT Parlimen Tawau

Eh, ada Imran Ajmain juga rupanya.

Dato' Fazley Yaakob di Program Jom Masuk IPT Parlimen Tawau

Kenapa Hakak Sha bizi sangat ni? 
Ekekekeke :D

Overall, alhamdulillah, the program berjaya. Crowd sangat ramai. InsyaAllah target untuk menyebarkan dan membuka lebih peluang serta penerangan kepada warga Tawau mengenai peluang sambung belajar selepas SPM berjaya dicapai. Moga-moga lepas ni lebih banyak program macam ni dibawa ke Borneo. Lebih ramai yang sambung pengajian ke peringkat lebih tinggi. InsyaAllah.


Baca selengkapnya

Wednesday, March 9, 2016

Gerhana Matahari dari Lensa Aku di Tawau

Rata-rata hari ni ramai yang update mengenai kejadian gerhana matahari yang berlaku kali terakhir pada tahun 2010. Baik dalam Facebook, Instagram. Dalam Blog apetah lagi ! Hehe. So, bila semua orang eksaited, kita pun ape lagi. Eksaitedlah jugak. Pagi on the way nak ke kolej asyiklah tertinjau-tinjau ruang angkasa langit. Tapi masa tu matahari belum memunculkan diri. Masih bersembunyi di balik awan. Takpelah. Pukul 8 suku kita keluar lagi.

Pukul 8.15 pagi keluar dari ofis nak tinjau suasana Minggu Orientasi Pelajar Baru. Masa ni dah nampak suasana luar suram. Eh. Dah start gerhana ke?

Gambar Kejadian Gerhana Matahari 9 Mac 2016 di Tawau

Rupanya dah start ! Terus hulur handphone nak ambik gambar. Lupa handphone cikai. Haha. Tapi kita ada solution lain. Old school sikit.

Gambar Kejadian Gerhana Matahari 9 Mac 2016 di Tawau

Tengok guna negative film ! Haha. Spek hitam takde. Negative film pon boleh =)
Masa ni dah bentuk bulan sabit. 

Kejadian gerhana matahari berlaku apabila Bumi, Bulan dan Matahari berada dalam kedudukan selari. Disebabkan kedudukan tersebut, jasad bulan akan menutupi matahari dan menyebabkan seolah-olah sebahagian matahari hilang. Gerhana Matahari hari ini, kita Malaysia hanya dapat menyaksikan gerhana matahari separa, tetapi Indonesia dapat menyaksikan kejadian gerhana matahari penuh. Untunglah. =D

Macam aku, last aku dapat saksikan kejadian gerhana matahari ni masa tahun 1995. Sekolah rendah lagi masa tu. Eksaited gila kut. Haha. Dulu-dulu teknologi handphone and kamera canggih ni belum berkembang sangat. Kamera pun guna yang negative film, tangkap gambar, pehtu kena bawak pegi kedai cuci. 

Masa hari gerhana tu, eksaited sangat sampai selongkar teruih negatif dalam kamera. Padahal gambar belum cuci oii. Jahanam negative tu. Haha. Tu sebab bila berlaku lagi gerhana tahun ni, kembali ke zaman silam. Mintak negatif filem weh ! Kihkihkih.

Gambar Kejadian Gerhana Matahari 9 Mac 2016 di Tawau

Gambar Kejadian Gerhana Matahari 9 Mac 2016 di Tawau

Orang tak pakai negatif macam kau. Orang ada handphone canggih boleh zoom. Kau ape ade? :D. Pakejkan dengan welding mask. Bolehlah. Pinjam gambar satu Mat !

Kak Sha kongsikan gambar-gambar lain yang kawan-kawan Kak Sha share dalam group whatsapp dan facebook ye. Yang ada DSLR and digital camera untunglah. Jelas dan terang benderang bulan sabitnya. Iols is jealous T_T

Gambar Kejadian Gerhana Matahari 9 Mac 2016 di Tawau

Gambar Kejadian Gerhana Matahari 9 Mac 2016 di Tawau

Gambar Kejadian Gerhana Matahari 9 Mac 2016 di Tawau

Ada yang tengok fasa-fasa perubahan gerhana matahari melalui laman sesawang ANGKASA (http://www.angkasa.gov.my/)

Gambar gerhana matahari terakhir
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Gambar Kejadian Gerhana Matahari 9 Mac 2016 di Tawau

Ekekeke. 


Baca selengkapnya

Tuesday, March 8, 2016

Menara Kayangan Lahad Datu: Pemandangan Teluk Darvel. Awesome!

Antara tempat menarik yang ada di Lahad Datu selain Tabin Wildlife dan Pantai Sahabat adalah Menara Kayangan yang didirikan di atas Gunung Silam. Baru juga dibuka kepada umum rasanya menara ni. Jadi, selepas check out dari Felda Residence Sahabat, dalam perjalanan balik ke Tawau, singgah dulu Kayangan Menara Kayangan.

Menara Kayangan yang terletak di Gunung Silam ini terletak di Kampung Lama. Kedudukannya di persimpangan jalan lebih kurang 11km dari arah bandar Lahad Datu. Persimpangan ini juga merupakan pintu masuk ke Lembah Danum Conservation Centre. Nak ke Lembah Danum kena berjalan sejauh 63km lagi.

Tempat Menarik di Lahad Datu: Menara Kayangan, Gunung Silam Lahad Datu

Tempat Menarik di Lahad Datu: Menara Kayangan, Gunung Silam Lahad Datu

Sampai dah Kayangan :D
Bayaran masuk ke Menara Kayangan sangat berpatutan. 

Untuk Malaysian :-
» Dewasa : RM 5.00
» Kanak-kanak (1 - 18 tahun) : RM 2.00

Untuk non-Malaysian :-
» Dewasa : RM 10.00
» Kanak-kanak : RM5.00

Dari pintu masuk nak sampai ke atas gunung ni makan masa setengah jam juga. Dalam 10km gitu. Tak bawa laju sebab jalan kecik dan agak sunyi. Seram juga bila bertembung dengan kereta lain bila kita nak naik, depa nak turn. Mau berlaga muncung kereta ai.

Tempat Menarik di Lahad Datu: Menara Kayangan, Gunung Silam Lahad Datu

Tempat Menarik di Lahad Datu: Menara Kayangan, Gunung Silam Lahad Datu

Menara Kayangan dibina pada ketinggian 880m dari aras laut di atas Gunung Silam menghadap ke arah Teluk Darvel. Pemandangan atas ni, subhanaAllah, cantik sangat. Serius cantik. Datang sini, disamping kau dihidangkan dengan pemandangan menarik, dapat juga rasa ditampar-tampar udara sejuk nyaman. Bahagia. Nyah kau habuk asap jahat!  =)

Sebelah Menara Kayangan ini ada menara telekomunikasi dan bangunan selenggara dan monitoring TM. Rasanya setiap harilah van TM naik turun gunung ni. Gigih. Dan ada juga dibina restoran dekat atas ni. Tapi mungkin disebabkan kekurangan pengunjung atau kos yang terlalu tinggi, restoran tersebut sudah tidak beroperasi. Rugi pula rasanya. Kalau betul-betul sektor pelancongan disini dipromosikan dengan sewajarnya, confirm meletup meriah.

Kalau Kak Sha semua dia rasa rugi. Kedai tutup pun dia rasa rugi. Makanan tak habis pun rugi. Apa yang tak rugi kak? T_T

Tempat Menarik di Lahad Datu: Menara Kayangan, Gunung Silam Lahad Datu

Tempat Menarik di Lahad Datu: Menara Kayangan, Gunung Silam Lahad Datu

Teluk Darvel dari 2 kamera berbeza.
If they can arrange to do some activities like zipline dari atas ni ke pulau-pulau di Teluk Darvel tu. For sure aku orang first register, hehe.

Tempat Menarik di Lahad Datu: Menara Kayangan, Gunung Silam Lahad Datu

Tempat Menarik di Lahad Datu: Menara Kayangan, Gunung Silam Lahad Datu

Nak sampai tingkat atas sekali Menara Kayangan ni kena naik tangga. Agaknya faktor baru sangat hiking di Pulau Boheydulang tu, naik tangga 8 tingkat pun lutut menggigil. On the way nak turun kaki cramp pula. T_T

Kawan-kawan Hikers yang nak cuba trail hiking dekat sini pun boleh. Ada 2 trail yang disediakan dalam Hutan Simpan Silam. 1 Trail Kayangan yang ambil masa lebih kurang 1 jam 45 minutes (tahap kesusahan 4 bintang) to complete dan 1 lagi Trail Kalung-Kalungan (2 jam 35 minit) dengan tahap kesusahan 2 bintang. 

Kami confirmlah tak hiking kan. Kalau naik tangga pun menggigil kepala lutut. Tambah hiking tertanggal terus kut lutut, kahkah.

Tempat Menarik di Lahad Datu: Menara Kayangan, Gunung Silam Lahad Datu

Tempat Menarik di Lahad Datu: Menara Kayangan, Gunung Silam Lahad Datu

Waktu Operasi:
Isnin - Ahad : 8.00 pagi - 5.00 petang

Menara Kayangan Lahad Datu checked !

Baca selengkapnya

Followers

Google+