SweetMuslimah.com

Tuesday, February 16, 2016

Update Kepada Nuffnang Mobile Ads Untuk Maksimakan Pendapatan

Update Kepada Nuffnang Mobile Ads Untuk Maksimakan Pendapatan | Siapa perasan yang Nuffnang dah lama tak ada status Glitterati? Perasan eh korang? Sebab aku tak perasan. Haha. Baru-baru ni tahu pun sebab baca di blog lain.

Dulu setia dengan Nuffnang sebab ada status Glitterati yang mana Glitterati member lebih meriah dapat CPUV dan CPC lebih tinggi (RM0.25 per klik). Non-glitterati member pula CPC RM0.10 per klik. Woh, jauh beza jugak tu kan? Tu yang setia dengan Nuffnang. Bila aku bagi alternatif pengiklanan lain yang boleh letak dalam blog, punya ramai adik-adik selalu tinggal komen tanya "Kak Sha, kalau kita letak ni, kacau status Glitterati tak?"

Sayang sangat korang dengan status "Geli-Geli korang tu". Ecececece. So sekarang, jawapan yang Kak Sha boleh kata adalah TAK! Glitterati ke Tak-Glitterati sekarang sama je dia punya rate. Inilah masanya untuk tambah pendapatan dengan mencuba pelbagai jenis pengiklanan. Tengok mana yang korang selesa ya! Jangan cuba sebab Kak Sha yang kata. Babap nanti :D

Tapi, buat yang selesa bersama Nuffnang (macam Kak Sha, hehe), berita baik untuk korang sebab sekarang Nuffnang dah improve Mobile Ads, which is iklan Nuffnang korang masih akan keluar di paparan mobile / henfon.

Kalau template blog dah sedia responsive (mobile-friendly), tak ada masalah dengan iklan Nuffnang atau Adsense dan sebagainya. Yang jadi masalah ialah template blog tak mesra mobile. Bila buka PC view nampak molek sokmo. Bila buka dalam henpon, nah kau. Kecik yakmat jadi. Bila tukar setting mobile view pula, banyak function dan widget-widget comey hilang. Nuffnang pun hilang. Acaner?

Contoh paparan blog yang mobile friendly tetapi kehilangan beberapa widget penting.
Gambar kredit journey2734.rssing.com
Jangan risau. Buat yang belum nak update template blog kepada responsive template, Nuffnang dah improve mobile ads code untuk optimizekan pendapatan kita dari banner diorang tadi. Macam mana cara dia? Khas untuk blogspot aje tau. Wordpress tak tahuuu :p

Pilih Add Mobile Ad

Dah tekan Add Mobile Ad tu, akan keluar arahan untuk letak kod Mobile Ads Nuffnang di ruangan HTML. Follow je instruction tu, confirm berjaya. Dari tiada iklan Nuffnang pada paparan mobile, kini dah ada.


Pengguna masih boleh menikmati hasil penulisan di blog korang ditambah dengan aksesori iklan Nuffnang. Jangan lupa klik ye!

43% dari pengguna internet adalah dari penggunaan smartphone. Rugi betul sekiranya kita tak ambil peluang ni untuk tingkatkan pendapatan hasil dari blogging dengan pengiklanan. Baik dengan Nuffnang ataupun dengan pengiklanan lain. Buat yang benar-benar serius nak blogging, nak tambah side income, mungkin boleh pertimbangkan untuk guna cara ni, atau lebih baik. Tukar template blog anda kepada template responsive.

Happy blogging korang ! :)





Update Kepada Nuffnang Mobile Ads Untuk Maksimakan Pendapatan
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

7 comments

Tulis comments
avatar
February 17, 2016 at 7:21 AM

ooo macam tu...thanks atas perkongsian (^_^)

Reply
avatar
February 17, 2016 at 11:13 PM

Hoho Zumal kena update juga nie

Reply
avatar
February 18, 2016 at 11:04 AM

haah perasan ada dah untuk mobile punya ni sha.. masalah dengan template responsive tak settle2 lagi ni..adoi :)

Reply
avatar
February 18, 2016 at 4:34 PM

Kena update Zumal. Rugi bila orang buka blog kita dar phone tak nampak iklan tu.

Reply
avatar
February 18, 2016 at 4:34 PM

Takpe kak. Slow-slow. Boleh punya tu :)

Reply
avatar
May 4, 2016 at 8:24 PM

Wah..bagus jugak Mobile Ads nih. Masa buka nuffnang ada la nampak pasal nih. Tapi Tak ambik tau LA pulak..Boleh LA Saya try pulak. He..he

Reply

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+