SweetMuslimah.com

Friday, November 20, 2015

Tips Temuduga Pembantu Tadbir N17

Tips Hadiri Temuduga Pembantu Tadbir N17 | Nak menghadiri temuduga ni bukan kerja mudah. Kadang rasa kita dah cukup bersedia dengan segala macam hujah dan fakta, alih-alih apa yang kita sangkakan, tak menjadi kenyataan. 

Kadang risau juga nak mengahdiri temuduga. Tak tahu nak bersedia dari segi aspek apa. Apa yang perlu dibawa semasa temuduga. Apa soalan yang akan ditanya. Aduh. Semua itu bikin hati berdebar bagai nak gila je kan?

[+] Nak menghadiri temuduga? >> Panduan Lengkap Temuduga

Aku dulu pun, masa nak hadiri temuduga DH (skim pengajar), macam-macam teori yang aku cipta. Itu belum lagi ambil kira tips hasil dari pertanyaan kawan-kawan dan keluarga yang lebih berpengalaman. Jadi, di sini aku nak share 3 tips yang aku dapat semasa membuat persiapan untuk menghadiri temuduga kerajaan

 

3 Tips Hadiri Temuduga

1) Kenalpasti job-scope pekerjaan yang dipohon
Ini paling penting. Nak temuduga di mana-mana sektor pun, hatta sektor swasta. Kena kenalpasti job-scope apa yang kita nak temuduga tersebut. Jika Pembantu Tadbir N17, apa tugas-tugas sebagai pembantu tadbir? Deskripsi tugas seorang Pembantu Tadbir? Jangan bila ditanya terkebil-kebil. 

Silap hari bukan Pembantu Tadbir pun tak tahu. Parah parah.

2) Kenalpasti organisasi yang menemuduga
Jika temuduga untuk sektor swasta, buat background check company tersebut. Siap owner. Apa matlamat atau motto syarikat tersebut. Produk-produk core-business company tersebut. 

Begitu juga jika menghadiri temuduga untuk sektor kerajaan. Kenalpasti jabatan atau kementerian terlibat. Siapa menteri yang bertanggungjawab. Dan ada bonus untuk penjawat awam. Ambil tahu mengenai dasar terkini yang sedang dijalankan kerajaan. 

Jangan tak tahu. Temuduga sektor kerajaan memang suka bertanya hal-hal berkaitan dengan kerajaan itu sendiri. Nah. Ringankan tangan selak-selak surat khabar, tonton berita untuk mengetahui isu semasa dan jangan berat untuk melayari internet mencari maklumat mengenai tugas yang dipohon di lawan web rasmi.

3) Kaji isu-isu semasa
Isu semasa yang tengah hangat sekarang, pastikan kita ambil tahu. Isu yang memnag pernah menjadi 'viral' dan hangat menyengat seantero Malaysia pun sama. Banyakkan juga membuat kajian tentang isu semasa dan dasar yang digunapakai di kementerian / jabatan yang akan ditempatkan. 

             ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jadi, aku dah bagi 3 tips yang aku apply masa nak interview dulu. Sebenarnya ada lagi tips yang mantap, yang pastinya membantu anda untuk membuat persediaan sebelum, semasa dan selepas temuduga Pembantu Tadbir N17 ini. Berminat nak menggandakan usaha untuk berjaya dalam temuduga Pembantu Tadbir N17?

[+] Baca >> Pakej Persediaan Temuduga Pembantu Tadbir N17 Dengan Penuh Keyakinan !

Dapatkan pakej persediaan temuduga tersebut dan hadirilah temuduga dengan penuh keyakinan dan bergaya !

Siapa lambat dia tak dapat.

Semoga berjaya !

Tips Temuduga Pembantu Tadbir N17
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

4 comments

Tulis comments
avatar
November 20, 2015 at 5:25 PM

kekadang tu, lain kita bca lain ditanyanya.. hihiihh

Reply
avatar
November 20, 2015 at 6:28 PM

kalau dah dpt panggilan temuduga tu buatlah yang terbaik sbb nak dpt panggilan pun agak susah

Reply
avatar
November 22, 2015 at 9:52 PM

Biasalah tu, hehe. Sebab penemuduganya lain-lain :)

Reply

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+