SweetMuslimah.com

Saturday, October 31, 2015

Kalau tak suka, tutup je !

Tadi macam biasa, rutin hari Sabtu pukul 5.00 petang tengok Running Man ! Haha. Rutin setiap minggu, even Running Man episod lama, ulangan setahun lepas punya episod, tapi kita layan je. Dah tahu jalan cerita, dah tahu siapa yang menang pun boleh tergelak jugak bila tengok. Macam pompuan bila dengar pakwe dia buat lawak tak lawak, pun gelak hikhikhikhiks jugak. Lame right? Hiks :p


Then tiba-tibe, I realise something. Yang sebenarnya aku dah menyampah tahap gaban dengan Running Man ! Menyampah sampai tahap aku menjerit, siap sumpah seranah "Eh, bebalnya ! Kalau dah dapat kotak mark R tu terus je lah lari pegi safe zone. Bebal !" Hah kau. Sampai macam tu sekali aku marah depan TV. Padahal bukan orang dengar pun, bukan production team tahu pun. Yang tambah stress aku, roomate aku, jiran aku sebab dengar aku menjerit. Haha.

Actually, there are a few things yang aku menyampah setelah 5 tahun follow this reality show. Dan juga pada Korean drama / movie.
Pertama,  yang lelaki terlampau jambu sampai nampak lembik. Eh plis, kalau dah namanya lelaki, u must have yr own strength kan? Ini jambu sangat, lembik longlai. Dunt know sama ada ini memang kehendak Production Crew untuk developed their own character untuk show atau tidak.
Kedua, Aku dah boleh agak the ending, character each watak. Lame. 5 years and counting, still carry the same character T_T
Ketiga. Sebab Running Man tak buat penggambaran kat Malaysia. Oh, i hate u ! Kahkahkah.

Untuk hari ni, after setengah jam tengok. I switch off TV. Menyampah. Buat ape nak tengok kan? Haha. Tapi episod baru tak tahu tutup pc lagi ke tidak. Kita tengok hari Selasa nanti, then baru we make our choice, hiks :) 


Same goes  with media sosial. Sekarang ni kan ramai orang share their life dalam media sosial. Letak gambar anak. Gambar henbeg. Pergi honeymoon and so on. Too many. Celik-celik mata je, on FB or IG dulu, kita selfieeeeee satu ! With caption "Hi, morning. Bare face without makeup. Just an ordinary girl". Of course lah bare face. Tak kan bangun tidur terus mekap kan? Duh ! T_T

I believe, there's a lot of thing yang kita tak berkenan dalam media sosial tu. And we tend to talk about it. Siap boleh list down lagi sebab-sebab ketakberkenanan tu (ade ke ayat ketakberkenanan? Lantak lah) Guys guys guys. Buat ape nak stress, senang je penyelesaiannya. Just unfollow or unfriend. Just as simple as that. 

Kalau kita rasa dengan tengok gambar baby orang buat kita rasa kita sedih, menyampah. "Eh, macam ko sorang je ada baby". Just unfollow. Kalau tengok orang post gambar bercuti menimbulkan perasaan stress "Baru pergi Milan, bukan pergi kubur Mekah pun" *sambil tarik-tarik rambut* Just Unfriend. As simple as that.

Yang penting penerimaan kita. Kalau kita terima benda semua tu sebagai positif, sebagai cara untuk motivasikan diri, go on. tapi kalau kita tengok semua tu sebagai threat, just shut the account. 

"Tak elok post gambar makanan macam ni. Kesian kat orang yang tak mampu terliur tengok gambar makanan ni semua". Serius. Ini nasihat paling banyak aku tengok kat ruangan komen. Satu je aku nak kata. Orang tak mampu tu pun bukak FB ke? Peh. Statement macam pompuan jahat ! Haha.

One thing for sure. Kalau kita tahu kita tak mampu, dan tengok orang ada apa yang kita ada, jadikan orang tersebut sebagai motivasi. "Kalau dia boleh, aku pon boleh". Usaha. Aku pun suka tengok orang post henbeg. Che Ta punya henbeg. Peh. Terliur ok. Bila la agaknya aku boleh beli? Berangan tapi duduk menganga lagi. Ko ingat henbeg tu datang serah diri ke pangkuan mu? 

So, the choice is yours to make. Tak suka tengok, rasa terganggu dengan post-post yang menganggu gugat jiwa raga, tak suka orang tu, just UNFOLLOW or UNFRIEND. Tapi kalau kita nampak sebagai warna-warni dunia. Senyum dan like. The choice is yours. :) Kalau tak suka, tutup je.:)

Be positive, smile. Live your life to the fullest potential and be the best person you can because at the end of the day the only person judging you is YOURSELF.







Kalau tak suka, tutup je !
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

7 comments

Tulis comments
avatar
October 31, 2015 at 9:50 PM

Ada kala otak tu tepu dgn benda negatif tu yg payah nk terima yg positif

Reply
avatar
October 31, 2015 at 11:50 PM

SELAMAT MALAM...SYIRA LOKMAN SINGGAH TENGOK TUAN BLOG UPDATE APE..HEHE..KEEP IT UP ! :D

Reply
avatar
November 1, 2015 at 1:53 AM

cik en bukan peminat dorg.. tpi layan gak klu dah tgk
Blog Nurfuzie.com

Reply
avatar
November 3, 2015 at 10:18 PM

he he he......

betul tu... tak nak tgk tutup aje...

Reply
avatar
November 12, 2015 at 7:13 PM

fuhhh...!! sekali cik Sha membebel, pucat muka ahkak membacanya... hehehehehe..
akak setuju dengan semua yang Sha tulis.. hidup kena positif..!! positif..!! :)

Reply
avatar
November 14, 2015 at 8:37 AM

Running Man...dah 5 tahun sis JM follow tapi belum lah nk menyampah lagi hikssss

Reply
avatar
November 18, 2015 at 11:29 AM

suke Running Man.. paling kagum dengan Ji hyo.. hehehe

Reply

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+