Nurul Shahira:

Saturday, September 5, 2015

# Adsense # Tips blogging

Tukar url blogspot.my ke blogspot.com

Tukar url blogspot.my ke blogspot.com. Hari Khamis hari tu, puaslah mengadu domba sambil tangan surf internet cari penyelesaian. Dan alasan. Siap email dengan Adsense help. Kenapa url blog bertukar dari blogspot.com kepada blogspot.my? Dah bertukar url tu tak ada masalah even some people might think this annoying. "Habis header blog aku kena tukar"

Hah, itu satu masalah. Satu masalah lagi. Sebab perubahan url tu, iklan Adsense aku pun hilang. Tunjuk blank space suci dalam debu lagi. Gabra. Earning guwa macam mana? 

Cara tukar url blogspot.my kepada blogspot.com

Tapi, sekarang jangan risau. Dah ada penyelesaian untuk tukar semula url blog dari blogspot.my kepada blogspot.com semula. Kredit kepada nicknashram untuk tutorial semudah 1-2-3 ini.

Caranya mudah je.
1) Template > Edit HTML > Control f
2) Taip <head>
3) Copy-paste kod ini dan letakkan diatas / sebelum <head>



Tukar url blogspot.my ke blogspot.com
Letak kod sebelum <head> seperti dalam gambar
Dan hasilnya?
Url blog aku dah kembali semula kepada http://awansayatasana.blogspot.com. Adsense juga kembali menghiasi ruang suci dalam debu. Yey =)

P/s: Aku dah buat tuto ni. Kompem bertukar url. Tapi 2,3 hari ni buang dulu, saja biar url dlm bentuk .my sebab tunggu jawapan dari team Adsense (baru email 48jam lepas). Kita bior depa buat keja dulu, ye tak? Haha.




22 comments:

  1. Salam perkenalan dari follower ke 392....tu dah jadi blogspot.my balik huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saja buang coding dia dulu. Nk bg team depa buat keje. Hehe. =D

      Delete
  2. Simple.. cuma yg pening dgn kod2 tu kn bertabah la ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah, tp nasib yg ni simple mimple je. Senang =)

      Delete
  3. ada post dekat forum adsense... then dia jawab.. adsense aware pasal masalah ni...
    tapi kena tunggu dulu untuk diorang solve the problem.. :)

    rasanya nak terus pakai .my... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah baca jugak. Tengok lepas dah ok ni, akak pun stay dengan .my jugak. Baru nampak sayang negara sikit =)

      Delete
  4. aik? boleh tukar macam tu je ea? takpe ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe, boleh je. Dia redirect server ke us. Tapi nak tukar hari tu sebab adsense je. Ni adsense dah ok, rasa nk stick dengan .my terus =)

      Delete
  5. kecoh kejap bila bukak jadi .my.. hehehe

    Bila seronok berat badan turun.
    AMBIL CAKNA JIKA NAK KURUS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah, kecoh sekejap. Tapi sekarang dah reda balik =)

      Delete
  6. dah keluar balik adsense tu. google janji problem yang jadi lepas country redirect ni adalah very minimum. tapi tengoklah dulu..

    Radio Senyap - Senyap bukan bererti diam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah ok pun. Took 3 days jugak untuk diorang solve. Tapi yang penting dah ok =)

      Delete
  7. Alhamdulillah..
    yeaa..da kembali ke .com...
    huhu tq ye...xnk guna my..cam lain benau bunyi nyer..hukhuk =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Tak kisah. Ikut kesesuian kita jugak =)

      Delete
  8. Terima kasih atas perkongsian Sha ^-^

    ReplyDelete

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Follow Us @soratemplates

Followers

Google+