Thursday, September 3, 2015

# Adsense

Perubahan blogspot.com ke blogspot.my

Perubahan blogspot.com ke blogspot.my. Baru perasan lepas geng #efg bagitahu. Url blog yang menggunakan blogspot.com sudar bertukar ke blogspot.my. Betul ke? Cepat-cepat pulak aku serbu blog bersawang 3 hari tak bukak tu. 

Eh. betul lah! Url baru aku sekarang jadi http://awansayatasana.blogspot.my

Kenapa blogspot.com bertukar ke blogspot.my?


Selepas ini, blog based blogspot akan redirect to a country-specific url. Malaysia dengan blogspot.my, Singapura dengan blogspot.sg dan sebagainya. Yang menggunakan domain sendiri tak payah nak risau. Memang anda tidak kena apa-apa effect dari penukaran url ini. Yang jadi masalahnya blog macam aku. 

Masalah dihadapi bila blogspot.com bertukar blogspot.my

Kemungkinan besar apabila blogspot.com di direct ke blogspot.my, ada beberapa masalah yang berkemungkinan akan dihadapi. Antaranya:

1) Iklan Adsense
Ini yang aku nampak. Adsense terus hilang. Ini mungkin disebabkan semasa pendaftaran akaun Adsense, url yang digunakan adalah xxx.blogspot.com. Bila bertukar automatik ke xxx.blogspot.my, code untuk url asal x dapat digunakan pada url baru. 
Adsense sangat sensitif hal-hal berkaitan url ini semua ye. Tapi ini hanyalah idea teori aku. Aku dah cuba claimed site ber url blogspot.my. Tunggu lah dia kembali semula atau tidak. 

2) SEO blog jatuh
Ada diterangkan dalam gambar kat atas. Tapi perubahan ini adalah minimum sahaja. Jangan risau sangat.

Mungkin ada masalah lain yang korang boleh utarakan. Sila-sila lah kongsi kat sini apa yang korang hadapi ye. Sementara itu, keep blogging & stay positive =)




29 comments:

  1. Replies
    1. Ada yang tak suka blogspot.my tu. Tak best katanya, hehe =D

      Delete
  2. aah...adsense ilang dah. mari la kita berdotcom.....kompem adsense lekat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengah pikir gak. alang-alang jadi gini, tukar domain terus lah..

      Delete
    2. jom lah kak sha.tukar dot com hehe

      Delete
  3. eh, try jgk usha sendiri punya blog.
    ada .my jugak..

    before ni memang semua .com kan?? ttbe lupa pulak. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah, sebelum ni semua based blogspot.com. Baru-baru ni je baru bertukar jadi blogspot.my. Url redirect tu ikut negara.

      Delete
  4. Saya pun baru perasan. Aaa, ada petua tak nak lulus adsense? Hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak bagi petua kena tengok dulu apa yang Adsense reply. Ada hint dari setiap email diorang

      Delete
  5. Baca entry nie, baru perasan url tuka ke blogspot.my...hehe (n_n)"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun prasan lepas org bagitau, hehe =D

      Delete
  6. Replies
    1. Dah kembali semula kepada blogspot.com, hehe =D

      Delete
  7. ye betul.. tq sbb bgtau.. :-)

    jemput singgah url baru http://contengan-rasa.blogspot.my

    ReplyDelete
  8. haah la... baru perasan juga ni...

    first time ke sini dan follow #389

    ReplyDelete
  9. sama je, di indonesia juga bertuker jadi co.id dan iklannya juga blank, moga ini sekejap je,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah ada solution untuk tukar semula url ke blogspot.com. Refer sini ye =)

      Delete
  10. pakai domain sendiri best. sy dulu selalu guna netkl. skrg dah tak pakai domain sendiri dah.

    ReplyDelete
  11. haah dah berubah dah blog dia.saya tak tau lagi nak tukar ke tak.. ada keperluan ke utk tukar ea?mana lebih baik.. tukar atau tak tukar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Tak tau lah. Ramai yang kata tukar guna domain ni bagus untuk branding long term. Tapi itu semua ikut suka hati perut kita, hehe =D

      Delete
  12. Salam kenal. Thanks untuk info ni.
    Done follow #393 :)

    ReplyDelete
  13. lepas jer tukar blogspot.my, senarai follower saya hilang... button untuk follow blog saya pun hilang... T_T
    http://editblogcomel.blogspot.my/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hilang? Eh. Rasanya tukar url tak effect senarai follower tu. Tapi tak sure jugak kenapa jadi macam tu.

      Delete

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Follow Us @soratemplates

Followers

Google+