SweetMuslimah.com

Thursday, September 3, 2015

Perubahan blogspot.com ke blogspot.my

Perubahan blogspot.com ke blogspot.my. Baru perasan lepas geng #efg bagitahu. Url blog yang menggunakan blogspot.com sudar bertukar ke blogspot.my. Betul ke? Cepat-cepat pulak aku serbu blog bersawang 3 hari tak bukak tu. 

Eh. betul lah! Url baru aku sekarang jadi http://awansayatasana.blogspot.my

Kenapa blogspot.com bertukar ke blogspot.my?


Selepas ini, blog based blogspot akan redirect to a country-specific url. Malaysia dengan blogspot.my, Singapura dengan blogspot.sg dan sebagainya. Yang menggunakan domain sendiri tak payah nak risau. Memang anda tidak kena apa-apa effect dari penukaran url ini. Yang jadi masalahnya blog macam aku. 

Masalah dihadapi bila blogspot.com bertukar blogspot.my

Kemungkinan besar apabila blogspot.com di direct ke blogspot.my, ada beberapa masalah yang berkemungkinan akan dihadapi. Antaranya:

1) Iklan Adsense
Ini yang aku nampak. Adsense terus hilang. Ini mungkin disebabkan semasa pendaftaran akaun Adsense, url yang digunakan adalah xxx.blogspot.com. Bila bertukar automatik ke xxx.blogspot.my, code untuk url asal x dapat digunakan pada url baru. 
Adsense sangat sensitif hal-hal berkaitan url ini semua ye. Tapi ini hanyalah idea teori aku. Aku dah cuba claimed site ber url blogspot.my. Tunggu lah dia kembali semula atau tidak. 

2) SEO blog jatuh
Ada diterangkan dalam gambar kat atas. Tapi perubahan ini adalah minimum sahaja. Jangan risau sangat.

Mungkin ada masalah lain yang korang boleh utarakan. Sila-sila lah kongsi kat sini apa yang korang hadapi ye. Sementara itu, keep blogging & stay positive =)




Perubahan blogspot.com ke blogspot.my
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

29 comments

Tulis comments
avatar
September 3, 2015 at 4:49 PM

aah...adsense ilang dah. mari la kita berdotcom.....kompem adsense lekat

Reply
avatar
September 3, 2015 at 4:52 PM

eh, try jgk usha sendiri punya blog.
ada .my jugak..

before ni memang semua .com kan?? ttbe lupa pulak. hehehe

Reply
avatar
September 3, 2015 at 5:11 PM

Saya pun baru perasan. Aaa, ada petua tak nak lulus adsense? Hmm

Reply
avatar
September 3, 2015 at 6:55 PM

Baca entry nie, baru perasan url tuka ke blogspot.my...hehe (n_n)"

Reply
avatar
September 3, 2015 at 10:21 PM

ye betul.. tq sbb bgtau.. :-)

jemput singgah url baru http://contengan-rasa.blogspot.my

Reply
avatar
September 4, 2015 at 9:00 AM

haah la... baru perasan juga ni...

first time ke sini dan follow #389

Reply
avatar
September 4, 2015 at 7:26 PM

sama je, di indonesia juga bertuker jadi co.id dan iklannya juga blank, moga ini sekejap je,

Reply
avatar
September 4, 2015 at 9:01 PM

Ada yang tak suka blogspot.my tu. Tak best katanya, hehe =D

Reply
avatar
September 4, 2015 at 9:02 PM

Tengah pikir gak. alang-alang jadi gini, tukar domain terus lah..

Reply
avatar
September 4, 2015 at 9:12 PM

Aah, sebelum ni semua based blogspot.com. Baru-baru ni je baru bertukar jadi blogspot.my. Url redirect tu ikut negara.

Reply
avatar
September 4, 2015 at 9:16 PM

Nak bagi petua kena tengok dulu apa yang Adsense reply. Ada hint dari setiap email diorang

Reply
avatar
September 4, 2015 at 9:18 PM

Akak pun prasan lepas org bagitau, hehe =D

Reply
avatar
September 5, 2015 at 12:34 AM

pakai domain sendiri best. sy dulu selalu guna netkl. skrg dah tak pakai domain sendiri dah.

Reply
avatar
September 5, 2015 at 12:03 PM

haah dah berubah dah blog dia.saya tak tau lagi nak tukar ke tak.. ada keperluan ke utk tukar ea?mana lebih baik.. tukar atau tak tukar?

Reply
avatar
September 5, 2015 at 4:05 PM

jom lah kak sha.tukar dot com hehe

Reply
avatar
September 5, 2015 at 11:31 PM

Dah kembali semula kepada blogspot.com, hehe =D

Reply
avatar
September 5, 2015 at 11:46 PM

Dah ada solution untuk tukar semula url ke blogspot.com. Refer sini ye =)

Reply
avatar
September 5, 2015 at 11:47 PM

Kenapa dah tak guna domain sendiri?

Reply
avatar
September 5, 2015 at 11:54 PM

Hahaha. Tak tau lah. Ramai yang kata tukar guna domain ni bagus untuk branding long term. Tapi itu semua ikut suka hati perut kita, hehe =D

Reply
avatar
September 7, 2015 at 10:02 PM

Salam kenal. Thanks untuk info ni.
Done follow #393 :)

Reply
avatar
March 12, 2016 at 2:30 PM

lepas jer tukar blogspot.my, senarai follower saya hilang... button untuk follow blog saya pun hilang... T_T
http://editblogcomel.blogspot.my/

Reply
avatar
March 13, 2016 at 11:42 PM

Hilang? Eh. Rasanya tukar url tak effect senarai follower tu. Tapi tak sure jugak kenapa jadi macam tu.

Reply

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+