SweetMuslimah.com

Monday, August 17, 2015

Tips Pemilihan Warna Hijab Mengikut Tona Kulit

Assalammualaikum w.b.t

Pelajari Pemilihan Warna Hijab Mengikut Warna Kulit |  Pernah tak anda perasan kekadang ada sahaja yang memerhati cara penampilan anda. Terutamanya bila anda memakai hijab yang agak kurang sesuai dengan anda. Bagaimana ingin membuat pemilihan dalam berhijab mengikut tona warna.   
dreams fairy boutique, dreams fairy hijab boutique

Pelajari Pemilihan Warna Hijab Mengikut Warna Kulit

Setiap tona kulit kita berbeza, begitu juga dengan pemilihan warna yang sesuai untuk kita gayakan terutamanya pemilihan warna tudung. Tudung merupakan antara yang paling berdekatan dengan pemandangan seseorang. Jadi pemilihan warna yang betul mengikut tona kulit akan membantu dalam menaikkan seri wajah seseoarang.

Panduan pemilihan warna hijab yang bersesuaian dengan tona kulit:-
1. Kulit Putih
Anda yang berkulit putih adalah bertuah, kerana hampir setiap warna sesuai dikenakan dengan warna kulit ini. Namun harus juga berhati-hati dalam mengenakan warna pudar seperti pastel atau kuning, kerana ia boleh membuatkan wajah tampak pucat tidak bermaya. Pilih warna kontra dengan kulit iaitu gelap atau terang seperti hitam, merah dan ungu. Warna-warna ini membuatkan raut wajah anda tampak lebih cerah bercahaya.
2. Kulit Kuning Langsat
Pilih rona terang seperti kuning, merah dan merah jambu. Rona biru juga sesuai untuk digayakan. Elakkan daripada memakai coklat gelap atau krim kerana warna tersebut menjadikan kulit wajah tampak kusam.
3. Kulit Sawo Matang
Hindari dari memilih rona yang seakan warna kulit sawo matang iaitu kelabu atau coklat gelap, kerana penampilan anda akan tampak suram dan tidak menyerlah. Rona pastel, terang atau gelap seperti ungu atau merah hati amat bersesuaian dengan tona kulit ini.
dreamsfairy boutique, dreamsfairy hijab boutique
4. Kulit Gelap
Warna-warna terang seperti merah, jingga, kuning serta royal blue amat sesuai dipadankan dengan kulit gelap. Ianya menonjolkan sifat kontra terhadap rona kulit anda, sekaligus menaikkan seri wajah. Untuk penampilan yang lebih berani, gayakan warna neon untuk kelihatan menyerlah. Warna kusam seperti coklat harus dielakkan kerana ia boleh menenggelamkan penampilan anda.

Dreams Fairy Boutique (DFB)

Dreams Fairy Boutique (DFB) merupakan perniagaan online hijab yang telah diusahakan oleh Yanie Yusuf dan Diayan Yusuf. Penubuhan DFB secara kecil-kecilan sehingga kini telah mengeluarkan koleksi shawl dibawah label DreamsFairy. Cetusan idea untuk DFB menbina empayar pengeluaran hijab kerana sumber inspirasi dari  adik-beradik sendiri, dimana mereka mempunyai 7 adik-beradik puteri-puteri belaka. Alhamdulillah kini DFB bukan sahaja menjalankan secara online tetapi telah join event-event besar seperti anjuran Mood Republik. DFB juga telah berdaftar dibawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dibawah nama Dreams Fairy Boutique.

'' Hijab, Trendy & Islamic Law ''
Untuk sebarang maklumat lanjut dan Follow DFB di: 

sumber: http://www.wanista.com/


Tips Pemilihan Warna Hijab Mengikut Tona Kulit
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

18 comments

Tulis comments
avatar
August 17, 2015 at 2:03 PM

tq tips nya..sebelum ni main sebat je wana ape pun. adeh

Reply
avatar
August 17, 2015 at 2:17 PM

yg pasti sy x pakai tudung kaler itam. tp kalu cmpr dgn kaler lain, sy bleh pakai ;-)

Reply
avatar
August 17, 2015 at 2:27 PM

SELAMAT PETANG..SYIRA SINGGAH BLOGWALKING :D
NAK TAK SYIRA PROMOTE BLOG DAN IG ??
TINGGALKAN LINK DI PAGE BOG SYIRA LOKMAN
https://www.facebook.com/syiralokman5

TERIMA KASIH :)

Reply
avatar
August 17, 2015 at 3:23 PM

memang betul pun. Setuju!

www.azlindaalin.com

Reply
avatar
August 17, 2015 at 3:29 PM

Sama lah kita. Kemain sebat je. Tengok warna tudung cantik, dah siap gosok, bila pakai. Erks. Hehe =D

Reply
avatar
August 17, 2015 at 3:30 PM

Sha pulak paling suka warna hitam. Senang nak match dengan semua baju, eheh =D

Reply
avatar
August 17, 2015 at 4:13 PM

saya berkulit gelap, dan plg y elak, warna putih, hehehehehe.
kecuali telekung sembahyang... ...kikiki

Reply
avatar
August 17, 2015 at 4:21 PM

Pemilihan warna yang betul menyerlahkan gaya si pemakai yer ^-^

Reply
avatar
August 17, 2015 at 4:24 PM

Sha memang takde tudung kaler putih! Hehe. Telekung putih ada, purple pun ada =)

Reply
avatar
August 17, 2015 at 8:30 PM

tq for this tips :D
baru tau.. selalunya main pakai je

Reply
avatar
August 18, 2015 at 10:09 AM

Betul Zumal. Sebenarnya bukan tudung saja, tips ni kita boleh apply untuk semua =)

Reply
avatar
August 18, 2015 at 10:12 AM

Hehehe, sama lah kita. tapi lepas ni dah boleh try tips ni =)

Reply
avatar
August 18, 2015 at 11:55 PM

menarik tips ni... thank you! jemput ke blog saya www.travelwithhani.com

Reply

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+