Monday, August 31, 2015

English Tea House & Restaurant Sandakan

August 31, 2015 7 Comments
Hai. Baru terasa - rasa ada mood nak bercerita hasil berjalan kat Sandakan hari tu, hehe. Punya tak de mood nak bukak blog. Harap lepas baca blog orang je, nak tinggal komen sahut bagitahu betapa aku appreciate hasil penulisan pun malas. Hah kau. Punya lah pemalas! Kehkehkeh. 
English Tea House & Restaurant ni kitorang singgah lepas balik dari mengintai  Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre. English Tea House ni memang terkenal dengan segala macam traditional English Cuisine dan Asian dishes. Dah penat lah konon, nak rasa high tea dizaman kolonial. Gitu lah gamaknya, ahaks =D

English Tea House & Restaurant Sandakan

English Tea House & Restaurant Sandakan

English Tea House & Restaurant Sandakan

Tempat ni memang cantik tau! Naik bukit tinggi, bila tengok kat bawah, nampak laut! Serius cantik!Kitorang duduk kat kerusi yang hujung-hujung tu. Bawah pokok nun. Bila minum-minum petang kat sini, best sebab suasana dia. Diorang bukak lagu Inggeris yang entah aku tak tahu lagu apa (kehkehkeh), tapi best. Pakej pulak dengan angin laut, rasanya kalau tido pun tak bangun dah sampai esok pagi, haha.

Menu bila buka nampak macam-macam ada. Macam best. Tapi in the end, aku order earl grey tea. Ceh. Datang jauh-jauh semata-mata aku minum tea? T_T . Hot tea pulak tu? Padahal kan, nama aku nak minum hot tea kat kedai? Kem salam! Haha. Ini penangan konon nak rasa high tea zaman kolonial ni. Terjebak sungguh! 

Mintak brownies dia. Tak sedap. Fail sungguh! Rasanya tempat ni view je cantik, food? Hmmp T_T. Tapi ada yang suggest scone dia sedap. Itu pun suggest lepas kitorang blah. Tak dapat nak membuktikan kebenarannya. Tak pe lah. Lain kali korang singgah, bagitahu aku ye! Muehehe. Mana tahu yang tak sedap tu brownies je, yang lain sedap?

English Tea House & Restaurant Sandakan

Perasan ada plak JJCM masa nak bayar. Eh. Rasanya sepanjang aku tengok JJCM, macam tak pernah nampak pulak? Ke dulu-dulu pernah keluar, tapi nan hado perasan. Ignorant sangat kan perangai? Haish. 

Tapi kan, aku perasan yang aku kuat perangai ignorant tu. Kalau benda tak ada benefit sangat kat aku, hampeh la nak ambik tahu. Even birthday adik beradik sendiri bertahun nak mengingat. Nasib birthday parent ingat. Kalau tak ingat, hempok kepala sendiri dulu! 

 English Tea House & Restaurant Sandakan

Gambar dulu sebelum balik. English Tea House & Restaurant ni sebenarnya rumah Agnes Keith. Dalam direction, dia akan keluar sama ada Agnes Keith House atau English Tea House & Restaurant. Itu pun ada 2 English Tea  House ni. Satu kat tempat yang kitorang pergi, satu lagi kat Bandar Indah. Nak view cantik datang kat tempat kitorang singgah ni ye =)

P/s: Nak buat wedding reception ke, birhtday party memang sesuai sangat. Sebab memang spectacular view overlooking Sandakan Bay. Suasana romantik gitu. 

Nak datang sini? Ni ha alamat:
Alamat: No. 2002, Jalan Istana, 90000 Sandakan, Sabah
Tel: 089-222-544
Email: info@englishteahouse.org
Website: http://www.englishteahouse.org
Opening hours: 10.00 am to 10.00 pm, setiap hari




Thursday, August 27, 2015

Lokan tumis halia sebab teringat Sim-Sim 88

August 27, 2015 18 Comments
Lokan tumis halia | First time makan lokan ni masa ke Sandakan hari tu. Makan seafood hidup dalam kolam di Restaurant Seafood Sim-Sim 88, antaranya lokan ni lah. Padahal sebelum ni pernah je nampak, tapi tak terfikir nak makan. Sekali makan, SEDAP woi rupanya! Terus addict! Kehkehkeh.

Hari Ahad hari tu, rajin kononnya nak ke pasar shopping barang basah. Nak berjimat masak sendiri lettew. Poket koyak 56 hari tak ada gaji kan? Kesian orang gomen. Masa gaji awal kemain hepi, pehtu nak tunggu next gaji dah macam menanti buah tak gugur. Eh. Terbabas cakap pasal gaji pulak. Haha. Meh nengok lokan yang aku dapat kat pasar ni.

LOKAN SEGAR PASAR IKAN TAWAU

Lokan tumis halia

LOKAN....
RM5/kg untuk saiz yang besar macam yang aku beli ni. Ada saiz kecik sikit. RM3/kg. Rupanya lokan ni hidup lagi masa dijual. Padanlah aku usik-usik cengkerang dia, yang terjuih isi tu kelam kabut masuk dalam balik. Pehtu ada yang berbunyi-bunyi kenapa ntah. Nak bagitahu yang korang hidup? Fresh lagi? Hah.

Bagi tahu sangat, terus aku beli buat masak. Rezeki koranglah jadi lauk aku, muahaha =D

Lokan tumis halia

Nah, bukti lokan saiz besar gabak. Dah sama saiz dengan tapak tangan aku.

LOKAN TUMIS HALIA

Lokan tumis halia

Dah siap!
Lokan tumis halia. Kononnya nak buat macam makan kat Sim-Sim tu, tapi tak jadi pulak. Tetiba jadi banyak kuah pulak, haha. Tapi lokan ni memang sedap, fresh, manis je isi dia. Kenyal-kenyal gitu. Peh. Cara aku masak senang gila je. Semudah 1,2,3 dan 4. Haha.

1) Tumbuk bawang putih dengan halia (kalau nak pedas sikit tambah cili api). 
2) Tumis bahan yang ditumbuk tu, masukkan sikit air (nanti lokan akan keluarkan air, so tak payah letak banyak air). 
3) Dah menggelegak, masukkan lokan yang telah dibasuh bersih. Perasakan dengan garam sikit. 
4) Cengkerang lokan akan terbuka bila dan masak.

Yang tak pandai pun tetiba jadi pandai bila masak cara aku ni ha. Jangan nak bagi alasan macam-macam eh. Campak-campak gini pun dapat hasil sedap. Eh. Puji masakan sendiri nampak? Ahaks =D

TIPS PASTIKAN LOKAN SENTIASA SEGAR

Tak ingat baca tips ni kat mana. Tapi senang je cara nak jaga lokan (dan geng cengkerang seumpamanya, eg kerang). Kira kalau beli hari ni tapi nak masak esok, hah. Acaner nak jaga supaya lokan tak mati? Sebab masa beli, kompem lokan tu hidup lagi. Ok, here are the tips:

1) Jangan basuh lokan dengan air paip. Sebab lokan ni ada simpanan air dalam cengkerang dia. Bila basuh, air yang disimpan akan keluar, so lokan tu akan mati. Bila nak masak, baru basuh bersihkan.
2) Simpan lokan di tempat yang ada pengudaraan. Kalau beli dalam plastik, buka platik tu. Aku suspek lokan yang aku beli tu berbunyi-bunyi sebab nak bagitahu udara tak masuk. *agaknye lah T_T*
3) jangan simpan dalam peti ais. Mati kesejukan lokan tu semua
4) Kalau letak kat dalam bekas yang terbuka, pastikan jauh dari semut. Nanti kena hurung semut, mati jugak, kesian. Huhu.

Gitu je cara nak jaga lokan dan kerang dan siput dan yang bercengkerang ni sebenarnya. Baru dia tak mati, bila kita masak masih fresh.

Review Mika Sakura White

Rezeki dapat produk untuk direview. Mika Sakura White. Aku baru makan 3 hari. Mika ni dalam bentuk tablet yang dikunyah-kunyah. Rasa dia? Sedap gila woi. Macam tengah kunyah gula-gula. Kadang rasa nak terbabas je kunyah setengah botol! Kahkahkah.

Maybe after 15 days, baru boleh bagi updates apa Mika ni buat kepada aku. Tapi, meh aku bagitahu kebaikan Mika Sakura White ni dulu:

--> Boleh MEMUTIHKAN kulit muka
--> Boleh MEMUTIHKAN kulit satu badan
--> Boleh menghilangkan jerawat & parut jerawat
--> Boleh menghilangkan jeragat
--> Boleh menaikkan seri muka
--> Paling penting, BOLEH MEMUTIHKAN SATU BADAN dengan cara PALING MUDAH iaitu KUNYAH sahaja!

P/s: Kita tunggu reviewnya ya! Yey.

Wednesday, August 26, 2015

Buat Duit Dengan Google Adsense

August 26, 2015 16 Comments
Buat Duit Dengan Google Adsense | Buat duit tu dengar macam best kan? Dan ada macam-macam cara yang kita boleh guna untuk buat duit. Salah satunya adalah dengan menggunakan platform pengiklanan. Selain Nuffnang, Innity dan sebagainya, platform paling popular di alam maya adalah platform pengiklanan Google Adsense aka Adsense.

Publishing Business (Google Adsense) adalah salah satu internet business yang telah diperkenalkan oleh Google Inc sejak dari tahun 2003 dimana kita boleh menjana pendapatan dengan hanya memaparkan iklan advertiser di blog kita. Bila iklan tersebut muncul di blog atau website dan ada pelawat klik iklan tersebut, Google akan membayar komisen kepada kita, dalam bentuk mata wang USD.

Sebab tu, ramai yang berlumba-lumba nak pasang Adsense dalam blog dan website masing-masing. Dan untunglah sekarang, Bahasa Melayu telah diterima sebagai salah satu bahasa dalam rangkaian Adsense. Ini bermakna peluang blog berbahasa Malaysia memasang Adsense sangat tinggi dan peluang menjana pendapatan sampingan hasil blogging boleh terjadi.

Tapi bila dah mohon, dah pasang pun Adsense di blog, peliknya earning lambat naik. Hah. Apa nak buat? Ada macam-macam tips dalam internet, dah cuba pun masih blank. Mungkin boleh pertimbangkan untuk membeli ebook Jana Wang Adsense 2.5 ini. Ada banyak tips dan strategi yang dikongsi bagi membolehkan earning Adsense kita melonjak naik.

Tips Buat Duit Mudah Dengan Google Adsense

Dalam ebook Jana Wang Adsense 2.5 ini juga disertakan bonus 75 template blogspot Adsense beserta idea atau niche blog yang meraih klik sehingga $60 USD. Khas untuk para pembeli ebook ini.

Yang baru nak berjinak-jinak untuk mendapatkan pendapatan sampingan blogging pun jangan risau. Semuanya lengkap disediakan merangkumi segala aspek pembelajaran berkenaan Program Google Adsense Publisher. Dari peringkat asas menganalisis dan mengenalpasti pasaran, menyediakan platform untuk Adsense (blog / website) dan seterusnya melaksanakan strategi pemasaran yang betul. Semuanya mudah difahami dan disediakn dalam bentuk modul yang tersusun.

Kalau nak berjaya, tak salah laburkan sedikit duit untuk membeli ebook sebegini. Jangan lupa dapatkan ebook Jana Wang Adsense 2.5 ini ye.

P/s: Blogger yang dah lama pasang Adsense, tapi blur apa nak buat pun mungkin boleh pertimbangkan ebook ini. Segala trick dari peletakan saiz dan kedudukan iklan, ciri-ciri penulisan yang mendatangkan klik tinggi dan kriteria blog / website semua ada dalam ni.


Sunday, August 23, 2015

Makan seafood hidup dalam kolam di Restaurant Seafood Sim-Sim 88 Sandakan

August 23, 2015 23 Comments
Tempat makan seafood best di Sandakan: Restaurant Seafood Sim-Sim 88 | Minggu lepas kan pergi Sandakan, teringin sangat nak makan kat Sim Sim. Mati-mati aku ingat Sim Sim tu nama kedai, rupanya nama jalan weh. Jalan Buli Sim Sim. 

Sepanjang jalan tu, memang banyak ah kedai makan, atas air uols. Memang atas laut. Kitorang pegi yang dekat Jambatan 8 kut. Jambatan ke 8, entah kira mcm mana aku pun tak tau. Yang aku tau, MAKAN, kehkehkeh.

Yang kes penculikan dulu tu memang kat area Sim Sim, tapi kat Kedai Ocean King rasanya nama dia. Tapi kedai tu memang femes, dan rasanya harga agak mahei. Untuk golongan marhaen macam kitorang, biasa-biasa sudah, ahaks.




Tu dia, kedai yang signboard biru. Restaurant Seafood Sim Sim 88. Signboard hijau kedai orang lain. Chinese memang suka nombor 8 kan? Ong katanya. Tu yg nama kedai 88 kut? Tapi kan, aku lahir tahun 88. Maknanya ong gilaaaaaa lah kan? Wah. Siapa  nk kawan dengan orang ong macam aku. Eh. Motip nak mintak orang kawan dengan kau. Mintak penampar nak? Haha.




Masuk - masuk je dah jumpa akuarium besar. Kat dalam situ ada ikan arowana ke tu? Kat hujung tu sebenarnya ada banyak ikan spesis lain. Boleh pulak korang hidup harmoni dalam tu ye? Tapi yang dalam akuarium bukan untuk dimakan. Tak jual rasanya. Untuk dilihat saja. Yang untuk makan ini! Kolam besar punya! 



2 kolam besar. Seafood yang duduk dalam ni tunggu masa nak di ngap je, fresh and alive ye. Sebab dia guna sea water nak kekalkan kesegaran. Tak main ah ais-ais ni semua.. Those lokan tu ternganga-nganga lagi dalam tu, ingat dalam laut lettew. 


Nampak lobster taiko kat atas tu? Besar gilos weh. Aku lalu depan tu pun dah seriau. Besar gila. Berapa lah agaknya diorang charge kalau makan lobster besar tu?

Lobster lain, yang masih hidup jugak, tu duduk kat bawah nun. Bergembira dalam kolam. Kira seafood kat sini semua hidup lagi. Ko order baru diorang sauk, siang, masak dan. TADAAA.  Sampai atas meja untuk makan. Yey.

Gambar lauk TAKDE. Diulangi TAKDE. Aku tak teringat nak snap. Ingat makan je. Dah sendawa doplohjutakali, baru menyesal tak snap gambar. Kitorang order:
☆Sotong kicap - Kureng
☆Ketam telur masin - Ok lah rasa dia. Ketam fresh. Manisnyeee. Gemuk pulak tu. Ketam musim mengawan agaknya, hiks =D
☆Udang butter - Biasa je. Kat Tawau lagi sedap. Tapi udang manis fresh baru tangkap dari kolam kat sebelah, hehe
☆Lokan masak halia - OMG. ♥♥♥♥. Tak boleh cakap banyak
☆Tumis Baby kailan -♡♡♡♡
☆Mix vege - Pun ♡♡♡♡
☆Air kelapa pandan - Paling ♥♥♥♥♥ di dunia. Exaggerate nk bagitau kelapa pandan dia besttt sangat. Entah kat mana beli nak je aku tanya. 

Dah kenapa semua sayur je yang paling sedap? Haha. Overall ok cara dia masak. Harga semua 8 orang makan = RM312. Sorang dalam RM39. Ok ke tak harga tu ye?

Nak datang sini? 
Restaurant Seafood Sim Sim 88
Bridge No 8, Sim Sim Water Village 
Sandakan, Sabah
Tel: 012 816 3633



Bertenaga, menawan dan seksi dengan ORLIN

August 23, 2015 13 Comments

JUS ORLIN Dari ALLUDRA INTERNATIONAL

Setiap wanita ingin menjadi suri terbaik dalam sesebuah rumahtangga.Tanyalah tidak ada yang tidak ingin menjadi isteri dan ibu yang tak bisa membahagiakan mahligai perkahwinannya.Namun bukan semua kita bertuah memiliki rupa paras yang jelita,bentuk badan yang seksi,namun percayalah semua itu bukan ukuran kebahagian.Isteri dan ibu yang hebat ialah mereka yang sentiasa bertenaga,menjaga keterampilan diri dan kekal menawan di mata sang suami.Hari ini semua wanita mampu untuk mejadi ratu di hati anak-anak dan kekasih hati suami.Rahsianya hanya dengan Jus Orlin Alludra International.



Orlin Botanical Drink, minuman tenaga yang diformulasikan khas untuk golongan wanita untuk membantu meningkatkan tenaga luaran dan dalaman. Orlin juga membantu menganjalkan kulit, otot pinggul dan payudara serta memperkemaskan sistem dalaman wanita untuk memberi lebih keyakinan.Pasti bila kita bertenaga setiap urusan kerjaya dan rumahtangga akan dilakukan dengan sempurna.

Khasiat Jus Orlin Alludra International

Antara khasiat dari Jus Orlin Alludra International khas untuk wanita diluar sana ialah :


TENAGA DALAMAN
Orlin membantu membina semula tenaga dalaman wanita agar sentiasa segar dan cergas sepanjang hari. Wanita bekerjaya semestinya menginginkan tenaga sepanjang hari di tempat kerja dan selepas pulang ke rumah.


PAYUDARA
Usia bukanlah penghalang untuk kaum wanita kelihatan sentiasa cantik dan berseri. Jus botanikal Orlin membantu MENAIKKAN, MENEGANGKAN dan MENGANJALKAN semula aset terpenting wanita iaitu payudara agar anda sentiasa lebih yakin dengan penampilan diri semasa diluar dan dirumah. 

HORMON
Masalah hormon sering menjadi pengganggu kepada emosi luaran dan dalaman wanita. Tekanan luaran dan dalaman juga memberi kesan terhadap ketidakstabilan hormon. Jus ORLIN terbukti membantu menstabilkan semula masalah ini untuk kehidupan yang lebih segar dan aman sepanjang masa.


KULIT
Minuman kesihatan Orlin membantu memberi kesegaran kepada kulit. Produk ini juga membantu mempercepatkan proses pemutihan kulit agar lebih bersinar dan berseri sepanjang hari.Kulit anda pasti kelihatan lebih anjal.


Testimoni Jus Orlin Alludra International



Untuk keterangan lebih lanjut dan banyak lagi testimoni dari pengguna yang telah mendapat manfaat dari Jus Orlin Alludra International boleh lah ke :

 Lawati :

Atau hubungi terus pengasas produk Puan Arifah, 017-6767 966

Puan Arifah di sidang media Jus Orlin Alludra International


Saturday, August 22, 2015

Review: Kiehl's Rare Earth Deep Pore Cleansing Mask

August 22, 2015 8 Comments
Review: Kiehl's Rare Earth Deep Pore Cleansing Mask | Ingat lagi tak hari tu aku ada bagitahu yang sample percuma Kiehl's dah sampai? Ala, sebelum aku kursus KK hari tu (ada ke yang ingat? Kehkehkeh. Perasan nau orang ingat entry dia). 

Balik dari kursus baru sempat nak try Kiehl's Rare Earth Deep Pore Cleansing Mask dia. Panjang nau nama. Kita bahasakan Mask aje lah kat dalam ni kan. Kiehl's Rare Earth Deep Pore Cleansing Mask claimed purify dan detoxify kulit dan fungsi paling best, minimize appearance saiz pores. Ini yang aku suka =)

Kiehl's Rare Earth Deep Pore Cleansing Mask 

Sample percuma dia kecik je. Besar sikit dari paket shampoo 3 posen tu. Tapi kecik-kecik pun, dapatlah aku pakai 2 kali. Kira puas hati lah jugak. Tapi kalau dapat 2 ke 3 keping kan best. Lama sikit boleh aku pakai, hehe =D

 Kiehl's Rare Earth Deep Pore Cleansing Mask

Ini bukan mencarut. Nak tunjuk tekstur mask ni macam mana. Tekstur agak pekat dan likat. Rare Earth Feep Pore Clensing Mask ni diformulasi dengan Amazonian White Clay yang dapat membuang minyak, kekotoran dan sel kulit mati dari dalam pores secara lembut. Selain itu, ada oatmeal dan aloe vera membantu menenangkan, hydrate dan protect kulit kita yang sensitif. 

Kiehl's Rare Earth Deep Pore Cleansing Mask

Dah pakai!
Arahan untuk pakai mask ni secara nipis je. Alasan untuk arahan tu sebab mask ni, even ko pakai nipis-nipis, bila mengering tu, akan ada rasa menyengat sikit, sting macam tu. Ini sebab Amazonian Clay dengan Oatmeal menarik keluar minyak-minyak dalam pores. 

Bila dah kering, cuci. Memang rasa kulit bersih je. Extra lembut lagi. Dari segi pengurangan dalam saiz pores? Tak berapa nampak sangat sebab baru dua kali pakai kan? Tapi ada nampak juga, but not significance. Rasanya kalau pakai lama sikit, inshaAllah nampak kesan. Untuk kulit kombinasi berminyak-kering + sensitif aku ni, memang sesuai sangat. For the whole week, memang rasa kulit less oily, suka sangat.

Kelebihan:
- Efektif. Berkesan menarik minyak dan kekotoran. Memang rasa kulit lebih bersih selepas penggunaan
- Jimat. Pakai sikit dah cukup untuk cover 1 muka.

Kekurangan:
- Bau. Agak menyengat. Lama-lama dah immune pun, kehkehkeh.
- Harga. Agak pricey. Untuk 142g, harga dia RM116.60. Itu harga pada laman web Kiehl's. Tapi rasanya hari tu aku survey dekat Strawberry.net macam lagi murah. Lazada tak sure. Boleh survey-survey kemudian hari.

Aku akan beli?
- Kompem nak beli. Will add in my list once mask sekarang habis guna.



Friday, August 21, 2015

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre Sandakan

August 21, 2015 6 Comments
Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre Sandakan | Minggu lepas Majlis Resepsi Kak Nor & Daus, staf kolej ni di Sandakan. Kitorang semua rancang, alang-alang nak pergi resepsi, kitorang nak jugak berjimba sekali kat sana. So, gerak awal pagi dalam pukul 7 pagi.

Perjalanan ke Sandakan ambil masa dalam 5 jam gitu. Tapi kitorang sampai agak awal dalam 11.30 pagi. Dah kata nak berjimba kan? Jadi, memang dah rancang itinery awal-awal dalam masa kurang 24 jam, apa yang kitorang nak buat kat Sandakan. Wah, gitu.

Tempat pertama adalah....

SEPILOK ORANGUTAN REHABILITATION CENTRE

Ada yang tanya. Apa tak cukup manusia ni ke sampai orangutan pulak korang nak tengok? Kehkehkeh. Actually, aku pernah je datang sini 2 tahun lepas. Tapi masa tu tak kena dengan feeding time aka masa makan orangutan ni semua. Jadi, tak puas hati. 'Aku mesti nak tengok jugak orangutan ni makan'. 

Nah kau, gitu kuat azamnya. dah 2 tahun pun azam tak tercapai, sampai hari ni aku ingat.

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre

Tempat menarik di Sandakan: Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre Sandakan

Dah sampai depan pintu masuk. Berdekatan dengan Orangutan Rehabilitation Centre ni, ada Sepilok Jungle Resort. Memang resort betul lah. Dalam hutan. Sesuai untuk sesiapa yang nak menikmati ketenangan hutan. Dan siap ada swimming pool tau! Esok-esok nak berenang dengan orangutan boleh request dengan keeper tempat ni. Ahaks.
Tempat menarik di Sandakan: Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre Sandakan
Statue orangutan makan pisang. 

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre

Bergambar dulu kita.
Masa bergambar ni baru lepas mekap. Toilet dia ada aircond kau. kelas gitu. Hotel pun tak bagi aircond dalam toilet. Risau toilet tak selesa? Jangan risau adik kakak. Toilet dia selesa, bersih, ada tisu, ada sabun. Cleaner sentiasa bersihkan sebab pelancong ramai dan semestinya ada AIRCOND~~

Sebenarnya kitorang bergambar depan TONG SAMPAH! Kahkahkah. Memang kat sini, semua dia buat orangutan. Tong sampah orangutan, statue orangutan. Kerusi meja je tak ada orangutan. Kalau dia buat juga, peh. Memang kagum aku.

Tempat menarik di Sandakan: Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre Sandakan

Tempat menarik di Sandakan: Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre Sandakan
Tiket masuk. Boleh guna sekali je.

Tempat menarik di Sandakan: Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre Sandakan

Info tentang tempat ni. Actually ada sebanyak 100++ orangutan yang hidup bebas dan dijaga staf pusat pemeliharaan ini. 


Tempat menarik di Sandakan: Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre Sandakan

Tempat menarik di Sandakan: Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre Sandakan

Dah sampai pelantar untuk tengok Feeding demonstrasi. Ramai orang datang sebab nak tengok orangutan ni makan. Ramai-ramai tunggu kat pelantar ni, tunggu orangutan datang. Staf pusat ni akan datang bawa sebakul sayur dengan buah dan bagi orangutan ni makan. Kawan aku siap rakam lagi.

Feeding Time aka waktu makan untuk orangutan buat demo di pelantar ni sehari 2 kali sahaja. Pukul 10 pagi dan 3 petang. Kalau masuk masa lain, rugi lah tak dapat tengok demo makan-makan ni. 

Oh ya. Sepanjang masuk kawasan hutan ni, tak boleh bising. Nanti orangutan ni takut nak datang. Ada banyak sign board Keep Quiet. Kitorang kena marah sebab berborak terlampau eksaited. Ceh T_T

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre
Mana orangutan ni. Lambatnya datang T_T


Tempat menarik di Sandakan: Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre Sandakan

Dah sampai!
2 ekor je yang menyahut panggilan. Sedih iols. Ingatkan datang banyak, boleh tengok ada yang hensem ke tidak. Sob sob sob.
Selalunya banyak yang datang. Kan ada 100++ ekor kan. Kali ni tak banyak sebab rupanya tengah musim buah. Jadi orangutan ni semua tengah berpesta dalam hutan tu. Kitorang jalan-jalan pun nampak buah ciku bergayut-gayut ajak makan. 

Lepas habis demo, kita ke Exhibition Hall pula. 

Cak!
Orangutan ni sebenarnya haiwan yang sangat manja. Antara diorang pun masa main-main macam ni nampak manja. Yang 2 ekor tu bukan main lagi main cak-cak.

Tempat menarik di Sandakan: Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre Sandakan
Turun dulu lah.

Tempat menarik di Sandakan: Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre Sandakan

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre

Habis dah tour di Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre. Best tempat ni. Sesuai bawa family untuk menikmati keindahan alam sambil-sambil perkenalkan kat anak-anak, "Nak, ini lah orangutan. Bukan Tarzan je yang duduk dalam hutan". Aku tak tahu lah anak korang paham ke tak lawak tu, kahkahkah.

Sedikit info mengenai Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre:

Opening Hours

Security Gate: Setiap hari dari 8.00pg - 5.00ptg
Reception & Ticketing Counter: 
Setiap hari dari 9.00pg - 11.00pg dan 2.00ptg - 3.30ptg
Exhibition Hall: Setiap hari (kecuali Jumaat) dari 9.00pg - 4.30ptg
Centre: Setiap hari dari 9.00pg - 12.00tghari dan 2.00ptg - 4.00ptg 

             Jumaat 9.00pg - 11.00pg dan 2.00ptg - 4.00ptg
Feeding time: Setiap hari (10.00pg dan 3.00ptg)

Bayaran masuk

Bawah 18 tahun: Malaysian RM 2 & Non-Malaysian RM 15
Dewasa: Malaysia RM 5 & Non-Malaysia RM 30
Bawa kamera, kamkoder akan di kenakan RM 10.

Alamat

Batu 14, Jalan Labuk Sandakan Sabah
WDT200, 9009 Sandakan Sabah
Office +60 89-531 180
Fax +60 89-531 189


P/s: Sebelah Orangutan Rehabilitation Centre ni, ada Borneon Sun Bear Conservation Centre. Tapi kami tak sempat pergi. Kalau rancang perjalanan, boleh masukkan sekali ke sini.



Thursday, August 20, 2015

Mudahnya perbaharui road tax kenderaan dengan MYEG

August 20, 2015 12 Comments
Mudahnya perbaharui road tax kenderaan dengan MYEG | Sebelum pakai kereta sekarang, aku ada juga kereta lain yang abah belikan masa belajar dulu. Dengan kereta tu lah aku melenjan ulang-alik UTM, balik rumah, drift kat highway *poyo sangat statement tu T_T*. Tapi, masa melenjan dengan kereta tu, still belajar. So everything, dari monthly installment & road tax abah yang settle kan. Tinggal aku nak bayar duit minyak je sebab sendiri guna sendiri mau bayarlah! Lemak betul kalau abah kau jugak yang bayar.

Bila dah kerja kat Rawang, baru start bayar installment kereta sendiri. Mencungap jugak membayor. Hah, time ni baru tahu perasaan abah. Susah payah dia nak membayar benda yang tak digunakan tapi rasa tanggungjawab sebab itu anak perempuan dia. Tetiba rasa syahdu pulak. Abah, I love u. Ecececeh. Tetiba masuk slot sampaikan rindu pulak, ahaks.

Sampai Tawau, beli kereta baru sebab abah kata tinggal je kereta lama kat rumah bagi adik pakai. So, ok je. No hal. Makanya, dapatlah kereta kecik myvi purple yang kononnya sporty untuk orang yang sporty macam aku (ye ke? Ceh). Haha. 

Habis tahun pertama, call abah.

              me: Abah, macam mana nak renew road tax?

Ini lah namanya perempuan. Tahu bawak kereta je, renew road tax, isi angin tayar, tukar tayar semua tak tahu. Ops. Hehe. Sebab sebelum ni semua abah yang buat. I mean, EVERYTHING. Tak tahu nak isi angin tayar. 'Abah, tayar kereta Ira pancit'. Road tax mati. 'Abah, road tax dah nak mati'. ' Abah, Ira sesat. macam mana nak keluar dari Nilai ni?' *sambil bengkak-bengkak mata eye-liner sememeh tanya orang Petronas*

Hah kau. Semua abah. Abah hero hati ku. Ecewah. Tapi sekarang dah tak payah susahkan abah nak renew road tax. Sebab aku dah pandai renew road tax ONLINE! Yey. Semuanya mudah dengan adanya MYEG!

Perbaharui cukai jalan road tax kenderaan dengan myeg
Best Deals, Best Service Delivery to your doorstep

Di MYEG, kita boleh re-new road tax kenderaan dengan mudah. Nak periksa saman pun senang. Ada JPJ, PDRM, Immigration, e-Insolvency dan macam-macam kemudahan hanya dalam 1 laman web. Dan aku nak re-new road tax kereta.

LANGKAH PERBAHARUI ROAD TAX KENDERAAN DENGAN MYEG

1) Log masuk menggunakan username dan password korang. 
2) E-Service: Pilih MYROADTAX

Perbaharui cukai jalan road tax kenderaan dengan myeg

3) Isi semua details yang bertanda *. Kalau pernah re-new dengan MYEG tahun sebelumnya, klik link warna biru atas tu (If you renewed your road tax with MyEG last year, please click here). Klik proceed.
4) Next page kena masukkan maklumat kenderaan. Semua maklumat tu ada dalam Cover Note kenderaan kita tu. 
5) Dah siap semua, kita akan buat payment untuk renew Insurance dahulu. Jangan risau kalau tak berapa pandai kira susut nilai harga kenderaan. Dalam tu, dia akan kirakan terus harga susut nilai kenderaan korang mengikut tahun kenderaan tu. Jadi, sum insured untuk kenderaan akan berkurangan, automatiknya bayaran cover Insurans pun kurang.
6) Dah siap bayar, kalau nak cepat boleh call agensi yang bertanggungjawab (Etiqa Takaful). Ada phone number disertakan.
7) Etiqa akan hantar e-Cover Note dalam bentuk soft-copy kepada email kita. So, make sure masa isi details kat atas tu, isi email yang aktif.
8) Dah dapat Cover Note, baru boleh proceed perbaharui cukai jalan (road tax). Bayar.
9) Settle. Semua resit akan dihantar dalam email kita.
10) Road tax akan dihantar dalam masa 2 - 3 hari bekerja. Maksimum seminggu.

Perbaharui cukai jalan road tax kenderaan dengan myeg

Resit bukti pembayaran. Print je lepas bayar untuk menambahkan keyakinan

Perbaharui cukai jalan road tax kenderaan dengan myeg

Dah pasang road tax baru. Woohoho.
Tapi, seperti biasa. Sebelum ni abah yang tolong tanggalkan road tax lama, pasang road tax baru. Bila buat sendiri. Hurmm. Jadi macam gitu lah. Nasib badan T_T





Wednesday, August 19, 2015

Cream Puff Sos Kastard Gebu dan Sedap

August 19, 2015 14 Comments
Cream Puff Sos Kastard Gebu dan Sedap | Sedap rupanya cream puff ni. Aku tak pernah tahu rasa cream puff ni sedap. Sampailah baru-baru ni. Niat hati konon nak diet. Tengahari makan buah la kononnya. So lunch tu, singgahlah Giant. Nak beli buah potong. Tengah tunggu buah, nampak pulak cream puff ni. Nafsu orang lapar. Dah nampak macam memanggil-manggil je cream puff ni dengan sos kastard yang terjuih keluar melimpah ruah tu. Nafsu makan beb. 
Cream puff sos kastard genu dan sedap
2 ketul cream puff untuk santapan, ahaks!
Cream puff selamat berada dalam pinggan. Nampak dalam gambar macam kecik. Tapi percayalah yang cream puff ini besar! Ada sugar sprinkle kat atas tu yang buat nampak menggiurkan.

Cream puff sos kastard genu dan sedap

Rasa cream puff ni kurang manis. Just the way I like it, yes! Haha.
Sos kastard dia just nice untuk balancekan puff yang tawar tu. Overall bagi aku OK. Maybe yang suka makan manis kurang sikit kut.

Masa nak beli tu, ada juga cream puff durian. Hurm. Nak beli, tapi nanti tipah tertipu. Nama je cream puff durian, bila belek krim je banyak durian secoet. Tak mau tak mau tak mau. 

Bila google, banyak juga resepi cream puff ni. Mostly base ingredients & sukatan sama je. Dan cara nak buat pun senang. Piece of cake wa cakap sama lu =D. 

P/s: Ada juga nampak orang jual cream puff buah-buahan dan creampuff ice cream. Wow. Macam boleh bawa menu tu sebagai dessert kan?



#Outstation KK Last Day: Oceanus Waterfront, Rose Water & Kedai Teddy Bear Murah gila!

August 19, 2015 10 Comments
Kota Kinabalu: Oceanus Waterfront | Semput jugak nak menghabiskan entry outstation ni. Haha. Padahal senang je nak cerita, tapi tangan kemain malas nak menaip. Lagipun rasa macam tak best, lepas ni nak buat entry baru short holiday ke Sandakan, tapi KK tak habis-habis lagi. Ish-ish.

Malam Sabtu (Ahad check-out), organizer bagi keluar awal. Settle presentation awal supaya peserta yang jauh-jauh boleh keluar menikmati alam. Cewah. Kitorang, even dekat warga Sabah, tapi nak jugak keluar berjimba.  

Rupanya ada shopping complex baru di KK ni. Shopping complex sedia ada pun dah banyak, kat Karamunsing, Warisan Square (hotel kitorang berada dalam rangkaian Warisan Square), Centre Point, Suria Sabah, 1 Borneo dan Wisma MerdekaCepat betul shopping complex baru naik. Kebetulan shopping complex baru ni dekat je dengan hotel. Kita jalan kaki dulu!

OCENUS WATERFRONT MALL

Oceanus Waterfront Mall Kota Kinabalu

Memang baru sangat. Rasanya bulan Disember 2014, baru tahun lepas dibuka kepada umum. Mall ni betul-betul berdepan dengan Marina Court. Kawasan jem weh. 

Masa masuk tu, banyak lagi ruang lot kedai tak terisi. Orang pun tak berapa ramai sangat. Tapi banyak jenama terkenal having their outlet there. Tahu apa yang aku dapat hasil window shopping kat sini?

rose water body mist the face shop
Rose Water Body Mist dari The Face Shop

Kelakar jugak, balik KL tak heran dengan The Face Shop. Datang KK, kemain kemaruk beli. Kahkahkah. Beli sebab satu: bau sedap. Dua: murah (promosi 2 botol RM50). Jadi, beli lah buat perabih duit yang dah sedia habis tu! Kehkehkeh

Trendy House Kota Kinabalu jual teddy bear murah

Singgah kedai ala-ala Lovely Lace. Banyak gila anak patung comel - comel. Terutama yang kaler pink besar debab tu. Dah la betul-betul depan pintu. Saja ja nak tarik perhatian jiwa perempuan suci macam aku yang suka teddy bear comel. Ahh T_T
*Perasan. Meh lempang sedas*

Kedai Trendy House ni memang best weh. Banyak bear, girrafe, bantal, banyak ah. Dah la murah. Siap ada less lagi sempena pembukaan diorang baru-baru ni. Kalau buat kad, sentiasa dapat diskaun 10% sampai korang arwah. Bagi la kengkawan guna bila nak beli untuk girlfriend ye! Kehkehkeh.

Yang tak bestnya Oceanus Waterfront Mall ni, pilihan kedai belum banyak lagi. Kalau nak shopping, best lagi Suria Sabah atau 1Borneo. Kedai makan pun sikit. Ish ish. Tunggu lah sampai hujung tahun ni, baru meriah sikit kut?


Lunch hari terakhir. Baru jumpa kambing balik. Nyum nyum nyum. Lauk kambing black paper ni masa 1st round sedap. Daging lembut, black paper sauce pun pekat likat. Aku siap tunggu diorang keluarkan lauk ni untuk 2nd round. Nak ratah gitu je dengan sambal belacan. Tapi 2nd round dah kureng. Blackpaper sauce pun macam dia dah tambah air. Tapi ape ada hal. Bedal tetap bedal, ahaks =D

Lauk aku macam ala-ala pemakanan sihat kan? Nasi sejemput, sayur dengan lauk sikit. Padahal, lepas tu makan desert bukan main galak. Kek dia sedap. Dah hari terakhir baru ada can rasa kek sedap. Setiap hari diorang akan letak kek masa lunch dan dinner. Tapi aku buat dunno sebab nampak macam kek krim biasa. Rupanya sedap. Itu lah, lain kali jangan pandang pada rupa saja ye. Kan dah rugi berhari-hari T_T

Apa yang aku suka di Klagan Hotel ni?
1) Sarapan banyaaaaaaak gila pilihan dan sedap
Set breakfast RM30/pax. Macam mahal sikit, tapi berbaloi-baloi i told u. Kitorang memang sentiasa ternanti-nanti masa sarapan. Pilihan memang banyak (tak macam hotel Sandakan kitorang baru ni. RM36/pax, tapi choice.....T_T).
Ada pilihan dari nasi goreng, mee hon goreng, lauk-lauk buat tambah kat nasi/ meehon goreng, set bubur nasi, desert, buah-buahan, cereal, kek (bukan kek macam lunch), roti, telur rebus, omellet (Omellet ni aku makan setiap hari. Best!), juice, kopi. Ala. Banyak lah. Memang best compared to lunch. Maybe sebab lunch & dinner kitorang je, tak ramai.

2) Sambal belacan sedap
Chef ni memang pandai buat sambal belacan oke! Aku siap ratah bendi rebus dengan sambal belacan makan gitu je. Pulak tu, sambal belacan dia tak gatal. Resdung aku tak meronta-ronta, lagi lah menggila aku membelacan. Organizer aku siap request nak jumpa chef nak tanya rahsia belacan ni. 

3) Seterika, board seterika, sejadah semua ada
Ini common sense. Kalau semua hotel macam ni kan best. Ada hotel yang kedekut nak bagi seterika. Bila request, kita pakai sekian-sekian jam, lepas tu kena pulangkan balik. Eh. penatlah aku. Takut sangat orang bawak balik seterika tu.

Yang sejadah tu yang best, senang aku. Tapi aku faham tak semua hotel boleh letak dalam bilik macam tu sebab bukan semua guest dia Islam kan? Rasanya ini sebab kitorang peserta kursus kot? Tapi still appreciate that move =)

Ok, rasanya entry ni dah habis. Kiranya, kali ni pergi Kota Kinabalu, sempat pegi berjalan tempat yang dekat-dekat je. Jadi lah, tiket pun free, lagi mahu kerajaan sponsor ko punya trip ala-ala holiday? Kem salam. 


Follow Us @soratemplates

Followers

Google+