Tuesday, June 2, 2015

# Tips blogging

Periksa kelajuan loading blog

Lepas dah tukar template baru, (katanya nak cari template yang menjana trafik tinggi lah kononnya, padahal masih sendu T_T) nak juga test kadar loading blog. Ada slider, rasanya memang akan lambat sikitlah. Template sebelum ni dapat dalam 5s lebih.

Template Blaggiamo kut nama dia?

Uji kelajuan blog guna Tools Pingdom (http://tools.pingdom.com/fpt/). Sekali tengok, dapatlah dalam 4s lebih. Kira ok ke tidak ye?


Kalau ikut kod HTML template ni macam agak compact. Tadi bila aku nak edit tukar kaler tulisan, nak tukar saiz blog, nak tukar warna font link, susah betul. Berpinar mata nak cari. Template dah compact siap-siap.

Nak pasang iklan Nuffnang dan sewaktu dengannya pun mencari-cari. Buat try-and-error aje letak. Kalau follow tutorial Nuffnang memang tak keluar lah iklan tu. Haip. Mana boleh tak keluar? Cubit baru tau! =D

Kalau korang masuk sini, masih lagi dapat loading blog aku macam kura-kura, sorry ye. Entah nak kurangkan lemak-lemak tepu kat mana ntah. Takpun tambah turbo baru ngan kut?

Kalau dah siap periksa kelajuan loading blog, jangan lupa tengok kemesraan template untuk mobile version ye. Kalau ikut statistik Google Analytics aku, tak ramai pun viewer aku yang guna mobile ni. 90% guna PC. Tapi, korang punyakan ramai? Rugi lah tak jadikan blog responsive. Boleh periksa di Google Mobile-Friendly Test (https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/)

Okeh, sambung tengok Dia Isteri Luar Biasa. Bai.

6 comments:

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Follow Us @soratemplates

Followers

Google+