SweetMuslimah.com

Sunday, June 14, 2015

Ketahui tarikh lahir mengikut kalendar islam

TARIKH LAHIR MENGIKUT KALENDAR ISLAM

Siapa yang tak furious nak tahu tentang tarikh lahir kita mengikut kalendar Islam? Ye lah kan, lahir-lahir aje, dunia kita dah ikut kalendar kuda, eh silap. Kalendar Masihi. Kalendar yang diasaskan oleh barat.

Dan I assume that ramai yang macam aku. Tak tahu bila tarikh lahir dalam kalendar Hijrah. Kalau yang lahir 29 Februari lagi sedih kut. Katanya sambut hari jadi 4 tahun sekali je. Tapi tapi tapi, itu semua ikut kalendar Masihi tau!. Bukan kalendar Hijrah. Semua itu boleh diselesaikan melalui Takwim Islam.

Jangan risau sayang. Meh kita tengok tarikh lahir dalam kalendar Hijrah. Then tak payah sedih gundah gulana lagi, eheh =D

Tarikh lahir mengikut kalendar Islam

Iye, aku lahir 2 November 1988. Ikut kiraan Takwim Islam,  lahir pada 22 Rabiul-Awwal 1409H pada hari Rabu. Kena ingat betul-betul ni =)

Kalau korang nak check korang punya tarikh lahir jugak, boleh check di >>SINI<<
Ketahui tarikh lahir mengikut kalendar islam
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

1 comments:

Tulis comments

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+