Monday, May 18, 2015

# Tips blogging

Panduan lulus google adsense

As salam.

Hai. Malam-malam gini, kononnya nak berkongsi tentang Google Adsense. Hari tu aku ada share yang akhirnya Google Adsense approve permohonan aku setelah 3 kali ditolak. Ada pelbagai sebab, aku pun tak berapa ingat apa yang aku buat sebenarnya. 

 

Sebab ditolak Google Adsense

Ini kali pertama kena reject dengan Adsense. Masa ni, direject dengan alasan Adsense tak support Malay language. Padahal kalau tengok, Indonesian dah ada dalam list. Masa ni tak puas hati lagi, so next day try lagi apply.

Email kedua & ketiga Adsense dah aku bakulsampahkan sebab geram asyik-asyik tak lulus. Sebab kedua Adsense reject sebab copyrighted material ada dalam blog aku. Contoh copyrighted material adalah seperti video dalam Youtube yang bukan hak cipta pemilik. Eg. lagu Siti Nurhaliza yang diupload oleh kawan-kawan kita. Bila video tersebut dah kena removed from Youtube, so dalam blog kita hanya akan ada frame Youtube yang mengatakan "the video has been removed due to copyrighted material"

Dalam blog aku ada benda alah ni. Video Aweera yang entah zaman bila. Terus remove video tu dan upload from KRU Music Malaysia. SETtLE!

Copyrighted material juga termasuk link atau pun entry yang membawa kepada laman web yang mencabuli (peh bahasa) copyrighted material. Ianya seperti link yang membawa kita untuk download free movie dari jieazz.com dan sebagainya. Aku ada juga entry macam tu. Lepas unlink, SETTLE juga!

Sebab ketiga direject adalah kerana blog aku tak sesuai dengan Adsense Policies. Entah yang mana tak sesuai, tak tahu lah. Masa ni aku decide untuk tukar template kepada template sekarang. Buang widget-widget yang tak diperlukan dan re-apply.

Boleh rujuk Adsense Program Policies & Term of Services untuk lebih keterangan lanjut. 

Tips lulus Google Adsense

Antara yang aku kutip dan apply dalam usaha untuk dapatkan Google Adsense (dah macam nak rampas pakwe orang pulak :D) ialah:
  • Buat pages untuk policy dan disclaimer (penafian). Korang boleh godek kat navigation bar atas tu ye. 
  • Ruangan untuk contact me. Paling penting email tu terpampang besarrr. Jelas dan terang.
  • Widget search
  • Button back to top
  • Get rid all of copyrighted material daripada blog.
  • Buang semua entry yang berkaitan dengan download / yang membawa kepada mendownload secara illegal.
  • Buat entry yang mempunyai unsur-unsur info. 
  • Gunakan template yang mesra Adsense. Ini juga menyumbang kepada mudahnya Adsense lulus.
  • Masa nak apply Adsense, make sure pilih English as blog language.
Rasanya itu aje yang aku ingat. Kalau tak dapat, cuba godek-godek blog tu, tengok apa yang tak kena. Kalau tak dapek juga, boleh je tanya aku. Mana yang mampu, aku jawab ye. :)
Nota kaki:
I'm not expert in this matter. Just share my step-by-step until approved ads. Kalau ada yang nak tambah-tambah share-share tips, dipersilakan. Nak lagi banyak tips, boleh ke blog tuan Hasrul Hassan.
All the best :)



25 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. tahniah sha, bukan mudah..blog pcl ada chance ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh PCL. Sha pun buat based on apa yang Adsense email reason for dissapprove. Jum lah aply. Blog PCL dah ler trafik canggih. Rugi woo

      Delete
  3. Replies
    1. Jum Kak Ana, kita berAdsense pulak :)

      Delete
  4. bukannya bahasa melayu dah supportkan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa mula-mula apply, belum support malay lg. Skrg adsense dah support

      Delete
  5. tq sha. sha da hebat skrg....hidup efg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hebat sangat, heh. :D
      Rezeki dapat adsense ni. Jumlah apply. Tak de minimum uv / pv required pun :)

      Delete
  6. "Masa nak apply Adsense, make sure pilih English as blog language" klaau blog Bahasa Melayu x boleh lah eh Sha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak lah. Blog memang malay. Tapi language yang kita pilih tu yang english. Tapi sekarang pilih malay pun dah tak ada masalah.

      Delete
  7. fuhhh, try and error nampaknya

    ReplyDelete
  8. hai sya..khaty singgah sini..wah,tahniah dah berjaya..khaty masih belum berjaya,kena uasaha lagi

    ReplyDelete
  9. macam leceh pula. hahaha adoi

    ReplyDelete
  10. terima kasih sbb kongsi panduan ni..dpt tmbh lg ilmu blog..

    ReplyDelete
  11. N7ce tips.. nk tryjyga lagi sekali..

    ReplyDelete
  12. Hoho.. nice info.. boleh tanye? Jenis info mcm mne y shahirah maksudkan tu?

    ReplyDelete
  13. salam, memang kena pilih english ke as blog language.. Kalau pilih malay xleh ke??

    ReplyDelete
  14. thank u sya nak try jugak adsense hehe ..sempoi je artikel sya..luv it

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap membantu :)
      P/s: Try Adsense tu, jangan tak try :)

      Delete
  15. Best nya dpt adsense saya nya adsense kena tolak lagi.. kali ni kali ke 4..Tak tau laaa nk buat mcm mna lagi . huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari tu masa blogspot memang dah lulus. Sekali bila berdomain, kena apply balik. Banyak kali pulak kena reject. Sedih jugak =(

      Delete
  16. Saya tension sebab blog tak diterima google adsene

    ReplyDelete

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Follow Us @soratemplates

Followers

Google+