SweetMuslimah.com

Tuesday, May 19, 2015

Cara Daftar & Lulus Google Adsense di Blog Bahasa Melayu

CARA DAFTAR GOOGLE ADSENSE

Masa nak daftar Adsense sebelum ni, aku main bantai aje. Tak tahu pun blog aku tu layak ke tidak. Hantam aje. Tapi yang bagusnya pasal Adsense ni, dia tak ada minimum requirement UV / PV. So blog UV sendu macam aku masih ada harapan untuk membina duit bersama Adsense, hehe.

Kalau UV tinggi melambung-lambung sampai cecah siling rumah, kalau tak nak apply Adsense, ada banyak lagi yang boleh dipertimbangkan. Antaranya Innity. Blogger Yumida ada share baru-baru ni syarat-syarat untuk apply Innity. Tapi yang pasti aku tak cukup syarat, ekeke. 

Adsense juga tak akan mengubah status Glitterati Nuffnang korang kepada Non-Glitteratti. No problem. Jadi, kalau nak madukan En. Nuff itu, silakan. :D

Layak atau tidak apply Google Adsense?

Boleh buat preparation dahulu sebelum nak apply Adsense. Boleh rujuk entry ringkas sebelum ni mengenai Panduan Lulus Google Adsense. Kalau blog baru, rasanya ada requirement mengenai berapa entry yang kena ada sebelum apply. Not sure about that. Tapi kalau usia blog dah menjangkau 3 bulan, rasanya OK dah tu. Nak tengok blog kita dah layak apply Adsense ke tidak, boleh tengok di Dashboard. Ada pilihan Earning atau tidak.

Tips lulus Google Adsense di blog bahasa Melayu
Ini blog yang ni lah. Hehe. Ada Earning kan (dalam bulatan tu). 

Tips lulus Google Adsense
Ini blog yang aku buat sebagai dummy khas untuk test template dan sebagainya. Tak cukup bilangan posts entry dan juga usia blog. Jadi, tiada pilihan Earning disitu. 

Boleh tengok pada blog masing-masing, kalau ada, maksudnya korang memang dah layak mohon. Jadi, jangan malu-malu segan-segan, apply aje :)


Apply Google Adsense

1) Pilih option Earnings.
Earnings tab from the drop-down menu

Kredit: Google Adsense

2) Akan keluar halaman macam di bawah ini. Tekan Sign Up for Adsense

Tips lulus Google Adsense di blog Bahasa Melayu
Kredit: Google Adsense

3) Tengok [bulatan 1]. Change language. Aku punya sampai sekarang masih guna English. Kalau nak tukar kepada Malay pun ada. Boleh scroll down.
4) Klik proceed with Google Account sign in [bulatan 2] (maksudnya nak daftar Adsense menggunakan akaun Google blog korang)
Kalau nak tukar kepada akaun Google lain, klik No. create Google Account

Tips lulus Google Adsense di blog Bahasa Melayu
Kredit: Google Adsense

5) Isi semua details yang diperlukan. Dan klik butang SEND. Akan keluar arahan seperti dibawah. 
Your Adsense account is awaiting approval.

Adsense team akan buat review terlebih dahulu. Email kelulusan akan dihantar sekiranya blog lulus tapisan pertama. Selepas lulus tapisan pertama, kena letakkan kod html Adsense ke dalam blog.

Tips lulus Google Adsense di blog Bahasa Melayu
Kredit: Google Adsense


6) Selepas letak kod html, kena tunggu lagi untuk dapat kelulusan tapisan kedua supaya iklan keluar di blog. Sebelum blog lulus tapisan kedua, kod html yang kita letak di blog akan keluar blank space aje. Belum ada iklan yang keluar. Contoh email yang dihantar memaklumkan iklan Adsense dah diluluskan adalah begini:

Tips lulus Google Adsense di blog Bahasa Melayu

Ada juga blog yang cepat proses kelulusan Adsense. Aku punya lambat. Mahu 2 minggu juga menunggu. Semuanya bergantung kepada entry yang dihasilkan dalam blog berkualiti atau tidak. Adsense sangat tidak suka entry yang copy-paste bulat-bulat semata-mata dari laman web lain. Diorang boleh detect tau!

But, fret not. Cuba aja. Usaha tangga kejayaan. Semoga entry ini, kalau tak banyak, sikit pun, membantu juga. Hopefully.:)

Try lah ye kawan-kawan. :)

Cara Daftar & Lulus Google Adsense di Blog Bahasa Melayu
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

58 comments

Tulis comments
avatar
May 19, 2015 at 12:16 PM

dah try buat tapi pelik kenapa iklan x muncul dalam blog . .

Reply
avatar
May 19, 2015 at 12:27 PM

parih dah dapat email Congratulation dari Adsense ke belum? Biasanya second review ambik masa seminggu. Masa tu kod html di blog kita akan keluar blank space aje.

Reply
avatar
May 19, 2015 at 12:58 PM

nak try jugak la. thanks for sharing!

Reply
avatar
May 19, 2015 at 2:12 PM

da try banyak kali..tapi gagal..huhuh

Reply
avatar
May 19, 2015 at 2:34 PM

Dah cuba banyak kali, tapi sehingga ke harini tak dapat. Hmm

Reply
avatar
May 19, 2015 at 2:54 PM

Same goes with me. Tapi cuba ja :)

Reply
avatar
May 19, 2015 at 3:37 PM

wow, susah juga rupanya eh nak dapat google adsense ni... nnti nak try la kalo menjadi

Reply
avatar
May 19, 2015 at 5:17 PM

bagus kongsi maklumat macam ni...
hehehe.. dah mula jadi sifu.. :)

Reply
avatar
May 19, 2015 at 5:17 PM

bagus kongsi maklumat macam ni...
hehehe.. dah mula jadi sifu.. :)

Reply
avatar
May 19, 2015 at 5:18 PM

bagus kongsi pasal topic ni...
wah.. dah sifu ye.. :)
moga moolah dengan abg ads makin bertambah.. :)

Reply
avatar
May 19, 2015 at 8:43 PM

bagus perkongsian ni shahira blh jd rujukan utk yg lain
pernah daftar GA tapi x lepas, sbb blog ni ada bercampur dgn link download bagai..dia x berkenan
so beralih ke innity..hihi
nak cuba GA kat blog baru..tapi nak update tu agak sukar..kelam kabut jugak nak handle 2 blog..apa pun usaha je..mana tahu ada rezeki kan

Reply
avatar
May 19, 2015 at 9:37 PM

berjuta kali buat. tapi manjang fail je...

http://kucenmaster.blogspot.com/

Reply
avatar
May 20, 2015 at 9:51 AM

baru je lulus google adsense hehehhe seteleha sekian lama apply

Reply
avatar
May 20, 2015 at 10:15 AM

Tahniahhhhh Kak Eny. Canggih. Selamat beradsense :)

Reply
avatar
May 20, 2015 at 12:10 PM

yeah. dah lulus bahagian pertama. kena tnggu bahagian kedua pula. thank you ajar kita :)

Reply
avatar
May 21, 2015 at 4:26 PM

As salam. Semalam dah dapat email Congratulation macam yang Nurul letak di atas tu. Tapi sehingga seekarang belum lagi juga keluar iklannya. Ada apa apa yang tak lengkap ke. Macam mana nak contact Adsense. Terima kasih

Reply
avatar
May 21, 2015 at 4:35 PM

Waalaikumsalam.
Sha dah ke blog Azie. Letak kod iklan ikut cara apa ya? Sama ada letak kod iklan terus ke coding html? Atau add by gadget?

Reply
avatar
May 21, 2015 at 5:07 PM

Saya guna yang add gadget Adsense.

Reply
avatar
May 27, 2015 at 9:59 PM

haha! tak dapat email congratulations tapi dah boleh letak kod. peringkat awal kot

Reply
avatar
July 9, 2015 at 1:44 AM

Dah cuba banyak kali tetapi masih juga tidak lulus. pelik betullah google adsense ini. Nak cuba sekali lagi, nak tengok macam mana jawapan mereka selepas ini.

Reply
avatar
August 21, 2015 at 8:48 AM

Kadang-kadang diorang bypass 1st email, terus bagi email suruh letak kod ads =)

Reply
avatar
August 21, 2015 at 8:49 AM

Cuba lagi sekali. Saya pun cuba banyak kali sampai give up. Dah give up baru berjaya =)

Reply
avatar
August 21, 2015 at 8:50 AM

Meh try letak Ads kat blog jum =)

Reply
avatar
August 21, 2015 at 8:51 AM

Sebab jeles dengan blog Ja mula-mula tu. Tu yang gigih jugak mintak, hehe =D

Reply
avatar
August 21, 2015 at 8:55 AM

Betul tu, try je. Mana tahu rezeki. Bergabung Innity & adsense. wow

Reply
avatar
November 16, 2015 at 12:06 PM

Ada bebrapa tutorial yang saya dah buat. Boleh search 'Adsense'. Kalau tak ok juga, bagitau ye :)

Reply
avatar
November 25, 2015 at 9:19 PM

Elakkan letak iklan lain..nnt dapat surat cinta adsense menangis plak.hehe. btw perkongsian yang menarik bagi yg belum ade.. jgn give up..hehe

Reply
avatar
December 7, 2015 at 9:46 PM

Admin dah dapat approval ke? saya try dah 3-4x asik disapproved je. PIN dah dapat tak?

Reply
avatar
December 7, 2015 at 10:29 PM

Cuba tengok email yang dapat tu. Ada diorang state kenapa disapprove. Lepas edit blog, cuba apply lagi :)

Reply
avatar
January 5, 2016 at 12:10 AM

Kenapa blog sy takde Earnings tu ?

Reply
avatar
January 15, 2016 at 10:50 AM

Takde earnings tu means belum boleh lagi mohon.

Reply
avatar
January 24, 2016 at 1:07 AM

Blog sye dah ade earning...tp bila click dekat tu dia tulis""Your blog doesn't currently qualify for AdSense""..apesal ni??...saya bru jer buat blog ni..dan nk tnye dia check umur kita melalui apa?..sbb saya budak bwah umur...tq

Reply
avatar
January 25, 2016 at 11:10 AM

Penulis blog bawah umur tak jadi masalah pun. Yang jadi masalah nak apply Adsense untuk blog baru tak sampai 3 bulan dan ke atas dan bilangan entry kena ada banyak. Nak tahu berapa banyak ada dalam TnR Adsense.
Paling mudah nak tahu dah boleh apply Adsense ke tidak. bila klik earning, ayat "Your blog doesn't currently qualify for adsense" tu tak ada.

Reply
avatar
January 29, 2016 at 2:18 PM

sama la adsense sya pn kena disaprove. xtaw mana salahnya

Reply
avatar
February 4, 2016 at 2:05 PM

Takpe, usaha lagi. InshaAllah boleh tu nanti :)

Reply
avatar
February 13, 2016 at 7:34 PM

dah try ada terima email tak taw nak buat macam ner

Reply
avatar
February 17, 2016 at 11:48 PM

Semangat. semangat. Try jangan tak try :)

Reply
avatar
February 18, 2016 at 3:58 PM

Saya daftar bulan November 2015, susah banget mau diapprove, mungkin blog saya memang belum sesuai standar Adsense hee..

Btw, salam dari Indonesia.

Reply
avatar
February 18, 2016 at 8:17 PM

Tak apa. Cuba lagi. Saya pun mohon berkali-kali baru berjaya :)

Reply
avatar
May 3, 2016 at 10:24 PM

Tempoh seminggu google amik masa nk approve adsense yg sy apply itu hri..hari ni 3 mei fully activated..excited :-)

Google:Astro Decoder maintenance

Reply
avatar
May 20, 2016 at 3:50 PM

assalam,boleh ke ajar sy bagaimana nk mulakan blog dan cara nak dapatkan akaun adsence step by step ..tk

Reply
avatar
May 23, 2016 at 3:15 AM

Untuk wordpress ada trik simple tak kak ~

Reply
avatar
June 7, 2016 at 11:19 AM

Nak create akaun adsense tu senang je. Sy dah buat tutorial. Boleh search :)

Reply
avatar
August 31, 2016 at 9:09 PM

Terbaiklah kak. Saya ada memohon google adsense baru2 ni, tapi gagal. Boleh akak tolong jengukkan? Please?

blog: http://www.kupikupi.net/

Reply
avatar
October 5, 2016 at 11:22 AM

Dah singgah. Blog banyak info menarik :)

Reply
avatar
October 5, 2016 at 11:24 AM

Dah jenguk. Ok je nampak. :)
Dari email Adsense, depa ada tulis sebab apa kena reject. Cuba improvise blog dari email tu.

Reply
avatar
November 2, 2016 at 4:33 PM

prmohonan GA sy tidak diluluskan. soalan sy ialah :

1) apa yg menyebabkan prmohonan sy tidak diluluskan, mohon pencerahan drpd akak
2) stlh prmohonan tidak diluluskan, berapa lama tempoh boleh sy mohon GA semula?

dan ini emel yg sy dpt, mohon juga akak tinjau blog sya ni, trm ksh

http://teratakjelata.blogspot.my/

Your AdSense application status

Thank you for your interest in Google AdSense. Unfortunately, after reviewing your application, we're unable to accept you into AdSense at this time.
We did not approve your application for the reasons listed below.
Insufficient content: To be approved for AdSense and show relevant ads on your site, your pages need to have enough text on them for our specialists to review and for our crawler to be able to determine what your pages are about.

To resolve this issue, please work through the following suggestions:

Make sure that your pages have sufficient text – websites that contain mostly images, videos or Flash animations will not be approved.
Your content should contain complete sentences and paragraphs, not only headlines.
Ensure that your website is fully built and launched before you apply for AdSense – do not apply while your site’s still in a beta or “under construction” phase or only consists of a website template.
Place the ad code on a live page of your website. It does not have to be the main page, but test pages that are empty except for the AdSense ad code will not be approved.
Provide a clear navigation system for your visitors so that they can easily find all of the sections and pages of your website.
If you’d like to monetise YouTube videos, please apply for the YouTube monetisation program. Note that blogs and websites that contain only videos will not be approved.
---------------------
You can find more details and application tips in this help article.
To update and resubmit your application, please visit google.co.uk/adsense and sign in using the email address and password that you submitted with your application. Our specialists will review your account for compliance with our programme policies, so please make sure that you resolve all of the issues listed above before resubmitting.
For a complete list of AdSense criteria, please visit the AdSense programme policies and AdSense Terms and Conditions.
For more information, visit our Help Centre or search the AdSense Help Forum, where a community of publishers shares AdSense best practices. Representatives of Google AdSense also participate in discussions.

Reply

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+