SweetMuslimah.com

Monday, April 20, 2015

How to repost in Instagram

Aku selalu ada masalah bila nak repost something dalam Instagram. Nak repost balik gambar yang cantik, tak pun nak buat share macam dalam Facebook, tapi dalam Instagram. Haish. Tak tahu ok. Selalu aku crop balik gambar tu. Dan repost! Haha. Banyak kerja betul. Aku kan malas. So, aku malas nak berinsta bagai lagi.

Tapi, sejak join #exchangefeedgroup, penggunaan media sosial seperti Facebook, Twitter & juga Instagram sangat dititikberatkan. Mana yang tak ada akaun untuk 3 media sosial utama tu, dinasihatkan untuk sign up account. Nasib baik aku memang dah sedia ada akaun Insta. Jadi, godek-godek apa yang patut, and we are good to go! :)

Aku suka upload gambar guna Instagram sebab, Instagram upload gambar lebih laju dari FB. Dan kita boleh link terus ke FB, tak pun Twitter, Pinterest and so on, just using Instagram account. So convenient for orang pemalas macam aku! Muehehehehe >.<

BIla dah aktif kembali berIG, baru perasan, eh, IG have a lot of contest too. Tak payah nak buat entry bagai macam dalam blog. Just REPOST and WIN. Baru-baru ni aku ada post dalam blog pasal Nak menang FREE pass ke MSMW2015 dalam IG kan? Haa. Dan sebenarnya, aku dapat FREE pass tu. Yey. Tapi, sadly bukan boleh pergi pun. Aku tak balik semenanjung minggu ni. Huhu


Repost Instagram
MSMW2015 [21-25 April 2015]

HOW TO REPOST IN INSTAGRAM?

Ada 3 cara yang boleh kita buat untuk repost Instagram. Rasanya ramai yang tau. Tapi, aku nak share jugak. Sharing is caring kan? :)

1) Guna Reposting Apps

Untuk pengguna android, boleh download repost apps for Instagram dalam Google play. Install dan ikut langkah-langkah yang disertakan.

Repost Instagram
Repost for Instagram

Aku dah try install yang no. 1 & no. 2. But doesn't suit me well. Sebab bila nak repost, either you have to crop back the pic atau pun, repost, tapi ada nama user's profile. Ehhh. Mengganggu lah! 

My choice would be No. 4. Regrann-Repost for Instagram. Best! Sangat direkomen. Nak Repost? 2 saat dah selesai! (Exxagerate sungguh, haha >.<)


2) Guna Embed Code

Embed code sesuai guna bila kita buka Instagram dari PC. Dan nak repost balik dalam blog atau pun websites.

Repost Instagram
Copy Embed Code

Buka pic yang kita nak repost pada browser PC. Sebelah ruang nak komen ada 3 titik kan? Klik titik tersebut. Akan keluar Report inapropriate dan embed. Pilih embed. Akan keluar macam dalam gambar kat atas. COPY EMBED CODE

Masuk blog. Paste embed code tersebut pada bahagian HTML post. Cara ni boleh juga digunapakai untuk Twitter & Facebook :)

3) Capturing & reposting pic

Ini konsep yang aku gunapakai sebelum ni. Macam biasa, kita buka pic yang nak di repost. Snap pic. Crop dan post semula macam nak post gambar baru. Leceh sikit dan banyak keje. Untuk para pemalas tahap 3 macam aku, tak digalakkan guna kaedah ni. Dikhuatiri korang akan membaling handphone ke dinding bila handphone hang sebab banyak sangat crop pic.


Jum meriahkan dunia Instagram. Dan jangan lupa follow cheq @nshahira88. Ekekeke.

#exchangefeedgroup  #efg  #awesomeefg
How to repost in Instagram
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

11 comments

Tulis comments
avatar
April 20, 2015 at 2:25 PM

thanks for sharing.. good info.. :)

Reply
avatar
April 20, 2015 at 2:59 PM

wah..khaty upload yang no satu ja..ada juga yang serasi atau tak ya ami..nice sharing..

Reply
avatar
April 20, 2015 at 4:11 PM

akak biasa guna reposting apps..tp berkali2 juga delete & donlod apps baru sampailah akhirnya jumpa apps repost yg berkenan di hati :)

personally, akak prefer ig dari fb/twitter, senang & menarikkk..layan visual sesaja! ;p

Reply
avatar
April 20, 2015 at 4:24 PM

oooo ada app nyer...igt kn buat kt phone sendiri je ;-) sy mmg x tahu apa2 ttg hal mcm ni

Reply
avatar
April 20, 2015 at 4:25 PM

hahahahahaaa... ingatkan akak sorang je tak tahu nak repost kat IG.. sebelum ni memang buat macam Syira la, printscreen and crop satu2... adehhh.. langsung tak efficient... :p

sekarang dah doanload apps... baru lah bergaya skit... kikikikikiii... :)

Reply
avatar
April 20, 2015 at 4:50 PM

sori sha..ampunkan kan hamba ya yang tidak sengaja

Reply
avatar
April 20, 2015 at 6:58 PM

kat EFG love hidup pun kita belajar kan haha :) macam-macam yang kita dapat ilmu sosial media di EFG #bukansembangkosong

Reply
avatar
Mia
April 21, 2015 at 1:21 AM

good sharing... nak kena bukak acc ig nie. huhu
#efgbukansembangkosong

Reply
avatar
August 5, 2015 at 3:22 PM

Baru saya tau nak share post IG kena download app...ingatkan semudah klik button share mcm FB hihi
Thank for sharing this info.

Jika sudi bolehlah follow my IG @pakejpercutiansabah :)

Reply
avatar
August 22, 2016 at 12:29 PM

saya dah download apps regrann tapi still tak boleh repost.
I means repost photo from my sister's insta.
Saya nak promote business online dia dalam insta saya.
Tapi insta org lain saya boleh share.

Reply
avatar
September 28, 2016 at 1:40 PM

Maybe IG your sister tu dia set ke private. Tu yg x blh share. Some IG owner dia tak sedar ada mode private tu.

Reply

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+