SweetMuslimah.com

Thursday, March 5, 2015

Pengalaman sebagai promoter terlatih kepada pelajar SPM 2014

Masa hari kejadian keputusan SPM 2014 keluar, kami, warga kolej telah dibahagi-bahagikan kepada beberapa kumpulan mengikut sekolah. Ada lebih kurang 15 buah sekolah, dan disetiap sekolah ada 2 orang pegawai yang bertugas. Tahu bertugas sebagai apa? 

"Penghantar slip peperiksaan?" Nope.

"Penghantar makanan?" Nope.

"Promoter Insurans?" Sikit lagi dah betul. 

Jadi, ape benda sebenarnya yang aku buat kat situ? Ehem. Sebenarnya, aku jadi promoter, bukan promoter jual baju mahupun Insurans, tapi promoter kolej, wawawawawa. T_T

Dah namanya promoter kan, so aku dengan lagi sorang member, Dila, bertanggungjawab untuk mem'promote' kolej kepada ex-pelajar yang nak amik result SPM tu. Goda mereka (mampuihlah kalau kena kontroversi, ekekeke) dengan menerangkan tentang kursus yang ditawarkan dikolej, kebaikan yang mereka dapat dan hala tuju kerjaya selepas menamatkan pengajian di kolej. 

Sekolah yang kami dapat tu pun dekat aje dengan kolej. Dalam 10 minit aje perjalanan dengan kereta termasuk masa menunggu di traffic light. Jadi, oleh sebab dekat, kitorang pun bantai datang dalam pukul 9.45 pagi. Keputusan SPM 2014 akan diumumkan pada pukul 10.00 pagi. So, pada kami, dah cukup molek dah timing.

Sampai aje sekolah, terus cari Person-in-charge promosi di sekolah tersebut. Cikgu Kaunseling. Lepas pusing 2, 3 kali, tanya student, baru jumpa bilik cikgu tersebut. Bagi salam dan bagitahu yang kami dari kolej. Tapi, muka cikgu kaunseling dah macam blur. Its like


"Ape benda yang kau cakap ni labu?"

Then, its come to our mind that, cikgu ni lupa yang kitorang akan datang hari tu. Uhuhuhu. Lepas borak-borak sikit, terus cikgu kaunseling mintak student-harapan-bangsa-dan-negaranya tolong setup meja kitorang. Katanya setup di astaka. Astaka pun tak tau kat mana, cikgu pulak nampak macam bizi, orang yang nak amik result pun tak nampak lagi, jadi, marilah kita makan-makan-minum-minum dulu.


nasi goreng dengan sambal ikan
Sarapan pagi. Nasi goreng dengan ikan sambal

Teh o ais
Ah, malu-malu biawak pulak tuan tanah. Nampak tudung aje T_T

Lepas habis makan, tak ada pun cikgu kaunseling tu cari kitorang. (Hamboi, banyak cantik nak cari-cari, ingat puteri raja kapur ke? T_T). Dah la tak tau nak pergi mana. Sekolah tu kan bukan sekolah kitorang. Sampai hati cikgu biar kitorang kat sini, wuwuwuwuwu. T_T

Kemudian, nampak pulak ada sorang cikgu ni tengah tapau makanan. So, kitorang decide nak tanya dia di mana tempat pelajar terima keputusan SPM. Baru aje nak approach, sikit lagi nak sampai

"Errr, kat mana............................"

Tak sempat habis ayat, cikgu tu dah lari. Eh, awat ni? Siap kata sorry lagi. Apa, ingat kitorang nak jual Insurans ke? Aduhai. Sedih betul. Tapi, bila ditengok-tengok kembali, kemungkinan besar dressing kitorang, errrr, selebet? Tak macam cikgu-cikgi sekolah yang vouge the vasss. Huwaaaa. Next time datang buat promosi nak mintak blazer !

Meja promosi kolej komuniti
Meja dan kerusi yang tak tahu milik siapa

"Milik siapakan kerusi meja itu?
Sudah berkurun lama kesepian
Ingin kami menggunakan kamu
Untuk letakkan kertas yang berat ini
Oh kerusi dan meja"

Promosi Kolej Komuniti

Tunggu, punya tunggu, punya tunggu lah, tak ada pun student yang datang? Kata pukul 10? 

Promosi kolej komuniti

Eh, ada la, 2, 3 orang terselit kat situ.

Fed up sebab tunggu atas astaka yang jadi main-attention budak (malu i tau, glemer sekejap, tapi tak ada peminat), aku pergilah ke pejabat pentadbiran yang terletak bersebelahan dengan astaka tersebut. Sekali, katanya, keputusan belum sampai lagi. Biasanya pun pukul 2 petang baru boleh distribute kepada pelajar. Fengsan makcik. 

Sekarang baru pukul 10.30 pagi. 4 jam nak melanguk kat sekolah orang?

Baru aje decide nak balik kolej dulu, pukul 2 baru datang sekolah balik, datang lah 3 orang student nak amik result. Aku panggil dah macam gaya Cik Kiah nak ke Sukan Komanwel uools.

"Dik, nak pegi mana tu? Result belum ada lagi. Pukul 2 katanya. Meh la sini. Minat nak sambung belajar kat kolej komuniti tak?" 
Mukadimah tak ade, terus hantam masuk penutup T_T

Promosi kolej komuniti pada SPM 2014

Promosi kolej komuniti pada SPM 2014
Prospek pelajar sedang mengisi borang permohonan masuk kolej

Alhamdulillah, dapat 2 orang pelajar yang berminat nak sambung belajar di kolej. Tak lama lepas tu, datang 3 orang cikgu, bawa meja.

"Eh cikgu, dah ada result ke?"

"Dah ada dah, boleh mula dah ni" 
(Tanya-tanya cikgu sekolah tu macamkan ko kerja kat sekolah tu. Ekekeke ^^)

Dah berpandangan aku dengan Dila. Kata tadi pukul 2? Nasib kitorang tak balik lagi. Rupanya, Allah hantar budak 3 orang tu untuk tahan kitorang. Kalau tak, kitorang dah balik, dan tertinggal lah kerja. Alhamdulillah, tq Allah :)

Promosi kolej komunit SPM 2014
Cikgu incharge slip peperiksaan

Promosi kolej komuniit SPM 2014
Nak ambil result, kena settlekan semua hutang dan hantar buku teks. Kalau tak, SORRY, BOLAYAN

Tak lama lepas tu, datang segerombolan pelajar perempuan. Memang bergaya habis lah. Bau perfume pon sebatu boleh bau. Dan tiba-tiba, jadi meriah pulak kat kawasan astaka tu. Cikgu-cikgu pun dah mula bizi.

Promosi kolej komuniti SPM 2014
Yang 'peace' tu result canggih. Tahniah dik^^
Cikgu aje yang bizi, macam gula kena hurung semut. Meja kitorang? T_T. Sunyi sepi. 


Krik krik krik krik krik

Yang tambah sadis, budak-budak gigirl tu semua langsung tak pandang kitorang berdua. Jeling pun tak. Aiyork. Andu bha kami. Nda cukup vouge ka untuk join kamu?


Promosi kolej komuniti SPM 2014

Promosi kolej komuniti SPM 2014

Ustaz ni promote kolej kitorang dekat student dia, memang power lah. Cuma studentnye aje yang jual mahal. Tak apa dik, ada ubi ada batas, ada hari, kena balas. Ekekeke. Tapi, bila tanya tempat lain, macam mana perjalanan promosi mereka. Jawapannya?

Promosi kolej komuniti SPM 2014

Promosi kolej komuniti SPM 2014

Promosi kolej komuniti SPM 2014

Promosi kolej komuniti SPM 2014

MERIAH.

Nampaknya, memang kitorang lah paling corot T_T




Terima kasih singgah & baca entry ini ^^




Pengalaman sebagai promoter terlatih kepada pelajar SPM 2014
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

13 comments

Tulis comments
avatar
March 6, 2015 at 12:28 AM

wah meriahnya suasana bha :p

Reply
avatar
March 6, 2015 at 3:05 AM

masing-masing berdebar2 tu... he he he

Reply
avatar
March 6, 2015 at 8:54 AM

Tempat orang lain. Tempat Kak Sha sunyi aje. Krik krik krik T_T

Reply
avatar
March 6, 2015 at 8:55 AM

Kalau tak berdebar, terer student tu, ekekeke ^^

Reply
avatar
March 6, 2015 at 12:33 PM

aduhai...sedih baca liki-liku hidup jadi promoter ni kan ; tapi yang bercerita ni macam hepi-hepi jer...

Reply
avatar
March 6, 2015 at 1:21 PM

Hidup ni kena selalu-selalu hepi PCL, hehe ^^

Reply
avatar
March 6, 2015 at 1:56 PM

nmpk mcm sukar tp tu laa namanya pengalaman kan?? ;-)

Reply
avatar
March 6, 2015 at 8:55 PM

erkk bertabahlah bila jadi promoter ni kann? mungkin lain sekolah, lain crowd-nya kot ..apapun, sha&team sure dah berusaha gigih menjalankan tugas uols..so, jgn sedih2.. len kali kalo kna jd promoter lagi, sure dpt sambutan meriah insyaAllah.. chaiyokk hehe

Reply
avatar
March 7, 2015 at 2:35 AM

sabar ajolah.. sekolah yg kak sha gi, student kurang sporting kot...heheheheh :D

Reply
avatar
March 7, 2015 at 8:47 AM

Betul Anis, pengalaman tu, susah nk dpt. Lepas jd promoter ni, baru Kak Sha tau perasaan promoter, yg kt shopping complex ka, giant ka, promoter Insurans pun sama. Malu, but they have to. Guts to be stronger from times to times. Kak Sha really learn a lot.

Reply
avatar
March 7, 2015 at 8:48 AM

Next job, Sha jadi urusetia buat tart pulak kak. Macam - macam ragam jugak. Hehe.

Reply
avatar
March 7, 2015 at 8:50 AM

Itulah. Mungkin betul, diorang x sporting & maybe the students pandai2 semua. Jadi, setakat kolej yg menawarkan sijil, diorang x heran pun. Maybe lah kan, hehe :)

Reply
avatar
March 7, 2015 at 1:16 PM

Masa zumal amik result dulu takde pun orang buat promosi kolej atau universiti kat sekolah... Kalau ada mesti zumal dah isi borang sebab zumal memang mudah terpengaruh pada iklan. Hehe ^-^

Reply

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+