SweetMuslimah.com

Saturday, March 14, 2015

Cara untuk kenalpasti sumber maklumat yang sahih

Aku suka online. Layari internet. Dan aku boleh internet surfing tu untuk berjam-jam jugaklah. Sebab, dalam internet tu, ada macam-macam maklumat yang kita boleh cari dan jumpa. Kalau nak buat assignment dan tugasan, malas nak buka buku, ofkos kita akan cari dalam internet jugak, kan?

Ala, toksah geleng kepala. Aku dulu pun pernah belajar. Rasanya, kalaulah masa tengah surfing internet, tetiba internet hilang sebab kuota dah habis, mau merempan, hilang mood, tak nak buat assignment terus, ekeke. :D. 

Jadi, macam mana kita nak pastikan, sumber maklumat yang kita nak cari tu, boleh dipercayai? Maklumat sahih. Websites bersih, bukan melware / phishing / virus? Yang suka streaming online / download Running Man (eheh, aku la tu, ekekeke ^^), macam mana nak pastikan websites tu reliable?

CARA UNTUK KENALPASTI SUMBER MAKLUMAT YANG SAHIH

  • Semak alamat laman sesawang terlebih dahulu (URL)
  • Kaji siapa penulisnya
  • Siasat penerbit sesuatu penerbitan
  • Semak ulasan yang diberi oleh orang ramai sama ada bagus atau tidak
  • Gunakan penilaian sendiri untuk menilai sumber tersebut sama ada diyakini atau tidak
Sumber: fb MCMC - Klik dengan bijak

 Klik dengan bijak

Jadi, ingat, sebelum nak ambil sebarang information dalam internet, kaji dulu, reliable atau tidak. Kalau nak gunakan sebagai tugasan, laaaagilah kena pastikan maklumat tu betul atau tidak, penulisnya tidak putar alam atau copy dari orang lain jugak.

Kalau nak share apa-apa dalam media sosial, pun boleh apply cara-cara ni ye. Jangan main taram aje share, hujung-hujung malu sendiri sebab apa yang dishare tu khabar angin. Kesian.

Ada banyak maklumat yang kita boleh dapat mengenai etika dan tips penggunaan internet secara positif. Boleh layari fb: Klik Dengan Bijak, websites www.klikdenganbijak.my ataupun instagram @klikdenganbijak.

INGAT, JANGAN SEBARKAN


TQ #Nuffnang & #KlikDenganBijak untuk CPUV ni :)

 Klik dengan bijak



 TQ singgah & baca entry ini ^^


Cara untuk kenalpasti sumber maklumat yang sahih
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

9 comments

Tulis comments
avatar
March 14, 2015 at 8:08 AM

thanks for sharing Sha..so jgn ambil mudah kan bab nih

Reply
avatar
March 14, 2015 at 9:22 AM

betul3.. nak share apa2 di media sosial, kna pastikan sahih ke x...nnti buat naya ke org yg x bersalah..tips yg bagus, insyaAllah boleh dipraktikkan :)

Reply
avatar
March 14, 2015 at 10:21 AM

eh lamanya tinggal zaman assigment study...dah berkarat otak ni..dulu zaman pcl guna type writer je nak buat tu..rujukan buku dalam perpustakaan..huh jauhnya beza.. tuanya aku..

#exchangefeedgroup

Reply
avatar
March 14, 2015 at 8:11 PM

fuuyyooo. nice sharing kak sha :D

Reply
avatar
March 14, 2015 at 10:47 PM

Zaman skrg nie macam-macam cara yang ada untuk menipu dan ditipu. Berhati-hatilah, lebih2 lagi dalam laman sosial nie.. Kan..

Reply
avatar
March 15, 2015 at 10:46 PM

Betul sis, jangan kita jadi penyumbang berita tak betul, huhu

Reply

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+