SweetMuslimah.com

Monday, March 2, 2015

All the best to the SPMian 2014. May Allah strengthen your imaan, soul and strength.

Assalamualaikum

Aku, pasti adik-adik yang menduduki SPM tahun 2014 yang lepas, tengah berdebar-debar macam nak rak. Dup dap dup dap jantung, macam nak melompat keluar, ye dak? Hehehehe. * Ops sorry, tak patut aku gelak dalam keadaan macam ni. sorry, my bad*. Bak kata kawan aku


"Exam yang paling susah adalah exam SPM. Orang yang nak naik pangkat, Master Degree ataupun PhD, pun tak seterer budak-budak SPM ni"


Itu semua betul, dan aku sangat bersetuju. Sebab ramaaai orang nak dan boleh habiskan Master Degree dan PhD, tapi, tak semua orang nak repeat paper SPM twice, thrice (unless fail, atau result cukup-cukup makan). Tapi ini juga tak bermaksud aku memperlekehkan usaha orang yg berusaha untuk memperbaiki taraf pendidikan mereka ke level yang lebih tinggi. No. In fact, aku pun dalam perancangan untuk sambung Master. Tapi, macam yg aku sebut sebelum ni, Master & PhD needs kerajinan. Korang rajin, inshaaAllah, berjaya. Semoga Allah datangkan kerajinan tersebut kepada aku. Amin.

Semak keputusan SPM 2014
Kredit: Google

Ok, back to our SPM story.

Rasanya, rata-rata kita semua ni, dah pernah melalui zaman SPM. Zaman nak tunggu result SPM dengan tangan terketar-ketar. Believe me, aku pun lalui zaman yang sama. Siap pagi result SPM keluar, aku tak nak pegi sekolah lagi. Lepas kena paksa baru pegi -_-

Ingat lagi, konon, masa zaman sekolah menengah dulu, form 4 & 5, aku pindah ke sekolah menengah teknik (now either kolej vokasional or sm vokasional ). Aku masuk ke sekolah tu dengan keputusan PMR yang agak baik. Dan, cikgu-cikgu kat sekolah tu agak terkejut, kenapa aku masuk sekolah teknik? Padahal result aku baik (as in gempak, poyo). Siap buat interview lagi tu. 

Back there, most people ingat yang sekolah teknik ni, sekolah untuk budak-budak kureng cerdik (read as in kureng, bukan tak cerdik). Jadi, bila aku masuk sekolah Teknik Kajang ni, aku jadi agak femes dikalangan cikgu. Budak-budak lain tak suka aku? Entah,aku pun tak tahu. Kira, aku ni hidup dalam dunia aku sendiri, tapi masih lagi termasuk dalam komuniti nakal. Ha, macam mana tu?

Last-last, masa SPM, aku, student yang konon menjadi harapan sekolah, Best Student for Form 4, kalah dengan student lain. Kira result aku, cukup bagi melayakkan aku untuk dapat Best Student Award for Mechanical Engineering, tapi untuk keseluruhan result SPM sekolah, aku kalah. Thats life. 


Tak semua yang kita nak, kita dapat. There's always surprise from Allah.


Cikgu aku, bila dia dapat tahu result aku, kiranya aku kalah untuk result keseluruhan SPM, dia boleh kata apa tau

"Akhirnya pecah juga monopoli kamu"

Sedih jugak. Cikgu ni tak suka aku ke? Kenapa cikgu ni cakap macam tu? Rupa-rupanya, dia nak tengok, betul ke kat sekolah yang kononnya sekolah tak pandai, ada orang boleh beat student PMR 8A's. Itu rupanya hikmah yang aku tak nampak.


Kalau tak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya.

Jika tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya
Kredit: pepatahmelayu.wordpress.com


Buat adik-adik yang nak ambil result esok, remember, apa pun yang korang dapat, itu semua tak menjamin masa depan korang. Masa korang masih panjang, dan banyak lagi yang korang boleh buat. Yang penting usaha secara berterusan. Tak kira dimana kita bermula, yang penting, dimana kita berakhir.:)


You are stronger than you think


All the best to the SPMian 2014. May Allah strengthen your imaan, soul and strength.
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

11 comments

Tulis comments
avatar
March 2, 2015 at 8:21 PM

yakinlah Allah dah bagi yang terbaik pada kita ^^

Reply
avatar
March 3, 2015 at 12:47 AM

wahhh wahhh dulu amek spm pun berdebaqqq haha

Reply
avatar
March 3, 2015 at 3:59 AM

good luck kepada adik2 spm :)

Reply
avatar
March 3, 2015 at 8:10 AM

semoga plan NS utk sambung masters berjalan lancar...amiin (akak pun dah lama teringinn nak sambung blaja huhu).. betul tu dik, SPM is just the beginning...whateva the result, terima dgn redha..terus dan terus berusaha untuk capai cita2 masing2..

Reply
avatar
March 5, 2015 at 11:11 AM

Shahida..SPM tahun berapa? hiksss

Reply
avatar
March 5, 2015 at 12:03 PM

Kan? Dup dap dup dap. Macam nak fengsan pun ada ^^

Reply
avatar
March 5, 2015 at 12:04 PM

Betul, Sha setuju sangat yg SPM is just a beginning. Masa masih panjang, yang penting usaha tangga kejaya. Go go chaiyok !:)

Reply
avatar
March 5, 2015 at 12:05 PM

SpM tahun 2005. Seploh tahun lepas.

Reply
avatar
March 10, 2015 at 7:59 PM

SPM bukan segala galanya. SPM cuma permulaan untuk hadapi lebih banyak ujian dalam hidup yang lebih getir.
So, kepada yang dapat keputusan kurang memuaskan, senyum! =)

Jemput terjah : http://syahmizaludin.blogspot.com/2015/03/hidup-tak-best-perlu-ke-matikan-diri.html

Reply
avatar
March 10, 2015 at 10:55 PM

Setuju, SPM adalah permulaan, bukan pengakhiran hidup :)
Ok, terjah, jangan tak terjah, ekeke ^^

Reply

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+