SweetMuslimah.com

Thursday, March 26, 2015

9 cara kreatif budak kolej buat bila sumber terhad. Aku pun ada buat jugak!

Assalamualaikum

Semalam mengganti kelas another lecturer yang bercuti. Subjek yang aku assist dia sebenarnya. Tapi, bila assist tu, faham-faham sendiri lah. Tak berapa pakar sangat. That's why kitorang diletakkan sebagai assistant, hehehe :D

Tapi, semalam, bertungkus lumus study balik, the night before. Padahal tajuk sonang aje, piece-of-cake. Agaknya sebab nebes mengajar bukan kelas kita, risau pulak cara penyampaian kena banding beza. Haish. Tak suke betul tau ! T_T

Luckily, the lecturer dah bagi notes & handsout, dan dah terangkan pun about the topic a week before. Tugas aku? Refresh balik dengan diorang, ask question to make sure they fully understand and live preview at the car. Alhamdulillah, as simple as that.

One of the test the students have to conduct is thermostat test. Masa terangkan dengan student yang ujian thermostat tu, kita kena boil thermostat dalam bikar sampai mendidih, kemudian baru boleh tahu yang thermostat tu ok ke tidak. Bagitahu juga yang ujian tu, tak boleh buat di kolej sebab kita tak ada kelengkapan nak memasak (eg bikar, penunu bunsen / dapur gas).

Tiba-tiba student kata

"Ok, esok saya bawa dapur gas" 

Amboi, semangat dari mana datang ni? Macam angin kus-kus aje tiba-tiba hadir. Bhahaha ^^. Then, tiba-tiba juga diorang mula bercerita pasal dunia asrama dulu-dulu. Ada sorang tu bercerita, katanya diorang nak makan megi, tapi tak ada air panas. Jadi, apa yang diorang buat? Diorang panaskan seterika, lepas tu lalukan air atas seterika tu. 

Taraaaa. Dapat dah air panas. Nampak kreatif, tapi merbahaya sungguh. Ish ish ish. Zaman-zaman aku dulu, paling hebat pun, makan megi dalam baldi. Malu lah nak cerita dengan budak-budak ni T_T.




Semalam baru student bagitahu yang masa duduk asrama, diorang masak air panas guna seterika. I guess, what era we are, the way to survive college life still the same :D
Posted by Shahira's blog on Wednesday, March 25, 2015
9 cara kreatif budak kolej buat bila sumber terhad. Aku pun ada buat jugak!
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

17 comments

Tulis comments
avatar
March 26, 2015 at 9:42 AM

megi dalam baldi memang ada kelas masa duk hostel. makan ramai2. hahaaaa

Reply
avatar
March 26, 2015 at 10:36 AM

Wah, boleh masak air guna seterika yer... Nak blaja gak ^^

Reply
avatar
March 26, 2015 at 1:25 PM

tak pernah try masak air guna seterika.. hehehe..

Reply
avatar
March 26, 2015 at 2:53 PM

hehehehheeee.... kreatif kan zaman2 remaja dulu... mcm2 cara nak hidup...!! kikikikiikk.... :p

Reply
avatar
March 26, 2015 at 4:48 PM

buat coklat bar pakai milo n sterika. hahahaha

Reply
avatar
March 26, 2015 at 9:29 PM

Betul tu ewan. Tak terfikir pun time tu, mana tau ade bekas sabun ke hape dlm tu, ekekeke :D

Reply
avatar
March 26, 2015 at 9:30 PM

Blaja-blaja jugak Zumal. Jangan sampai terkaren pulak, hati-hati :)

Reply
avatar
March 26, 2015 at 9:31 PM

Kak Sha pun tak pernah cuba. Takut kut T_T

Reply
avatar
March 26, 2015 at 9:39 PM

Itulah, tak sangka boleh jadi kreatif mcm tu. Ekekeke ^^

Reply
avatar
March 26, 2015 at 9:48 PM

Ehhhh, betul ke Lela buat gitu? Siyes?

Reply
avatar
March 27, 2015 at 8:58 AM

nasib dulu member ada bawak heater, boleh laa buat kenduri megi.. itupun jenuh sorok merata takut kena rampas.. hanya yang pernah duduk asrama jer yang ada macam2 pengalaman yang tak masuk di akal.. hehehe..

Reply
avatar
March 27, 2015 at 11:39 AM

seyes tak pernah tau pasal ni :O

Reply
avatar
March 27, 2015 at 4:18 PM

x kira masak telur dengan seterika kak sha..hehe pengalaman duk asrama =P

Reply
avatar
March 27, 2015 at 7:01 PM

wahh dasat tu, guna seterika utk dptkan air pns...akak dulu salu gak dgr bebudak masak/makan megi pakai baldi..tp akak sndiri x prnh buat hihi

Reply
avatar
March 27, 2015 at 10:05 PM

kita dok asrama jugak dulu..form 1-5..tp x pernah plak mkn megi dlm baldi..hihi

Reply
avatar
March 28, 2015 at 7:35 AM

Salam. Hee zaman kreatif masa asrama.

Reply
avatar
March 28, 2015 at 9:39 AM

kak eny dulu pun masak sosej dan roti bakar pakai seterika.. rebus telur dalam kettle, last semester finally mak izinkan bawak rice cooker ke u sebab dia beli rice cooker baru hahahaha.. so memang masak maca2, dari nasi goreng, mee bandung, tomyam... :D

Reply

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+