SweetMuslimah.com

Tuesday, February 24, 2015

TUTORIAL: Resize blog template

Dah lama aku cuba cari tutorial yang boleh adjust saiz template blog aku. Bila bertukar kepada template blogskin yang baru ni, memang lah rasanya nampak lagi comel, tapi saiz post-body dengan sidebar macam tak balance

Cari punya cari, akhirnya jumpa juga. Aku dah cuba try di blog sendiri, dan memang ok. Alhamdulillah, sesuai dengan coding template dan memang simple mimple. Hehehe ^^ Sebelum ni pernah cuba tutorial lain, tapi leceh, banyak step, malas aku. Huhuhuhu.

Kredit kepada blogger AmalinaLee diatas awesome tutorial ni. Sekarang, nak share dengan korang. Mana tahu, ada yang nak adjust saiz template, tapi tak berjaya. Boleh cuba yang ini pulak. Jom tengok.


Tutorial: Resize blog template (Post-body & sidebar):

1. Dashboard > Option > Template > Edit HTML 

2. Tekan CTRL F dan taip wrapper:

a) Keseluruhan blog :-
#content-wrapper{ 
(template aku ct-wrapper{. Setiap template tak sama, boleh tengok betul-betul ye)

b) Post-body :-
#main-wrapper{

c) Sidebar :-
#sidebar-wrapper{
Klik untuk lebih jelas


Kalau dah jumpa coding-coding tersebut, ada perkataan "WIDTH" KAN? WIDTH tu saiz blog korang. Boleh ubah untuk dapat saiz post-body & sidebar yang bersesuaian dan sedap mata memandang :)

3. Preview template terlebih dahulu, kalau ok, tak ada error, bolehlah SAVE!           Dah siap :)






TUTORIAL: Resize blog template
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

2 comments

Tulis comments
avatar
February 24, 2015 at 9:26 PM

wahh hebat nya cik nurul edit dekat code direct....kite edit dekat advances setting jer... dok pusing2 situh...btw, lupa cakap, blog skin ni mmg cantek...suke! :D

Reply
avatar
February 24, 2015 at 9:36 PM

Eheh, malu kitew awak panggil kite cik ^^
Hebat eh edit kat code? Hehe. Sbb rasanya dlm byk2 tutorial, yg ni paling senang nk jumpe. Sesuai dgn coding template kut?

Reply

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+