SweetMuslimah.com

Monday, February 23, 2015

TUTORIAL: Buat scrollbar archive

Assalamualaikum



Tutorial lagi.  Kali ini buat tutorial untuk buat scrollbar pada archive entry yang konon-kononnya panjang berjela.  Ye lah, baru perasan, konon-konon sejak rajin berblogging (walaupun entry entah macam hape-hape), banyak juga entry-entry lama. Jenuh nak skrol down tengok entry zaman kuno dulu. Kredit to blogger Miss Durian Runtuh atas tutorial yang simple ni.

Tengah-tengah semangat nak berblogging ni, entry sehari sampai 5 kali post, rasanya sangat sesuai buat tutorial ni. Hehe. ^^ Sidebar nampak kemas dan boleh menjimatkan ruang. Langkah-langkah nak buat pun, lebih kurang sama aja dengan tutorial nak buat scrollbar pada popular post. Tak susah dan ringkas aje. 


Buat scrollbar pada archive entry
Scrollbar archive entry


Langkah-langkahnya:-

1. Dashboard > Options > Template > Edit HTML 

2. CTRL F untuk cari:
 <div id='ArchiveList'>

Klik untuk lebih jelas

3. Dah jumpa <div id='ArchiveList'> , 
   korang akan jumpa setting asal <div class='widget-content'>

4. Tukar <div class='widget-content'> ,
    kepada <div class='widget-content' style='overflow:auto; height:180px'>

Nota:
Tulisan warna merah tu, adalah saiz tinggi kotak scrollbar. Boleh tukar ikut kesesuaian. Aku tukar kepada saiz 300px.

Klik untuk lebih jelas

5. Preview template. Kalau tak ada apa-apa masalah, boleh SAVE. Siap. Piece of cake kan? ^^


TUTORIAL: Buat scrollbar archive
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

2 comments

Tulis comments
avatar
September 22, 2016 at 9:50 AM

Hi Terima kasih ini lah yang saya cari.dah pasang kat blog ucing dan follow blog awak (>.<)

Reply
avatar
October 5, 2016 at 12:30 PM

TQ. Harap tuto ni bermanfaat :)

Reply

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+